Nieuw-Zeeland winnaar Oceanisch kwalificatietoernooi; nog niet zeker van WK

Boris (borisz)

Nieuw-Zeeland heeft woensdag het Oceanisch kwalificatietoernooi voor het WK voetbal op hun naam geschreven. De Kiwi's maakten hun favorietenrol in de kwalificatiereeks van Oceanië waar door de Salomonseilanden in de finale met 5-0 te verslaan. Het WK is nog niet zeker, er wacht in juni een playoff met de nummer vier van Noord- en Midden-Amerika.

Nieuw-Zeeland was in Oceanië duidelijk een paar maatjes te groot voor de concurrentie. In de groepsfase werd gewonnen van Papoea-Nieuw-Guinea, Fuiji en Nieuw-Caledonië, waarna in de halve eindstrijd Tahiti aan de kant werd geschoven. De Salomonseilanden kwamen in Doha, waar het kwalificatietoernooi gepseeld werd, er totaal niet aan te pas. Bill Tuiloma en Chris Wood scoorden in de eerste helft. Joe Bell, wederom Tuiloma en Matthew Garbett maakten na rust de krachtsverhoudingen nog duidelijker.

Nieuw-Zeeland speelt in juni hoogst waarschijnlijk tegen Costa Rica, dat achter Canada (dat al is geplaatst), de Verenigde Staten en Mexico staat. In theorie kunnen de VS en Mexico ook nog vierde worden, maar dat lijkt onwaarschijnlijk. De ontknoping in Noord- en Midden-Amerika valt in de nacht van woensdag op donderdag (Nederlandse tijd).