Van der Poel wint Dwars door Vlaanderen

H.Vviv

Mathieu van der Poel heeft de 76ste editie van Dwars door Vlaanderen gewonnen. In een sprint tegen Tiesj Benoot was de Nederlander van Alpecin-Fenix de snelste. Even daarvoor waren de twee weggereden uit de kopgroep. Tom Pidcock legde beslag op de derde plaats.

Na een uur koers kreeg een kopgroep van vijf de ruimte van het peloton, met daarin Matthijs Paasschens. De rasaanvaller van Bingoal Pauwels Sauces WB had het gezelschap van Nils Politt (Bora-hansgrohe), Johan Jacobs (Movistar), Aaron Verwilst (Topsport Vlaanderen) en Kelland O'Brien (BikeExchange. Het vijftal nam vijf minuten voorsprong, maar vormde nooit een bedreiging voor het peloton.

Mathieu van der Poel, die zijn rentree maakte op de Vlaamse wegen na zijn rugblessure, trok op negentig kilometer van de streep al eens door. De Nederlander kreeg nog geen ruimte, maar de anderen renners waren gewaarschuwd, waaronder tweevoudig Tour de France-winnaar Tadej Pogacar.

De Sloveen zou niet veel later worden opgehouden bij een valpartij en vlak daarna trok Tom Pidcock eens stevig door. Op Ten Houte kreeg de wereldkampioen veldrijden Van der Poel mee. Ook Victor Campenaerts, Stefan Küng, Tiesj Benoot en Ben Turner zouden mee zijn. Pogacar had de slag gemist mede doordat hij op wat achterstand was geraakt na een valpartij, en de Sloveen probeerde op de volgende klim de sprong naar voren te maken, maar hij kwam net te kort om de aansluiting te maken bij de groep van Van der Poel. Daarna zou Pogacar nog een paar maal proberen de sprong naar voren te maken, maar zou nooit helemaal vooraan geraken en zou uiteindelijk als tiende eindigen.

Op 48 kilometer van de streep in Waregem, vlak voor de beklimming van de Knokteberg, werden de vroege vluchters in de kraag gegrepen door de groep met favorieten. Alleen Nils Politt en voormalig baanwielrenner Kelland O'Brien hielden knap stand in de kopgroep en zouden ook de finale rijden in Dwars door Vlaanderen.

De winnaar zat bij de acht vooraan Campenaerts was de eerste die een serieuze demarrage plaatste, maar kreeg geen ruimte. Stefan Küng probeerde het daarna op de Holstraat, de laatste helling op acht kilometer, maar ook de Zwitser kreeg geen ruimte. Daarna was het weer de beurt aan Campenaerts. De Belg van Lotto Soudal maakte indruk, alleen zouden Benoot en Pidcock weer de aansluiting maken en met een indrukwekkende versnelling reed Van der Poel het weer dicht naar het drietal vooraan.

Daarna ging Benoot met een alles of niets poging in de aanval en alleen Van der Poel reageerde op de Belg van Jumbo-Visma. De Nederlander en de Belg gingen met een kleine voorsprong de laatste kilometer in en daarin was Van der Poel in de sprint duidelijk te sterk voor Benoot en lijkt de Nederlander klaar voor de Ronde van Vlaanderen, komende zondag.