Kremlin: Gas hoeft niet meteen in roebels te worden afgerekend

Volgens het Kremlin gaat de omrekening van betalingen voor Russische gasleveringen aan Europa van euro's en Amerikaanse dollars naar roebels donderdag niet in. De levering van gas en de betaling zijn afzonderlijke processen, zei Kremlin-woordvoerder Dmitry Peskov. De instructie van president Vladimir Poetin om over te stappen op roebelbetalingen is voor aanstaande donderdag nog niet geldend. 

Poetin wil afspreken met vertegenwoordigers van het Russische gasbedrijf Gazprom en de centrale bank om meer te weten te komen over de huidige stand van zaken. De aangekondigde wijziging van betaling en de weigering van westerse landen om over te stappen op de betaling in roebels hadden in Europa de vrees doen ontstaan dat Rusland de gasleveringen op korte termijn zou kunnen stopzetten.

Peskow had eerder gezegd dat er geen gasleveringen zouden zijn als er niet in roebels werd betaald; Rusland is geen liefdadigheidsinstelling.

Rusland wil overstappen op roebelbetalingen vanwege de westerse sancties in de nasleep van de oorlog in Oekraïne, volgens Poetin kan Rusland niets meer doen met euro's en Amerikaanse dollars.