Griekse rechtbank veroordeelt brandstichters vluchtelingenkamp Moria

Vier Afghaanse asielzoekers zijn door een Griekse rechtbank veroordeeld tot 10 jaar gevangenisstraf voor hun aandeel in een brand die het migrantenkamp Moria in 2020 verwoestte.

De rechters vond allen schuldig aan brandstichting. Ze zouden de brand hebben aangestoken om hun verhuizing naar het vasteland van Griekenland te forceren. De procedure werd achter gesloten deuren gehouden. Twee andere verdachten zijn in maart al veroordeeld tot vijf jaar gevangenisstraf onder het jeugdrecht. Alle zes veroordeelden zijn in beroep gegaan tegen hun veroordeling.

Vóór de brand werd Moria beschouwd als Europa's grootste migrantenkamp, een uitgestrekte en overvolle stad met tenten en geïmproviseerde schuilplaatsen die berucht waren om zijn slechte en vaak gevaarlijke levensomstandigheden.

Het kamp, dat door mensenrechtenorganisaties en de UNHCR werd beschreven als ongeschikt voor mensen, was een symbool geworden van het struikelende antwoord van Europa op de migratiecrisis aan de zuidelijke grenzen, waardoor een groot deel van de last werd gedragen door kleine eilanden zoals Lesbos.

Vrijwel het hele vluchtelingenkamp Moria werd in september vorig jaar verwoest door de aangestoken brand. Ongeveer 12.000 mensen verloren hierbij hun onderdak en bezittingen. Bij de brand is niemand om het leven gekomen.