Kreeft, 't meest veelzijdige stukje Decapoda

Je moet wat over hebben voor een lekker stukje kreeft op je bord. Dat weet ook kreeftenduiker Michael Packard. Hij werd tijdens het duiken naar kreeft opgeslokt door een walvis.

Kreeft

Kreeft behoort, net als krab en garnaal, tot de orde van Tienpotigen (Decapoda).
Duizenden jaren geleden werd kreeft al door de mens geconsumeerd. Maar het is niet altijd even populair geweest.

Toen Massachusetts nog een Engelse kolonie was waren de kreeften een heuse plaag. Een onophoudelijke stroom van kreeften spoelden aan en er ontstonden vele lagen van kreeften, die door de golven op elkaar werden gestapeld, tot soms wel meer dan een halve meter hoog. Men wist niet wat ze met al die kreeften aan moesten. Decockroaches of the sea”, zoals ze werden genoemd, werden onder meer gebruikt als aas, veevoer en zelfs als compost voor de landbouw. Kreeft was ook de belangrijkste voedselbron van de armen, gevangenen en slaven. Er moest zelfs een limiet worden gesteld aan de maximale hoeveelheid kreeft die je een gevangene mocht voeren, omdat te veel kreeft werd gezien als "cruel and unusual punishment".

Zo'n tweehonderd jaar geleden begon het spoornetwerk in de VS zich te ontwikkelen en ook het inblikken van voedsel begon erg populair te worden. Dit maakte het mogelijk om ingeblikte kreeft grootschalig door de VS distribueren. De ontwikkeling van snellere treinen zorgde ook voor een flinke toename van toerisme naar de oostkust. Er kwam een "boom" aan seafood restaurants waardoor ook verse kreeft zeer populair werd in de VS.
Omdat kreeft zo makkelijk in te blikken is, werd het tijdens de Tweede Wereldoorlog ook in groten getale naar Europa verscheept om de geallieerden te voorzien van proteïnen. Kreeft heeft dus zeker een bijdrage geleverd in onze vrijheid.

Omdat de vraag naar kreeft bleef groeien begon de prijs ook mee te stijgen en in de jaren 50 was verse kreeft het duurste gerecht wat er te krijgen was. Sindsdien is het altijd een delicatesse geweest.


The B-52's - Rock Lobster