Copa América 2021 geplaagd door COVID-19

Het nationale voetbalelftal uit Venezuela heeft maar 15 spelers kunnen selecteren voor de openingswedstrijd van de Copa Amërica. Aanleiding zijn meerdere coronagevallen in het team. Zoals de Zuid-Amerikaanse voetbalconfederatie CONMEBOL meedeelde, zijn in totaal 13 leden van de delegatie positief getest. Minstens acht spelers en ook leden van de technische staf zijn positief getest op COVID-19.

Venezuela opent vandaag het omstreden toernooi met een wedstrijd tegen Brazilië. De coach van het Braziliaanse elftal beschreef de situatie als "belachelijk". Hij zou "een volwaardige wedstrijd willen hebben". De wedstrijd wordt voor lege tribunes gespeeld.

Drie spelers van het Boliviaanse team en een lid van de delegatie werden ook positief getest en geïsoleerd. Alle besmette mensen zijn asymptomatisch en zitten in quarantaine in hun hotelkamers, vertelde de Braziliaanse gezondheidsafdeling aan het Franse persbureau AFP.

Toernooi met hindernissen
Het Zuid-Amerikaanse kampioenschap zou oorspronkelijk plaatsvinden in Colombia en Argentinië. Colombia had het tienlandentoernooi afgezegd vanwege aanhoudende, gewelddadige protesten tegen de regering, Argentinië vanwege de aanhoudende coronacrisis.

Het Hooggerechtshof in Brasilia heeft een paar dagen geleden besloten dat de Copa America nu in Brazilië zal worden gehouden. De Braziliaanse Socialistische Partij en een vakbond van metaalarbeiders hebben hier bezwaar tegen aangetekend en een aanklacht ingediend. Ze vrezen een verdere verspreiding van COVID-19 in het land.