Downhillers openen World Cup-seizoen, jongelingen grijpen net naast winst

In het Oostenrijkse Leogang hebben de mountainbikers op de downhill hun eerste World Cup-wedstrijd van het seizoen af mogen werken. Dat leverde weer een razendspannende wedstrijd op over het lastige parcours, gekenmerkt door een snel bovenstuk en een erg technisch deel door het bos.

De Zwitserse wereldkampioene Camille Balanche had bij de vrouwen de snelste tijd genoteerd, tot Valentina Höll naar beneden kwam. De 19-jarige Oostenrijkse stuntte vorig jaar op het WK in eigen land door veruit de snelste tijd te noteren in de kwalificaties, maar ging in de laatste training daarna onderuit, liep een zware enkelblessure op en moest het WK en de rest van het seizoen missen.

Höll maakte nu dan alsnog haar debuut bij de senioren en reed Balanche's tijd aanvankelijk aan flarden: bij het laatste tussenpunt was ze meer dan twee tellen sneller. De tiener ging vervolgens echter onderuit, waardoor Balanche alsnog won. Höll stond wel snel genoeg op om op 1,412 seconden tweede te worden, nog net voor de Sloveense Monika Hrastnik (+1,471).

Bij de mannen maakte de Fransman Amaury Pierron op uiterst indrukwekkende wijze zijn comeback, nadat hij op het NK van 2019 zwaar viel en zijn rug brak. Pierron denderde naar beneden en noteerde een tijd waar lange tijd niemand aan wist te komen, tot zijn jonge landgenoot Thibaut Daprela als een van de laatsten aan de beurt was.

Daprela ging verschroeiend hard over het bovenste deel, maar in het bos ging hij de fout in en kwam hij bijna stil te staan. Hij herstelde zich snel en de 20-jarige Fransman dook alsnog nét onder Pierron's tijd door. Het was echter niet genoeg, want de Australiër Troy Brosnan kwam als laatste naar beneden: hij was wellicht iets minder snel, maar zonder Daprela's fout was hij 1,235 seconden sneller dan de Fransman, die dus tweede werd. Pierron finishte op 1,478 seconden als derde.