Rossi in 2021 bij Petronas Yamaha

Het is zo goed als zeker: Valentino Rossi heeft getekend bij Petronas Yamaha voor nog een seizoen in het WK wegrace. Dit meldden betrouwbare bronnen als GPOne en La Gazetta dello Sport vandaag. De bevestiging wordt volgend weekend verwacht, tijdens de eerste MotoGP-race van 2020. 

De deal is in eerste instantie voor één jaar, maar met de optie om deze te verlengen met nog een seizoen in 2022. Teamgenoot van de Italiaanse racelegende zal VR46-pupil Franco Morbidelli zijn.

Met het tekenen van dit contract komt er een einde aan veel speculaties. De onderhandelingen tussen de 41-jarige coureur en het Petronas-team zaten een tijd redelijk vast. Rossi wilde, zoals hij gewend is, zijn voltallige crew meenemen naar het satellietteam van zijn huidige werkgever maar deze zag dat niet zitten. Een overeenkomst hierover lijkt nu echter bereikt, hoewel de details niet bekend zijn.

Verdere dilemma’s waren het gebrek aan races dit jaar waardoor ‘the doctor’ zijn beslissing niet kon baseren op prestaties van de huidige machine, en het feit dat de Italiaan door de lockdown meer dan verwacht genoot van zijn vrije tijd. Dit laatste voedde geruchten dat Rossi er wellicht toch voor zou kiezen zijn helm aan de wilgen te hangen. Tot slot werd eerder al de deur gesloten door het fabrieksteam van Yamaha met het tekenen van jongere coureurs Maverick Viñales en Fabio Quartararo waardoor er daar geen plek meer was voor de oudere racer. Al snel werd bekend dat Petronas wel volledige fabrieksondersteuning heeft toegezegd. 

Al met al lijkt het erop dat Valentino Rossi besloten heeft dat dit jaar niet het juiste jaar is om te bekijken of hij nog in staat is tot het winnen van races of kampioenschappen. Voorlopig kunnen fans dus nog uitkijken naar minimaal een extra jaar van de negenvoudig wereldkampioen.