Lyles verplettert wereldrecord Bolt...oh nee, toch niet

Door de COVID-19-pandemie gaat ook het atletiekseizoen niet bepaald zoals gepland. De Diamond League komt bijvoorbeeld nog niet echt van de grond, maar er worden natuurlijk alternatieven bedacht.

De avond in Zürich werd vervangen door de zogenaamde Inspiration Games. Atleten deden op zeven verschillende plekken op aarde mee, van Zürich tot Bradenton in Florida en van Zweden tot Papendal.

Op de 200 meter bij de mannen liep de razendsnelle Amerikaan Noah Lyles in Bradenton tegen Churandy Martina op Papendal en Christophe Lemaitre in Zürich. Lyles was zoals verwacht veel te snel, maar zijn tijd was wel érg opvallend: 18,91 seconden.

Dat werd zelfs nog gecorrigeerd naar 18,90 seconden en het 'That can not be right' van commentator Steve Cram kwam niet uit de lucht gegrepen: Lyles zou zo bijna drie tienden van Usain Bolt's fenomenale wereldrecord af hebben gelopen, ronduit bizar.

Al vrij snel bleek dat er toch iets anders aan de hand was. Lyles was bij de verkeerde startlijn gaan staan en bleek slechts 185 meter gelopen te hebben. Nog altijd een keurige tijd, maar met 35,24 km/h wel ruim twee kilometer per uur langzamer dan Bolt's record.

Lyles verplettert het wereldrecord van Bolt...oh nee, toch niet