NZO verliest beroep van Wakker Dier
De NZO geeft in zijn campagne “Nederland draait op zuivel” oneerlijke informatie en misleidt de Nederlandse consument. Na beroep van de Nederlandse Zuivel Organisatie (NZO) tegen de eerdere uitspraak van de Reclame Code Commissie (RCC) is Wakker Dier in het gelijk gesteld door het College van Beroep. “NZO moet zijn campagne-uitingen aanpassen. Goed dat opnieuw is vastgesteld dat NZO zich van gladde PR-praatjes bedient,” zegt Anne Hilhorst van Wakker Dier.
Op de campagnewebsite schetst de NZO een gelikt beeld van de zuivelsector. Die zou goed bezig zijn met dierenwelzijn, gezondheid, milieu en economie. “Wakker Dier prikte door deze greenwashing heen,” zegt Hilhorst. De meest pijnlijke claim die de belangenbehartiger van de zuivelsector verloor, is de bewering dat “alleen melk van gezonde koeien wordt opgehaald en verwerkt in melk en zuivelproducten”. Hilhorst: “Onzin. Er eindigt ook melk van zieke koeien in zuivelproducten.”
Jong geslacht
Een andere misleidende bewering van NZO is dat melkveehouders er “alles” aan doen om hun koeien zo gezond mogelijk te houden. “Melkveehouders kunnen veel meer doen om hun koeien gezond te houden,” zegt Hilhorst. “Maar zij kiezen vaak voor een hoge productie en omzet. En de koeien betalen daarvoor de prijs.” De koeien worden vaker ziek en moeten al op jonge leeftijd naar de slacht. Melkkoeien worden gemiddeld op een leeftijd van 5 à 6 jaar geslacht, terwijl zij makkelijk twee keer zo oud kunnen worden.
Niet duurzaam
Ook andere ‘NZO-pijnpunten’ bleven in het beroep overeind, zoals de bewering dat zuivel duurzaam is. De zuivelproductie zorgt voor een zodanige schade aan biodiversiteit, bodemkwaliteit en milieu, dat je deze niet zonder meer duurzaam mag noemen. Hilhorst: “De zuivelsector levert een gigantische bijdrage aan de huidige stikstofcrisis. Daar draait heel Nederland nu voor op.”
Voedingscentrum
NZO pretendeert in de campagne ook dat zuivel onderdeel is van een gezond en milieuvriendelijk dieet. Maar het College van Beroep van de RCC oordeelt nu dus ook dat NZO dit niet op deze wijze mag zeggen. “Van zuivel kun je beter niet te veel consumeren,” zegt Hilhorst. Het merendeel van de kazen (met meer dan 30+ aan vet) en volle melk bevatten te veel verzadigd vet of zout om gezond te kunnen noemen. Zij staan dan ook niet in de Schijf van Vijf van het Voedingscentrum.
De liegende veehouder lijkt een pleonasme te worden.
foto
Zie: https://www.voedingscentr(...)schijf-van-vijf.aspx
Zuivel is erg goed voor je, daarnaast erg lekker. Dus roep ik mensen op vooral de zuivelboeren te steunen door hun producten af te nemen.
Dat wordt vanavond weer een extra stuk vlees in de pan.
Waarom zou je een bedrijf moeten steunen die bewezen liegen tegen consumenten en dieren niet behandelen zoals ze voorspiegelen?
Als ik tegen het WNF ben ga ik ook niet een extra jerrycan benzine halen als ze een opmerking maken over de foute zaken van Shell in Afrika. Dat slaat helemaal nergens op.
Kaas is lekker, maar met mate.
Melk stimuleert celdeling, dat heb je op oudere leeftijd helemaal niet meer nodig (e.g. ouder dan 25). Sterker nog, weet je wat 'Wilde/ongecontroleerde' celdeling is? Yup.. dat noemen ze kanker (als in de ziekte, niet het scheldwoord). Als je boven de 25 bent heb je echt geen melk meer nodig en is het eigenlijk alleen nog maar gif.
Hier zijn je internet punten, stoere bink. Niet vergeten, we vinden je echt heel erg cool!
Gaat nooit gebeuren natuurlijk, vanaf de zijlijn roepen is veel gemakkelijker.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2695872/
https://www.medicalnewstoday.com/articles/322452
Ook lijken vetten uit zuivel een beschermend effect te hebben tegen type 2 diabetes
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3719038/
En dan zitten de vet-oplosbare vitaminen A, D, E en K2 er nog natuurlijk nog in, en vitamine B12. Even verder kijken dan uw neus lang is, mevrouw Hilhorst.
Kan iemand een taalkundig foutje vinden in bovenstaande zin?
Besef mij opeens dat simpele zielen een uitgebreide zin niet kunnen lezen/bevatten. Het heeft dus zo zijn voordelen. De gemiddelde aktievoerder van WD heeft hier dus niks aan.
http://www.stevendejong.n(...)roristisch-verleden/
In een land dat pretendeert beschaafd te zijn, mag wel iets zorgvuldiger met dieren worden omgegaan.
― Aleksandr Solzhenitsyn
Ingrediënten:
2 middelgrote uien
1 teen knoflook
150 g bleekselderij
100 g wortelen
2 el milde olijfolie
125 g spekreepjes
500 g half-om-halfgehakt
70 g tomatenpuree
700 ml volle melk
690 g passata di pomodoro fijn gekruid
50 g ongezouten roomboter
60 g tarwebloem
150 g Parmigiano Reggiano
250 g verse lasagne all'uovo
Bereidingswijze:
1. Snipper de ui en snijd de knoflook fijn. Snijd de bleekselderij en wortel in blokjes van een 1/2 cm. Verhit de olie in een hapjespan en fruit de ui, knoflook, groente en spekreepjes 5 min. op laag vuur. Voeg het gehakt toe en bak op middelhoog vuur in 5 min. rul. Voeg de tomatenpuree toe en bak 2 min. mee. Voeg 200 ml melk toe (per 4 personen) en laat al roerend op hoog vuur bijna helemaal inkoken, dit duurt ca. 5 min.
2. Voeg de passata toe en breng aan de kook. Zet het vuur laag en laat met de deksel half op de pan 45 min. zachtjes koken.
3. Maak ondertussen de bechamelsaus. Smelt daarvoor op laag vuur de boter in een steelpan met dikke bodem. Meng de bloem erdoor en laat op laag vuur 3 min. gaar worden. Voeg al roerend met een garde de rest van de melk in delen toe. Voeg pas de volgende scheut toe als de vorige helemaal is opgenomen. Breng aan de kook. Laat de saus op laag vuur 2-3 min. zachtjes koken. Breng op smaak met peper en eventueel zout.
4. Verwarm de oven voor op 180 °C. Rasp de Parmezaanse kaas. Maak laagjes in de ovenschaal van achtereenvolgens tomatensaus, lasagnebladen, tomatensaus, bechamelsaus en geraspte kaas. Herhaal 3 keer en eindig met een laagje bechamelsaus en wat geraspte kaas. Bak de lasagne ca. 40 min. in het midden van de oven.
Volgnens mij zetten ze zich in voor dieren in gevangenschap, dat kun je moeilijk onder de noemer milieu scharen.
Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd op FOK.nl. Als je nog geen account hebt kun je gratis een FOK!account aanmaken