Britse universiteiten nemen op verzoek Chinese internetcensuur over

Vier Britse topuniversiteiten gaan op verzoek van de Chinese regering internetcensuur toepassen. King’s College London, Queen Mary University of London, Southampton en York doen mee met een proef waarbij Chinese online-studenten vanuit hun thuisland beperkte internettoegang tot de Britse universiteitsservers krijgen.

De universiteiten beloven dat de inhoud van het lesmateriaal niet zal veranderen, maar de studenten krijgen alleen toegang tot een speciale 'toegestane lijst' van informatie. Ze vinden niet dat dit een vorm van censuur is al wordt de toegang tot sommige websites geblokkeerd.

Het Chinese bedrijf Alibaba Cloud zorgt voor een beveiligde verbinding tussen de student en de universiteitsservers en doet dit in samenwerking met het Britse Joint Information Systems Committee.

Chinese studenten zijn inmiddels een belangrijke vorm van inkomsten voor Britse universiteiten. Bijna een kwart van alle buitenlandse studenten komen uit het Communistische land en vaak betalen zij hoge bedragen om te mogen studeren aan exclusieve buitenlandse universiteiten.