FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 9 juli 2020

Coronacrisis bevestigt belang defensie en samenwerking

De coronacrisis is 1 van de grootste uitdagingen voor Europa en de Verenigde Staten sinds de Tweede Wereldoorlog. Na de aanval op de Twin Towers in 2001 is dit opnieuw een moment waarop ‘het Westen’ zijn opvattingen over veiligheid moet bijstellen. Wat zijn de gevolgen voor het trans-Atlantische veiligheidslandschap en met name de EU en de NAVO? Deze vraag stond gisteren en vandaag centraal tijdens het virtuele EU Defense Washington Forum.

Voor minister Ank Bijleveld-Schouten is het antwoord duidelijk. De ene organisatie hoeft niet aan belang te winnen ten koste van de andere. Bijleveld: “Het tegenovergestelde is waar: een sterke NAVO profiteert van een sterke EU en andersom. Aangezien de wereld er niet veiliger op wordt, neemt het belang van voldoende Defensie-uitgaven en een sterke trans-Atlantische relatie juist alleen maar toe.”

Lessen delen
De coronacrisis bevestigt het belang van Defensie. In de meeste EU-landen spelen krijgsmachten een grote rol bij de bestrijding van het virus. Bijleveld: “Het bevestigt ook dat je van elkaar moet en kunt leren door lessen te delen. In een crisis ben je op allerlei vlakken juist van elkaar afhankelijk. Van het uitwisselen van (militair) materieel tot het ontwikkelen van een vaccin. Het belang van samenwerkingsverbanden neemt alleen maar toe.”

Juist vanwege de toegenomen onveiligheid moeten we volgens Bijleveld vasthouden aan de waarden die Europa en Amerika al 75 jaar verenigen. “Laten we ons het belang goed realiseren: de NAVO is en blijft de hoeksteen van onze veiligheid, ook in de toekomst.”

Kijk om je heen
De minister beseft tegelijkertijd dat een eensgezind Europa essentieel is om niet door anderen uit elkaar te worden gespeeld. “Ook op deze crisis en een mogelijke 2e golf moeten we samen antwoorden vinden, willen we onze onafhankelijkheid niet verliezen. Wat de coronacrisis ook duidelijk heeft gemaakt is het belang van een 360-graden-aanpak. Voor veiligheid moet je naar alle kanten kijken. Direct om je heen, maar ook over de oceaan. En naar uiteenlopende civiele en militaire partijen: andere krijgsmachten, bedrijven, maatschappelijke organisaties en kennisinstituten als universiteiten. Je moet het samen doen.”

Om op tijd klaar te zijn voor de toekomst, moeten voor Bijleveld ontwikkelingen binnen de NAVO, de EU en de trans-Atlantische samenwerking sneller gaan. Daar hoort wat haar betreft ook een eerlijkere verdeling van de lasten bij. “Ik verwacht dat de coronacrisis een katalysator is voor veiligheidsdreigingen. Daarom moet Defensie juist inzetten op investeringen.”

Het forum werd georganiseerd door de EU-delegatie in de Verenigde Staten en het Brookings Institution.

Minister Bijleveld (foto: Ministerie van Defensie)
Minister Bijleveld (foto: Ministerie van Defensie)

Nieuwe SARS-CoV-2-besmettingen bij twee nertsenbedrijven

Er zijn bij twee nertsenbedrijven besmettingen met SARS-CoV-2 vastgesteld, het coronavirus dat bij mensen COVID-19 veroorzaakt. Het gaat om een bedrijf in Ospel (met 6400 moederdieren) en een bedrijf in Vredepeel (met 12.500 moederdieren).

De besmettingen zijn aan het licht gekomen door middel van het 'early warning'-monitoringssysteem waarmee wekelijks kadavers worden getest op het virus. De bedrijven worden zo snel mogelijk geruimd.

In totaal zijn nu 22 nertsenbedrijven in Nederland besmet verklaard. Op de twintig bedrijven waar eerder SARS-CoV-2 is vastgesteld zijn alle dieren geruimd.

Maatregelen
Het kabinet heeft eerder maatregelen genomen voor alle nertsenbedrijven in Nederland, zoals een landelijk vervoersverbod voor nertsen, een bezoekersverbod in stallen en een strikt hygiëneprotocol, om verdere verspreiding tegen te gaan en om te voorkomen dat SARS-CoV-2 overgaat van nerts op mens, dat op twee bedrijven aannemelijk is gebeurd.

Het Rijk werkt aan een stoppersregeling waarmee nertsenbedrijven op korte termijn vrijwillig hun bedrijfsvoering kunnen beëindigen. In 2024 stoppen nertsenhouderijen conform het wettelijk verbod sowieso hun activiteiten.

Trump woedend na uitspraak Hooggerechtshof over belastingaangifte

Nadat de Amerikaanse president Donald Trump jarenlang heeft geweigerd zijn belastingpapieren vrij te geven, heeft het Amerikaans Hooggerechtshof vandaag bepaald dat hij alsnog inzage moet geven in zijn financiële huishouding. Trump is woedend over de uitspraak en heeft op Twitter al zijn ongenoegen geuit.

Zo meldt het Algemeen Dagblad.

Darter Joyce verrast met eerste PDC-titel tijdens Summer Series

Ryan Joyce heeft donderdag voor een stunt gezorgd door het toernooi op de tweede dag van de PDC Summer Series te winnen. Het is de eerste PDC-titel voor de Engelsman en nummer 44 van de PDC-ranking.

In de finale werd Dave Chisnall na een 3-7 achterstand met 8-7 verslagen. Hiermee is Joyce bijna zeker van deelname aan de World Matchplay later deze maand.

Joyce kreeg de finaleplek zeker niet cadeau.  Op weg van de finale won hij van Andy Hamilton (6-4), Luke Humphries (6-3), Chris Dobey (6-4), Madars Razma (6-5), Glen Durrant (6-5) en Gary Anderson (7-3). Chizzy toonde zich een ware beul voor de Nederlanders. Hij versloeg Benito van de Pas (6-4), Maik Kuivenhoven (6-4) en Martijn Kleermaker (6-2). Verder won Chisnall van Aaron Beeney (6-3), Jamie Lewis (6-2) en Nathan Aspinall (7-5).

Michael van Gerwen werd in de derde ronde verrassend uitgeschakeld door Kuivenhoven. De nummer 79 van de wereld uit Naaldwijk boekte zijn tweede overwinning op Van Gerwen in dit seizoen. Kleermaker was met een kwartfinaleplaats de beste Nederlander van de dag. De Harderwijker zegevierde onder meer tegen Stephen Bunting en Krzysztof Ratajski op weg naar de laatste acht.

Dartsbond PDC organiseert tot en met zondag onder de noemer Summer Series elke dag een Players Championship. Het evenement is achter gesloten deuren en spelers mogen zich alleen in de speelruimte in de MK Arena en het daarnaast gelegen hotel bevinden.

Alle 128 deelnemers werden dinsdag negatief getest op het coronavirus. Ze hoeven tijdens de wedstrijden geen mondkapje te dragen, maar moeten zich bijvoorbeeld wel aan looproutes houden en zelf de scores bijhouden na een nederlaag.

PDC Summer Series - Dag II - Uitslagen vanaf derde ronde

Laatste 32
Madars Razma 6 | 4 Gerwyn Price
Ryan Joyce 6 | 4 Chris Dobey
Niels Zonneveld 6 | 1 Dirk van Duijvenbode
Glen Durrant 6 | 4 Jan Dekker
Gary Anderson 6 | 5 Matthew Edgar
Gabriel Clemens 6 | 3 Daryl Gurney
Martin Atkins (Wigan) 6 | 3 Bradley Brooks
Jonny Clayton 6 | 3 Christian Bunse
Peter Wright 6 | 3 Ricky Evans
Jermaine Wattimena 6 | 5 James Wilson
Nathan Aspinall 6 | 1 Mickey Mansell
James Wade 6 | 2 Ciaran Teehan
Martijn Kleermaker 6 | 4 Krzysztof Ratajski
Jason Lowe 6 | 4 Adrian Lewis
Maik Kuivenhoven 6 | 5 Michael van Gerwen
Dave Chisnall 6 | 4 Benito van de Pas

Achtste finales
Ryan Joyce 6 | 5 Madars Razma
Glen Durrant 6 | 1 Niels Zonneveld
Gary Anderson 6 | 1 Gabriel Clemens
Jonny Clayton 6 | 2 Martin Atkins (Wigan)
Peter Wright 6 | 2 Jermaine Wattimena
Nathan Aspinall 6 | 3 James Wade
Martijn Kleermaker 6 | 3 Jason Lowe
Dave Chisnall 6 | 4 Maik Kuivenhoven

Kwartfinales
Ryan Joyce 6 | 5 Glen Durrant
Gary Anderson 6 | 4 Jonny Clayton
Nathan Aspinall 6 | 2 Peter Wright
Dave Chisnall 6 | 2 Martijn Kleermaker

Halve finales
Ryan Joyce 7 | 3 Gary Anderson
Dave Chisnall 7 | 5 Nathan Aspinall

Finale
Ryan Joyce 8 | 7 Dave Chisnall

Superhot: Mind Control Delete getoond, gratis voor eigenaren Superhot

Superhot: Mind Control Delete begon als DLC voor het origineel, maar is uitgegroeid tot standalone game. Het betreft de derde titel in de serie en komt 16 juli uit voor pc, Xbox One en PlayStation 4.

De game biedt meer verhaal, nieuwe wapens en nieuwe personages. De gameplay blijft natuurlijk trouw aan het origineel en we mogen weer veel Super. Hot. Super. Hot. verwachten.

Iedereen die het origineel heeft gekocht voor 16 juli (en de game dus niet gratis in een giveaway of iets dergelijks heet ontvangen) krijgt Mind Control Delete gratis en voor niets. De game wordt vanzelf aan je account toegevoegd. De game krijgt vooralsnog geen release voor Nintendo Switch, maar eigenaren van Superhot op dat systeem kunnen een code krijgen voor pc.

In onderstaande trailer kun je Superhot: Mind Control Delete in actie bewonderen.

Luiten voorlopig aan kop bij zijn eerste toernooi sinds coronacrisis

Joost Luiten is donderdag prima begonnen aan het eerste golftoernooi op de European Tour sinds de coronacrisis. De Zuid-Hollander gaat voorlopig alleen aan kop bij het Oostenrijks Open.

De 34-jarige Luiten ging de achttien holes rond in 65 slagen en bleef daarmee zeven slagen onder par. Hij liet acht birdies noteren en had slechts één bogey. Nog niet alle golfers hebben hun eerste ronde voltooid, waardoor Luiten de koppositie nog moet delen of kan kan kwijtraken. Die kans lijkt klein, want alleen de Schotten Marc Warren en Connor Syme lijken nog in de buurt van de score van de Nederlander te kunnen komen.

Luiten heeft momenteel één slag voorsprong op de Schot Craig Howie, die de tweede plaats bezet. De derde plek wordt met 67 slagen gedeeld door de Zweed Philip Eriksson, de Deen Nicolai Højgaard en de Italiaan Lorenzo Scalise.

Voor Luiten is het Oostenrijks Open zijn eerste toernooi sinds begin maart. Sindsdien lag het golfseizoen stil vanwege de coronacrisis. Er doen meer Nederlanders mee in Atzenbrugg. Wil Besseling had 68 slagen nodig voor zijn openingsronde en is voorlopig terug te vinden in de top tien.

De andere Nederlandse deelnemers konden zich niet mengen in de top van het klassement. Daan Huizing ging rond in 70 slagen, Darius van Driel en Robbie van West lieten beiden 71 slagen noteren en Lars van Meijel kwam binnen in 73 slagen.

Volgende ronde Hearthstone-nerfs aangekondigd

Blizzard heeft maar liefst acht nieuwe nerfs aangekondigd voor Hearthstone. De nerfs raken Highlander decks, Rogue, Warrior, Druid en weinig verrassend: Demon Hunters.

Demon Hunters zijn regelmatig het doelwit van nerfs en dit keer is dat niet anders. Dit keer worden Metamorphosis, Kayn en de Warglaives of Azzinoth aangepakt. Daarnaast worden Dragonqueen Alexstrasza, Galakrond (Rogue), Corsair Cache (Warrior), Dragoncaster (Mage) en Fungal Fortunes (Druid) generfed.

De complete lijst met nerfs vind je hier. De nerfs gaan 14 juli live. In de nabije toekomst komt er ook een balanspatch uit voor BAttlegrounds.

Rutte zondag te gast in extra uitzending Op1

Aanstaande zondag zal premier Mark Rutte te gast zijn in een extra aflevering van Op1. Speciaal voor de gelegenheid zullen Jeroen Pauw en Fidan Ekiz nog één terugkeren als presentatieduo.

Voor Rutte zal zijn optreden bij Op1 het eerste grote interview worden sinds de start van de coronacrisis. Naast alle ontwikkelingen rond COVID-19 en alles wat daarbij kwam kijken de afgelopen periode zal er ook gesproken worden over het racismedebat.

Zo zien de doosjes van PlayStation 5 eruit

In een (zeer) korte update heeft Sony getoond hoe de doosjes voor PlayStation 5 eruit komen te zien. Veel verschil met de PlayStation 4 is er niet, al zijn er wel enkele verschillen.

De doosjes zelf zijn nog steeds blauw en ogen even groot als de huidige varianten. De verschillen lijken voornamelijk te vinden in de boxart. De banner op de bovenkant en aan de zijkant van het doosje is nu helemaal wit, terwijl de tekst zwart is gemaakt. Dit houdt de stijl gelijk aan die van de console en controllers. Ook zien we dat de tekst 'Only on PlayStation' rechtsboven op de doos is verdwenen.

Roept u maar: stylish of verschrikkelijk?

PlayStation 4 Game Case 1

PlayStation 5 Game Case 2

Wakker Dier is gesol met AH-kip zat

Wakker Dier wijst vandaag met de advertentie 'Het moet niet gekker worden' in landelijke kranten op de absurditeit van het supermarktsysteem, waarin zelfs maïs het in ‘een race naar de goedkoopste’ aflegt tegen kip.


KIP!! (Foto: L. Willinger/FPG/Getty Images)

“We zijn het gesol van Albert Heijn met zijn AH kip zat”, zegt Anne Hilhorst van de dierenwelzijnsorganisatie.

“Met de advertentie willen we mensen aan het denken zetten. Hoe gek is het dat een dier goedkoper is dan een plant? Dat supermarkten kippen afwaarderen tot een waardeloos product?” zegt Hilhorst. De advertentie verscheen donderdag in NRC Next, NRC Handelsblad en Het Parool. Zaterdag zal de advertentie ook verschijnen in Volkskrant Magazine en Parool’s PS van de Week.

Rotleven AH-kip
Van alle supermarkten zorgt Albert Heijn als marktleider het slechtst voor zijn kippen. Als grootste kipverkoper kiest de multinational enkel voor eigen gewin. Hilhorst: "De AH kippen hebben een rotleven: door de hoge dichtheid raken ze gestrest, lopen ze over elkaar heen en verwonden ze elkaar."

Beter Leven-keurmerk
Het overgrote deel van de kipproducten in de supermarkten voldoet nog niet aan het één ster Beter Leven-keurmerk van de Dierenbescherming. Voor deze keurmerkloze kip hanteert Albert Heijn de slechtste welzijnseisen. De AH-kip leeft met zestien kippen per vierkante meter, in een overvolle stal en zónder daglicht. Wakker Dier wil dat Albert Heijn zo snel mogelijk omschakelt naar kippen die voldoen aan ten minste één Beter Leven-ster.

Belgisch bezoek onderstreept nauwe band

Minister Ank Bijleveld-schouten had vandaag haar Belgische ambtgenoot Philippe Goffin op bezoek. Ze wisselden ervaringen uit over de inzet van de 2 krijgsmachten in de strijd tegen het coronavirus. Daarnaast bespraken ze de samenwerking in missies en operaties. De relatie tussen de 2 buurlanden geldt internationaal als een voorbeeld.

Neem de gezamenlijke verdediging van het Benelux-luchtruim door België en Nederland. En op het gebied van SOF (special operations forces) is daar het Composite Special Operations Component Command (C-SOCC). Dit internationaal samengestelde hoofdkwartier stuurt SOF-operaties in internationaal verband aan. Het wordt gevormd door België, Nederland en Denemarken. Een mooi voorbeeld van Europese samenwerking dat ook binnen de NAVO met veel interesse wordt gevolgd. Het hoofdkwartier stuurt volgend jaar bijvoorbeeld de SOF-inzet van de NATO Response Force (NRF21) aan.

Ook de samenwerking op het gebied van materiaal kwam ter sprake. Recent sprong de gezamenlijke vervanging van de huidige M-fregatten en mijnenbestrijdingsvaartuigen in het oog. Defensie liet de Kamer weten dat de onderzoeksfase is voltooid met een ontwerp voor de opvolger van de M-fregatten.

Onbemande systemen
Daarnaast zei Bijleveld verheugd te zijn over de deelname van België aan het SRTUAS (short-range tactical unmanned aircraft system). Ook Luxemburg is al partner. Het Benelux-project vergroot de interoperabiliteit. Dat betekent dat de landen kunnen samenwerken met elkaars onbemande systemen.

Bijleveld: “Dat is van belang aangezien we vaak meedoen aan dezelfde missies of stand-by eenheden zoals de NATO Response Force [NRF] of EU Battlegroup. Het past ook goed bij de ontwikkelingen in onze organisaties om beter gebruik te maken van informatie. SRTUAS bevordert dit. En daarnaast is het gewoon efficiënt om zo’n capaciteit samen in stand te houden.”

(foto: Ministerie van Defensie)
(foto: Ministerie van Defensie)

Verstappen: "Afwachten wat het weer gaat doen"

In aanloop naar de Grand Prix van Steiermarken op de Red Bull Ring in Spielberg sprak Max Verstappen met de pers, hij durfde daar nog niet te zeggen of hij dezelfde bandenstrategie zou gaan hanteren als afgelopen weekend. De weersomstandigheden gaan de plannen van de Nederlander bepalen.

"We moeten eerst maar eens afwachten wat het weer gaat doen, want zaterdag valt er misschien regen. Als het een natte kwalificatie wordt, heeft iedereen natuurlijk een vrije bandenkeuze voor de race. Het hangt ook af van de temperatuur op zondag, want het is dan iets koeler in vergelijking met vorige week. Ik hoop ook dat de auto iets beter aanvoelt dan afgelopen week, dus daar zijn we nog niet over uit", aldus de Red Bull-coureur, zo lezen we op Verstappen.nl.

De Nederlander gaf aan dat concurrent Mercedes flink vooruitgang heeft geboekt in aanloop naar de eerste grand prix. "Ik denk dat we goede stappen vooruit hebben gezet, maar zo te zien heeft Mercedes nog wat grotere stappen dan ons gezet. Dus we moeten blijven pushen om ons te verbeteren, zowel wat betreft de motor als het chassis. We moeten ons op beide vlakken richten."

Verstappen ziet zeker mogelijkheden voor de race van zondag. "Als je de data bekijkt, zijn er nauwelijks bochten waar we langzamer zijn. In de meeste bochten zijn we sneller, maar ik was nog niet helemaal tevreden met de balans door de hele bocht. Op dit circuit heb je best wat vertrouwen nodig om voluit door de snelle bochten te kunnen gaan, dus we moeten uitzoeken hoe we een iets betere balans in de auto krijgen. Ik weet zeker dat we er dan dichter bij kunnen zitten in de kwalificatie. Ik zeg niet dat we Mercedes in de kwalificatie zullen verslaan, maar als we in de kwalificatie op twee of drie tienden zitten, kunnen we er in de race zeker voor gaan."

Koning maakt F-16 vlucht boven Nederland

Koning Willem-Alexander heeft vanmiddag een trainingsvlucht gemaakt met een F-16. Dat deed hij vanaf Vliegbasis Volkel. De koning vloog mee in een 2-zitter, waarvan de luchtmacht er nog slechts enkele heeft.

Doel van het bezoek was inzicht te krijgen in het proces rond een F-16-vlucht. De luchtmacht maakt die nog steeds veelvuldig. Niet alleen bij het geven van luchtsteun aan grondtroepen in missiegebieden of voor luchtverdediging. Jachtvliegtuigen bewaken ook het luchtruim van de Benelux. Dat gebeurt bij toerbeurt, samen met België. Voor deze taak, de zogenoemde ‘Quick Reaction Alert’, staan continu 2 jachtvliegtuigen paraat. Ze stijgen direct op als er sprake is van (mogelijke) dreiging.

Voor de koning in de F-16 stapte, kreeg hij een briefing ter voorbereiding op de trainingsmissie. Na afloop volgde de gebruikelijke debriefing.

Nieuwe toestel al gezien
Koning Willem-Alexander vernam verder dat de luchtmacht waarschijnlijk nog tot 2024 operationeel vliegt met de F-16 voordat de 35A Lightning II de taken volledig overneemt. De koning heeft het nieuwe toestel overigens al gezien. Dat gebeurde op 6 november vorig jaar op Vliegbasis Leeuwarden waar toen een week eerder de eerste F-35 arriveerde. Als alles volgens plan verloopt krijgt Volkel in 2022 de eerste.

Nog geen 60 meer
De luchtmacht vliegt alweer meer dan 40 jaar met de inmiddels sterk verouderde F-16. Het eerste toestel deed in 1979 zijn intrede. Er zijn er destijds 213 gekocht. Nu heeft de luchtmacht er nog geen 60 meer in de inventaris, waarvan een deel niet meer operationeel inzetbaar is.

Naast Vliegbasis Volkel zijn alleen nog op Vliegbasis Leeuwarden jachtvliegtuigen gestationeerd.

(foto: Ministerie van Defensie)
(foto: Ministerie van Defensie)

(foto: Ministerie van Defensie)
(foto: Ministerie van Defensie)

(foto: Ministerie van Defensie)
(foto: Ministerie van Defensie)

Gezocht: beeldmateriaal ten tijde van val Srebrenica

Er wordt een zoektocht gestart naar de visuele erfenis van Srebrenica. Beeldmateriaal, waaronder privéfoto’s van Dutchbat, moeten leiden tot een online database. Aanleiding is de genocide in Srebrenica die nu 25 jaar later, op 11 juli wordt herdacht. Centraal staat dan ook de VN-vredesmissie van destijds en de Europese belofte dat een genocide zoals in 1995, nooit meer mag gebeuren.

De Faculteit Militaire wetenschappen (FMW) van de Nederlandse Defensie Academie en het Amsterdam Center for European Studies (UvA) starten nu een meerjarig interdisciplinair onderzoek. Het heeft als titel: Facing Srebrenica en de toekomst van de herinnering in Europa.

Beide partijen willigen daarmee een verzoek in van de nabestaanden van slachtoffers.

De duurzaam toegankelijke online database ontstaat met steun van Dutchbatveteranen. Zij leveren beeldmateriaal uit de jaren 1994 en 1995. Het zijn voornamelijk privéfoto’s, gemaakt tijdens het leven in de enclave.

Erna Rijsdijk van de FMW en Guido Snel (ACES) leiden het onderzoek. Met een videoclip roepen zij Dutchbatveteranen op hun foto’s voor dit project met hen te delen:

https://vimeo.com/431422512/a45d01564c

Voor meer informatie: www.facingsrebrenica.eu

Dutchbat (Foto's: Ministerie van Defensie)
Dutchbat (Foto's: Ministerie van Defensie)

Mondkapje mogelijk toch verplicht in Belgische winkels

De Hoge Gezondheidsraad, het wetenschappelijk adviesorgaan van de Belgische overheidsdienst die verantwoordelijk is voor de volksgezondheid, adviseert met klem op tot een verplichting voor het dragen van mondkapjes in supermarkten en andere winkels. Ondanks eerdere adviezen koos de Belgische politiek niet voor een dergelijke verplichting.

De GEES, het Belgische OMT, sprak in juni nog een 'sterke aanbeveling' uit voor de mondkapjesregel maar omdat het advies niet unaniem was, legde de Nationale Veiligheidsraad het advies naast zich neer. Maar nu ook de Hoge Gezondheidsraad voor een verplichting is, neemt de druk op de politiek in België toe.

"Gezien de wetenschappelijke gegevens betreffende het nut van het dragen van een masker en de noodsituatie inzake de volksgezondheid beveelt het College van de Hoge Gezondheidsraad aan het dragen van een masker verplicht te stellen in winkels", schrijft de Hoge Gezondheidsraad, zo lezen we op Nieuwsblad.be.

"Een belangrijk deel van onze bevolking loopt een hoog risico op zware ziekte, invaliditeit of overlijden na het virus opgelopen te hebben. Bovendien is het eveneens aangewezen de bevolking te beschermen tegen het soms onaangepast gedrag van sommige personen die weinig bekommerd zijn om hun eigen bescherming en die van anderen", zo vult de Gezondheidsraad aan.

Door het dragen van maskers vermindert de verspreiding van druppeltjes zo benadrukt het wetenschappelijke orgaan. "Dit beschermt dus de anderen en draagt bij tot de bescherming van zichzelf voor zover dat het masker gemanipuleerd, gebruikt en verwijderd wordt op een adequate wijze. Het dragen van een masker herinnert de drager en zijn omgeving er ook aan dat het virus niet verdwenen is."

De Nationale Veiligheidsraad komt volgende week weer bij elkaar en zal dan het mondkapjesadvies bespreken.

Trailer: Tom Hanks vertelt over de strijd in Greyhound

Apple heeft een featurette gedeeld voor de film Greyhound, waarin Tom Hanks, schrijver en hoofdrolspeler van de film, vertelt over de Battle of the Atlantic.

Greyhound vertelt over Hanks als een marineveteraan die voor zijn eerste dienst als kapitein een konvooi van 37 schepen, met daarop duizenden soldaten en benodigdheden, over de Atlantische oceaan moet begeleiden tijdens de Tweede Wereldoorlog. Vijf dagen lang moeten ze zich behelpen zonder militaire steun vanuit de lucht en moet het konvooi de vijandelijke Duitse Nazi onderzeeërs zien te verslaan om deze meedogenloze oorlog te winnen.

Greyhound is vanaf morgen te zien voor abonnees van Apple TV+.

Marko: "Geen plaats voor Vettel bij Red Bull"

Na een bezoekje van Sebastian Vettel aan het Red Bull Racing team afgelopen weekend werd er al meteen druk gespeculeerd, zou de Duitser volgend jaar teamgenoot van Max Verstappen worden? Red Bull-adviseur Helmut Marko maakte aan alle speculaties een einde, Vettel komt niet naar het team.

"Voor Vettel is hier geen plaats. We hebben Albon en zijn blij met hem. Daarnaast is hij half Thais en is Red Bull voor 51% in Thaise handen", aldus Marko, zo lezen we op RacingNews365.

Sinds bekend werd dat Vettel na dit seizoen vertrekt bij Ferrari wordt er stevig gespeculeerd over de toekomst van de meervoudig wereldkampioen. Marko heeft een duidelijk advies voor de Duitser. "Als ik hem was zou ik een jaar er tussenuit gaan, de situatie rustig bekijken en mogelijk openen er weer deuren voor een jaar later. Het kan echter ook zo zijn dat hij zo geniet van het gezinsleven dat hij definitief de Formule 1 verlaat."

Temperatuur blijft minstens 1 graad warmer dan 120-170 jaar geleden

De Wereld Meteorologische Organisatie (WMO) concludeert dat de gemiddelde wereldtemperatuur tot 2025 in ieder geval 1 graad warmer blijft dan het gemiddelde in de tweede helft van de 19e eeuw (1850-1900).

Daarnaast is er een kans van zo'n 20% dat de temperatuur op 1,5 graad boven dat gemiddelde uit zal komen

In het klimaatakkoord van 2015 werd afgesproken de temperatuur niet meer dan 2 graden te laten stijgen, en zelfs te streven naar maximaal 1,5 graad.

 

Trailers kijken: de bioscoopreleases van week 28

Het is een beetje wisselvallige zomer op dit moment, met naast de nodige zonnige dagen toch ook wel wat verregende dagen, waarbij je misschien liever binnen blijft. Of naar de film gaat, natuurlijk! Lekker op anderhalve meter afstand zitten zodat niemand je stoort. Heerlijk! Eens zien wat er nieuw is, deze week.

SCOOB!

In dit eerste volledig geanimeerde Scooby-Doo-avontuur voor de bioscoop zie je hoe het allemaal begon en stuit Mystery Inc. op het grootste mysterie uit hun carrière. Scoob! onthult hoe vrienden voor het leven Scooby en Shaggy elkaar ontmoet hebben en hoe ze samen met jonge speurneuzen Fred, Velma en Daphne het beroemde Mystery Inc. vormden. Na honderden opgeloste zaken en gezamenlijke avonturen worden ze geconfronteerd met hun grootste, uitdagendste mysterie tot nu toe: een complot om de geesthond Cerberus op aarde los te laten. Tijdens hun strijd om deze wereldwijde “hondpocalyps” tegen te houden, ontdekt de groep een geheim over Scooby’s achtergrond en dat hij voor iets heel groots is voorbestemd.

Voor de FOK!review van SCOOB! kijk je hier.

We Summon the Darkness

De drie beste vriendinnen Alexis (Alexandra Daddario), Val en Beverly vertrekken op een roadtrip naar een heavy metal muziekfestival. Op het festival ontmoeten ze drie jongens waar het meteen mee klikt en ze besluiten als afterparty naar Alexis afgelegen landhuis te gaan. Wat een leuke nacht had moeten worden, wordt al snel een nachtmerrie met een dodelijke wending. Wie is er te vertrouwen?

La Odisea

In La Odisea maken we kennis met een groep vrienden uit een Argentijns dorpje, die het heft in eigen handen neemt wanneer hun spaargeld van hen wordt afgenomen. Een innemend en komisch verhaal over de veerkracht van de gewone man. Met Ricardo Darín (El secreto de sus ojos, Wild Tales) in de hoofdrol.

A Perfectly Normal Family

Wanneer Emma’s vader vertelt dat hij voortaan als vrouw door het leven wil gaan, is zijn jongste dochter totaal uit het lood geslagen. Thomas verandert daarna snel in Agnete: een vrouw met zwierige jurken die opeens niet meer van voetbal lijkt te houden. Wie is deze nieuwe vader? Kan Emma deze Agnete überhaupt nog zo noemen? Het veilige gezinsleven dat ze kende, komt op losse schroeven te staan en de hechte vader-dochterband verandert voorgoed.

Maiden

Een adembenemend en hartveroverend verhaal met Tracy Edwards als de meest menselijke held. Vol van twijfel aan haar zelf, en onder immense druk, houdt ze het soms maar net vol en weet ze op miraculeuze wijze zowel alle maatschappelijke tegenwerking als de extreem slopende zeilomstandigheden te overwinnen

Collective

Explosieve politieke thrillerdocumentaire die de gevolgen onderzoekt van een verschrikkelijke brand in een nachtclub in Boekarest en onthult geleidelijk de diepgaande corruptie waar het land onder te lijden heeft.

Crash Bandicoot: On the Run! aangekondigd voor Android en iOS

King kondigt Crash Bandicoot: On the Run! aan. Het betreft een mobiele titel die in ontwikkeling is voor Android en iOS.

In de game doe je alles wat Crash, Crash maakt: vernietig dozen, ren en ontwijk obstakels en versla bazen. Daarnaast is er base buidling, weapon crafting en kun je Crash naar hartelust aanpassen. De aankondigingstrailer, met korte gameplay aan het einde, kun je in onderstaande trailer vinden.

Een release date is nog niet bekend, maar wie zich hier registreet voor de game ontvangt een exclusieve skin voor Crash.

Oranje-teams hervatten Hockey Pro League eind oktober tegen GB

De hockeyers en hockeysters van Oranje hervatten eind oktober de FIH Pro League met een dubbele ontmoeting tegen Groot-Brittannië. Van de wedstrijden op 27 en 29 oktober tegen de Britse teams is nog geen locatie bekend. Op 4 november volgt voor de Nederlandse elftallen de eerste ontmoeting in en tegen België. De Oranje-teams eindigen dit Pro League-seizoen op 30 mei met de tweede uitwedstrijd tegen de zuiderburen.

Dat blijkt uit de publicatie van het resterende programma voor dames en heren van dit Pro League-seizoen door de FIH. Door het coronavirus was de FIH genoodzaakt deze tweede editie van de prestigieuze competitie voortijdig te staken. Vanwege de volle hockeykalender besloot de internationale hockeybond het lopende seizoen te verlengen tot juni 2021.

De Nederlandse teams spelen beide nog tien wedstrijden in dubbele ontmoetingen met Groot-Brittannië, Duitsland, Nieuw-Zeeland, Australië (allemaal thuis) en België (uit). Het resterende speelschema is in drie blokken verdeeld: eind oktober/begin november, begin maart en eind mei. De meeste wedstrijden worden gespeeld in het laatste blok dat valt tussen het einde van de competitie en het Europees kampioenschap dat vanaf 4 juni in het Wagener Stadion wordt gehouden.

De FIH heeft nog een hele puzzel gehad om het resterende programma vast te stellen. Dat kwam met name door de Duitse teams, die in het lopende Pro League seizoen amper duels hebben afgewerkt. De Duitse mannen speelden tot nu toe pas twee duels, die Danas nog niet een. Het is dan ook niet verwonderlijk dat de Duitse ploegen afslaan voor de herstart. Zij spelen op 22 september thuis tegen de Belgische formaties op de Uhlenhorster Hockey Club in Hamburg.

De huidige tweede editie van de Pro League kent geen Grand Final zoals bij de eerste uitgave, omdat volgend jaar juli de uitgestelde Olympische Spelen in Tokio worden gehouden. De FIH houdt er ook in het huidige programma rekening mee dat teams minimaal zes weken voorbereiding op de Spelen hebben.

FC Utrecht moet vrezen voor interesse uit Engeland, Spanje en Frankrijk voor aanvaller Kerk

Het is niet ondenkbaar dat Gyrano Kerk zijn laatste wedstrijd voor FC Utrecht heeft gespeeld. De 24-jarige vleugelaanvaller staat namelijk in de belangstelling van clubs uit vijf landen: Engeland, Spanje, Frankrijk, Schotland en Rusland. Het contract van Kerk in Utrecht loopt nog drie seizoenen door, wat betekent dat de Domstedelingen een transfersom overhouden aan een eventuele tussentijdse verkoop van de buitenspeler.

"Door de coronacrisis kwam het wat later op gang, maar inmiddels heb ik in de nodige buitenlandse zoom-gesprekken gezeten", verduidelijkt zaakwaarnemer Richinel Bryson in gesprek met Voetbal International.

"Veel competities die Gyrano interessant vindt, worden nu nog uitgespeeld. Pas dan zal duidelijk zijn welke partijen heel concreet zullen worden."

Er zouden reeds enkele aanbiedingen vanuit het buitenland zijn binnengekomen, al noemt de zakelijk adviseur geen specifieke namen van clubs die Kerk in het vizier hebben.

Bryson wil daarnaast ook niet zeggen of Kerk deze zomer al afscheid neemt van FC Utrecht. "Gyrano is ontzettend ambitieus. Hij is 24 jaar en heeft een heel sterk seizoen gedraaid", vervolgt de zakelijk adviseur zijn uitleg.

"Tegelijkertijd is FC Utrecht zijn club geworden, deze club heeft hem ontzettend veel gebracht. De leiding weet hoe wij in de wedstrijd staan. Vorig seizoen hebben we zijn contract verlengd met als doel nu verder te kunnen kijken."

"Gyrano heeft bewezen klaar te zijn voor die volgende stap." Kerk kwam afgelopen seizoen tot 10 treffers en 8 assists in 24 duels in de Eredivisie. Slechts zeven spelers waren nóg vaker rechtstreeks betrokken bij doelpunten.

Voetbal International meldt tevens dat FC Utrecht met Urby Emanuelson praat over verlenging van de samenwerking. De routinier heeft inmiddels een transfervrije status, maar traint nog wel mee met de selectie van trainer John van den Brom.

Daarnaast is de hoop op de komst van Mimoun Mahi nog niet opgegeven. Mocht de aanvaller worden overgenomen van FC Zürich, dan is de kans klein dat Jean-Christophe Bahebeck terugkeert bij de club. Laatstgenoemde zag zijn verbintenis in Utrecht onlangs aflopen, al is er nog steeds contact tussen beide partijen.

Keiharde conclusie na echec in Milaan: Juventus kan niet zonder De Ligt

Juventus leed dinsdagavond een gevoelige nederlaag tegen AC Milan (4-2). Volgens La Gazzetta dello Sport had de verliesbeurt grotendeels te maken met de absentie van de geschorsten Matthijs de Ligt en Paulo Dybala. Volgens de vermaarde Italiaanse sportkrant kan de koploper in de Serie A inmiddels niet meer zonder De Ligt, die juist in het begin van het seizoen nog geregeld zeer kritisch werd benaderd.

"Het mag duidelijk zijn dat Juventus inmiddels niet meer zonder dit tweetal kan, zoveel is wel duidelijk geworden op die knotsgekke avond in Milaan", zo valt te lezen in een uitgebreide analyse over het elftal van trainer Maurizio Sarri.

"Zonder deze spelers leek Juventus tegen AC Milan wel een zinkend schip te zijn. De Nederlander en de Argentijn zijn de spelers met de meeste minuten in de benen. Het spel van de ploeg van Sarri ziet er heel anders uit als zij niet meedoen."

Juventus incasseerde tegen AC Milan maar liefst vier doelpunten, iets dat de Ligt in zijn Italiaanse periode nog niet heeft meegemaakt.

"Daniele Rugani betaalde een hoge prijs voor het feit dat hij op 22 februari voor het laatst een wedstrijd speelde namens Juventus en Leonardo Bonucci was slechts een schaduw van zichzelf."

"De aanvoerder is met 3663 minuten dit seizoen de meest gebruikte speler, maar Bonucci lijkt simpelweg niet zonder De Ligt te kunnen. Het lijkt er zelfs op dat Bonucci steeds slechter gaat spelen zonder hem."

"Het is precies het tegenovergestelde van begin deze jaargang, toen Leo de jonge Nederlander bij de hand nam om hem de trucjes van het Italiaanse voetbal bij te brengen."

"Na enige tijd en wat blunders is de voormalig Ajacied inmiddels uit alle proporties gegroeid en lijkt hij nu op een verdediger die geboren en getogen is in Italië."

"Hij geeft aanvallers werkelijk geen duimbreed. Met hem erbij is Bonucci duidelijk een betere speler met meer zelfvertrouwen, al was daar niets van te merken tegen AC Milan", zo klinkt het.

Halloween-sequels en Candyman verschoven door Universal

De films Candyman en Halloween Kills die beiden dit jaar zouden verschijnen, zijn vanwege het coronavirus door Universal Pictures verschoven naar een andere datum. Dit laat Variety vandaag weten.

Horrorfilm en remake/reboot Candyman stond in Amerika gepland op 25 september, maar is nu verschoven naar 16 oktober. Fans van Michael Myers moeten langer wachten op zijn terugkeer: Halloween Kills gaat van oktober 2020 naar oktober 2021. Het derde en laatste deel van de nieuwe trilogie genaamd Halloween Ends schuift ook een jaar op en is nu te zien in oktober 2022. Een film die sinds mei van dit jaar in het archief is gezet door Universal is de nieuwe Purge-film met de titel The Forever Purge. Vandaag is bekendgemaakt dat deze film nu op 9 juli 2021 in de Amerikaanse bioscopen te zien zal zijn.

Als klein goedmakertje heeft Universal wel aangegeven dat Halloween Kills een IMAX-behandeling gaat krijgen. Dit laatste heeft producer en oorspronkelijke maker van Halloween John Carpenter via Twitter laten weten:

Radicaliseringsambtenaar Saadia Ait-Taleb vrijgesproken

Saadia Ait-Taleb, de voormalig projectleider van het team radicalisering en polarisatie van de gemeente Amsterdam, is vrijgesproken. Het Openbaar Ministerie (OM) had twee weken geleden ook al vrijspraak geëist. Ait-Taleb werd eerder verdacht van het frauderen met drie facturen, maar die beschuldiging werd later door justitie ingetrokken.

In haar werk als ambtenaar bij de gemeente was Ait-Taleb betrokken bij de 'grijze campagne' van voormalig burgemeester Eberhard van der Laan om radicalisering onder jongeren tegen te gaan. Voorwaarde was wel dat onbekend zou blijven dat de gemeente afzender was van de campagne. Daarom vonden de voorbereidingen van de campagne in het geheim plaats.

In die tijd verleende Ait-Taleb opdrachten aan Saïd J., waarmee ze een relatie gehad zou hebben. Die relatie heeft ze altijd ontkend, toch was het voor de gemeente reden om haar te ontslaan.

Tijdens de rechtszaak van twee weken terug kwam het OM al met de eis van vrijspraak. Hoewel Ait-Taleb niet meer verdacht wordt van fraude, noemden de officieren van justitie haar gedrag rondom de betalingen van de facturen wel 'slordig en onprofessioneel'.

Vrijspraak
De rechter nam die eis tot vrijspraak over. Er kon volgens de rechter inderdaad geen valsheid in geschrifte worden bewezen. Ook vond de rechter niet, zoals het OM stelde, dat er tekort was geschoten in het maken van de facturen.

Ook Saïd J. werd vrijgesproken. Tegen hem had het OM een onvoorwaardelijke werkstraf van 120 uur geeist voor het valselijk opstellen van twee facturen. Maar daar ging de rechter dus niet in mee.

En zo is er na drie jaar en een dossier van vierduizend pagina's niets meer over van de oorspronkelijke aangifte van fraude en ambtelijke corruptie.

Wetswijziging: openingstijden winkel worden eigen keus ondernemer

Om gedwongen opening van winkels zoveel mogelijk te voorkomen en winkeliers daartegen te beschermen, komen er wettelijke regels tegen verplichte openstelling waar niet mee is ingestemd. Dat staat in de wetswijziging op de Winkeltijdenwet die vandaag is ingediend bij de Tweede Kamer. Deze wetswijziging zorgt ervoor dat bijvoorbeeld een winkeliersvereniging niet zomaar de openingstijden kan wijzigen, zonder dat de ondernemer daar zelf mee heeft ingestemd.

Staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat Mona Keijzer: “Ik hecht grote waarde aan een goede balans tussen vrijheid van ondernemerschap én gezamenlijke afspraken gericht op aantrekkelijkheid van een winkelgebied. Met deze wetswijziging kunnen winkeliers straks niet meer gedwongen worden op bepaalde momenten open te zijn, als ze daar zelf niet mee hebben ingestemd. Daarmee garanderen we dat die ondernemersvrijheid niet wordt beperkt door eenzijdige wijzigingen van openingstijden.”

Uitdrukkelijke instemming
De wijziging maakt geen inbreuk op contractvrijheid of de vrije keuze van gemeenten voor openingstijden zoals vastgelegd in de Winkeltijdenwet.

Wat met deze wijziging wél is vastgelegd, is dat de openingstijden waar de winkelier in het contract mee akkoord is gegaan, vervolgens niet eenzijdig door anderen kunnen worden gewijzigd. In het contract met een winkelier kan bijvoorbeeld staan dat een VvE, een winkeliersvereniging of een coöperatie nieuwe openingstijden kan vaststellen. De winkelier is hier dankzij deze wetswijziging echter alleen aan gebonden, als hij uitdrukkelijk met deze nieuwe openingstijden instemt, ook als de wijziging heeft plaatsgevonden voor inwerkingtreding van het wetsvoorstel.

Daarmee blijft de winkelier zelf verantwoordelijk voor primaire ondernemersbesluiten en worden eenzijdige veranderingen ná het sluiten van een contract voorkomen. Coördinatie en afspraken, bijvoorbeeld tussen winkeliers binnen een winkeliersvereniging, blijven natuurlijk wel mogelijk.

Defensie onderzoekt cultuur bij Onderzeedienst

De Centrale Organisatie Integriteit Defensie (COID) onderzoekt binnen de Onderzeedienst de cultuur die er heerst. Die zou mogelijk negatief van invloed zijn op een sociaal veilige werk- en leefomgeving. Voor een aantal jonge militairen die begin dit jaar nog bij de Onderzeedienst wilden werken, was het vermoedelijk ook de reden elders bij de marine aan de slag te gaan.

Niet alleen dit was voor de marine reden in februari een onderzoek in te stellen. De afgelopen 2 jaar waren er totaal 4 officiële meldingen van ongewenst gedrag van collega’s van de Onderzeedienst. In 2 gevallen leidde dat tot aangifte bij de Koninklijke Marechaussee. Eén zaak komt volgende week voor de rechter. De marine heeft in deze zaak 3 militairen geschorst. De laatste aangifte dateert van afgelopen vrijdag. Ook in deze zaak is een militair geschorst.

Zorgelijk
Wat Commandant Zeestrijdkrachten vice-admiraal Rob Kramer betreft moet iedereen bij de marine kunnen rekenen op een veilige werk- en leefomgeving. “Een omgeving waarin we met respect met elkaar omgaan en waarbij we elkaar aanspreken op onacceptabel gedrag. Vanuit de Onderzeedienst hebben we signalen opgevangen van onwenselijk gedrag. Dat neem ik bijzonder serieus en dus ondernemen we stappen. Tegelijkertijd ben ik blij dat mensen melding maken van dit soort situaties. Dat is belangrijk, want dan kunnen we er ook wat aan doen.”

Onderzoek
In verband met de coronamaatregelen bleek het de afgelopen maanden lastig voor de COID om persoonlijke gesprekken te voeren. Het onderzoek loopt daardoor enige vertraging op. Naar verwachting wordt na de zomer meer duidelijk over de bevindingen. In de tussentijd worden binnen de Onderzeedienst gesprekken gevoerd over hoe men er met elkaar om dient te gaan. Collega’s worden gestimuleerd elkaar aan te spreken op ongewenst gedrag en als het zich voordoet hier melding van te doen.

(foto: Ministerie van Defensie)
(foto: Ministerie van Defensie)

Ruzie mondt uit in steekpartij

In de Molenstraat in Roosendaal liep een ruzie in een woning woensdag tegen de middag uit in een handgemeen waarbij een bewoner van de woning werd gestoken door een huisgenoot.

De twee mannen kregen een woordenwisseling en hieruit vloeide een gevecht voort. De ene man stak de ander hierbij met een scherp voorwerp. De dader ging er vervolgens vandoor. Ongeveer een uur later verscheen hij weer bij de woning en is hij, als verdachte van het steekincident, aangehouden door de politie.

De man zit nog vast. Hij is in een politiecellencomplex in verzekering gesteld en mag donderdag een verklaring afleggen. Het slachtoffer is licht gewond geraakt en is door ambulancemedewerkers behandeld aan zijn verwondingen.

Froome na dit seizoen weg bij Team INEOS

Chris Froome moet na dit seizoen vertrekken bij wielerploeg Team INEOS. Het contract van de 35-jarige Brit wordt niet verlengd.

“Het contract van Chris loopt eind december af en we hebben het besluit genomen om niet te verlengen”, zegt ploegbaas Dave Brailsford. “We maken het eerder bekend dan gebruikelijk om een einde te maken aan de recente speculaties, zodat onze ploeg zich kan richten op het huidige seizoen.”

In de elf seizoenen in dienst van de Britse ploeg won Froome vier keer de Tour de France, twee keer de Vuelta a España en eenmaal de Giro d’Italia.

“Het was een fenomenaal decennium bij het team, waarin we heel veel bereikt hebben”, zegt Froome in een reactie. “Ik kijk uit naar opwindende nieuwe uitdagingen in de volgende fase van mijn loopbaan, maar eerst ligt mijn focus nog op het winnen van een vijfde Tour de France met Team Ineos.”

De nieuwe ploeg van Froome is inmiddels bekend. Vanaf komend seizoen rijdt de Brit voor Israel Start-Up Nation. Op 1 augustus tekent hij daar een contract dat hem vanaf januari 2021 tot aan het einde van zijn wielercarrière aan de ploeg uit Israël verbindt.

Froome na dit seizoen weg bij Team INEOS (WikiCommons/Geof Sheppard)
Froome na dit seizoen weg bij Team INEOS (WikiCommons/Geof Sheppard)

Trekkers sluiten auto in bij boerenprotest

Het boerenprotest is elke dag in volle gang. Deze auto wilde er langs, wat er vooraf gebeurd is weet niemand. Maar zo sluiten trekkers een auto in dus!

Het is vandaag..

Goedemorgen, het is vandaag 9 juli 2020. Vandaag is er geen dag van, wel zijn er in het verleden zijn er wel dingen gebeurd. Maar eerst de verjaardagen van vandaag. Onder anderen Tim Hofman die jullie misschien van het programma "Boos!" kennen en Ben Saunders vieren hun verjaardag.  

Wat is er in het verleden gebeurd op 9 juli? In 1982 bracht Coca Cola de variant light uit en storrte een Pan Am vlucht neer in Louisanna. Op 9 juli 1990 brak er brand uit op een olietanker; de Megaborg uit Noorwegen. Dit gebeurde in de Golf van Mexico en in 2011 splitste Soedan op in Noord en Zuid Soedan. Op sportgebied won in 2006 Italië het WK voetbal ten koste van Frankrijk in Duitsland en in 2016 won Tom Dumoulin de negende etappe in de Ronde van Frankrijk.

De kalender voor vandaag is leeg. (Foto: Pixabay)
De kalender voor vandaag is leeg. (Foto: Pixabay)

Netflix annuleert Chilling Adventures of Sabrina

Wanneer de Netflix-serie Chilling Adventures of Sabrina later dit jaar terugkeert voor het vierde deel is dat ook meteen het laatste: de serie is geannuleerd, zo meldt de Hollywood Reporter.

Het is niet duidelijk waarom de streamingboer een einde maakt aan de serie, die gebaseerd is op Sabrina uit Archie Comics, dezelfde comic-wereld als waar de serie Riverdale zich afspeelt. Die serie is in Nederland ook bij Netflix te zien.

“Het is vanaf dag één een ongelooflijke eer geweest om te mogen werken aan Chilling Adventures of Sabrina. De cast, te beginnen met Kiernan [Shipka] als de favoriete tienerheks van iedereen, was een absoluut genot. Ik ben de crew, schrijvers, redacteuren, assistenten en iedereen ontzettend dankbaar voor het storten van zoveel liefde in deze duistere droom van een show,” aldus showrunner Roberto Aguirre-Sacasa, die ook Riverdale produceert. "Ik ben onze partners van Netflix, Warner Bros., Berlanti Television en Archie Comics ook dankbaar dat ze ons het verhaal hebben laten vertellen dat we wilden vertellen, de manier waarop we het wilden vertellen. We kunnen niet wachten tot iedereen deel vier ziet. "

De serie startte in 2018 met "deel 1" (eigenlijk de eerste helft van wat normaal gesproken een seizoen zou zijn) en werd al snel verlengd met een tweede en derde deel. Hoewel deel vier "later dit jaar" naar Netflix komt, is niet duidelijk wanneer precies. Riverdale komt in 2021 weer terug.

Chilling Adventures of Sabrina

Nieuwe hoofdrol gevonden voor Batwoman

Het schokte DC-fans nogal; kort na de finale van het eerste seizoen van Batwoman maakte Ruby Rose, die de titelrol van Kate Kane speelt, bekend uit haar rol te stappen. We weten nog steeds niet waarom zij dit besluit heeft genomen, maar inmiddels is wel bekend hoe Warner Bros. het gat dat zij achterlaat, gaat vullen.

Omdat het om het titelpersonage gaat was de vraag al snel: wordt een nieuwe actrice gezocht om de rol van Kate te spelen, of kiest men voor een nieuw personage die in de Batwoman-rol springt? Het blijkt het laatste te zijn, want dat nieuwe personage heet Ryan Wilder en wordt gespeeld door Javicia Leslie.

Volgens Deadline is Ryan sympathiek, rommelig, een beetje gek en ongetemd. Ze lijkt ook in de verste verte niet op Kate Kane. Met niemand in haar leven om haar op het rechte pad te houden, heeft Ryan jarenlang drugs vervoerd, de politie ontdoken en haar pijn behandeld met slechte gewoonten. Wanneer we haar ontmoeten leeft ze in een busje met een plant. Ze zou melk stelen om een straatkat te voeren maar kan je ook met haar blote handen doden, Ryan is het gevaarlijkste type vechter: zeer bekwaam en wil ongedisciplineerd. Ze is lesbisch (en komt daar voor uit), atletisch, rauw, gepassioneerd en feilbaar, en zeker niet je stereotype All-American Hero.

Leslie is afkomstig uit een andere productie van dezelfde bedrijven als achter Batwoman (naast Warner Bros. ook Berlanti Productions, die bijna alle DC-series produceert): God Friended Me, dat in de VS op CBS wordt uitgezonden. Door haar te casten als Batwoman blijft de serie nieuwe wegen inslaan, en dat benadrukt de actrice zelf in een citaat:

"Ik ben enorm trots om de eerste zwarte actrice te zijn die de iconische rol van Batwoman op televisie speelt, en als biseksuele vrouw voel ik me vereerd om deel te nemen aan deze baanbrekende show die zo'n pionier was voor de LHBTI+ -gemeenschap."

Bij de casting van Ruby Rose in de rol van Kate Kane, die in de comics al bekend stond als een lesbische superheld, waren er vanuit delen van de DC-fanbase klachten dat Rose "niet gay genoeg" zou zijn om de rol te mogen spelen. Leslies biseksualiteit onderstreept daarom ook de wens om de rol van Batwoman, die ook in de vorm van Ryan Wilder dus lesbisch blijft, blijvend te laten vertolken door iemand uit de LHBTI+-gemeenschap.

Volgens Caroline Dries, showrunner van Batwoman, heeft zij "een heel nieuw personage bedacht dat in haar verleden werd geïnspireerd door Batwoman." Dries voegt toe dat Ryan "misschien helemaal niet de juiste persoon [is] om het te doen, dus dat maakt het leuk". Volgens haar willen de producers respecteren wat Rose met haar rol heeft gedaan en kijkers helpen om te wennen aan de plotselinge wisseling van de wacht.

De DC-series van de tv-zender The CW hebben, mede door corona, allemaal een vertraagde start van het tweede seizoen. Hoewel de start van de opnames sterk afhangt van coronamaatregelen in o.a. Vancouver, waar de series worden geproduceerd, is men van plan om Batwoman, maar ook series als Supergirl, The Flash en de nieuwe serie Superman & Lois, in januari te gaan uitzenden. Batwoman wordt op dit moment nog niet in Nederland aangeboden; mogelijk wordt een lokale distributeur niet gezocht om de serie volgend jaar via HBO Max naar Europa te kunnen brengen.

Javica Leslie
Javica Leslie

Realityprogramma voor De Sims-spelers aangekondigd

Electronic Arts heeft in samenwerking met ELEAGUE en Buzzfeed Multiplayer de realitycompetitieserie The Sims Spark’d onthuld. De show brengt de community, creativiteit en verhaalkunst samen. Deelnemers krijgen creatieve uitdagingen om de meest unieke personages, werelden en verhalen te bouwen, allemaal verteld via De Sims 4.

The Sims Spark’d is een vierdelige serie waarin de spelers deelnemen aan zowel vaardigheid- als eliminatieopdrachten. De hoofdprijs is $100,000 en deelnemers uit de De Sims-community strijden tegen de klok om indruk te maken op de juryleden. American Idol-finalist Rayvon Owen is de presentator die de game al sinds de basisschool speelt. Naast Rayvon zijn er drie juryleden die elk hun eigen kritische Sims-licht op de wedstrijd zullen laten schijnen. De eerste is BuzzFeed Multiplayer YouTube-personality Kelsey Impicciche, bekend om haar eigen #100babychallenge serie die ze met De Sims heeft gemaakt. Als tweede is singersongwriter Tayla Parx, die wat acteerwerk voor de game heeft gedaan en haar nummer 'Me vs. Us' in het Simlish (gametaal) voor het De Sims 4 Word Beroemd Expansion Pack heeft ingezongen. En als laatste hebben we Maxis game-ontwikkelaar Dave Miotke, beter bekend binnen de community als SimGuruNinja.

The Sims Spark’d maakt zijn ELEAGUE-debuut op vrijdag 17 juli om 23.00 uur ET/PT op TBS. Afleveringen worden wekelijks uitgezonden op vrijdag (17, 24 en 31 juli en op 7 augustus) om 23.00 uur op TBS, met aanvullende uitzendingen op zaterdag (18 en 25 juli en op 1 en 8 augustus) om 08.00 uur via het netwerk. In de Benelux zal BuzzFeed Multiplayer elke aflevering op de eerstvolgende maandag online zetten (op 20 en 27 juli en op 3 en 10 augustus).

De 12 deelnemers, bekende online persoonlijkheden die elk in hun eigen onderdeel van De Sims-gameplay gespecialiseerd zijn, worden tijdens de eerste aflevering bekendgemaakt. Daarnaast, om gelijktijdig met de show uit te worden gezonden, begint er op vrijdag 17 juli een serie van uitdagingen in De Sims 4, de Spark’d Uitdaging genoemd, waarbij de beste makers kans maken om voor een toekomstig seizoen van The Sims Spark’d te worden overwogen.

Agenten niet vervolgd voor discriminatie en mishandeling

Het Openbaar Ministerie in Rotterdam gaat de agenten tegen wie aangifte is gedaan van discriminatie en mishandeling tijdens een aanhouding in het Roel Langerakpark niet vervolgen. Uit onderzoek van het OM is gebleken dat het politiegeweld rechtmatig, noodzakelijk en proportioneel was en dat de politieagenten zich niet discriminerend of racistisch hebben uitgelaten tegen de aangeefsters.

Eén van de aangeefsters heeft op die bewuste zaterdag 30 mei meermalen geen gehoor gegeven aan het bevel van de politie om het park te verlaten. Vervolgens zocht zij zelf actief de confrontatie op door naar de politie toe te lopen, hen stevig te beledigen en meerdere malen met haar vuist te slaan op de hoofden van de agenten.

Het OM concludeert dat er geen sprake was van noodweer door de aangeefster, immers was zij zelf diegene die actief de confrontatie met de politie zocht en niet luisterde naar de aanwijzingen van de agenten. Dit wordt bevestigd door het vele beeldmateriaal van het incident, de processen-verbaal van de in het park aanwezige agenten en getuigen.

De reactie van de agenten na het slaan van aangeefster, waaronder het fixeren op de grond, was volgens het OM noodzakelijk om het gedrag van aangeefster te stoppen.

Ten aanzien van de aangiftes van discriminatie heeft het OM op basis van de beschikbare beelden en verklaringen niet kunnen vaststellen dat de politieagenten zich discriminerend dan wel racistisch hebben uitgelaten noch dat de aangeefsters werden aangesproken vanwege hun huidskleur.

Reactie politiechef Fred Westerbeke; "Het is belangrijk dat deze zaak onafhankelijk is uitgezocht. De beschuldigingen aan het adres van onze collega's waren ernstig. Ik ben blij dat van de aantijgingen niets kon blijken. Ik heb de feiten bekeken en heb veel waardering voor het optreden van de bij het incident betrokken collega’s. Van het laagdrempelig aanspreken in het begin, tot het niet laten uitlokken door provocerend taalgebruik en filmend publiek. Van het professioneel onder controle brengen van de verdachte en de situatie, tot het beschermen van elkaar. Deze mate van beheersing is razend knap. Het is vakmanschap."

FOK! Wat een weer: geen weer

Vandaag is het bewolkt en zijn er perioden met regen en motregen, in de noordelijke helft van het land kan tot en met vanavond in totaal 10-20 mm vallen. In het zuiden is het vaker droog en in het uiterste zuidoosten is zelfs de zon mogelijk nog even te zien. De maximumtemperaturen lopen uiteen van 13°C in het uiterste noordoosten tot mogelijk 24°C in het zuiden van Limburg. De wind is in het grootste deel van het land zuidwestelijk en matig, 3 tot 4 Bft, aan de kust vrij krachtig, 5 Bft, langs de zuidwestkust mogelijk krachtig, 6 Bft. In het noorden is de wind oostelijk en zwak tot matig, in het Waddengebied vanochtend vrij krachtig tot krachtig.

In de nacht naar vrijdag is het op veel plaatsen bewolkt en houdt de regen in de noordelijke helft van het land aan, in het zuiden blijft het meest droog met enkele opklaringen. De minimumtemperatuur loopt uiteen van 12°C in het noorden tot 16°C in het zuiden. De wind is zwak tot matig en zuid tot zuidwest, in het noorden komt de wind uit het noordoosten.

Vrijdagochtend is het bewolkt en regent het met name in de noordelijke helft van het land, elders kan in de loop van de ochtend een enkele bui ontstaan. In de middag komen er nog steeds enkele buien voor, maar geleidelijk begint de bewolking van het westen uit te breken en kan de zon even tevoorschijn komen. Vrijdagavond wordt het overal droog en klaart het verder op. De maximumtemperatuur bedraagt 19 of 20°C in het zuidoosten, 15 tot 18°C in het midden en slechts een graad of 14°C in het noordwesten en noorden. De wind is in het zuidoosten aanvankelijk nog zuidwest maar draait gedurende de dag net als elders naar noordelijke richtingen. In de ochtend is de wind boven land meest matig, langs de kust vrij krachtig tot krachtig, 5 tot 6 Bft, mogelijk enige tijd hard, 7 Bft. In de loop van de middag neemt de wind overal af. (Bron: KNMI)

Meer weer op FOK!

Ruine in Duitsland (Foto: qltel)
Een prachtig oud kasteel ergens in Duitsland. Collega qltel is er op vakantie. (Foto:qltel)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1308
special
Random Pics van de Dag #1307
special
Random Pics van de Dag #1306
special
Random Pics van de Dag #1305
special
VrijMiBabes #214 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1304
©FOK.nl e.a.