FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesCoronavirus (COVID-19)
Coronavirus (COVID-19)


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 4 juli 2020

Bosz verliest wéér een bekerfinale: twintigste DFB Pokal voor Bayern München

Peter Bosz is er weer niet in geslaagd een bekerfinale te winnen. Bayer Leverkusen ging in de DFB Pokal-finale met 2-4 onderuit tegen Bayern München, dat daarmee voor de twintigste keer de Duitse beker won. Het was voor trainer Bosz al weer zijn vierde finale. Hij won er echter geen één. 

Na een kwartier opende David Alaba namens Bayern München de score met een fraaie vrije trap, die was toegekend na een duwfout op Robert Lewandowski. 

Acht minuten later boorde Bayern de hoop van Bosz en consorten verder de grond in. Serge Gnabry werd de diepte in gestuurd door Joshua Kimmich en de international van Duitsland legde de bal goed binnen in de verre hoek. Gnabry werd daarmee de eerste Duitser met een goal in de Duitse bekerfinale sinds Thomas Müller in 2014. In de tussentijd scoorden liefst vijftien niet-Duitsers in de finale van het toernooi om de DFB Pokal. De 0-2 van Gnabry was bovendien de ruststand en dus moest Bosz voor de tweede helft iets geniaals bedenken om de boel nog om te keren.

In wedstrijden tegen Bayern München zijn juist die momenten cruciaal en dat werd enkele minuten pijnlijk duidelijk. Lewandowski kreeg een lange bal van doelman Manuel Neuer en besloot de bal na één keer stuiten ineens op doel te schieten. Daar rekende Leverkusen-doelman Hrádecky blijkbaar niet op, want de Finse doelman verslikte zich verschrikkelijk in die afstandspegel; 0-3.

Na de 0-3 had LEverkusen niets meer te verliezen en kreeg nog een aantal kansen. De goal van Sven Bender in de 64ste minuut voorkwam dat het vuurtje van Leverkusen doofde. Maar echt ontbranden lukte niet. Kai Havertz en Volland hadden hun mooie kansen moeten benutten om Die Werkself echt terug in de wedstrijd te krijgen. In de 89ste minuut viel het doek definitief. Met een fraaie stift deed Lewandowski nog van zich spreken, voordat Havertz in de blessuretijd vanaf de stip voor het laatste wapenfeit tekende.

Bij de vrouwen ging de beker voor de zesde keer op rij naar VfL Wolfsburg. In Keulen versloeg de bekerhouder SGS Essen in de strafschoppenserie, nadat het duel na 120 minuten 3-3 was geëindigd. Het is de dubbel voor Nederlands elftalspeelster Dominique Bloodworth.

Wolfsburg moest twee keer in de achtervolging. Lea Schüller zette Essen al in de eerste minuut op voorsprong. Na de gelijkmaker van Pernille Harder in de 11e minuut, kwam Essen enkele minuten later op 2-1 via Marina Hegering. Het lukte Wolfsburg pas ver in de tweede helft gelijk te komen door Anna Blässe.

Bloodworth leek Wolfsburg vlak voor tijd naar de winst te leiden, maar Irini Ioannidou zorgde in blessuretijd voor 3-3. In de beslissende strafschoppenreeks opende Bloodworth de score voor haar ploeg. Harder stelde met haar strafschop de winst veilig voor Wolfsburg.

Rookie Van Kalmthout vijfde op Indianapolis

Op de Indianapolis Motor Speedway is de tweede race van het seizoen in de IndyCar Series verreden. Dat gebeurde op de road course, waar later op de avond ook de NASCAR Xfinity Series in actie komt, terwijl de NASCAR Cup Series zondag op de oval rijdt.

Polesitter Will Power behield bij de start de leiding, voor Jack Harvey. De jonge Hoofddorper Rinus van Kalmthout, gestart als 18e, ging als een van de eersten naar binnen voor zijn eerste pitstop en schoof daarna gestaag naar voren terwijl de rest nieuwe banden kwam halen.

Na een kwart van de race was Power inmiddels binnen geweest en lag Graham Rahal op de eerste plek, tot hij net als Conor Daly, Spencer Pigot en Santino Ferrucci naar binnen kwam. Van Kalmthout kwam ondertussen naar de zevende plek, maar moest ook wel eerder dan de rest weer naar binnen.

Kort na Van Kalmthout's tweede stop had de jonge Nederlander geluk: mederookie Oliver Askew, in de voorgaande jaren zijn rivaal in de opstapklasses, hing zijn auto in de muur en zorgde voor een caution. Het resultaat was dat Van Kalmthout bij de herstart op plek zes lag, terwijl Rahal, Pigot, Daly en Scott Dixon voorin reden.

De herstart volgde halverwege de race en daarbij opende Van Kalmthout met succes de aanval op Daly en diens vijfde plek. Ruim 25 ronden voor het einde kwam de gehele top naar binnen voor in principe de laatste pitstop, waarbij zowel Herta als Van Kalmthout gepasseerd werden door Pagenaud.

Dixon bleef ver voor de rest en kon alleen bij pech nog naast de winst grijpen, Rahal reed redelijk eenzaam op de tweede plek, Pagenaud en Pigot knokten om plek drie en de stevig duellerende Herta en Van Kalmthout reden daar weer achter - tot Pigot in rap tempo terug begon te vallen. Van Kalmthout reed zo op plek vijf met oud-F1-coureur Marcus Ericsson achter zich aan.

Daar bleef het verder ook bij: Dixon reed onbedreigd naar een indrukwekkende zege, Rahal hield Pagenaud met wat moeite van het lijf, Herta eindigde als vierde en Van Kalmthout besloot zijn eerste niet-ovalrace in de IndyCar Series met een uiterst fraaie vijfde plek.

Over een week komt de IndyCar Series alweer in actie, twee keer zelfs op het circuit van Road America: zaterdagavond om 23.00 uur en zondagavond om 18.30 uur, allemaal weer live op Ziggo Sport.

Voorzitter boerenpartij uit kritiek op Hiddema

Caroline van der Plas, voorzitter van de Boer Burger Beweging, is niet te spreken over het optreden van Forum voor Democratie-parlementariër Theo Hiddema bij de protestacties van de boeren. 

De Boer Burger Beweging is een nieuwe politieke partij die 'het verschil wil maken door recht te doen aan de kracht van de agrarische sector: goed voor gezonde en prachtige producten die wereldwijd hun afzet vinden', zoals ze het zelf omschrijven. Van der Plas was zelf aanwezig bij diverse boerenacties de afgelopen dagen en ontmoette daarbij Hiddema. "Theo Hiddema van Forum voor Democratie vond het gisteren maar raar dat een boer zei dat hij gestudeerd had. Volgens hem hoef je niet te studeren als boer. Je gaat gewoon bij je vader in de leer. En hij dacht dat Voorne-Putten op de Veluwe lag.  Zoveel boerenhart heeft hij", aldus Van der Plas op Twitter.

"Ik stond ernaast. En hij was weinig serieus. Luisterde slecht en deed wat betweterig naar jonge boeren. Ik denk dat hij vooral de aandacht mooi vond. Veel media erbij enzo", zo vulde de voorzitter van BBB haar eerdere tweet aan.

"Nou, hij wist er weinig van hoor. Kwam buiten vragen wat hij moest gaan stemmen en wat er nou precies aan de hand was. Dat had hij al moeten weten, lijkt me. Volgens mij kwam hij naar buiten vanwege de vele media. Fotomomentje. En totaal geen serieuze vragen", aldus Van der Plas over Hiddema.

De strijd om de 'boerenstem' is geopend.

Verstappen tevreden met derde plaats in kwalificatie

Max Verstappen is tevreden met de derde startplek die hij vandaag veroverde in de kwalificatie. De Red Bull-coureur hoopt ondanks de achterstand op Mercedes morgen mee te kunnen strijden vooraan.

"Ik ben tevreden met de derde plek. We starten morgen op een andere band dan de rest uit de top tien, dus het zal interessant gaan worden. Het wordt ook warmer, dus hopelijk gaat dat in ons voordeel zijn. Mercedes zat vandaag helaas op een ander niveau, maar we gaan zien hoe we het morgen kunnen doen", aldus de Nederlander, zo lezen we op Verstappen.nl.

De Red Bull-coureur zag wel dat het gat met Mercedes groter is dan gehoopt. "Ik was niet helemaal tevreden met de balans. Sommige bochten gingen goed, andere niet. De achterstand kan daardoor wat groter zijn, maar een halve seconde is best veel. Over één ronde gezien zijn we hier nog nooit het snelst geweest, maar hopelijk zit het morgen allemaal wat dichter bij elkaar. Het is in ieder geval een goede start van het seizoen, maar we moeten hard werken om dat gat te dichten."

"Vorig jaar kwamen we ook wat tekort in de kwalificatie, dus ik verwacht dat we in de race sterker zijn. Ik ben ook de enige in de top tien die op de medium banden start, dus ik kijk ernaar uit. We hebben niets te verliezen, dus ik ga proberen om Mercedes het zo lastig mogelijk te maken", zo blikt Verstappen vooruit naar de race van morgen.

Overeenstemming over uitwerking pensioenakkoord

Het kabinet en sociale partners hebben definitief overeenstemming bereikt over de uitwerking van pensioenakkoord. Daarmee is een belangrijke mijlpaal bereikt op weg naar een nieuw pensioenstelsel.

Het nieuwe stelsel wordt transparanter. Werkenden en gepensioneerden krijgen duidelijker inzicht in het opgebouwde vermogen. Het geeft daarnaast een realistische verwachting en biedt meer perspectief op een koopkrachtig pensioen. De pensioenaanspraken uit het huidige stelsel worden losgelaten, waarmee de noodzaak voor het gebruik van rekenrente en dekkingsgraden komt te vervallen. Pensioenen en uitkeringen kunnen daardoor eerder meebewegen met de stand van de economie dan nu het geval is. Niet alles wordt overigens anders. Veel goede zaken uit het oude stelsel blijven behouden, zoals solidariteit, collectief beleggen en de huidige verplichtstelling.

Indexatieperspectief
Als het economisch goed gaat, dan merk je dat eerder aan je pensioen of uitkering. Gaat het economisch minder, dan merk je dit ook. Schommelingen worden wel zo goed mogelijk opgevangen en gedeeld. Naarmate mensen ouder zijn, wegen mee- en tegenvallers minder zwaar mee. Pensioengerechtigden merken hier dus veel minder van dan jongere generaties die nog hun hele leven aan opbouw kunnen werken. Daarnaast kunnen mee- en tegenvallers in de tijd worden gespreid. Financieel slechte jaren worden hierdoor gecompenseerd door goede jaren. Tot slot houden Pensioenfondsen – naast de vermogens die voor de pensioenen worden aangehouden – een collectieve solidariteitsreserve aan. Daarmee kunnen risico’s beter worden gedeeld en blijft het pensioen ook een leven lang gegarandeerd. De premie schommelt niet. Die blijft stabiel: een belangrijke zekerheid voor deelnemers, maar zeker ook voor werkgevers die twee derde van de premie betalen.

Minister Wouter Koolmees: "Ik ben trots op de afspraken die er nu liggen en zeer erkentelijk voor het harde werk dat alle betrokken partijen hebben verricht. Het nieuwe stelsel is persoonlijker, transparanter en biedt eerder indexatieperspectief. Het verdeelt op een realistische manier en zo eerlijk mogelijk de lasten en de lusten, en biedt voor alle generaties uitzicht op bestaanszekerheid voor de oude dag. Het gebruikt de kracht van het collectief, maar sluit beter aan op de huidige samenleving en de moderne arbeidsmarkt. En dit akkoord komt geen dag te vroeg. Nederland had lange tijd het beste pensioenstelsel van de wereld. Maar die wereld is veranderd. Het fundament onder ons huidige stelsel is in de loop der tijd broos geworden. Met dit nieuwe akkoord hebben we straks weer het beste pensioenstelsel van de wereld – maar dan wel voor de wereld van nu en de toekomst, niet die van vroeger."

Overgang
De nieuwe regels gaan gelden voor alle pensioenen. Om ervoor te zorgen dat de overgang naar eerlijk verloopt, wordt goed gekeken hoe het voor verschillende groepen uitpakt. Deelnemers krijgen inzicht in de hoogte van hun verwachte pensioen vóór en na de overgang. Bij eventueel nadeel worden deelnemers adequaat gecompenseerd. Pensioenfondsen moeten uiterlijk per 1 januari 2026 over naar het nieuwe stelsel.

Als gevolg van de zeer uitzonderlijke economische situatie heeft het kabinet toegezegd de vrijstellingsregeling van vorig jaar ook dit jaar in te zetten. Dat betekent dat pensioenfondsen met een dekkingsgraad boven 90% de pensioenen niet hoeven te verlagen. Daarvoor telt de dekkingsgraad van 31 december van dit jaar.

Totaalpakket
In het pensioenakkoord is – naast de aanpassingen van het pensioen dat werknemers via hun werkgever opbouwen – een totaalpakket aan maatregelen afgesproken waarmee de oudedagsvoorziening in Nederland op veel punten wordt verbeterd.

Zo zijn onder meer afspraken gemaakt over het tempo waarmee de AOW-leeftijd omhooggaat. In 2020 en 2021 blijft de AOW-leeftijd 66 jaar en 4 maanden. Hierna stijgt de AOW-leeftijd met 3 maanden per jaar, tot 67 jaar in 2024. Vanaf 2025 stijgt de AOW-leeftijd niet 1 jaar per jaar dat we langer leven, maar 8 maanden. De AOW-leeftijd blijft dus gekoppeld aan de levensverwachting, maar meer in balans.

Daarnaast zijn goede afspraken gemaakt over aanpassing van het nabestaandenpensioen en over werknemers die geen pensioen opbouwen. Voor het faciliteren van maatwerkafspraken over duurzame inzetbaarheid en het mogelijk maken van eerder uittreden heeft het kabinet vorig jaar 800 miljoen euro beschikbaar gesteld. Dit budget wordt nu met 200 miljoen euro verhoogd naar 1 miljard euro.

Manchester United boekt royale zege op Bournemouth

Een zeker aanvallend overtuigend Manchester United heeft dankzij een royale zege voorlopig de vierde plaats in handen. Thuis tegen Bournemouth toonden de aanvallers zich erg effectief, waardoor United na een vermakelijke 5-2 zege in ieder geval voor even virtueel Champions League-deelnemer mag noemen. 

Man United is na de hervatting van de competitie bezig aan een opmars en ontving dan ook met veel vertrouwen Bournemouth op Old Trafford. In de zestiende minuut ging het echter mis voor de thuisclub. Junior Stanislas zette eerst Harry Maguire te kijk op de achterlijn door hem te poorten, vervolgens klopte hij keeper David de Gea. Daarna was het echter de beurt aan Manchester.  Eerst schoot Mason Greenwood hard raak, daarna trof Marcus Rashford voor het eerst in het coronatijdperk doel door een pingel te benutten. Kort voor rust was ook Anthony Martial trefzeker, door naar binnen de komen en de bal hard in de verre hoek te krullen (3-1).

Bournemouth leek rijp voor de slacht in de tweede helft, maar kwam met de ingevallen Arnaut Danjuma Groeneveld juist verrassend sterk uit de kleedkamer. Enkele seconden nadat Danjuma Groeneveld de paal had geraakt, werd scheidsrechter Mike Dean op de hoogte gesteld van een potentiële handsbal van Eric Bailly. De net ingevallen verdediger bleek uit de beelden inderdaad de bal op zijn arm te krijgen en zodoende kon Joshua King profiteren vanaf elf meter: 3-2.

Vervolgens vervolgens was het invaller Danjuma die de 3-3 dacht te maken. De Oranje-international schoot eerst nog op de paal, maar scoorde niet veel later alsnog. Die goal werd echter afgekeurd wegens buitenspel. Geen 3-3, maar wel 4-2. Greenwood schoot op prachtige wijze de bal in de kruising. Bruno Fernandes ook nog een vrije trap tegen de touwen schoot. De Portugese spelmaker bepaalde daarmee de eindstand op 5-2. 

Leicester City – Crystal Palace
Leicester City blijft knap de nummer drie van Engeland. The Foxes wonnen van Crystal Palace met 3-0. Kelechi Iheanacho opende in de 49e minuut de score met een knap schot. De middenmoters, met Patrick van Aanholt als linksback en Jaïro Riedewald als linkshalf, kwamen de goal van de Nigeriaan niet meer te boven. Jamie Vardy besliste een kwartier voor tijd het duel met zijn honderdste Premier League-goal. In de slotminuten prikte hij ook nog zijn tweede van de wedstrijd binnen.

Kickboksorganisatie Glory in zwaar weer; faillisement lonkt

Het lijkt erop dat kickbokser Rico Verhoeven naar een andere werkgever mag uitkijken. Kickboksorganisatie Glory lijkt financieel in zwaar weer te verkeren en op de rand te staan van een faillisement.

Zover is het nog niet, maar bronnen dichtbij de organisatie zeggen dat het bedrijf onder curatele is gesteld. Er wordt verwacht dat de twee grote investeerders, Pierre Andurant en Scott Rudmann, voor een herstart dan ook flink in de buidel moeten tasten. Het schijnt dat de organisatie inmiddels een schuld heeft van zeventig miljoen euro.

Inmiddels is het Nederlandse kantoor gesloten en is het contract van topman Cor Hemmers opgeschort. Zelf zegt hij het volgende daarover: "Ik heb met Glory als zelfstandig consultant een overeenkomst voor mijn diensten. Mij is medegedeeld dat deze overeenkomst is opgeschort. Van ontslag is in mijn geval, als externe consultant, dus geen sprake."

Hemmers erkent dat de kickboksorganisatie in zwaar weer verkeert, vooral vanwege de corona-pandemie waardoor een aantal kickboksevenementen, waaronder eentje met kijkcijfermagneet Badr Hari, geen doorgang mochten vinden.

Toch ziet Hemmers nog kansen bij Glory. "Recent heeft Glory-chairman Pierre Andurant mij gevraagd om, in samenwerking met een aantal ander executives, een 'coronaproef' plan in te dienen om de toekomst van Glory te waarborgen."

Over de toekomst van dit plan blijft hij echter vaag. "Het is dus op dit moment nog niet duidelijk wanneer, waar, in welke vorm en met welke staf Glory verdergaat."

Het management van Rico Verhoeven heeft geen zin om in te gaan op de geruchten. "Wij weten van niks, dus het heeft ook geen zin om te speculeren op geruchten van onbekende bronnen”, zegt manager Karim Erja, die eind 2019 een nieuw meerjarencontract tekende voor Verhoeven.

Ilott opent F2-seizoen met zege, rookie Armstrong imponeert

Op de Red Bull Ring in Oostenrijk is ook het seizoen in de Formule 2 eindelijk begonnen. De hoofdrace werd op zaterdag verreden, zondagochtend kunnen we op Ziggo Sport kijken naar de sprintrace.

Zhou Guanyu vertrok vanaf poleposition met de verrassende Braziliaanse debutant Felipe Drugovich naast zich, terwijl vaste waarde Luca Ghiotto vanaf plek zeven met technische problemen helemaal niet vertrok. Vanaf plek drie kende Callum Ilott een fenomenale start en de Brit schoot door naar de leiding, hoewel Zhou die aan het eind van een bijna volle ronde durende strijd terugpakte van zijn teamgenoot.

Mick Schumacher schoof ondertussen voorbij Drugovich naar de derde plek en ook regerend Formule 3-kampioen Robert Shwartzman zat er achter de Braziliaan goed bij. Zijn F3-rivaal van vorig jaar, Marcus Armstrong, maakte als eerste zijn pitstop en wist daarmee in elk geval al voorbij Drugovich te gaan, nadat ook hij binnen was gekomen. Richting de helft van de race kwam Zhou zijn stop maken, een ronde later volgde Ilott en de Brit bleek dat duel te winnen.

Schumacher volgde nog een ronde later en kwam vóór de vechtende Zhou en Ilott terecht, waardoor de Duitser virtueel aan de leiding ging. Op zijn inmiddels warme banden kon Zhou het gat dichten en de Chinees knokte zich voorbij Schumacher, die een paar ronden later ook gepasseerd werd door Ilott. Ondertussen reed Zhou keurig voorin, tot vijftien ronden voor het einde: zijn auto leek vast te slaan in een versnelling en hij kwam nauwelijks meer vooruit.

Ilott nam zo de leiding over, Schumacher volgde en de indrukwekkend rijdende Armstrong - gestart als dertiende - zag daar vier seconden achter op de derde plek. Niet veel later viel veteraan Artem Markelov stil en dat zorgde ervoor dat de safety car de baan betrad. Met Ilott, Schumacher, Armstrong, Shwartzman en Christian Lundgaard in de top-5 konden we weer door voor tien ronden, maar Schumacher viel daar snel weg: hij schoot rechtdoor het grind in en viel tien plekken terug.

Na de herstart reed Ilott onbedreigd naar een ruime zege, Armstrong wist zijn tweede positie met hand en tand én succesvol te verdedigen ten opzichte van Shwartzman, die het podium voor Lundgaard en Daniel Ticktum completeerde.

F1: Poleposition voor Bottas, Verstappen derde

Valtteri Bottas heeft verrassend poleposition gegrepen voor de Grand Prix van Oostenrijk. In het eerste Formule 1-weekend van 2019 was Mercedes-teamgenoot Lewis Hamilton in de vrije trainingen oppermachtig, maar de regerend wereldkampioen kwam op de tijd van 1.02,939 een fractie tekort. Max Verstappen pakte op een halve seconde achterstand de derde tijd.

Vooraf leek al duidelijk dat Mercedes het te kloppen team was en de vraag was hoever Red Bull er achter zou zitten. In het eerste deel van de kwalificatie moest bepaald worden welke rijders door gingen naar Q2 en welke rijders snel klaar waren. Williams had de auto van Nicholas Latifi na diens crash in de derde vrije training gerepareerd, waardoor de Canadees gewoon deel kon nemen. Hij eindigde evenwel als laatste, met voor hem de Alfa Romeo's van Kimi Räikkönen en Antonio Giovinazzi. George Russell leek met de Williams even door te zijn, maar de Brit werd er op het laatste moment uitgekegeld, net als Kevin Magnussen met de Haas.

In Q2 was Verstappen de enige die op de gele mediumbanden een ronde neerzette. De Nederlander had geluk dat een aantal andere sterkhouders het af lieten weten, zoals Ferrari dat het niet voor elkaar lijkt te hebben. De Italiaanse topformatie had het zeer lastig, want Sebastian Vettel viel buiten de boot, waardoor Charles Leclerc de enige was die met een Ferrari-motor doorging naar Q3. Pierre Gasly, Daniil Kvyat, Esteban Ocon en Romain Grosjean behoorden ook tot de afvallers.

In het laatste deel draaide Mercedes de motoren helemaal open en zette Bottas met een 1.02,939 meteen een absoluut ronderecord neer, voor Hamilton en Verstappen. In de tweede run verbeterde Hamilton zijn tijd, maar kwam nipt tekort op zijn teamgenoot. Verstappen kwam tot een 1.03,477 waarmee hij zelfs iets langzamer was dan vorig jaar. Lando Norris werd als vierde afgeklokt, voor Alex Albon, Sergio Perez, Leclerc, Carlos Sainz, Lance Stroll en Daniel Ricciardo.

Uitslag

# Coureur Team Q1 Q2 Q3
1 V. Bottas Mercedes 1:04.111 1:03.015 1:02.939
2 L. Hamilton Mercedes 1:04.198 1:03.096 1:02.951
3 M. Verstappen Red Bull 1:04.024 1:04.000 1:03.477
4 L. Norris McLaren 1:04.606 1:03.819 1:03.626
5 A. Albon Red Bull 1:04.661 1:03.746 1:03.868
6 S. Pérez Racing Point 1:04.543 1:03.860 1:03.868
7 C. Leclerc Ferrari 1:04.500 1:04.041 1:03.923
8 C. Sainz Jr. McLaren 1:04.543 1:03.971 1:03.971
9 L. Stroll Racing Point 1:04.309 1:03.955 1:04.029
10 D. Ricciardo Renault 1:04.556 1:04.023 1:04.239
11 S. Vettel Ferrari 1:04.554 1:04.206  
12 P. Gasly AlphaTauri 1:04.603 1:04.305  
13 D. Kvyat AlphaTauri 1:05.031 1:04.431  
14 E. Ocon Renault 1:04.933 1:04.643  
15 R. Grosjean Haas 1:05.094 1:04.691  
16 K. Magnussen Haas 1:05.164    
17 G. Russell Williams 1:05.167    
18 A. Giovinazzi Alfa Romeo 1:05.175    
19 K. Räikkönen Alfa Romeo 1:05.224    
20 N. Latifi Williams 1:05.757    

Belgische wielrenner (20) overlijdt in oefenkoers

Tijdens een oefenkoers in het Oost-Vlaamse Wortegem-Petegem is de 20-jarige Belgische beloftenrenner Niels de Vriendt overleden aan de gevolgen van een hartstilstand na een valpartij.

Na de valpartij werd De Vriendt minutenlang gereanimeerd. Hij werd nog naar het ziekenhuis gebracht, maar hulp mocht niet meer baten. De koers, waarin onder meer de Belgisch kampioen Tim Merlier aan de start verscheen, werd  vervolgens definitief stilgelegd. De valpartij vond na een tiental kilometer koersen plaats.

Morgen wordt in Rotselaar de Grote Prijs Vermarc georganiseerd, de eerste profkoers na de coronabreak.

Veertienjarige aangehouden voor steekincident en straatroof

De politie heeft zaterdag op het politiebureau een veertienjarige jongen uit het Belgische Riemst aangehouden. Hij wordt verdacht van een steekincident op woensdagavond 1 juli op de Weert in Maastricht.

Bij het steekincident raakte een jongen gewond. Uit onderzoek blijkt dat de jongen uit Riemst ook wordt verdacht van betrokkenheid bij een mishandeling en beroving in het Frontenpark in Maastricht op zondagavond 3 mei. Het slachtoffer dat werd geschopt, geslagen en bespuugd, werd vervolgens beroofd van zijn gsm, portemonnee en jas.

De veertienjarige jongen zit vast en is voor verder onderzoek in verzekering gesteld. Hij wordt dinsdag voorgeleid aan de rechter-commissaris. Gezien de leeftijd van de verdachte kan er volgens de politie niet meer informatie worden gedeeld.

Pröpper zet reuzenstap met Brighton en brengt Krul en Norwich op randje afgrond

Het wordt steeds lastiger voor Norwich City om degradatie uit de Premier League te ontlopen. De hekkensluiter verloor vanmiddag ook het thuisduel met Brighton & Hove Albion (0-1).

Leandro Trossard tekende voor de enige treffer. De Belg passeerde doelman Tim Krul in de 25ste minuut. Norwich City had vanmiddag weinig in te brengen. Pas in blessuretijd kregen ze een eerste echt grote kans, maar de kopbal van Adam Idah belandde tegen de paal. Norwich staat al 560 minuten droog en houdt voorlopig een achterstand van zeven punten op Watford, de 'veilige’ nummer zeventien van de ranglijst. Norwich heeft nog vijf competitieduels op het programma staan.

Davy Pröpper speelde de hele wedstrijd voor Brighton, de huidige nummer 15 van de Premier League. Dankzij de driepunter heeft is de ploeg zo goed als zeker van een nieuw startbewijs voor de Premier League. 

Omtzigt: "Ik geloof in een overheid als schild van de zwakken"

In een brief op de CDA-site heeft kandidaat lijstrekker Pieter Omtzigt zijn kandidatuur toegelicht aan de CDA-kiezers en stemmers in het land. Het vasthoudende Kamerlid vertelt in de brief waar zijn politieke beginselen liggen en waar hij als lijsttrekker voor wil staan. Duidelijk is dat hij geen zin heeft in politieke spelletjes.

"Conform het christendemocratische beginsel ’publieke gerechtigheid’ geloof ik in een overheid als schild van de zwakken", zo legt Omtzigt uit. De directe aanleiding voor zijn kandidatuur is de toeslagenaffaire zo doet hij uit de doeken. "Mijn directe aanleiding is helder: de toeslagenaffaire, en vooral het gebrek aan openheid daarover, is een symbool geworden voor overheidsoptreden dat niet meer in dienst staat van hun burgers. Het is een smet op het blazoen van vele andere geweldige ambtenaren die elke dag hun best doen voor een beter Nederland."

"In plaats van een zwaard van Damocles dat boven hun hoofd hangt, zoals in de toeslagenaffaire. Waarin veel mensen door etnisch profileren als fraudeur zijn weggezet. Sommigen verloren geld, sommigen hun huis en sommigen zelfs tijdelijk het gezag over hun kinderen. Als parlementariër, als burger, als christendemocraat, maar vooral als mens stuit mij dat tegen de borst", zo schrijft de CDA'er.

Met de verhardende verhoudingen tussen beide flanken op het politieke speelveld heeft Omtzigt weinig op. "Deze rechtvaardigheid is niet links, is niet rechts. Notabene samen met de SP ben ik als CDA’er opgetrokken. Want ook in een tijd van polarisatie betekent ‘rechtvaardigheid’ gelukkig voor veel mensen nog steeds hetzelfde."

De kandidaat lijsttrekker legt uit dat hij staat voor een andere politiek dan vaak te doen gebruikelijk is. "Beste vrienden, niemand kan de toekomst voorspellen, en politici doen daardoor onder druk te vaak beloftes die ze niet na kunnen komen. En ik ben het beu dat als omstandigheden iemand zijn oprechte inzet doorkruisen, een politicus zich weer in bochten moet wringen omdat hij anders het verwijt krijgt ‘gedraaid’ te zijn. Dat spel maakt onze politiek niet beter. U verdient beter."

Daarnaast legt Omzigt ook uit hoe hij in de politiek belandde en wat zijn voorgeschiedenis is. De gehele brief kun je hier lezen.

Verdachte aangehouden voor brute overvalpoging

Eind april kreeg een 59-jarige man uit Dordrecht de schrik van zijn leven. Voor zijn woning in Dordrecht sloegen meerdere gemaskerde mannen met een hamer in op de gepantserde ruiten van zijn auto waar hij op dat moment in zat. Gistermiddag hield de politie een 21-jarige man uit Ridderkerk hiervoor aan.

Op 27 april rond 22.30 uur kwam het 59-jarige slachtoffer aan in zijn auto bij zijn woning in Dordrecht. Hier werd hij vermoedelijk opgewacht door meerdere gemaskerde mannen. Met een hamer sloegen zij in op de auto waarop het slachtoffer snel wegreed. Gelukkig raakte het slachtoffer niet gewond, maar hij is zich logischerwijs wild geschrokken. De politie startte een onderzoek en hield vrijdag 3 juli een 21-jarige Ridderkerker aan in zijn woning. Hij wordt verdacht van betrokkenheid bij poging overval. Meerdere aanhoudingen sluit de politie niet uit.

Getuigen gezocht na steekpartij in Rotterdam Centrum

Voor een club aan de William Boothlaan in Rotterdam vond vanmorgen vroeg een steekpartij plaats. Vermoedelijk ging hier een vechtpartij aan vooraf. Een 33-jarige Rotterdammer raakte gewond aan zijn been. De politie onderzoekt de zaak en is op zoek naar getuigen.

Vanmorgenvroeg rond 06.15 uur hadden een aantal uitgaansgasten mot met elkaar voor een club aan de William Boothlaan in Rotterdam Centrum. Deze woordenwisseling mondde uit in een vechtpartij waarbij is gestoken. Een 33-jarige man uit Rotterdam raakte hierbij gewond aan zijn been en is naar het ziekenhuis gebracht.

De politie doet onderzoek en kan daarbij de hulp van getuigen goed gebruiken. Zij worden verzocht contact op te nemen via 0900-8844 of 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem. 

Mercedes opnieuw snelste; Verstappen derde in VT3

Net als in de eerste twee vrije trainingen was Mercedes ook in de derde vrije training voor de Grand Prix van Oostenrijk het snelste team. Lewis Hamilton zette in 1:04.129 de snelste tijd neer en is daarmee tot nu toe ook de rapste van het weekend. Valtteri Bottas was anderhalf tienden langzamer dan zijn niet-meer-Silberpfeil-collega. De Nederlander Max Verstappen zette de derde tijd neer op een kleine drie tienden van de nummer 1.

Claire Williams beleefde een wat mindere dag: de eigenaresse van het door geldzorgen geplaagde gelijknamige team zag hoe haar coureur Nicholas Latifi de controle over zijn wagen verloor en in aanraking kwam met de bandenstapels, zowel aan de voor- als achterzijde van de auto. De sessie werd hierop kort onderbroken om de beschadigde bolide terug te brengen naar de pits.

Pos Coureur Team Tijd Verschil Ronden
1 L. Hamilton Mercedes 1:04.129   21
2 V. Bottas Mercedes 1:04.277 +0:00.147 22
3 M. Verstappen Red Bull 1:04.413 +0:00.283 20
4 S. Perez Racing Point 1:04.605 +0:00.475 19
5 C. Leclerc Ferrari 1:04.703 +0:00.573 19
6 A. Albon Red Bull 1:04.724 +0:00.595 22
7 S. Vettel Ferrari 1:04.851 +0:00.721 20
8 L. Stroll Racing Point 1:04.918 +0:00.788 18
9 P. Gasly AlphaTauri 1:04.949 +0:00.819 19
10 L. Norris McLaren 1:04.950 +0:00.820 22
11 E. Ocon Renault 1:05.037 +0:00.907 11
12 D. Ricciardo Renault 1:05.087 +0:00.958 13
13 C. Sainz McLaren 1:05.177 +0:01.047 24
14 D. Kwjat AlphaTauri 1:05.290 +0:01.160 24
15 R. Grosjean Haas F1 1:05.363 +0:01.233 18
16 G. Russell Williams 1:05.565 +0:01.435 21
17 K. Magnussen Haas F1 1:05.648 +0:01.518 18
18 A. Giovinazzi Alfa Romeo 1:05.654 +0:01.524 16
19 K. Räikkönen Alfa Romeo 1:05.773 +0:01.643 19
20 N. Latifi Williams 1:07.049 +0:02.919 6

Power pakt poleposition op Indianapolis, Van Kalmthout 18e

De tweede race van het IndyCar-seizoen gaat zaterdagavond van start met Will Power op poleposition. De Australiër was tijdens de kwalificatie op de Indianapolis Motor Speedway de snelste.

Het wordt een druk weekeinde op Indianapolis: de IndyCar Series en de NASCAR Xfinity Series rijden er op de road course, de NASCAR Cup Series rijdt er zondagavond op de oval, de eerste keer dat de twee grote Amerikaanse klasses in hetzelde weekeinde op dezelfde locatie rijden.

Debutant Oliver Askew, in de afgelopen jaren in de opstapklasses de grote rivaal van de Nederlander Rinus van Kalmthout, maakte grote indruk. Hij was de snelste in de eerste kwalificatiesessie en ging met de snelste tijd door naar de beslissende Fast Six.

In die sessie had Askew net niet meer genoeg over, maar met een vijfde tijd kon hij uiterst tevreden zijn. Power pakte zijn 57e poleposition door de verrassende Jack Harvey net af te troeven, Colton Herta en Graham Rahal vertrekken vanaf de tweede rij, Askew krijgt kampioen Josef Newgarden naast zich.

Op plek zeven vertrekt Scott Dixon, die in Texas vorige maand de openingsrace won, terwijl Van Kalmthout een niet ideale kwalificatie afsloot met de 18e plek. Dat is voor de jonge rookie wel beter dan Simon Pagenaud: de Fransman bleef steken op plek twintig.

De race gaat om 18.08 uur Nederlandse tijd van start, een minuut of tien eerder kunnen we inschakelen op Ziggo Sport.

Grapperhaus berispt voor uitlatingen over dierenrechtenactivisten

Op de avond van de aanvang van het zomerreces van de Tweede Kamer gooit het ministerie van Justitie en Veiligheid nog snel even de beslissing op tafel over de klacht die Animal Rights en 11 andere organisaties en 118 personen indienden tegen de minister van Justitie en Veiligheid, F.B.J. Grapperhaus (de beklaagde), ten tijde van een Algemene Ledenvergadering van de Producenten Organisatie Varkenshouderij (POV) in Heteren op 25 november 2019.

De oorspronkelijke aangifte moest worden omgezet in een klacht omdat de behandelende rechercheofficier besloot dat het Openbaar Ministerie niet kan oordelen over ambtsmisdrijven van de minister.

De adviescommissie schrijft:
“De beklaagde heeft […] de ernstige verdenking op zich geladen van partijdig[heid] hetgeen niet past bij zijn ambt als minister van Justitie en Veiligheid voor alle Nederlanders. De adviescommissie acht het in dat kader ongelukkig dat de beklaagde geen duidelijk onderscheid heeft gemaakt tussen dierenextremisten en dierenactivisten. In het merendeel van de uitlatingen blijft op zijn minst onduidelijk over welke groep de beklaagde het precies heeft waardoor de indruk ontstaat dat de beklaagde zich tegen alle belangenbehartigers van dieren in de veehouderij keert.”

De commissie licht die partijdigheid nog verder toe: “De adviescommissie merkt op dat de beklaagde voortdurend naar beide groepen verwijst in termen als: ´ze´, ´die gasten´, ´deze mensen´, ´die lui´, ´deze (ongeremde) figuren´, waarmee hij een onderscheid lijkt te maken tussen zichzelf en de aanwezige varkenshouders enerzijds en de activisten en extremisten anderzijds. Ook stelt de adviescommissie vast dat de beklaagde zich over deze laatste groepen enkel in negatieve bewoordingen uitlaat, waarbij hij geregeld een toekomstbeeld schetst waarin het zowel extremisten als activisten moeilijk wordt gemaakt door de overheid (bijvoorbeeld de uitlatingen 21 en 26). Hierbij lijkt de beklaagde zich sterk te identificeren met de aanwezige varkenshouders en de dierenextremisten en activisten tot gezamenlijke vijand te maken.“

“We zijn tevreden met het feit dat deze minister ondubbelzinnig op zijn vingers is getikt voor zijn uitlatingen,” zegt Animal Rights campagneleider Erwin Vermeulen. “We zien het oordeel als een brevet van onvermogen voor minister Grapperhaus.”

De adviescommissie achtte hiermee de helft van de klacht gegrond. Het ministerie van Justitie en Veiligheid neemt het advies van de commissie over en daarmee is de berisping van Grapperhaus een feit.

De adviescommissie gaat niet mee in de andere helft van de klacht dat “de beklaagde met zijn uitspraken [heeft] opgeroepen tot daden met een wederrechtelijk karakter [diefstal en geweld]”.

De adviescommissie merkt wel op dat de beklaagde uitlatingen, in hun onderlinge samenhang beschouwd, een dubbelzinnig karakter dragen. De adviescommissie erkent dat de uitlatingen 24 (“laad de auto's van activisten op een platte kar en neem ze mee”) en 34 ("Met hogedrukspuit mag je activist wel verjagen. Activisten moet je niet bij de beren in het hok stoppen: Dat is niet goed voor dierenwelzijn.”) als agressief kunnen worden uitgelegd.

“We hebben de mogelijkheid om hiertegen in beroep te gaan bij de Nationale Ombudsman,” zegt Vermeulen.

Debutant Piastri overtuigt in eerste F3-race, Verschoor 8e

Op de Oostenrijkse Red Bull Ring is het Formule 3-seizoen eindelijk afgetrapt met de eerste race. Er stonden 24 ronden op het programma in de eerste van twee races van dit weekeinde, inclusief twee Nederlandse deelnemers.

De Spaanse Venezolaan Sebastian Fernandez begon ietwat verrassend vanaf poleposition, voor de Duitser Lirim Zendeli. Fernandez kwam niet lekker weg bij de start, waardoor Zendeli de leiding nam en Oscar Piastri vanaf plek drie de aanval kon openen. Dat resulteerde vooral in drama voor Fernandez: Piastri raakte hem in bocht één, hij spinde en viel ver terug.

Nog voor de tweede bocht reed regerend Formule Renault Eurocup-kampioen Piastri voorbij Zendeli naar de leiding. De Duitse F4-kampioen van 2018 moest zijn tweede plek vervolgens flink verdedigen tegen Logan Sargeant. Dat lukte even, maar al snel moest hij de Amerikaan laten gaan, waarna ook gelijk Alex Peroni langszij kwam.

Daar bleef het voor de rest van de race eigenlijk zo'n beetje bij, hoewel Zendeli ook nog gepasseerd werd door de Deen Frederik Vesti. Richard Verschoor vertrok als negende, klom snel op naar plek zes, maar werd door Vesti van de baan gedrukt en eindigde als achtste, Bent Viscaal steeg van de dertiende naar de elfde stek. Met de omgedraaide top-10 op de grid start Verschoor zondag om 09.45 uur als derde tijdens de tweede race.

Politie zoekt laffe kettingrukker in Zwanenburg

Op de Sparrenlaan in Zwanenburg heeft vrijdag omstreeks 11.30 uur een lafhartige straatroof plaatsgevonden. Van een 84-jarige vrouw werd haar gouden halsketting afgerukt door een ongeveer 25 jarige man op een bromfiets.

Van de man is het volgende signalement bekend, slank postuur, blanke huidskleur, kort blond haar, gekleed in een lichtkleurig vest. Hij droeg geen helm. Van de bromfiets is geen signalement bekend, ook is de rijrichting onbekend.

De politie heeft een zoekactie gehouden en er is een buurtonderzoek gehouden. Dit heeft niet geleid tot een aanhouding. De vrouw is slachtofferhulp aangeboden.

De politie vraagt getuigen contact op te nemen via 0900-8844 of via 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem. 

Struikelsteen voor huis Etty Hillesum: 'Tastbare herinnering aan een hele bijzondere vrouw'

Voor het oude huis van Etty Hillesum aan de Gabriël Metsustraat in Amsterdam is vrijdag een struikelsteen geplaatst. Dit is het laatste woonhuis van de joodse schrijfster voordat Hillesum gedeporteerd werd naar kamp Westerbork. In 1943 werd Hillesum omgebracht in Auschwitz. Sinds 2007 kunnen er in Nederland struikelstenen aangevraagd worden mensen die zijn omgekomen in de Tweede Wereldoorlog. Etty Hillesum woonde tussen 1937 en 1943 in Zuid, waar vrijdag een steen in haar naam gelegd werd.

'Het is een tastbare herinnering aan een hele bijzondere vrouw, het is en stuk geschiedenis en dat moet je eren. Je moet namelijk letterlijk buigen om te lezen wat er precies op het steentje staat', zegt directeur van het Etty Hillesum Onderzoekscentrum, Lotte Bergen. 'Zij wilde iets betekenen voor volgende generaties, dus heeft zij de geschiedenis vastgelegd. Door haar dagboeken weten wij heel erg veel over kamp Westerbork', vervolgt Bergen.


Westerborkpad - In het spoor van de Jodenvervolging

Tijdens de oorlog bekleedde Hillesum een administratieve functie in kamp Westerbork. Hierdoor had zij de mogelijkheid om het kamp meerdere keren in en uit te reizen. In haar huis in Amsterdam schreef zij in haar dagboeken. Ook werd onlangs bekend dat Hillesum tijdens haar gevangenschap in kamp Westerbork hielp bij de bevrijding van een groep joodse kinderen.

Beschermd monument
Het huis, waar de struikelsteen vandaag gelegd is, dreigde eerder dit jaar nog gesloopt te worden. Verschillende erfgoedverenigingen en maatschappelijke organisaties waren het hier niet mee eens en benadrukten de culturele en historische waarde van het pand. Sinds 17 juni is het huis officieel een gemeentelijk monument en dus gered van de sloop.

Verdachten in omvangrijk drugsonderzoek 14 dagen langer vast

Van de zeven verdachten uit Rotterdam en Schiedam die dinsdag zijn aangehouden in een omvangrijk drugsonderzoek blijven er zes 14 dagen langer vast zitten. Dat heeft de rechter-commissaris vrijdag besloten. De mannen worden verdacht van betrokkenheid bij de invoer van grote hoeveelheden cocaïne, omkoping en deelname aan een criminele organisatie. De zevende verdachte is door het Openbaar Ministerie op vrije voeten gesteld.

Meerdere aanhoudingen
Het onderzoek is nog in volle gang. Meerdere aanhoudingen worden daarom ook niet uitgesloten. Alle verdachten zitten nog in volledige beperkingen. Dat betekent dat zij geen contact mogen hebben met de buitenwereld, alleen met hun advocaten. In deze fase van het onderzoek moet het OM daarom terughoudend zijn met het verstrekken van informatie.

Het is vandaag..

Goedemorgen, het is weekend! Ofwel; zaterdag 4 juli. Vandaag is het de dag van de coöperatieven. Ook is het de verjaardag van onder andere Fatima Moreira de Melo, zij mag 42 kaarsjas uitblazen.

Dag van de coöperatieven.
Coöperaties zijn overal nodig. Op economisch gebied, op regeringsvlak, in de internationale politiek. En dat is precies waar de International Co-operative Alliance voor gaat: Meer samenwerking tussen mensen, landen en bedrijven, omdat op die manier alles efficiënter zal kunnen verlopen. Daarom is elke eerste zaterdag in juli uitgeroepen tot dag van de coöperatieven. Dit wordt al gevierd sinds 1923 en is sinds 1994 ook een VN dag. Het thema van dit jaar is "Cooperative enterprises build a better world", waarin de focus ligt op wat bedrijven kunnen bereiken met een goede samenwerking en hoe dat goed kan zijn om globale problemen op te lossen. Op deze website is daar meer over te lezen.


Opgaven en middelen corporaties raken uit balans

Corporaties beschikken over onvoldoende middelen om alle maatschappelijke opgaven tot en met 2035 op te pakken. Vanaf 2024 ontstaan op regionaal niveau financiële knelpunten, vanaf 2028 is er een sectorbreed tekort. Een kwart van de maatschappelijke opgave blijft liggen, ongeveer 30 miljard euro. Dit blijkt uit onderzoek van het ministerie van Binnenlandse Zaken, Financiën en Economische Zaken en Klimaat en Aedes. Onderzocht is hoe corporaties op de korte en lange termijn in staat zijn om de maatschappelijke opgaven in voldoende mate op te pakken.

Belangrijke oorzaak is dat de kosten sneller stijgen dan de huurinkomsten. Hierdoor is er in de toekomst minder ruimte om te investeren. Ook moet er meer geïnvesteerd worden dan de corporaties de afgelopen jaren hebben gedaan.

Korte en lange termijn
Corporaties hebben een belangrijke verantwoordelijkheid om bij te dragen aan het terugdringen van het woningtekort en het verduurzamen van bestaande woningen. Op de korte termijn hebben corporaties nog voldoende financiële ruimte om die verantwoordelijkheid op te pakken door de verlaging van de verhuurderheffing en de heffingsverminderingen. Daardoor is de leenruimte van corporaties de afgelopen jaren op peil gebleven. Om corporaties ook in de toekomst in staat te stellen die verantwoordelijkheid op te pakken moet er gezocht worden naar een structurele oplossing.

Minister Ollongren van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties: “Voor de korte termijn heb ik financiële ruimte gerealiseerd door een tariefsverlaging en verminderingen van de verhuurderheffing. Zo heb ik ervoor gezorgd dat er gebouwd kan worden. Voor de lange termijn moet er een structurele oplossing gezocht worden. Ik ga daarmee aan de slag en zal een aantal oplossingsrichtingen uitwerken. Het is aan een volgend kabinet om hier fundamentele keuzes in te maken.”

119.000 woningen met lage huur
De regeling die corporaties stimuleert om te bouwen heeft plannen voor de bouw van 119.000 woningen opgeleverd (115.000 aanvragen van corporaties en 4.000 van heffingsplichtige particuliere verhuurders). De corporaties krijgen per nieuwe woning met een lage huur een vermindering op de verhuurderheffing. Het is van belang dat er de komende vijf jaar ook daadwerkelijk stevig gebouwd wordt. Dit zou ook een nodige stijging betekenen van de bouwproductie van corporaties richting 25.000 woningen per jaar, bij benadering de nieuwbouwopgave, waarmee corporaties een aanzienlijke bijdrage leveren aan het inlopen van het woningtekort.

Minister Ollongren: “Corporaties moeten blijven bouwen en verduurzamen. Dat corporaties nu plannen hebben gemaakt om 115.000 woningen te gaan bouwen in de komende vijf jaar is dan ook goed nieuws. Met Aedes en de VNG maak ik afspraken maken om ervoor te zorgen dat er gebouwd wordt. De bouw moet versneld worden, praktische belemmeringen moeten we gezamenlijk wegnemen.”

Advocaat kroongetuige stopte door inmenging Peter R. de Vries

De voormalige advocaat van kroongetuige Nabil B. is gestopt met het vertegenwoordigen van B., omdat Peter R. de Vries zich met de zaak ging bemoeien. De advocaat, die nog steeds anoniem is, zegt dat in een interview met het AD.

Begin juni verklaarde De Vries tijdens een zelf georganiseerde persconferentie dat hij wenste de vertrouwenspersoon en adviseur van de kroongetuige te worden. Advocaat Peter Schouten zou de juridische vertegenwoordiging op zich willen nemen. Het Openbaar Ministerie (OM) gaf toen al aan niets te zien in de rol van De Vries.

'Onderste steen moest boven'
De voormalig advocaat vertelt in het interview dat de werkrelatie met B. weleens hobbelig was, maar over het algemeen prima verliep, totdat de advocaat plots een telefoontje van zijn cliënt kreeg. 'Het OM had een psychologisch rapport laten uitbrengen over Nabil. Daar las hij uit voor en over de uitkomsten was hij laaiend. Hij voelde zich enorm genaaid door het OM. Voor hem was dat het toppunt, hij was er helemaal klaar mee. Het roer zou omgaan en de onderste steen moest boven komen. En Peter R. de Vries moest daarvoor gaan zorgen.'

In een gesprek daarna verklaarde Nabil B. dat Peter R. de Vries niet met de anonieme advocaat in zee wilde, maar een eigen raadsman op het oog had. 'Die avond belde Nabil me op. Hij zei dat hij een onprettig gevoel had overgehouden aan ons gesprek en dat hij met me wilde stoppen. Ik zei hem dat mij dat speet, maar dat ik ook niet met De Vries wilde werken. Toen was het over.'

Nabil B. is kroongetuige in het liquidatieproces Marengo waarin de in Dubai opgepakte Ridouan Taghi hoofdverdachte is. Een week nadat het OM B. als kroongetuige presenteerde werd de broer van B. vermoord. Een jaar later werd ook zijn advocaat Derk Wiersum doodgeschoten.

Waarom (e)migreren mensen?

Er zijn vele redenen voor migratie. Ze variëren van veiligheid, demografie en mensenrechten tot armoede en klimaatverandering. Lees er meer over. Het aantal mensen dat in een EU-land woonde maar geen EU-burger was , telde op 1 januari 2019 21,8 miljoen mensen, wat 4,9% van de EU-27 bevolking is. Een verdere 13,3 miljoen mensen die in één van de EU-27 landen woonden op 1 januari 2019 waren burgers van een ander EU-land.

“Push- en pullfactoren”
Pushfactoren zijn de redenen waarom mensen een land verlaten. Pullfactoren zijn de redenen waarom ze naar een bepaald land verhuizen. Er zijn drie belangrijke push- en pullfactoren.

Socio-politieke factoren
Etnische, religieuze, raciale en culturele vervolging kunnen mensen dwingen om een land te verlaten. Een belangrijke factor kan oorlog zijn of (de bedreiging van) conflict en vervolging door de regering. Mensen die wegvluchten van gewapende conflicten, schendingen van mensenrechten of vervolging hebben meer kans om humanitaire vluchtelingen te worden. Dit heeft een invloed op waar ze zich vestigen omdat sommige landen een liberalere aanpak hebben dan anderen ten opzichte van humanitaire vluchtelingen. In de eerste plaats zullen deze mensen meestal kiezen om naar het dichtstbijzijnde veilige land te verhuizen dat asielzoekers aanvaardt.

Tijdens de afgelopen jaren vluchtten mensen massaal weg van conflict, terreur en vervolging richting Europa. Van de 295 800 asielzoekers die in 2019 bescherming kregen in de EU, was meer dan één vierde afkomstig van het door oorlog verscheurde Syrië, met Afghanistan en Irak op de tweede en derde plaats.

Demografische en economische factoren
Ook demografische veranderingen bepalen hoe mensen bewegen en migreren. Een groeiende, verouderende of jonge bevolking heeft een impact op economische groei en arbeidskansen in landen van oorsprong of op het migratiebeleid in bestemmingslanden.

Demografische en economische migratie is gerelateerd aan arbeidsnormen, werkloosheid en de algemene gezondheid van de economie van een land. Onder andere hogere lonen, betere arbeidskansen, een hogere levenstandaard en onderwijskansen zijn pull-factoren. Als de economische omstandigheden slecht zijn en het risico bestaat dat ze verder verslechteren, verhuizen waarschijnlijk meer mensen naar landen met betere vooruitzichten.

Volgens het Internationaal Arbeidsbureau van de VN (IAB of ook bekend als het ILO), waren er in 2017 ongeveer 164 miljoen mensen in de wereld die migreerden met het oog op werk, wat bijna twee derde van alle internationale migranten vertegenwoordigde. Bijna 70% kwam terecht in landen met een hoog inkomen, 18,6% in landen met een middelgroot inkomen, 10,1% in landen met een middenlaag inkomen en 3,4% in landen met een laag inkomen.

Milieufactoren
Het milieu is altijd al een reden geweest voor migratie, omdat mensen vluchten van natuurrampen zoals overstromingen, orkanen en aardbevingen. Klimaatverandering zal naar verwachting zorgen voor meer extreme weersomstandigheden, wat betekent dat meer mensen op de vlucht zullen gaan.

Volgens de Internationale Organisatie voor Migratie (IOM), zijn “milieumigranten mensen die door plotse of geleidelijke veranderingen in hun omgeving, die hun leven of leefomstandigheden beïnvloeden, verplicht zijn om tijdelijk of permanent hun thuis te verlaten, en die ofwel binnen hun eigen land verhuizen of naar het buitenland gaan.”

Het is moeilijk om in te schatten hoeveel milieumigranten er zijn in de wereld omdat factoren zoals bevolkingsgroei, armoede, regeringsbestuur, veiligheid en conflict allemaal een impact hebben. De schattingen variëren van 25 miljoen tot 1 miljard tegen 2050.

Nieuw EU-verdrag rond migratie dit jaar
De efficiënte behandeling van aanvragen van asielzoekers en de bescherming van de externe grenzen is al jaren een prioriteit voor de EU. De Europese Commissie zal dit jaar een nieuw EU-verdrag rond migratie en asiel voorstellen. Het Parlement dringt aan om het EU-asielbeleid te herzien, om meer solidariteit en een eerlijkere verdeling van de verantwoordelijkheden te garanderen onder de EU-landen.

De commissie burgerlijke vrijheden (LIBE) werkt momenteel aan nieuwe perspectieven in een rapport over "New Avenues for Legal Labour Migration”. EP-leden benadrukken de noodzaak van wettelijke middelen om illegale immigratie te beperken, de gaten in de arbeidsmarkt te vullen en voor een geharmoniseerd EU-beleid. LIBE wil ook een gemeenschappelijk Europees asielsysteem, aangevuld met een EU-Kader voor hervestiging en humanitaire corridors.

FOK! Wat een weer: somber en veel wind

Hallo!  

Voor komend weekend ziet het er niet echt gezellig uit buiten. De zon blijft grotendeels verstopt en af en toe valt er enige lichte regen of motregen. gisteren scheen de zon nog wel af en toe en bleef het op de meeste plaatsen droog. Slechts heel lokaal viel er een buitje. In de middag begon het in het noorden te betrekken en uiteindelijk viel er daar ook wat regen.

Vandaag en deels morgen zitten we dan in vochtige en vrij warme lucht. Zoals ik zei, is het meest bewolkt met af en toe wat regen. Zondagmiddag passeert het koufront met wat meer regen. Vandaag ligt het kwik tussen de 18 en 22 graden, morgen is het enkele graden warmer tot in de loop van de middag het koufront gepasseerd is.

Er staat dit hele weekend ook veel wind. Meestentijds krachtig tot hard aan zee en vrij krachtig in het binnenland. De wind komt uit het west-zuidwesten. 

Fijn weekend!

Meer weer op FOK!

Gemaakt aan de Purmerringvaart bij Purmerend, 15.39 uur. (Foto: Pukeko)
Gemaakt aan de Purmerringvaart bij Purmerend, 15.39 uur. (Foto: Pukeko)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Verstappen 8e in tweede training, Mercedes bovenaan

Mercedes heeft ook de tweede vrije training voor de Grand Prix van Oostenrijk gedomineerd. Met behulp van het innovatieve - en voor dit jaar inmiddels legaal verklaarde - DAS-systeem stuurde Lewis Hamilton zijn bolide naar de snelste tijd.

Hamilton's teamgenoot Valtteri Bottas bleef als enige nog een beetje in de buurt, maar de derde tijd was wel verrassend: die kwam in handen van niemand minder dan Racing Point-coureur Sergio Perez, vlak voor Sebastian Vettel en Daniel Ricciardo.

Max Verstappen noteerde in een training, waarin hij even door de grindbak reed, een achtste tijd, vijf posities beter dan teamgenoot Alexander Albon.

Uitslag tweede vrije training Grand Prix van Oostenrijk

Pos.  Rijder Team Tijd ronden
1.   L. Hamilton Mercedes 1:04.304 42
2.   V. Bottas Mercedes 1:04.501 37
3.   S. Pérez Racing Point 1:04.945 48
4.   S. Vettel Ferrari 1:04.961 48
5.   D. Ricciardo Renault 1:04.972 36
6.   L. Norris McLaren 1:05.087 38
7.   L. Stroll Racing Point 1:05.135 49
8.   M. Verstappen Red Bull 1:05.215 41
9.   C. Leclerc Ferrari 1:05.298 46
10.   C. Sainz Jr. McLaren 1:05.352 37
11.   E. Ocon Renault 1:05.415 42
12.   D. Kvyat AlphaTauri 1:05.443 34
13.   A. Albon Red Bull 1:05.453 47
14.   A. Giovinazzi Alfa Romeo 1:05.608 49
15.   K. Magnussen Haas 1:05.678 44
16.   R. Grosjean Haas 1:05.908 50
17.   P. Gasly AlphaTauri 1:06.016 51
18.   G. Russell Williams 1:06.125 40
19.   K. Räikkönen Alfa Romeo 1:06.278 44
20.   N. Latifi Williams 1:07.124 45

Zhou pakt F2-pole Oostenrijk, Verschoor 9e in F3-kwalificatie

Zhou Guanyu begint het Formule 2-seizoen zaterdagmiddag vanaf poleposition. De Chinees, vooraf getipt als een van de titelkandidaten, noteerde op de Oostenrijkse Red Bull Ring de snelste tijd in de kwalificatie van vrijdag.

Zhou was bijna een halve seconde sneller dan de verrassende Braziliaan Felipe Drugovich, die vorig jaar niet verder kwam dan de zestiende plek in de Formule 3. De coureur van het Nederlandse MP Motorsport bleef Zhou's teamgenoot en medetitelfavoriet Callum Ilott vier duizendsten van een seconde voor. Christian Lundgaard completeert de tweede rij, Mick Schumacher en Jehan Daruvala starten vanaf rij drie.

De Venezolaanse Spanjaard Sebastian Fernandez eindigde vorig jaar ver in de achterhoede van het F3-kampioenschap, maar hij begon vrijdag lekker aan het nieuwe seizoen. Voor het topteam van ART Grand Prix noteerde hij de snelste tijd, 0,016 seconden voor de talentvolle Duitser Lirim Zendeli. Oscar Piastri en Logan Sargeant starten vanaf rij twee, Richard Verschoor vertrekt als negende en Bent Viscaal als dertiende.

Om 10.25 uur gaat zaterdag de eerste F3-race van start, de F2 volgt na de Formule 1-kwalificatie om 16.45 uur, allemaal live te zien op Ziggo Sport.

Laatste reviews en specials
special
VrijMiBabes #13 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #70
review
Horizon: Zero Dawn (PC)
special
Random Pics van de Dag #69
preview
PGA TOUR 2K21
review
Paper Mario: The Origami King
©FOK.nl e.a.