Rookie Van Kalmthout vijfde op Indianapolis

Op de Indianapolis Motor Speedway is de tweede race van het seizoen in de IndyCar Series verreden. Dat gebeurde op de road course, waar later op de avond ook de NASCAR Xfinity Series in actie komt, terwijl de NASCAR Cup Series zondag op de oval rijdt.

Polesitter Will Power behield bij de start de leiding, voor Jack Harvey. De jonge Hoofddorper Rinus van Kalmthout, gestart als 18e, ging als een van de eersten naar binnen voor zijn eerste pitstop en schoof daarna gestaag naar voren terwijl de rest nieuwe banden kwam halen.

Na een kwart van de race was Power inmiddels binnen geweest en lag Graham Rahal op de eerste plek, tot hij net als Conor Daly, Spencer Pigot en Santino Ferrucci naar binnen kwam. Van Kalmthout kwam ondertussen naar de zevende plek, maar moest ook wel eerder dan de rest weer naar binnen.

Kort na Van Kalmthout's tweede stop had de jonge Nederlander geluk: mederookie Oliver Askew, in de voorgaande jaren zijn rivaal in de opstapklasses, hing zijn auto in de muur en zorgde voor een caution. Het resultaat was dat Van Kalmthout bij de herstart op plek zes lag, terwijl Rahal, Pigot, Daly en Scott Dixon voorin reden.

De herstart volgde halverwege de race en daarbij opende Van Kalmthout met succes de aanval op Daly en diens vijfde plek. Ruim 25 ronden voor het einde kwam de gehele top naar binnen voor in principe de laatste pitstop, waarbij zowel Herta als Van Kalmthout gepasseerd werden door Pagenaud.

Dixon bleef ver voor de rest en kon alleen bij pech nog naast de winst grijpen, Rahal reed redelijk eenzaam op de tweede plek, Pagenaud en Pigot knokten om plek drie en de stevig duellerende Herta en Van Kalmthout reden daar weer achter - tot Pigot in rap tempo terug begon te vallen. Van Kalmthout reed zo op plek vijf met oud-F1-coureur Marcus Ericsson achter zich aan.

Daar bleef het verder ook bij: Dixon reed onbedreigd naar een indrukwekkende zege, Rahal hield Pagenaud met wat moeite van het lijf, Herta eindigde als vierde en Van Kalmthout besloot zijn eerste niet-ovalrace in de IndyCar Series met een uiterst fraaie vijfde plek.

Over een week komt de IndyCar Series alweer in actie, twee keer zelfs op het circuit van Road America: zaterdagavond om 23.00 uur en zondagavond om 18.30 uur, allemaal weer live op Ziggo Sport.