Power pakt poleposition op Indianapolis, Van Kalmthout 18e

De tweede race van het IndyCar-seizoen gaat zaterdagavond van start met Will Power op poleposition. De Australiër was tijdens de kwalificatie op de Indianapolis Motor Speedway de snelste.

Het wordt een druk weekeinde op Indianapolis: de IndyCar Series en de NASCAR Xfinity Series rijden er op de road course, de NASCAR Cup Series rijdt er zondagavond op de oval, de eerste keer dat de twee grote Amerikaanse klasses in hetzelde weekeinde op dezelfde locatie rijden.

Debutant Oliver Askew, in de afgelopen jaren in de opstapklasses de grote rivaal van de Nederlander Rinus van Kalmthout, maakte grote indruk. Hij was de snelste in de eerste kwalificatiesessie en ging met de snelste tijd door naar de beslissende Fast Six.

In die sessie had Askew net niet meer genoeg over, maar met een vijfde tijd kon hij uiterst tevreden zijn. Power pakte zijn 57e poleposition door de verrassende Jack Harvey net af te troeven, Colton Herta en Graham Rahal vertrekken vanaf de tweede rij, Askew krijgt kampioen Josef Newgarden naast zich.

Op plek zeven vertrekt Scott Dixon, die in Texas vorige maand de openingsrace won, terwijl Van Kalmthout een niet ideale kwalificatie afsloot met de 18e plek. Dat is voor de jonge rookie wel beter dan Simon Pagenaud: de Fransman bleef steken op plek twintig.

De race gaat om 18.08 uur Nederlandse tijd van start, een minuut of tien eerder kunnen we inschakelen op Ziggo Sport.