Struikelsteen voor huis Etty Hillesum: 'Tastbare herinnering aan een hele bijzondere vrouw'

Voor het oude huis van Etty Hillesum aan de Gabriël Metsustraat in Amsterdam is vrijdag een struikelsteen geplaatst. Dit is het laatste woonhuis van de joodse schrijfster voordat Hillesum gedeporteerd werd naar kamp Westerbork. In 1943 werd Hillesum omgebracht in Auschwitz. Sinds 2007 kunnen er in Nederland struikelstenen aangevraagd worden mensen die zijn omgekomen in de Tweede Wereldoorlog. Etty Hillesum woonde tussen 1937 en 1943 in Zuid, waar vrijdag een steen in haar naam gelegd werd.

'Het is een tastbare herinnering aan een hele bijzondere vrouw, het is en stuk geschiedenis en dat moet je eren. Je moet namelijk letterlijk buigen om te lezen wat er precies op het steentje staat', zegt directeur van het Etty Hillesum Onderzoekscentrum, Lotte Bergen. 'Zij wilde iets betekenen voor volgende generaties, dus heeft zij de geschiedenis vastgelegd. Door haar dagboeken weten wij heel erg veel over kamp Westerbork', vervolgt Bergen.


Westerborkpad - In het spoor van de Jodenvervolging

Tijdens de oorlog bekleedde Hillesum een administratieve functie in kamp Westerbork. Hierdoor had zij de mogelijkheid om het kamp meerdere keren in en uit te reizen. In haar huis in Amsterdam schreef zij in haar dagboeken. Ook werd onlangs bekend dat Hillesum tijdens haar gevangenschap in kamp Westerbork hielp bij de bevrijding van een groep joodse kinderen.

Beschermd monument
Het huis, waar de struikelsteen vandaag gelegd is, dreigde eerder dit jaar nog gesloopt te worden. Verschillende erfgoedverenigingen en maatschappelijke organisaties waren het hier niet mee eens en benadrukten de culturele en historische waarde van het pand. Sinds 17 juni is het huis officieel een gemeentelijk monument en dus gered van de sloop.