FOK! Wat een weer: code geel in het noordoosten van het land

Code geel voor het noordoosten van het land: In Friesland, Groningen en Drenthe kan het plaatselijk glad zijn door bevriezing van natte weggedeelten. In de loop van de ochtend lopen de temperaturen op en verdwijnt de gladheid.

In de zuidwestelijke helft is het inmiddels al grotendeels bewolkt, in het noordoosten zijn er eerst nog opklaringen en is er kans op gladheid door bevriezing van natte weggedeelten. Een neerslaggebied breidt zich in de loop van de ochtend vanuit het zuidwesten over het land uit. Naast regen kan er vooral in het zuiden ook enige tijd natte sneeuw vallen. In de Limburgse heuvels kan de neerslag in de loop van de dag mogelijk overgaan in sneeuw en voor gladheid zorgen.

In het noordoosten blijft het nog tot de middag overwegend droog. In de avond trekt het neerslaggebied naar Duitsland weg en klaart het op. De maximumtemperatuur wordt ongeveer 4°C, tijdens (natte) sneeuw daalt de temperatuur naar ca. +1°C. De wind draait in het zuiden naar oostelijke richtingen en is zwak tot matig, in de rest van het land is de wind veranderlijk. Later in de middag en avond wordt de wind overal noordwestelijk. Boven land wordt de wind matig, aan zee en boven het IJsselmeer vrij krachtig tot krachtig, 5-6 Bft.

Komende nacht klaart het op en blijft het op de meeste plaatsen droog. De temperatuur daalt tot dichtbij het vriespunt en door bevriezing van natte weggedeelten kan het plaatselijk glad worden. De wind komt uit west tot zuidwest en is zwak tot matig, aan de kust en op het IJsselmeer eerst nog krachtig.

Vrijdagochtend is er eerst zon. In de loop van de dag neemt de bewolking toe en later in de middag gaat het in het zuidwesten regenen. In de avond breidt de regen zich verder over het land uit. Landinwaarts is dan ook korte tijd natte sneeuw mogelijk. De middagtemperatuur wordt ongeveer 7°C. De wind wordt zuidelijk en neemt toe tot matig, langs de kust en op het IJsselmeer tot krachtig of hard.

Meer weer op FOK!

Haps vanmorgen met blauwe lucht en witte wolkjes...  (Foto: Charged)
Haps dinsdagmorgen met blauwe lucht en witte wolkjes... (Foto: Charged)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.