Nintendo Direct koorts stijgt naar een hoogtepunt

Het is al even geleden dat er een algemene Nintendo Direct is geweest. 176 dagen maar liefst! De laatste algemene Direct was alweer op 4 september 2019. Dit wordt waarschijnlijk de langste periode ooit tussen Directs. Dit alles is enigszins verrassend, omdat Nintendo al jaren steevast in januari een Direct klaar had staan. Vorig jaar werd die Direct al naar begin februari verschoven en dit jaar moeten fans nog langer wachten.

Dit betekent niet dat er geen Nintendo nieuws is geweest dit jaar. In januari werd de Pokemon Sword & Shield DLC onthuld en Smash Bros. Ultimate-fans kregen te horen dat er een tweede Season Pass komt met zes nieuwe personages. Een week geleden was er ook de Animal Crossing Direct, die veel heeft uitgelicht over deze belangrijke Switch game. Echter, na Animal Crossing, die op 20 maart uitkomt, weten we geen enkele releasedatum voor een aankomende Nintendo-game. Dat betekent dat de periode april tot najaar 2020 volledig open staat. Switch-eigenaren hebben dus weinig tot geen idee van wat ze de rest van het jaar allemaal kunnen verwachten.

Het is dan ook begrijpelijk dat veel fans snakken naar meer informatie, iets dat tot een heuse Nintendo Direct koorts heeft geleid. Op Reddit en fora zoals ResetEra kom je eindeloos veel posts tegen van mensen die wanhopig zitten te wachten. Als reactie daarop zijn er ook veel leuke memes ontstaan die de wachtende fans op de hak nemen. Alleen PlayStation-fans die op PS5-nieuws wachten komen in de buurt van deze gekte. De passie van deze gamers kan makkelijk worden afgedaan als kinderlijk of als afkomstig van zolderkamerbewoners. Dat is niet helemaal eerlijk. Iemand mag best naar leuke gamesaankondigingen uitkijken.

Er is gelukkig goed nieuws. Nintendo heeft vast voor de volgende Direct en de E3 Direct wel wat verrassingen klaarstaan, maar stiekem weten we al van veel games die er aan zitten te komen. Het is vooralsnog niet allemaal duidelijk wat er precies in 2020 uitkomt, maar dit zijn de Nintendo of Nintendo-gefundeerde games waarvan we weten dat ze bestaan: Bayonetta 3, Breath of the Wild 2, Xenoblade Remake, Shin Megami Tensei 5, No More Heroes 3, Bravely Default 2, Deadly Premonition 2 en Metroid Prime 4. Geen misselijke lijst games. Dan noem ik nog niet eens een paar van de (tijdelijk?) exclusieve indiegames zoals Axiom Verge 2 en Sports Story.

De Switch is een groot verkoopsucces en heeft daarom ook niet eens zoveel expliciete ondersteuning van Nintendo meer nodig. Third party games en indies hebben de afgelopen drie jaar de gaatjes in de releasekalender beter dan ooit gevuld. Desondanks is het ook een belangrijk jaar voor Nintendo. De concurrentie komt eind dit jaar met gloednieuwe consoles en die zullen vanzelfsprekend op natuurlijke wijze alle aandacht trekken.

Het is ook onduidelijk in hoeverre third party next-gen games naar de Switch worden geport, door het verschil in de technische capaciteiten wordt dat waarschijnlijk een steeds groter compromis. Nintendo zou er dus goed aan doen om in 2020 en 2021 met grote knallers te komen die weer de aandacht op de Switch vestigen. Breath of the Wild 2 is een game die daar zeker voor gaat zorgen, maar hopelijk kondigt Nintendo binnenkort meer games aan van dat kaliber.

Maar goed, wanneer komt die Direct nou?!