'Trump wil met limo 'The Beast' rondje racen op circuit Daytona Beach'

Zondag wordt de 'Daytona 500' gehouden, de autorace in het kader van NASCAR en naast de 'Indianapolis 500' de belangrijkste autorace in de Verenigde Staten. Eregast van de dag is president Donald Trump, hij is zelfs de eerste president die de titel 'grand marshal' mag dragen en dus de beroemde woorden 'start your engines' mag uitspreken.

Trump en NASCAR zijn inmiddels goede vriendjes en de baas van NASCAR, Brian France Jr., steunde de president tijdens de presidentsverkiezingen in 2016. Hoe anders dan via Twitter liet The Donald dan ook weten dat hij zondag aanwezig is. "Ik kijk er naaruit om zondag aanwezig te zijn op de Daytona 500, samen met mijn goede vrienden uit Florida, de familie France en afgevaardigde Waltz. Tot ziens!"

In de tussentijd is de geruchtenmachine flink gaan draaien en volgens 'welingelichte bronnen' zou Trump een rondje over het circuit gaan rijden. In niet zomaar een auto, maar in de enorme presidentiële limousine 'The Beast'.

John Roberts, de Witte Huiscorrespondent van tv-kanaal FOX, was de eerste die met de geruchten op de proppen kwam. "Het staat nog niet met 100% vast, maar op dit moment is dat het plan", aldus Roberts.

Snel zal het rondje vast niet gaan. The Beast is nu niet echt gebouwd als racemonster. De gepanserde Cadillac, gemaakt van aluminium, staal, titanium en keramiek, weegt naar verluid 20 ton en heeft deuren die zo zwaar zijn als die van een Boeing 757. De vijftien centimeter dikke voorruit zal de president vast beveiligen tegen opspattend rubber en het zelfstandig opererende luchtverversingssysteem en zuurstofflessen zal Trump vrijwaren van uitlaatgassen.

Een lekke band krijgen zal moeilijk zijn, vooral vanwege de met kevlar bedekte banden, maar mocht The Beast uit de bocht vliegen en tegen een muur belanden, dan zal de met schuim gevulde benzinetank nooit exploderen. Een rondje van vier kilometer zal ongeveer anderhalve liter diesel verbruiken overigens, The Beast rijdt ongeveer één op drie.

Het internet pakte het gerucht snel op en de nodige grappen gingen de wereld die Twitter heet over. Hieronder een aantal voorbeelden:

Volgens tv-zender ABC zijn de NASCAR-racers zelf enorm enthousiast over het bezoek van de president. Voormalig NASCAR Cup Series-kampioen Joey Logano is enorm enthousiast zelfs. "De leider van ons land komt naar de Daytona 500 kijken. Hoe cool is dat?!"

"Dat is zo goed voor ons soort sport. Het is een enorm evenement. We zijn een grote sport en om de president hier te kunnen laten komen, daar moeten we allemaal trots op zijn. Of je hem nu steunt of niet, het maakt niet uit. Het toont de eenheid in onze sport en hoe groot onze sport echt is", aldus de jongste winnaar van een NASCAR Sprint Cup-race, die hij in 2009 op 19-jarige leeftijd won.