Schaatsster Kodaira herovert wereldtitel 500m

Schaatsster Nao Kodaira heeft haar wereldtitel op de 500 meter terug. De Japanse werd vorig jaar onttroond, maar in het Amerikaanse Salt Lake City liet ze weer zien wie de beste was.

Met een verbetering van haar eigen wereldjuniorenrecord naar 37,45 seconden begon Femke Kok uitstekend, maar landgenote Letitia de Jong dook er met een persoonlijk record van 37,20 seconden onderdoor, net als de Amerikaanse Erin Jackson (37,28).

Jutta Leerdam reed daarna een uitstekende binnenbocht en noteerde een ruim persoonlijk record van 37,31 seconden, waarna de Amerikaanse Kimi Goetz voor de vierde race op rij een persoonlijk record reed: 37,18 seconden.

Olympisch kampioene Nao Kodaira wilde dolgraag haar wereldtitel terugpakken en reed tegen Brittany Bowe naar een tijd van 36,69 seconden, relatief ruim boven het wereldrecord en nog lang niet genoeg om al zeker te kunnen zijn van de wereldtitel. Vanessa Herzog verdedigde haar wereldtitel, maar die raakte de Oostenrijkse kwijt: met 36,96 kwam ze niet bij Kodaira in de buurt.

De Russische dames mochten als laatsten een aanval op touw zetten, maar het ging net niet hard genoeg: Angelina Golikova (36,74) en Olga Fatkulina (36,79) moesten genoegen nemen met zilver en brons.