Loting dag 3 WK afstanden

Na een enerverend tweede dag gisteren, met wereldrecords op de 10.000 meter en de ploegachtervolging voor vrouwen, is het vandaag tijd voor dag drie van het WK afstanden in Salt Lake City.

Rond de klok van half negen vanavond Nederlandse tijd staat de 5.000 meter voor vrouwen op het programma. Irene Schouten moet het in de tweede rit opnemen tegen de Japanse Sakai. In de vierde rit rijdt Esmee Visser, de olympisch kampioene op deze afstand, tegen Martina Sábliková, die donderdag de wereldtitel op de 3.000 meter pakte. In de rit erna een Canadees onderonsje met Ivanie Blondin tegen Isabelle Weidemann.

Even na half tien gaan de mannen het ijs op voor de 1.000 meter. In de vierde rit moet Pavel Kulizjnikov, de winnaar van de 500 meter, het opnemen tegen de Amerikaan Joey Mantia. De Nederlanders komen in de laatste drie ritten in actie. In rit tien rijdt Thomas Krol tegen de Rus Moesjtakov, Kjeld Nuis heeft in de rit erna de Chinees Ning als tegenstander, en de laatste rit gaat tussen Kai Verbij en de Canadees Dubreuil.

Rond tien voor half elf rijden de vrouwen de 1.000 meter. In rit zeven rijdt Letitia de Jong tegen de Chinees Li. Jutta Leerdam heeft in de rit erop ook een Chinese tegenstandster, te weten Zhao. Ireen Wüst treft in de negende rit de Poolse Czerwonka. De twee Russinnen Kachanova en Fatkulina vormen de tiende rit. Miho Takagi rijdt in de eennalaatste rit tegen Vanessa Herzog. De laatste rit gaat tussen Brittany Bowe en Nao Kodaira.

De dag wordt afgesloten met de ploegachtervolging voor mannen. In de tweede van in totaal vier ritten neemt Nederland het op tegen Noorwegen.