Skisensatie Robinson wint na fenomenale run

Alpineskiester Alice Robinson heeft in het Sloveense Kranjska Gora de tweede World Cup-zege uit haar carrière gepakt. De pas 18-jarige Nieuw-Zeelandse was een klasse apart op de lastige Podkoren-piste en zegevierde zo opnieuw, nadat ze ook de openingswedstrijd in Sölden al won in oktober.

Na de eerste run stond Petra Vlhova aan de leiding. De Slowaakse dook 0,24 seconden onder de tijd van de Nieuw-Zeelandse tiener Alice Robinson, die halverwege zelfs nog een joekel van een fout maakte. Toch was de voorsprong op de eveneens uiterst jonge Sloveense Meta Hrovat met 0,77 seconden aanzienlijk, terwijl de Zwitserse Wendy Holdener (+0,86) en het Italiaanse duo Marta Bassino (+0,89) en Federica Brignone (+0,94) ook nog zeker kans hadden. Thuisfavoriete Tina Robnik (+0,95) en de Zwitserse Michelle Gisin (+0,96) bleven nog binnen een seconde.

In de tweede manche verzekerde Gisin zich van positiebehoud door de leiding in handen te nemen, waar Robnik tot grote vreugde van het publiek dan weer 0,13 seconden onderdoor dook. Dat publiek kon nog wat harder juichen, want Brignone viel terug tot achter Robnik. Bassino was vervolgens vijf honderdsten van een seconde sneller, maar kon niet lang genieten: Holdener zette een prima run neer en was welgeteld één honderdste rapper dan de Italiaanse.

De jonge Hrovat leverde wat voorsprong in, maar hield precies stand: ze noteerde exact dezelfde tijd als Holdener en dus waren ze beiden verzekerd van het podium. Veel meer zat er ook niet in: de nog zo jonge Robinson hield het nu bij een vrij klein foutje en vernietigde de leidende tijd met maar liefst 1,59 seconden. Alleen Vlhova stond nog boven, maar ook voor de Slowaakse was de bizarre run van Robinson iets teveel van het goede: ze werd tweede op 0,32 seconden.