IJscrossers strijden tot laatste meter om winst in Yokohama

In het Japanse Yokohama is de eerste zogenaamde ATSX 1000-wedstrijd gehouden: de wedstrijden in het ijscross waar de meeste punten te verdienen zijn voor het WK. Deze winter staan er helaas maar twee op het programma, op 21 maart volgt die in Moskou. Tussendoor worden er wel wedstrijden gehouden waar 500 en 250 punten te verdienen zijn.

Vrouwen
De verrassende Canadese Maxie Plante pakte in de finale bij de start de leiding en kreeg met landgenote Jacqueline Legere en de Amerikaanse Amanda Trunzo twee wereldkampioenen achter zich aan. Legere leek de aanval te kunnen openen, maar Plante hield stand en nadat Trunzo op het laatste heuveltje struikelde was haar eerste grote zege binnen, voor Legere, Trunzo en de grote Letse Justine Zonne.

Mannen
Grootheden Cameron Naasz en Kyle Croxall vochten bij de eerste bocht van de finale om de leiding en Mirko Lahti ging er mee vandoor. De grote Fin struikelde vervolgens echter en deed dat gelijk daarna nog eens. Voorin vochten Naasz en Croxall een hevig duel uit, waarbij ze glijdend over de finish kwamen en een fotofinish nodig was. De Canadees Steven Cox werd derde, geholpen door Lahti's valpartijen, nadat hij eerder al dankzij het nodige geluk de finale haalde.

Na de finish moesten er nog beelden bekeken worden: Lahti diende protest in en de finishfoto had ook enige bestudering nodig. Lahti bleek gevallen te zijn na een duwtje van Naasz, die zijn schaats nét voor die van Croxall over de finish drukte. Lahti's protest werd niet gehonoreerd en dus bleef de zege in de Amerikaanse handen van Naasz.

De gehele uitzending, met uiteraard aan het eind de finales