Skeletonlegende Dukurs pakt 10e World Cup-titel en 11e Europese titel op rij

In het Letse Sigulda is het World Cup-seizoen voor de skeletonners afgesloten - in elk geval wat de mannen betreft, de vrouwen volgen zondag. De wedstrijd deed tevens dienst als EK en een absolute legende bekroonde zijn carrière met een van zijn mooiste zeges ooit.

In de eerste run maakte de Letse thuisheld Martins Dukurs grote indruk: met 0,21 seconden voorsprong op de Zuid-Koreaanse olympisch kampioen Yun Sung-bin zette hij gelijk de toon voor zijn elfde opeenvolgende Europese titel, met name omdat zijn voornaamste uitdager voor die titel, oudere broer Tomass Dukurs, zelfs op 0,39 seconden stond. De Russische startraket Alexander Tretiakov volgde op 0,40 seconden, voor de Zuid-Koreaan Jung Seung-gi (+0,46), de Duitser Alexander Gassner (+0,47), de Brit Marcus Wyatt (+0,55) en de sensationeel debuterende Chinees Zheng Yin (+0,56), die en passant een nieuw startrecord neerzette.

De tweede run leverde nóg een startrecord op voor de sensationele Yin, hoewel de Chinees wel wat moeite had om de slee onder controle te houden: hij viel twee plekken terug en debuteerde met een alsnog uitermate knappe top-10-plek. Ook Wyatt viel terug tot achter de Duitser Felix Keisinger, die een ijzersterke tweede run op het ijs legde en ook Gassner achter zich zag eindigen. Jung kende vervolgens bepaald geen beste run en viel zelfs zes plekken terug, dus Keisinger was in elk geval zeker van een plekje in de top-5.

Voor Tretiakov was de opgave duidelijk: om de World Cup te winnen moest hij sowieso voor Dukurs eindigen en daarvoor had hij een epische run nodig. Die kwam er echter niet en Keisinger claimde nóg een slachtoffer. Onder luid gejuich wist Tomass Dukurs de Duitser dan eindelijk van de eerste plek te stoten, waardoor de veteraan zich verzekerde van een podiumplek. Dat werd nog beter, want Yun hield zijn tweede plek niet vast, eindigde achter Dukurs en daarmee was gelijk zeker dat de winst én de Europese titel in elk geval naar de Dukurs-familie gingen.

Tomass kon juichen voor zilver, want goud zat er niet in: met een werkelijk fenomenale run knalde Martins Dukurs er een baanrecord uit. Sigulda ontplofte en eindelijk won dé legende van het skeleton een World Cup-race voor eigen publiek - in 2018 werd hij tweede en in 2004 en 2005 was hij nog niet de topper van nu. En passant veroverde hij zijn elfde opeenvolgende Europese titel en won hij voor de tiende keer het eindklassement in de World Cup.