Halve veld onderuit op wielerbaan, weer Colombiaanse keirinzege

In het Australische Brisbane heeft de World Cup baanwielrennen net als bij de mannen ook bij de vrouwen een Colombiaanse keirinzege opgeleverd. Martha Bayona was in de finale in een mooie strijd net iets te sterk voor thuisfavoriete Stephanie Morton, terwijl de Belgische oud-wereldkampioene Nicky Degrendele de derde plek pakte.

In het omnium begon de Amerikaanse Jennifer Valente overtuigend: ze werd tweede op de scratch en won de tempokoers en de afvalkoers. De Australische Annette Edmondson probeerde haar in de puntenkoers uit te dagen, maar ze ging hard onderuit en nam de Taiwanese Huang Ting Ying mee, waarna de koers voor Edmondson klaar was. Valente kwam zo ondanks een aanval van de Canadese Allison Beveridge niet meer in gevaar, Holly Edmondston uit Nieuw-Zeeland werd derde.

De wedstrijd werd bij het openingsonderdeel, de scratch, nog ontsierd door een zware valpartij: meer dan het halve veld smakte tegen de baan, wat voor de nodige reparaties aan mens en baan zorgde.

De individuele sprint bij de mannen werd een prooi voor Mateusz Rudyk, de volgende die profiteerde van de Nederlandse afwezigheid. De Pool was in de finale in twee heats te sterk voor de Nieuw-Zeelander Sam Webster. Matthew Glaetzer schonk het thuispubliek een derde plek door in twee heats te winnen van de leuke verrassing van de dag, de Surinamer Jair Tjon-en-Fa.

Op de koppelkoers waren Sam Welsford en Cameron Meyer een maatje te groot voor de rest, tot vreugde van het thuispubliek. De Nieuw-Zeelanders Thomas Sexton en Aaron Gate probeerden het wel, maar waren gewoon nét niet goed genoeg. Morgan Kneisky en Kevin Vauquelin waren best of the rest en pakten namens Frankrijk het brons.