NBA: Spurs winnen in Mexico van Suns

Gisteravond werd de tweede en laatste wedstrijd van de NBA Global Games in Mexico-Stad gespeeld. De San Antonio Spurs en de Phoenix Suns gaven de ruim 20.000 toeschouwers waar voor hun geld. De wedstrijd werd in de slotseconde van de verlenging beslist. San Antonio won met 119 – 121.

De fans kregen vooraf een kleine teleurstelling te verwerken. Bij Phoenix ontbrak Devin Booker. Booker heeft Mexicaanse roots van zijn moeders kant en wordt door Mexicaanse fans omarmd. Twee jaar geleden mocht hij ook tweemaal met zijn ploeg in Mexico spelen en maakte daarin veel indruk. De nog altijd maar 23-jarige guard kampt met een polsblessure en moest aan de kant blijven.

De Spurs en de Suns maakten er een spannende wedstrijd van. San Antonio leek in reguliere speeltijd te winnen, maar Ricky Rubio wist Kelly Oubre vrij te spelen voor een driepunter waarmee de stand op 109 – 109 kwam.

De verlenging kende een curieus einde. DeMar DeRozan scoorde in de slotfase en er werd een fout op hem gemaakt. DeRozan miste de bonus vrije worp, waarna de bal via een scrimmage uitging. Lang beraad met behulp van videobeelden wees uit dat de bal via het hoofd van de op de grond liggende Mikal Bridges buiten de lijnen ging. San Antonio mocht de bal inbrengen en de Australiër Patty Mills besliste de wedstrijd met een ijskoud jumpshot. Hij zette zijn puntentotaal hiermee op 26, waarmee hij topscorer van de wedstrijd werd.

Voor San Antonio was het al de vierde wedstrijd op rij die in een verlenging werd beslist, een unicum in de NBA-geschiedenis. Drie daarvan werden gewonnen en door de tegenvallende resultaten van de hele middenmoot in het westen staat San Antonio nog maar één zege achter de achtste play-off plaats.

Bij Phoenix werd Ricky Rubio topscorer. De Spaanse guard kwam tot 25 punten en 13 assists. De blessure van Booker lijkt niet heel ernstig, mogelijk speelt hij maandag weer tegen de Portland Trail Blazers. Daarnaast kan de ploeg over twee weken weer beschikken over DeAndre Ayton. De jonge center werd eerder dit seizoen voor 25 wedstrijden geschorst wegens het gebruik van een verboden vochtafdrijvend middel.  

Ook de wedstrijd tussen de Dallas Mavericks en de Miami Heat werd in een verlenging beslist. In de twee minuut stapte Luka Doncic op de voet van Kendrick Nunn en verzwikte zijn enkel. Hinkend verliet hij het veld en hij zou niet meer terug keren. Eerste röntgenfoto’s wezen uit dat er niets gebroken was, maar van een flink verzwikte enkel kan je ook wel een week of twee last houden.

Het was voor Miami al de vijfde wedstrijd dit seizoen die naar een verlenging ging en de Heat wist ze alle vijf te winnen. In Dallas werd het 118 – 122.

Bij Miami betraden maar acht spelers het veld. Ook Miami kampt met blessures. Justise Winslow en Goran Dragic zitten al een tijdje aan de kant en het team heeft Dion Waiters geschorst die in het teamvliegtuig onwel werd na het eten van cannabis snoepjes. De acht Heat-spelers die wel fit waren droegen echter allemaal bij aan de zege. Het is een gebalanceerd team dat voor elkaar wil strijden. Butler werd met 27 punten topscorer, Bam Adebayo had een triple double en cruciale verdedigende acties in de verlenging en de jonkies Robinson, Nunn en Herro schoten scherp van afstand.

De Milwaukee Bucks boekten een eenvoudige zege op de Cleveland Cavaliers: 127 – 108. Het was de achttiende zege op rij voor de koploper in het oosten. Antetokounmpo werd door zijn coach de halve wedstrijd op de bank gehouden, maar wist in zijn beperkte speeltijd toch 29 punten te maken.

Houston ging verrassend onderuit tegen de Detroit Pistons. Vermoeidheid kan een rol spelen, de Rockets speelden de derde wedstrijd in vier dagen. Ook ontbrak Russell Westbrook, die een wedstrijd rust werd gegund.

Detroit speelde zonder Andre Drummond en in de rust bleef Blake Griffin in de kleedkamer achter. Griffin speelt het hele seizoen al matig en hij is geen schim van de rasatleet uit het begin van zijn carrière, die wekelijks met zijn dunks de highlight filmpjes van de NBA sierde. Het lijkt erop dat vele knieblessures hun tol hebben geëist.

Zonder hun grote mannen was het aan de guards van Detroit om de wedstrijd over te nemen en Derrick Rose nam de uitdaging aan. De voormalig MVP kwam tot 20 punten en 12 assists en leidde zijn ploeg naar een verrassende 107 – 115 overwinning.

Uitslagen

Phoenix Suns – San Antonio Spurs 119 – 121 (OT)
Toronto Raptors – Brooklyn Nets 110 – 102
Chicago Bulls – Los Angeles Clippers 109 – 106
Memphis Grizzlies – Washington Wizards 128 – 111
Dallas Mavericks – Miami Heat 118 – 122 (OT)
Milwaukee Bucks – Cleveland Cavaliers 125 – 108
Houston Rockets – Detroit Pistons 107 – 115
Denver Nuggets – Oklahoma City Thunder 110 - 102

Stand Eastern Conference                                                

Milwaukee Bucks 24-3
Philadelphia 76ers 20-7
Miami Heat 19-7
Boston Celtics 17-7
Toronto Raptors 17-8
Indiana Pacers 17-9
Brooklyn Nets 13-12
Orlando Magic 11-14
Charlotte Hornets 12-16
Detroit Pistons 11-15
Chicago Bulls 10-18
Washington Wizards 7-17
Cleveland Cavaliers 6-20
Atlanta Hawks 6-20
New York Knicks 6-20

Stand Western Conference

Los Angeles Lakers 23-3
Los Angeles Clippers 20-8
Dallas Mavericks 17-8
Denver Nuggets 16-8
Houston Rockets 17-9
Utah Jazz 15-11
Phoenix Suns 11-14
Oklahoma City Thunder 11-14
Sacramento Kings 11-14
Minnesota Timberwolves 10-15
San Antonio Spurs 10-15
Portland Trail Blazers 10-16
Memphis Grizzlies 9-17
New Orleans Pelicans 6-20
Golden State Warriors 5-22