Nederland wereldkampioen handbal!

De Nederlandse handbalsters zijn in Japan voor de eerste keer in de historie wereldkampioen geworden. In een bloedstollende finale werd Spanje met 29-30 verslagen. Door de winst is Oranje ook zeker van deelname aan de Olympische Spelen van 2020.

Nederland begon niet goed aan de wedstrijd, de verdediging stond niet goed en de passing was matig. Spanje nam dan ook snel een 5-2 voorsprong. Na tien minuten spelen kwam Oranje beter in het spel. Halverwege de eerste helft maakte Lois Abbingh gelijk: 9-9.

Vervolgens brak een periode aan waarbij beide ploegen niet tot scoren kwamen. Met nog ruim vijf minuten te spelen kwam het scoren weer op gang, aan Spaanse zijde was dat te danken aan zeven meter ballen. Een slotoffensief bracht Nederland op voorsprong. Bij de rust was het 13-16 voor Nederland.

Nederland schrijft historie op WK handbal (Pro Shots / Henk Seppen)

In de tweede dertig minuten ging Nederland verder waarmee het de eerste helft geëindigd was en liep uit naar een voorsprong van vijf punten. Na tien minuten spelen herpakte Spanje zich en naderde tot op twee punten. Vervolgens net als in de eerste helft een aantal minuten waar men niet tot scoren kwam.

Met tien minuten te spelen was het 24-26. Het verschil bleef vervolgens één of twee punten in het voordeel van Oranje. Met twee minuten op de klok stokte het scoren bij Nederland en kwam Spanje op gelijke hoogte.

Met nog 21 seconden had Spanje balbezit en kon de winnende treffer scoren echter de uitstekend spelende keepster Tess Wester maakte de redding van haar leven. Bij het uitgooien werd ze gehinderd door Ainhoa Hernandez. De Spaanse moest met rood van het veld, echter Nederland kreeg als bonus ook een strafworp. Abbingh liet die kans niet onbenut en maakte het winnende doelpunt.