SkiŽr Pinturault oppermachtig voor eigen publiek, Belg Marchant sterk

In het Franse Val d'Isère heeft alpineskiër Alexis Pinturault de slalom gewonnen. Die zou aanvankelijk op zondag gehouden worden en werd daarna verplaatst naar zaterdag en omgeruild met de reuzenslalom. Zaterdag ging het echter wegens slecht weer niet door, dus werd de slalom naar zondag teruggezet en dit keer kon de wedstrijd wel gehouden worden.

Na de eerste run had Pinturault de leiding al in handen, maar dé verrassing van de dag was zonder meer Luke Winters. De 22-jarige Amerikaan stond voor de achtste keer aan de start in de World Cup en had nog nooit de tweede run gehaald...maar op 0,59 seconden van Pinturault stond hij nu ineens tweede! Ook de Zwitserse reus Ramon Zenhäusern (+0,72), de Zweedse olympisch kampioen André Myhrer (+0,88) en de Oostenrijker Michael Matt (+0,93) bleven binnen een seconde.

Henrik Kristoffersen ging flink de fout in en kwam slechts tot de 27e tijd, maar met een dijk van een run zag hij de een na de ander achter hem eindigen. Uiteindelijk werd hij met één honderdste geklopt door Stefano Gross, negende na run één, die op zijn beurt zag dat Myhrer 0,03 seconden onder zijn tijd ook. Zenhäusern ging de fout in, Winters kon de druk nog niet aan en leek flink de controle kwijt te zijn, waardoor hij wegzakte naar plek negentien. Pinturault was echter ongenaakbaar en de Fransman won voor eigen publiek met 1,44 seconden voorsprong.

Na de eerste run stond de Belg Armand Marchant nog op de 21e plek, een bijzonder knappe prestatie. In run twee wist onze 22-jarige zuiderbuur, na twee seizoenen terug in de World Cup, zich zelfs nog te verbeteren naar de achttiende stek, een evenaring van zijn beste prestatie ooit - in 2016, ook in Val d'Isère.