NBA: Dallas Mavericks maken statement in Houston

PippenScottie

Gisteravond stonden vijf wedstrijden op het NBA-programma. De meeste ogen waren gericht op Houston, waar de Rockets de Dallas Mavericks ontvingen. In deze topper lieten de Mavericks zien dat er dit seizoen serieus rekening met ze moet worden gehouden. Luka Doncic en Kristaps Porzingis leidden de bezoekers naar een 123 – 137 zege.

Voorafgaand aan het seizoen gingen analisten er van uit dat Houston met een aantal andere ploegen een zekere kanshebber was in de Western Conference. Dallas werd een niveau lager ingeschaald: als bepaalde zaken gunstig uitpakken, dan zou de ploeg misschien de play-offs kunnen halen.

De Mavericks zijn het seizoen echter uitstekend gestart en doen volop mee aan de top van de Western Conference. De ontwikkeling van Luka Doncic is fenomenaal en ook Kristaps Porzingis heeft zijn draai gevonden na een lange afwezigheid door blessures. De Mavericks hebben objectief (gemeten in het aantal punten dat je scoort per honderd maal balbezit) de beste aanval in de NBA. Het enige kritische wat over de resultaten gezegd kan worden is dat ze gehaald werden tegen relatief eenvoudige tegenstanders. Gisteravond moest worden bewezen dat de Mavericks ook in een uitwedstrijd tegen een topploeg konden winnen.

De westrijd in het Toyota Center had drie kwart lang meer weg van een All Star wedstrijd dan een serieuze partij. Beide ploegen speelden om veel en snel te scoren en dat vertaalde zich in de ruststand van 60 -78. In het vierde kwart werd de intensiteit wat opgevoerd en sloop Houston dichter naar Dallas toe. Een paar kwam Houston tot op vijf punten, maar het was Luka Doncic die Dallas in veilige haven loodste. Vaak met een drive langs Harden, afgerond met een lay-up, regelmatig ook met een pass op center Porzingis, met wie hij een bijzonder gevaarlijk duo lijkt te worden. Ook Tim Hardaway jr. profiteerde deze wedstrijd optimaal van de sub-optimale verdediging van James Harden en Russell Westbrook, de startende guards bij Houston. Het drietal sleepte zo een 123 – 137 overwinning binnen.

De Houston Rockets hebben als geen andere ploeg de driepunter omarmt en James Harden krijgt van coach Mike d’Antoni de volledige vrijheid om deze zo vaak te schieten als hij wilt. Het adagium ‘live by the sword, die by the sword’ geldt echter ook voor driepunters. Als ze niet vallen, speel je een verloren wedstrijd. Tegen de Mavericks miste Harden dertien van zijn vijftien afstandschoten. Als ploeg schoten de Rockets ook slechts 10 op 44. Dallas schoot hetzelfde aantal driepunters, maar maakte er zeventien.

Luka Doncic eindigde de wedstrijd met 41 punten en 10 assists. In 88 NBA wedstrijden is de jonge Sloveen nu al goed voor 2000 punten, een aantal dat hij sneller behaalde dan bijvoorbeeld LeBron James en Kevin Durant. Tim Hardaway jr. voegde 31 punten toe.  

Bij Houston kwam James Harden, ondanks het feit dat zijn schot niet viel, tot 32 punten en 11 assists. Clint Capela profiteerde van de vele missers aan de kant van Houston. De Zwitserse center pakte 22 rebounds, waaronder tien aanvallende. Hij scoorde ook 21 punten.

Dallas mag zich deze week nog twee keer bewijzen, met een thuiswedstrijd tegen de Los Angeles Clippers en een topper waar nu al naar wordt uitgekeken: zondag uit tegen de Los Angeles Lakers.

Voor Houston is het de derde nederlaag op rij, waardoor de ploeg zakte naar de zesde plaats in de conference. Coach d’Antoni mag zich voorzichtig zorgen gaan maken over het gemak waarmee zijn ploeg punten weg geeft. In het reguliere seizoen kom je hier nog wel mee weg, maar in de play-offs wordt elke zwakte uitgebuit en zal de defensie van de Rockets een stuk sterker moeten zijn.

Doncic leidt Mavericks langs Rockets. Bron: YouTube

In de Madison Square Garden wonnen de Brooklyn Nets de wedstrijd van stadsgenoot New York Knicks. De Nets speelden de vijfde wedstrijd op rij zonder Kyrie Irving, die met een schouderblessure kampt. Niemand twijfelt aan de individuele klasse van Irving, maar er is een pijnlijke trend zichtbaar. Zonder Irving wonnen de Nets voor de vierde keer in vijf wedstrijden en hebben de Nets zich weer in de race om de play-off plaatsen gemeld.

Het is niet voor het eerst dat ploegen ogenschijnlijk beter spelen zonder Irving. In het seizoen 2017/2018 haalden de Celtics zonder een geblesseerde Irving de finale van de Eastern Conference play-offs, waar het bijna de Cavaliers van LeBron James uitschakelde. In het seizoen daarop keerde Irving terug, maar implodeerde het team door naar verluidt een ongelukkige sfeer in de kleedkamer. Na het vertrek van Irving doet Boston weer volop mee in het oosten.

Bij de Nets nam met name Spencer Dinwiddie de honneurs waar. De shooting guard maakte dertig punten, maar alle starters van Brooklyn haalden de dubbele cijfers. Rookie RJ Barrett ontbrak bij New York wegens ziekte, Marcus Morris werd met 26 punten topscorer. Brooklyn won met 101 – 103.

 
Uitslagen

Houston Rockets – Dallas Mavericks 123 - 137
New York Knicks – Brooklyn Nets 101 – 103
Washington Wizards – Sacramento Kings 106 – 113
Denver Nuggets – Phoenix Suns 116 – 104
Los Angeles Clippers – New Orleans Pelicans 134 - 109

Stand Eastern Conference

Milwaukee Bucks 13-3
Miami Heat 11-4
Boston Celtics 11-4
Toronto Raptors 11-4
Philadelphia 76ers 11-5
Indiana Pacers 9-6
Brooklyn Nets 8-8
Orlando Magic 6-9
Washington Wizards 5-9
Charlotte Hornets 6-11
Chicago Bulls 6-11
Detroit Pistons 5-11
Cleveland Cavaliers 5-11
Atlanta Hawks 4-12
New York Knicks 4-13

Stand Western Conference

Los Angeles Lakers 14-2
Denver Nuggets 12-3
Los Angeles Clippers 12-5
Utah Jazz 11-5
Dallas Mavericks 11-5
Houston Rockets 11-6
Phoenix Suns 8-8
Minnesota Timberwolves 8-8
Sacramento Kings 7-8
New Orleans Pelicans 6-11
San Antonio Spurs 6-11
Memphis Grizzlies 5-10
Oklahoma City Thunder 5-10
Portland Trail Blazers 5-12
Golden State Warriors 3-14