FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 26 november 2019

Lewandowski schrijft geschiedenis; Tottenham brengt fans in extase

Bayern München blijft aan de winnende hand. Het team van trainer Hansi Flick maakte dinsdagavond in de groepsfase van de Champions League korte metten met Rode Ster Belgrado, mede dankzij vier treffers van Robert Lewandowski. Nog nooit maakte een voetballer zo snel een kwartet doelpunten in het toernooi: binnen 14 minuten en 31 seconden. Tottenham Hotspur, waar José Mourinho zijn rentree in het toernooi maakte, verzekerde zich tegelijkertijd van overwintering in het miljardenbal, door een 1-2 achterstand in de rust om te buigen in een heerlijke 4-2 overwinning. Juventus won zijn vierde duel in de poulefase.

Rode Ster Belgrado - Bayern München 0-6
Het team van Flick legde in de eerste helft de basis voor de overwinning in Servië. Bayern startte fel aan de wedstrijd en had na acht minuten al een grote kans op een openingsgoal. Na een goede pass van Leon Goretzka werkte Robert Lewandowski de bal oog in oog met Milan Borjan naast het doel. Zes minuten later kwam Bayern alsnog op 0-1 toen Goretzka de bal uit een hoekschop tegen de touwen werkte. De bezoekers hadden geen enkele moeite met Rode Ster, waar Rajiv van La Parra op de bank bleef, maar lieten na om het overwicht in meer doelpunten uit te drukken. Op slag van rust kreeg Lewandowski de bal alsnog achter Borjan, maar de VAR constateerde een handsbal van Corentin Tolisso in de opbouw.

Bayern werkte na de onderbreking verder aan het zelfvertrouwen door de voorsprong fors uit te breiden. Na een handsbal van Milos Degenek was het Lewandowski die vanaf elf meter ook in het vijfde groepsduel tot scoren kwam: 0-2. Het was zeker niet het laatste doelpunt van de Pool: binnen veertien minuten stond zijn teller al op vier treffers. De 0-3 en de 0-5 maakte Lewandowski van dichtbij; de 0-4 kopte hij binnen op aangeven van Benjamin Pavard. In de uiterste slotfase verscheen de naam van Tolisso nog op het scorebord.

Tottenham Hotspur - Olympiacos 4-2
Na een enerverende eerste helft was het Olympiacos dat met een minimale voorsprong de kleedkamers na het rustsignaal betrad. Het bezoek startte goed en nam na zes minuten spelen reeds de leiding. Danny Rose leverde een bal slordig in bij Youssef El-Arabi, die ruimte maakte en de bal heerlijk in de linkerhoek achter Paulo Gazzaniga schoot: 0-1. Zeven minuten later was het Rubén Semedo die na een corner vanaf links het laatste zetje tegen de bal gaf. Het gezicht van Mourinho langs de zijlijn sprak boekdelen, maar Tottenham werd sterker naarmate de eerste helft vorderde en verkleinde op slag van rust de achterstand. Na een goede één-twee tussen Serge Aurier en Harry Winks beging Yassine Meriah een misstap en was het Dele Alli die optimaal profiteerde: 1-2.

Het team van José Mourinho, die Christian Eriksen na 29 minuten had laten invallen voor Eric Dier, zorgde na de onderbreking voor de ommekeer. Het was Harry Kane die de bal na voorbereidend werk van Lucas Moura vanaf de rechterkant achter José Sa schoot: 2-2. Een goede vrije trap van Eriksen, die het leer centimeters naast schoot, was een voorbode van de 3-2 in de 73e minuut. Met een ferm schot in de verste hoek schoot Aurier vanaf rechts in het strafschopgebied de 3-2 tegen de touwen. Luttele minuten later volgde de 4-2: Kane liep zich goed vrij en kopte een verre vrije trap van Eriksen binnen.

Juventus - Atlético Madrid 1-0
Matthijs de Ligt was nadat zijn schouder afgelopen weekend in de wedstrijd tegen Atalanta uit de kom vloog een twijfelgeval, maar de Oranje-international kon zijn plek naast Leonardo Bonucci gewoon innemen voor het treffen met de Madrilenen. Het waren de bezoekers die via Saúl Ñíguez het eerste kansje van de wedstrijd mochten noteren, toen de middenvelder met twintig minuten op de klok een kopbal net over het doel van Wojciech Szczesny stuurde.

Juventus nam daarna aan de hand van de excellerende Dybala de regie echter steeds meer in handen en de Argentijn mocht een aantal keer applaus in ontvangst nemen vanwege zijn onnavolgbare acties. Even leek het erop dat de dribbelaar zichzelf in de eerste helft vergat te belonen voor zijn uitstekende spel, maar op slag van rust schoot hij vanuit een moeilijke hoek een vrije trap toch nog langs de kansloze Jan Oblak.

In de eerste fase van de tweede helft kwam Atlético weer wat beter in de wedstrijd, al leidde dit niet tot groot gevaar voor het doel van Szczesny. Juventus loerde er echter op om gevaar te stichtten vanuit de counter en Cristiano Ronaldo mocht met nog een klein halfuur spelen op het doel van Oblak af. De Portugees slaagde er echter niet in om zijn achtervolgers voor te blijven en een wild schot vloog daarna hoog over het vijandelijke doel.

De voor Aaron Ramsey ingevallen Federico Bernardeschi mengde zich vervolgens ook in de beschietingen en een streep van de Italiaan vloog buiten het bereik van Oblak op de paal. Dybala liet zich daarop ook weer zien en hij kon maar net afgestopt worden door Felipe. De aanvaller moest vervolgens plaatsmaken voor landgenoot Gonzalo Higuaín, waarna Atlético in de slotfase toch weer aan begon te dringen.

De Ligt kon een minuut of vijf voor het laatste fluitsignaal met een goede tackle echter voorkomen dat Ángel Correa uit kon halen, waarna in de blessuretijd Álvaro Morata net tekort kwam om de gelijkmaker binnen te tikken.

Overige uitslagen Champions League dinsdag
Atalanta Bergamo - Dinamo Zagreb 2-0
Manchester City - Shakhtar Donetsk 1-1
Real Madrid - PSG 2-2
Juventus - Atlético Madrid 1-0
Rode Ster Belgrado - Bayern München 0-6
Tottenham Hotspur - Olympiakos Piraeus 4-2
Galatasaray - Club Brugge 1-1
Lokomotiv Moskou - Bayer Leverkusen 0-2

Call of Duty: Modern Warfare seizoen 1 binnenkort van start

Call of Duty: Modern Warfare seizoen 1 begint op 3 december en gaat heel wat nieuwe gratis content opleveren. Zo keren oude maps zoals Crash, Vacant en Shipment terug, krijgt de modus Ground War zijn derde map en komen er twee nieuwe primaire wapens.

Ook krijgt de modus 2v2 Gunfight drie nieuwe mappen en kun je straks nieuwe speelmodi, wetende Reinforce, Gunfight OSP en Infected spelen. Al deze content zal gratis zijn en tegelijk beschikbaar zijn op alle platforms. Er is wel één maar, misschien is niet alle content direct beschikbaar.

Istanbul treurt na knotsgekke slotfase bij Galatasaray - Club Brugge

De krachtmeting tussen Galatasaray en Club Brugge in de groepsfase van de Champions League heeft dinsdagavond geen winnaar opgeleverd. Dat is vooral een hard gelag voor het team van Fatih Terim, dat in de 92e minuut de fatale gelijkmaker om de oren kreeg: 1-1. De Turkse topclub heeft plaatsing voor de Europa League daardoor niet in eigen hand, aangezien Club een punt meer heeft: drie om twee.

Door de late remise is Real Madrid bovendien nog voor aanvang van het groepsduel met Paris Saint-Germain al zeker van de knockout-fase van het toernooi.

Het pas eerste doelpunt in de groepsfase leverde Galatasaray een minimale voorsprong in de rust op. Na elf minuten sloeg het team van Terim toe. Na goed voorbereidend werk van Ömer Bayram aan de linkerkant draaide Adem Büyük om zijn as, na een misstap van Simon Deli, en schoot hij de bal van enkele meters afstand diagonaal tegen de touwen: 1-0.

Galatasaray liet echter na om de voordelige marge uit te breiden. Het team van Terim was in het restant van het eerste bedrijf niet heel gevaarlijk en had zijn handen vol aan de offensieve intenties van Club Brugge. Emmanuel Denis en Loïs Openda hadden voor de gelijkmaker kunnen zorgen, maar Fernando Muslera hield Galatasaray op de been.

Muslera hield Dennis vlak na de onderbreking ook van het scoren af toen de aanvaller zich langs tegen twee opponenten werkte en een krachtig schot op doel loste. Twintig minuten voor tijd had een vrijstaande Büyük dé kans op de 2-0, maar na een voorzet van Bayram kopte hij de bal via de grond over het doel. In de slotfase was Club via Siebe Schrijvers en David Okereke nog dicht bij een goal, maar het ontbrak aan precisie in de afwerking.

In de extra tijd kwam Club toch nog op gelijke hoogte. Krépin Diatta schoot de bal vanaf een meter of achttien in de verre hoek: 1-1. De bezoekers maakten het duel vervolgens met negen man af, daar Diatta een tweede gele kaart kreeg toen hij zijn tenue bij het juichen uittrok. Clinton Mata schopte bij het vieren tegen de cornervlag aan en ontving daarvoor eveneens tweede gele kaart.

4,5 jaar cel geëist in witwasonderzoek rond criminele erfenis

“Beide verdachten hebben zich als financieel facilitator schuldig gemaakt aan het structureel witwassen van omvangrijke geldbedragen, gericht op het verhullen van de herkomst van crimineel geld.” Zo rekwireerden de officieren van justitie van het Landelijk Parket (OM) vanmiddag in een witwasonderzoek voor de rechtbank Rotterdam. Het OM eiste tegen de 58-jarige Nederlandse verdachte uit Andorra en 61-jarige Nederlandse verdachte uit Spanje gevangenisstraffen van 4,5 jaar met aftrek van het voorarrest voor het (gewoonte)witwassen van zo’n 3,5 miljoen euro tussen 14 december 2001 en 26 januari 2018.

Uit het onderzoek komt volgens het OM het beeld naar voren dat verdachten met elkaar een ingenieuze witwasconstructie hebben opgetuigd om ervoor te zorgen dat drugsgeld afkomstig van Richard Van de B. witgewassen werd en terecht zou komen bij Van de B. en/of zijn partner. Van de B. werd in 2008 in Madrid geliquideerd. Hij was voorafgaand aan zijn dood meermaals veroordeeld en verdachte in meerdere drugsonderzoeken, waaronder een onderzoek naar feiten gepleegd in Amsterdam in de periode 1999 – 2000.

De officieren van justitie vanmiddag in hun requisitoir: “De herkomst en het eigenaarschap van het geld is verhuld via een ingenieus in elkaar gedraaide constructie. Verdachten droegen wetenschap dat het geld uit misdrijf afkomstig was en kenden Van de B.”

Criminelen kunnen niet zonder financieel facilitators op zo’n wijze hun geld witwassen. Witwassen vormt een bedreiging van de legale economie en tast de integriteit van het financiële en economische verkeer ernstig aan. Dat dient zwaar bestraft te worden.

Drugsgeld
Het strafrechtelijk onderzoek is een geldstromenonderzoek dat in februari 2013 is gestart naar aanleiding van een geldlening van een vennootschap uit Andorra aan een holding in Amsterdam voor de financiering van onroerend goed in Nederland. Een lening die opgevallen was omdat deze afweek van andere financieringen.

“De wijze waarop beide verdachten hebben verhuld dat Van de B. de echte geldschieter was van de lening aan de Andorrese vennootschap, maakt dat verdachten wetenschap hadden van de criminele herkomst van het geld”, zo stelde het OM op zitting.

Ontnemingsvordering
Naast onvoorwaardelijke gevangenisstraffen heeft het OM ten aanzien van de ene verdachte bovendien geëist dat een stuk grond in Andorra moet worden verbeurd verklaard, aangezien deze grond is aangeschaft met geld van de lening. Daarnaast hebben de officieren van justitie het instellen van een ontnemingsvordering aangekondigd voor beide verdachten.

Het is nog niet zeker wanneer de rechtbank uitspraak doet.

Notaris uit ambt gezet voor incasseren 2 miljoen euro uit nalatenschap

Het gerechtshof Amsterdam heeft vandaag een notaris ontzet uit zijn ambt. Daarnaast legt het hof de notaris ook de maximale geldboete van € 20.750 op. Die boete was in eerste aanleg niet opgelegd.

De notaris trad namens enkele Zuid-Amerikaanse erfgenamen op in een grote internationale nalatenschap. Het ging daarbij om een vermogen van ruim 200 miljoen euro, waarvan onder meer een landgoed deel uitmaakte.

Constructie
De notaris ontwikkelde een constructie die hem uiteindelijk ruim 2 miljoen euro aan privévermogen opleverde. Hij heeft daarover ook nog een conflict met de fiscus. Volgens de notaris was de opzet niet van tevoren al gericht op het vergroten van zijn eigen vermogen. Pas nadat de groep erfgenamen afstand had gedaan van een deel van hun erfenis (in de verwachting dat het landgoed niets dan schulden zou opleveren) bleef de notaris na verkoop van het landgoed zitten met de opbrengst. Die bleek uiteindelijk meer dan 4 miljoen euro te zijn. De notaris boekte zijn aandeel in die opbrengst (de helft) vanuit de door hem opgerichte stichting over naar privé, waarna de stichting werd ontbonden. De notaris opereerde samen met een door hem als financier ingebrachte kennis.

Belangenverstrengeling
Het hof rekent het de notaris zwaar aan dat hij met zijn optreden als notaris uiteindelijk zelf belanghebbende is geworden. Met die belangenverstrengeling verliest hij zijn onpartijdigheid als notaris. Volgens het hof heeft de notaris niet aannemelijk gemaakt dat de erfgenamen exact geweten hebben hoe een en ander is verlopen. Deze ‘zelfverrijking’ levert de notaris uiteindelijk de zwaarst mogelijke tuchtrechtelijke maatregelen op: ontslag en het opleggen van de maximale boete. De uitspraak van het hof is bindend.

Bayer Leverkusen en Bosz winnen en hopen op zege van Juventus

Bayer Leverkusen heeft dinsdagavond een cruciale overwinning in de groepsfase van de Champions League geboekt. Het team van Peter Bosz was met 0-2 te sterk voor Lokomotiv Moskou en komt in Groep D op zes punten uit vijf wedstrijden. Daardoor is Bayer in ieder geval zeker van deelname aan de Europa League, maar een overwinning van Juventus op Atlético Madrid zou betekenen dat de achterstand op de Spaanse topclub slechts één punt bedraagt. Dat betekent dat op de laatste speeldag om de tweede plaats wordt gestreden.

Bayer ging met een minimale voorsprong de rust in, maar net als in het eerste groepsduel met Lokomotiv maakte de ploeg van Bosz veel fouten in de opbouw. Dat resulteerde na zeven minuten al in een tegendoelpunt, maar de treffer van Aleksey Miranchuk werd wegens buitenspel ongeldig verklaard.

Niet veel later kwam Bayer op kolderieke wijze op voorsprong, toen Éder de bal in het strafschopgebied probeerde weg te werken maar tegen ploeggenoot Rifat Zhemaletdinov aan schoot en de bal in zijn eigen doel zag belanden.

Lokomotiv en Bayer hadden in het restant van het eerste bedrijf uitzicht op een doelpunt. De defensie van de Duitsers bleek onzeker ogen en het was aan Lukas Hradecky te danken dat na nog geen half uur spelen niet de 1-1 op het scorebord verscheen. Na een misstap van Wendell leek Anton Miranchuk voor de gelijkmaker te zorgen, maar de hand van de doelman was cruciaal.

Op slag van rust kreeg Kevin Volland een dot van een kans op de 0-2. Na een halve redding van Guilherme op een schot van Moussa Diaby wachtte de aanvaller te lang en werd hij uiteindelijk geblokt. De grensrechter vlagde uiteindelijk voor buitenspel.

Bayer startte feller aan het tweede bedrijf en dat leidde na negen minuten al in het tweede doelpunt. Charles Aránguiz kreeg de bal na een vrije trap en lobte de bal richting Sven Bender, die het leer met een heerlijke volley in de verste hoek mikte: 0-2.

Bayer zal in de laatste groepswedstrijd in eigen huis tegen Juventus sowieso moeten winnen en hopen dat Atlético dat niet doet tegen Lokomotiv.

Najaarsnota: Geld naar leraren, aanpak stikstof, criminaliteitsbestrijding en rechtsbijstand

Het kabinet stelt in de Najaarsnota 2019 een miljard euro beschikbaar voor urgente maatschappelijke problemen. Dit kan omdat niet al het geld dat voor dit jaar was begroot ook daadwerkelijk in 2019 wordt uitgegeven.

Hierdoor kan er extra geld gaan naar de aanpak van het lerarentekort en werkdruk in het basisonderwijs, naar het aanpakken van problemen met stikstof, naar het tegengaan van georganiseerde ondermijnende criminaliteit naar rechtsbijstand en naar veiligheid en bescherming, zoals de aanschaf van stroomstootwapens voor agenten.

In de Najaarsnota maakt het kabinet de meest actuele balans op van het lopende jaar. In de Miljoenennota was al duidelijk dat er 400 miljoen euro aan onderuitputting was. Dat is geld dat ministeries konden uitgeven maar niet hebben gedaan, bijvoorbeeld omdat zaken goedkoper uitpakten, zijn uitgesteld of niet nodig bleken. Nu het einde van het jaar nadert is deze onderuitputting verder opgelopen. Het gaat hierbij dus om eenmalig geld.

Het geld is van veel verschillende posten afkomstig. De meeste ministeries hebben per saldo iets aan onderuitputting. Zo is er ten opzichte van de ramingen ongeveer 600 miljoen euro minder uitgegeven in het kader van de Zorgverzekeringswet en juist 179 miljoen euro meer aan langdurige zorg. Aan arbeidsongeschiktheidsregelingen en kindgebonden budget wordt in 2019 minder uitgekeerd dan eerder gedacht. En op de begroting van het ministerie van Financiën werd minder uitgegeven dan begroot.

Ook de laatste stand van zaken van belasting- en premieontvangsten staat in de Najaarsnota. Daar valt op dat er ten opzichte van de ramingen met Prinsjesdag 398 miljoen euro meer binnenkomt aan vennootschapsbelasting en 302 miljoen euro minder aan indirecte belastingen, zoals accijnzen en milieubelastingen. Per saldo zijn er nauwelijks veranderingen, waardoor de EMU-schuld zoals ook op Prinsjesdag geraamd, onder de 50 procent van het bruto binnenlands product komt (49,1 procent).

Het volgende moment waarop het kabinet de balans van de inkomsten en uitgaven over 2019 opmaakt is het Financieel Jaarverslag Rijk. Dit wordt op Verantwoordingsdag in mei aan de Tweede Kamer aangeboden.

32-jarige krijgt taakstraf voor relatie met 13-jarige en kinderporno

De rechtbank heeft een 32-jarige man een deels onvoorwaardelijke gevangenisstraf en maximale taakstraf opgelegd voor het plegen van ontuchtige handelingen met een minderjarige en bezitten en verspreiden van kinderporno.

De man van destijds 29 jaar had gedurende een periode van ongeveer 5 maanden een seksuele relatie met een 13-jarig meisje. In die periode heeft de man ongeveer 10 keer seks met het meisje gehad. Hiermee heeft de man de lichamelijke en seksuele integriteit van het meisje geschonden. Dat het meisje instemde met de seks maakt dat niet anders.

Kinderporno
Ook had de man een hoeveelheid kinderpornografisch materiaal in zijn bezit. Een deel daarvan had hij gekregen van andere meisjes en ook had hij weer een deel daarvan doorgestuurd naar andere meisjes. Dat laatste deed hij om zo weer ander kinderpornografisch materiaal te verkrijgen.

Toerekeningsvatbaarheid
Deskundigen vinden dat de feiten in verminderde mate aan de man kunnen worden toegerekend. De rechtbank heeft met dat advies bij de strafoplegging rekening gehouden. De rechtbank is er bij de strafoplegging van uitgegaan dat hulpverlening voor de man belangrijk is om herhaling te voorkomen.

Straf
De man had al 70 dagen in voorarrest gezeten. Hij hoeft niet meer terug naar de gevangenis, maar met een voorwaardelijke gevangenisstraf van 470 dagen en een proeftijd van drie jaren, heeft de rechtbank hem een flinke stok achter de deur gegeven. De rechtbank vindt dat hij daarnaast nog 240 uur moet werken. Ook moet de man zich ambulant laten behandelen bij een kliniek en staat hij 3 jaren onder toezicht van de reclassering.

Handbalsters boeken oefenzege op Roemenië in aanloop naar het WK

De Nederlandse handbalvrouwen hebben dinsdag een oefenwedstrijd tegen Roemenië gewonnen. In het Japanse Kioto won Oranje met 32-23. Het WK in Japan begint komende zaterdag.

Als voorbereiding op het WK speelde de ploeg van bondscoach Manu Mayonnade een oefenwedstrijd tegen Roemenië. Op het EK van 2018 troffen beide ploegen elkaar in de strijd voor de derde plaats, ook toen trok Oranje aan het langste end.

De eerste helft ging dinsdag gelijk op, bij het rustsignaal was het 15-16 voor Roemenië. Na de pauze was Nederland de bovenliggende partij en nam afstand: 32-23.

Zaterdag om 10.00 uur Nederlandse tijd opent Oranje het WK. In Kumamoto is Slovenië de eerste tegenstander.

Nieuwe kombocht in Zandvoort is lastig voor Pirelli

Zoals bekend is wordt het circuit van Zandvoort flink verbouwd in verband met de komst van de Formule 1 volgend jaar. Eén van de meest ingrijpende klussen is het ombouwen van Arie Luyendykbocht. Daarvan zal een heuse kombocht gemaakt worden zodat de snelheden op het daaropvolgende rechte stuk hoger zullen zijn dan als de bocht gewoon 'plat' was gebleven. Voor bandenleverancier Pirelli is de vernieuwde bocht in Zandvoort een lastig punt komend seizoen.

In 2005 bleek al dat Formule 1-banden het soms moeilijk hebben in kombochten. De banden van Michelin waren destijds niet bestand tegen de 'schuine' bochten op het circuit van Indianapolis en daarom bleven alle coureurs die met het bandenmerk reden aan de kant. De vernieuwde Arie Luyendykbocht zal twee keer zo steil worden als de bochten die in 2005 problemen gaven.

Zover zal het volgend jaar waarschijnlijk niet komen, toch is het een lastig punt voor de bandenleverancier. "We kunnen ons alleen maar aanpassen middels de bandenspanning. Voor Zandvoort zullen we de bandenspanning dus moeten verhogen", zo laat Maria Isola namens Pirelli aan Motorsport.com weten.

"Verder staat in de reglementen al voorgeschreven dat we het hele jaar met dezelfde samenstelling en specificatie van de band moeten rijden. We kunnen dus geen specifiek ontwerp voor de banking in Zandvoort maken. Alleen met de camber en bandenspanning kunnen we ons nog enigszins aanpassen", aldus de baas van Pirelli in de Formule 1.

"We hebben simulaties uitgevoerd, ook van een situatie waarin de baan volledig vlak zou zijn. Zo hebben we alvast een eerste beeld kunnen krijgen van het verschil in belasting van onze banden. Nu is het natuurlijk zaak om een meer gedegen analyse te maken. Daarvoor hebben we ook de simulaties van teams nodig. Pas dan kunnen we de uiteindelijke bandendruk voor Zandvoort vaststellen", zo besluit Isola zijn uitleg.

Nieuwe kombocht in Zandvoort is lastig voor Pirelli (Pro Shots / Koen Laureij)
Nieuwe kombocht in Zandvoort is lastig voor Pirelli (Pro Shots / Koen Laureij)

Schopman weg als bondscoach van hockeysters Verenigde Staten

De hockeyvrouwen van de Verenigde Staten moeten op zoek naar een nieuwe bondscoach. Dat heeft de Amerikaanse bond bekendgemaakt. Onder leiding van Janneke Schopman waren de resultaten de afgelopen periode slecht.

Deze maand liep de VS de Olympische Spelen mis, door in de kwalificatiewedstrijden ten onder te gaan tegen India. Tijdens de Pro League eindigde Amerika stijf onderaan, met slechts één overwinning in zestien wedstrijden. Op het WK in Londen in 2018 werd de ploeg in de eerste ronde uitgeschakeld.

Schopman werd in maart 2014 aangesteld bij de Amerikaanse bond als assistent-bondscoach van het vrouwenteam, een rol die ze ook vervulde tijdens het WK in Den Haag. De Verenigde Staten veroverden daar knap de vierde plaats. In 2017 nam Schopman het stokje over van haar voorganger Craig Parnham.

In Nederland was Schopman coach van SCHC. Als speelster kwam ze tot 212 interlands in Oranje.

'Naast Ajax heeft ook PSV veel belangstelling voor Servische talent Pavlovic'

Niet alleen Ajax heeft belangstelling voor Strahinja Pavlovic. Voetbal International en het Algemeen Dagblad meldden dinsdagochtend dat de Amsterdammers interesse hadden in de achttienjarige verdediger van Partizan Belgrado. Het weekblad weet dinsdagmiddag echter ook te melden dat PSV serieuze belangstelling heeft voor het toptalent. Partizan Belgrado neemt het donderdag in de Europa League op tegen AZ.

Pavlovic gaat dan in actie komen voor de Servische club en volgens Voetbal International zouden de Eindhovenaren op de tribune zitten in Den Haag om Pavlovic te bekijken.

De centrale verdediger geldt als groot talent en wordt in eigen land beschouwd als de nieuwe Nemanja Vidic. Pavlovic is een basiskracht bij Partizan. De verdediger, 1,94 meter lang, heeft reeds veertig wedstrijden voor de Servische club achter de rug.

Veel clubs hebben de jeugdinternational naar verluidt in het vizier, waardoor bij een transfer een flinke som geld wordt verwacht. De Serviër verlengde onlangs nog zijn verbintenis bij Partizan tot de zomer van 2024.

Donderdag neemt AZ het in het stadion van ADO Den Haag op tegen het Partizan van Pavlovic. De Alkmaarders staan in Groep L met acht punten op de tweede plek in de poule, met vier punten voorsprong op Partizan. Bij een gelijkspel of overwinning in Den Haag is AZ zeker van de tweede plek en dus kwalificatie voor de volgende ronde.

NHL: Goalie Lundqvist naar 5e plek op eeuwige ranglijst

De ijshockeyers van de New York Rangers hebben in eigen huis een 3-2 zege geboekt op de Minnesota Wild. Dankzij Brady Skjei kwamen de Rangers op voorsprong, Zach Parise en Ryan Donato draaiden het om, waarna Chris Kreider de stand gelijk kon trekken. Tony DeAngelo ramde de winnende er in overtime alsnog in, waardoor Rangers-goalie Henrik Lundqvist naar de vijfde plek gaat op de ranglijst met meeste zeges ooit in de NHL (455).

De Dallas Stars zijn ondertussen ook lekker bezig. Thuis won de ploeg met 4-2 van de Vegas Golden Knights en dat was alweer de zevende zege op rij, een evenaring van het teamrecord. Alexander Radulov en Esa Lindell zorgden voor 2-0, Shea Theodore deed wat terug en dankzij Jason Dickinson werd het 3-1. Paul Stastny bracht in de derde periode wat spanning terug namens de Golden Knights, maar Radulov gooide de deur met acht minuten te gaan dicht.

Uitslagen NHL maandag
Columbus Blue Jackets - Ottawa Senators 1-0
New York Rangers - Minnesota Wild 3-2 OT
Philadelphia Flyers - Vancouver Canucks 2-1
Pittsburgh Penguins - Calgary Flames 3-2 OT
Tampa Bay Lightning - Buffalo Sabres 5-2
Nashville Predators - St Louis Blues 3-2
Dallas Stars - Vegas Golden Knights 4-2
Anaheim Ducks - New York Islanders 3-0
Los Angeles Kings - San Jose Sharks 3-4 OT

Rangers - Wild (Bron: YouTube)

Almere City breekt per direct met trainer Molenaar

Almere City FC neemt per direct afscheid van trainer Robert Molenaar, zo meldt de club uit de Keuken Kampioen Divisie dinsdag. 'Tegenvallende resultaten, de manier van spelen en gebrek aan progressie liggen ten grondslag aan deze beslissing', zo geeft de club aan. Assistent-trainer Ole Tobiasen maakt het lopende seizoen als hoofdtrainer af. Molenaar werd aan het begin van het seizoen aangesteld als hoofdtrainer van Almere City FC.

Zestien wedstrijden lang stond hij bij de club aan de zijlijn en daarin overlegde hij zes zeges, vier gelijke spelen en zes nederlagen. Met 22 punten en een doelsaldo van -2 staat Almere City FC momenteel op een elfde plek in de Keuken Kampioen Divisie.

Molenaar zette afgelopen zomer nog een krabbel onder een tweejarige deal in Flevoland, nadat hij eerder dit jaar was ontslagen bij Roda JC Kerkrade. De trainer presteerde echter slecht met Almere City, waardoor de club nu snel ingrijpt. De club geeft aan dat men door de promotie van Tobiasen op zoek gaat naar een nieuwe assistent.

'Transferstrijd Amrabat barst los met bod van tien miljoen euro'

Sofyan Amrabat kan verkassen naar Napels. Napoli heeft volgens Sky Italia tien miljoen euro geboden aan Hellas Verona, dat de middenvelder momenteel huurt van Club Brugge. Amrabat staat naar verluidt ook in de belangstelling van Internazionale en Fiorentina. Hellas Verona heeft bij de huurdeal met Club Brugge een optie tot koop van 3,5 miljoen afgedwongen.

Napoli houdt de verrichtingen van Amrabat al een tijdje in de gaten en nu zou de club uit Napels de interesse hebben geconcretiseerd. Napoli hoopt de voormalig speler van onder meer FC Utrecht en Feyenoord volgend jaar zomer in huis te halen.

Mocht Hellas Verona de optie tot koop lichten, dan kan men Amrabat dus meteen doorverkopen aan Napoli. De achtvoudig Marokkaans international heeft dit seizoen reeds voor twee clubs gespeeld, waardoor Napoli de focus heeft verlegd naar een zomerse transfer.

Amrabat heeft tot op heden dertien wedstrijden gespeeld in de Serie A. De middenvelder staat met Hellas Verona op de negende plek in Italië, nadat de club drie van de laatste vier duels in winst wist om te zetten.

Het Algemeen Dagblad meldde in oktober al dat Fiorentina aast op Amrabat. De krant verzekerde een maand geleden dat Amrabat 'in de nadrukkelijke belangstelling staat van meerdere Italiaanse clubs en dat Fiorentina de interesse inmiddels zelfs al concreet heeft gemaakt'.

De middenvelder ligt overigens nog tot medio 2022 vast bij Club Brugge.

Twee aanhoudingen voor voorbereiden aanslag

De politie heeft maandag twee mannen van 20 en 34 jaar uit Zoetermeer aangehouden die worden verdacht van het voorbereiden van een terroristische aanslag. De aanslag met bomvesten en een of meer autobommen had vermoedelijk eind van het jaar in Nederland gepleegd moeten worden.

Het is niet duidelijk geworden wat het doelwit van een aanslag had moeten zijn. Er zijn bij de verdachten geen vuurwapens of explosieven aangetroffen. In een verborgen ruimte boven een plafond in de woning van een van de mannen ontdekte de politie een werpbijl, een dolk en een mobiele telefoon met simkaarten.

De Landelijke Eenheid van de politie startte begin oktober een strafrechtelijk onderzoek met informatie van de AIVD. In een zogenoemd ambtsbericht van de inlichtingendienst stond dat de verdachten de bedoeling hadden om een jihadistische aanslag te plegen. Zij zouden daarbij gebruik willen maken van explosieven en hiervoor een training willen volgen.

Het bewijs tegen de mannen is verkregen door de inzet van politie-infiltranten. Zij waren onmisbaar om zicht te krijgen op de verdachten en hun plannen voor het plegen van een aanslag.

Een zorgvuldig opgezette, grootschalige politieactie onder leiding van het Landelijk Parket leidde maandagmiddag tot de aanhouding van de verdachten. Een van hen werd aangehouden op straat in Den Haag, de ander in zijn woning in Zoetermeer. De aanhoudingen zijn gedaan door een antiterrorisme eenheid van de Dienst Speciale Interventies (DSI).

Voorkomen
Het strafrechtelijk onderzoek naar de twee mannen laat zien dat de kans op een aanslag in Nederland nog altijd onverkort aanwezig is. Het optreden van Openbaar Ministerie en politie is gericht op het te allen tijde voorkomen van een terroristische aanslag.

De verdachten zijn vandaag verhoord door de politie en worden donderdag voorgeleid aan de rechter-commissaris in Rotterdam.

Temptation Island voorlopig van de buis

Brekend! Onlangs moest het programma 'De Villa' stoppen vanwege seksueel overschrijdend gedrag. Daarom stoppen voorlopig al dit soort programma's bij RTL. Peter van der Vorst: "Al onze guilty pleasure-programma’s worden opgeschort, zodat we zeker weten op welke manier ze achter de schermen tot stand zijn gekomen. Ik wil het vertrouwen terugwinnen in dit genre:",

Hoop jij dat Temptation Island weer terug komt? 

Script nieuwe Star Wars film te koop gezet op eBay

Het was even spannend, het script voor de nieuwe Star Wars film 'The Rise of Skywalker' werd korte tijd op veilingsite eBay te koop aangeboden. Dit gebeurde nadat, tijdens de opnames, één van de acteurs het script in een hotelkamer had achtergelaten.

Regisseur J.J. Abrams zei dat de acteur het script "onder het bed had gelegd en werd gevonden door iemand die het bed kwam verschonen". Deze persoon gaf het aan iemand anders en die persoon zette het script op eBay.

Abrams hield de naam van de slordige acteur geheim, maar het moet in ieder geval iemand zijn geweest die een nadrukkelijke rol in de film heeft, aangezien acteurs met kleinere rollen niet het gehele script te lezen krijgen.

Een sneldenkende medewerker van Disney handelde razendsnel toen hij het script te koop aangeboden zag staan en kocht het voordat iemand anders zijn slag kon slaan, hiermee hoogstwaarschijnlijk een verspreiding van de inhoud over het internet voorkomend.

Disney, eigenaar van de Star Wars franchise, was enorm zenuwachtig over het verlies van het script, of het uitkomen van enige details over de film. Zo zijn de aantallen scripts zorgvuldig tot een minimum beperkt en worden deze op niet-kopieerbaar papier geprint, aldus Abrams.

Aandeel TSLA herstelt na bizarre cijfers Cybertruck

Het aandeel Tesla (TSLA) herstelt zich weer volledig na een zes procent daling die beleggers uitdeelden na de presentatie van het nieuwe 'autootje' van Tesla-CEO Elon Musk.

De pick-up truck, genaamd Cybertruck, ging de wereld over. Niet alleen vanwege zijn bizar experimentele uiterlijk, maar vooral ook omdat het kogelwerend glas een slap geworpen stalen bal niet kon hebben.

Musk verdedigde zich later in een tweet, meermalen zelfs. Het was óf een briljante publiciteitsstunt óf een gevolg van een eerdere mokerslag die moest demonstreren hoe stevig het staal van de deur wel niet was. De Cybertruck was immers gemaakt van hetzelfde staal als het ruimteschip Starship, dat volgens Musk naar Mars moet vliegen.

Tien miljard dollar
Inmiddels lijkt het er echter op dat Musk met zijn Blade Runner-achtig ontwerp volledig in de roos heeft geschoten. Maandag maakte hij bekend dat er in vier dagen al 200.000 reserveringen voor de truck zijn binnengekomen, waardoor Tesla 20 miljoen dollar binnenharkt. Mochten al deze geïnteresseerden inderdaad tot aankoop overgaan, dan kan dit Tesla tien miljard dollar opleveren.

Hoe het staat met de reserveringen van de aangekondigde Tesla Roadster, Semi-Truck en Model Y blijft nog even een geheimpje.

Trump doneert deel salaris aan strijd tegen medicijnverslaving

Amerikaans president Donald Trump geeft ook het salaris wat hij verdiend heeft in het derde kwart van 2019 volledig aan een goed doel. De honderdduizend dollar wordt geschonken aan een overkoepelende organisatie die zicht houdt op de uitgaven van het Ministerie van Volksgezondheid. Bij de overschrijving werd specifiek vermeld dat de donatie gebruikt moet worden in de strijd tegen de opioïde crisis die de laatste jaren door de Verenigde Staten woedt.


Trump verklaart opioïd crisis een nationale noodtoestand (Foto: Jessica McGowan/Getty Images)

Bij het accepteren van zijn functie als president van de V.S., zei Trump al dat hij het jaarloon van vierhonderdduizend dollar niet zou accepteren, maar volledig zou doneren. Zo ging het salaris van het eerste kwart van 2019 naar het bureau van Binnenlandse Veiligheid en van het tweede kwart naar de bewustwording van het gevaar het gebruik van e-sigaretten door tieners. Zijn presidentssalaris van voorgaande jaren ging ook volledig op aan goede doelen.

2,4 miljoen verslaafden
In 2017 stierven bijna zeventigduizend mensen door een overdosis, waarvan bijna vijftigduizend door opioïden. Niet alleen heroïne en cocaïne zijn dus de boosdoeners bij overdoses, maar voornamelijk zware pijnstillers als oxycodon, hydrocodon, fentanyl en tramadol. Het land kent inmiddels ongeveer 2,5 miljoen verslaafden aan, vaak door artsen voorgeschreven, zware pijnstillers.

Trump bestempelde deze epidemie in 2017 dan ook als een nationale noodtoestand en verklaarde meer middelen te willen vrijmaken om deze te bestrijden. In 2018 daalde het aantal doden dan ook direct.

Farmaceuten haalden hoge winstmarges binnen dankzij artsen die de medicijnen voorschreven aan patiënten die leden aan chronische pijnen. Vaak was deze 'behandeling' goedkoper en eenvoudiger dan reguliere behandelingen.

'Manchester United vindt opvolger van Chevrolet en sluit recorddeal'

Manchester United heeft een nieuwe shirtsponsor gevonden, zo weten diverse Engelse media te melden. Volgens de Daily Mail nadert de club uit de Premier League een megadeal met het Chinese bedrijf Haier, dat er een slordige 82 miljoen euro per jaar voor over heeft om het met logo op het shirt van the Red Devils te komen. Haier is een fabrikant van huishoudelijke apparaten en elektronica. Het bedrijf is wereldwijd de op twee na grootste fabrikant van witgoed.

Momenteel is Chevrolet de hoofdsponsor van Manchester United. Die deal, ter waarde van 75 miljoen euro per jaar, loopt af in de zomer van 2021. Haier wil de plek van Chevrolet graag innemen.

Vertegenwoordigers van het Chinese bedrijf reisden vorige week af naar Engeland om praten over de deal. Naar verwachting wordt de deal nog voor het einde van de week afgerond. United wil met deze recorddeal aantonen dat het op commercieel gebied nog altijd een Europese grootmacht is, daar waar de prestaties al jaren tegenvallen.

Chevrolet is sinds 2014 shirtsponsor van Manchester United, nadat in 2012 een deal werd bereikt. Sir Alex Ferguson stond destijds nog aan het roer en de club speelde mee om de prijzen. De zevenjarige verbintenis ging in 2014 in en loop over anderhalf jaar af.

De afgelopen jaren speelt de club geen rol van betekenis meer in de Engelse titelstrijd of Champions League. De bazen van General Motors, waar Chevrolet onderdeel van is, zijn allesbehalve onder de indruk van de prestaties van United in de loop van de deal.

Aangereden voetgangers op autoweg veroorzaken verkeersinfarct

Vanmorgen zijn op de Vaanweg in Rotterdam ter hoogte van het benzinestation een man en een vrouw aangereden toen zij de rijbaan van de autoweg overstaken. De man raakte ernstig gewond.

Rond 06.15 staken een 29-jarige man uit Alphen aan den Rijn en een 25-jarige Rotterdamse de rijbaan over. Een 32-jarige Rotterdammer kon het tweetal niet ontwijken en reed hen aan.

Beiden zijn overgebracht naar het ziekenhuis. De vrouw kon na behandeling naar huis. De man is met rugletsel opgenomen.

Het is verboden als voetganger op een autoweg te lopen. De VerkeersOngevallenGroep (VOG) heeft onderzoek verricht. Hiervoor werden de rijbanen afgesloten. Dit veroorzaakte in de ochtendspits een verkeersinfarct.

Drie jeugdige kopschoppers opgepakt in Gorinchem

In het onderzoek naar de mishandeling in Gorinchem heeft de politie vanochtend drie verdachten aangehouden. Het onderzoeksteam verdenkt een jongen van 14 en twee jongens van 15 uit Gorinchem van het daadwerkelijk plegen van de mishandeling. De verdachten zijn vanochtend op het politiebureau aangehouden. Ze zitten nu vast en worden gehoord.

De afgelopen week is er uitgebreid onderzoek gedaan naar de filmpjes met daarop de grove mishandeling. Daarop is te zien hoe het slachtoffer onder andere tegen zijn hoofd werd geschopt. Bij het onderzoek is de politie geholpen door vele getuigen, onder andere vanuit scholen en jongerenwerk. Wijkagenten zijn in gesprek gegaan met buurtbewoners. De recherche heeft de beelden geanalyseerd en informatie bij elkaar gebracht. Dat heeft uiteindelijk geleid tot de aanhouding van de drie verdachten.

AZ beraadt zich op stappen: Ajax-thuis mogelijk toch niet in Alkmaar

AZ  Alkmaar is niet te spreken over de rol van de gemeente rondom de vrijgave van het AFAS Stadion. De club uit Alkmaar laat dinsdagmorgen op de clubsite weten dat de gemeente 'op voor AZ inmiddels onbegrijpelijke gronden' het besluit lijkt te gaan nemen dat het stadion niet vrijgegeven kan worden voor publiek voor de thuiswedstrijd tegen Ajax op 15 december. AZ beraadt zich nu op stappen om deze impasse te doorbreken.

"Vanaf het moment dat de problemen met het dak ontstonden, heeft bij AZ veiligheid altijd voorop gestaan", benadrukt AZ in een communiqué.

"Er moest een situatie komen waarin het voor de supporters veilig zou zijn om in het stadion te zitten. Om dat te garanderen is de club in samenwerking met het onafhankelijk ingenieursbureau Royal HaskoningDHV aan de slag gegaan, waarbij de gemeente op alle momenten van dat proces op de hoogte is gehouden en in de gelegenheid is geweest om alle mogelijke vragen te kunnen stellen."

"Voor AZ staat veiligheid bovenaan, wij nemen daarin geen risico en sluiten geen compromissen", laat algemeen directeur Robert Eenhoorn weten.

"Na de instorting is daarom niet alleen direct een onderzoek gestart naar de oorzaak van de instorting, maar is ook een omvangrijk onderzoek gestart naar mogelijke gebreken in de constructie van de rest van het stadion. Op basis van dit onderzoek is het gehele dak verwijderd en zijn waar nodig de juiste maatregelen genomen, waaronder een beperkt aantal versterkingen."

"Volgens de ingenieurs van Royal HaskoningDHV is het stadion nu veilig en kan het worden vrijgegeven." De gemeente Alkmaar stelt voortdurend aanvullende vragen die in de beleving van AZ geen relatie hebben met het veilig kunnen spelen en vrijgeven van het stadion, zo geeft de Eredivisie-club te kennen.

AZ betreurt dan ook de ontstane situatie: "Daarmee ontstaat - ondanks het zeer gedegen en deskundige rapport door Royal HaskoningDHV - een impasse die voor AZ onontwarbaar lijkt, omdat het niet helder is vanuit de gemeente Alkmaar wanneer men wel tevreden is."

Koevermans ontvouwt ambitieuze plannen bij presentatie Feyenoord

Mark Koevermans is definitief aangesteld als algemeen directeur van Feyenoord, zo hebben de Rotterdammers dinsdagochtend bekendgemaakt. De 51-jarige bestuurder vulde deze functie de afgelopen maanden al in op interim-basis na het vertrek van Jan de Jong. De Rotterdammers zochten lang naar een opvolger van de vertrokken directeur en vingen bot bij AZ-directeur Robert Eenhoorn.

Een vervanger werd niet gevonden, waarna Feyenoord heeft besloten om verder te gaan met Koevermans. De oud-tennisser was in De Kuip eerder werkzaam als commercieel directeur.

Zodoende zijn alle belangrijke bestuursfuncties weer bekleed bij Feyenoord. Eerder deze maand maakte de club bekend dat Frank Arnesen de nieuwe technisch directeur is. Hij volgt Martin van Geel op, die eerder dit jaar vertrok bij de Rotterdammers. Dinsdagochtend werden Koevermans en Arnesen gepresenteerd. Eerstgenoemde ging bij zijn presentatie in op de plannen voor de bouw van het nieuwe stadion.

"Ik zal beginnen met de olifant in deze kamer", opende Koevermans, doelend op het stadion-dossier. "Het is onze ambitie om eigenaar te worden van het stadion, of dat nou wel of niet samen gaat met de komst van een nieuw stadion. Of het nieuwe stadion er komt gaan we in de komende maanden beslissen. Het moet goed zijn voor Feyenoord, maar we hopen dat het stadion er komt. Er wordt momenteel hard gerekend en we zijn bezig met de financiering. We moeten 440 miljoen euro bij elkaar krijgen."

Koevermans gaf aan dat Feyenoord onder zijn leiding de komende jaren weer mee moet gaan doen om de prijzen. "Dat kan alleen door een financiële injectie. Dat staat los van het nieuwe stadion", aldus de nieuwe algemeen directeur, die met extra inkomsten weer mee wil gaan doen om de landstitel.

"We verkennen diverse opties en kijken naar buitenlandse en binnenlandse investeerders. Daar zijn we druk mee bezig. We zijn niet van plan om Feyenoord te verkopen: Feyenoord blijft van Feyenoord. We willen op andere manieren financiële injecties krijgen om weer mee te doen om de titel."

Het derde en laatste belangrijke speerpunt dat Koevermans aansneed was de komst van een nieuwe trainer voor in het nieuwe seizoen. Dick Advocaat staat tot aan het einde van dit seizoen onder contract. "Het is ons doel om een nieuwe trainer voor Feyenoord voor komend seizoen te hebben", vertelde Koevermans, die ook nieuws had wat betreft Jong Feyenoord.

"We hebben de ambitie om toe te treden tot de voetbalpiramide, met als doel om met het beloftenelftal in de Keuken Kampioen Divisie te komen. Er worden gesprekken gevoerd."

NBA: Weer pijnlijke aftocht Embiid in Toronto

Basketbalfans werden gisteravond weer op een vol NBA programma getrakteerd. Veel aandacht was er voor de regerend kwampioen, de Toronto Raptors. Zij speelden in eigen huis tegen de Philadelphia 76ers. Het was voor het eerst dat de twee ploegen elkaar troffen sinds de dramatische wedstrijd zeven in de tweede ronde van de play-offs van afgelopen seizoen. Ook nu trok Toronto aan het langste eind en was het Joel Embiid die beteuterd afdroop.

De finaleserie tussen Toronto en Golden State Warriors van afgelopen seizoen staat bij velen nog in het geheugen gegrift. Maar lang niet iedereen zal zich herinneren hoe twee rondes eerder Toronto tot het uiterste moest gaan om de Philadelphia 76ers van zich af te schudden. De serie werd pas beslist in de slotseconde van de zevende wedstrijd. Het laatste schot van Kawhi Leonard stuiterde vier keer op de ring voor het raak viel. De Toronto Raptors stootten door naar de volgende ronde, terwijl Joel Embiid, de sterspeler van de 76ers, zijn tranen na afloop de vrije loop liet. De Raptors werden kampioen, 'Crying Embiid' werd een internet meme.

Gisteravond stonden de ploegen weer tegenover elkaar. Toronto zonder Kawhi Leonard en Danny Green, Philadelphia zonder Jimmy Butler en JJ Redick, die allen een andere ploeg hebben gevonden. Beide ploegen draaien ook goed mee in de Eastern Conference, dus de wedstrijd was ook een goede test om te zien waar de teams qua niveau staan.

Joel Embiid is een bijzonder aanwezige speler, zowel op als om het veld. Hij is geen gemene speler, maar hij is wel uistekend in staat om tegenstanders met zijn ‘trash talk’ het bloed onder de nagels vandaan te halen. Bij uitwedstrijden wordt hij regelmatig uitgejouwd, wat Embiid alleen maar meer energie geeft. Hij omarmt zijn ‘bad guy persona’ volop.

Zijn directe tegenstander, Marc Gasol, liet zich door Embiid totaal niet van de wijs brengen. De ervaren Spanjaard hield Embiid gisteravond puntloos. Het was voor het eerst sinds Embiid als zestienjarige van Kameroen naar de Verenigde Staten verhuisde dat hij een basketbalwedstrijd met nul punten eindigde.

Ondanks de totale off-night van Embiid, ging Philadelphia toch met een voorprong de laatste minuut in. De laatste punten van de wedstrijd werden echter gescoord door Pascal Siakam en Fred VanVleet, die zo een 101 – 96 overwinning veilig stelden. Pascal Siakam tekende deze zomer een contract dat hem 130 miljoen dollar oplevert in vier jaar. De Kameroener beloont zijn ploeg het hele seizoen al met uitstekend spel. Tegen de 76ers was hij goed voor 25 punten en zijn gebruikelijke sterke verdediging.

Ook Fred VanVleet maakte met 24 punten weer indruk. De guard bewandelde een ongebruikelijke weg naar de NBA. Hij werd niet gedraft en kwam via de G-League in beeld bij de Raptors. Hier groeide hij uit tot een cultheld en publiekslieveling. In de play-offs maakte hij indruk en hij speelde een cruciale rol in het kampioenschap van zijn ploeg. VanVleet staat dit jaar voor 9 miljoen dollar in de boeken, maar zijn contract loopt deze zomer af. Zijn spel rechtvaardigt dat hij ook één van de grootverdieners in de NBA gaat worden volgend seizoen.

In Milwaukee liet Giannis Antetokounmpo zien dat hij niet moet worden vergeten. De Western Conference trekt de laatste jaren meer aandacht dat het oosten en dat is dit seizoen niet anders. Antetokounmpo is echter de regerend MVP en onderstreepte dit in een thuiswedstrijd tegen de Utah Jazz. De Greek Freak had zo’n dag waarop zijn schoten wel vielen en hij kwam tot een totaal van 50 punten, 14 rebounds en 6 assists in de wedstrijd die met 122 – 118 werd gewonnen. Hij had daarbij wel het geluk dat bij de Utah Jazz Rudy Gobert ontbrak. De Fransman, twee maal verkozen tot beste verdediger in de NBA, kampt met een enkelblessure.

Carmelo Anthony haalde zijn gram tegen de Chicago Bulls. Vorig seizoen werd Carmelo Anthony vroeg in het seizoen door de Houston Rockets naar Chicago gestuurd. Het experiment van Houston om met Carmelo Anthony te starten werkte niet en de Rockets zochten manieren om van zijn contract af te komen. De Bulls hapten toe. Zij namen het contract van Anthony over, kregen hier nog een zak geld voor mee, maar stelden de forward nooit op. Hij werd zo snel als kon door de Bulls op straat gezet. Dit was allemaal geen verrassing voor de betrokkenen, maar zal voor de veelvoudig All-Star Carmelo Anthony toch als een belediging zijn opgevat.

Carmelo Anthony speelde zijn beste wedstrijd sinds zijn terugkeer in de NBA vorige week en hij loodste zijn nieuwe ploeg, de Portland Trail Blazers, naar een 94 – 117 overwinning. De forward maakte 25 punten en passeerde daarmee Alex English op de lijst met spelers die de meeste punten in de NBA-geschiedenis maakten. Anthony staat nu achttiende.

Bij Portland keerde Damian Lillard weer terug in de basis. Er is dus reden om weer omhoog te kijken, maar voor Blazers is er nog een lange weg te gaan om het succes van de afgelopen jaren te evenaren.

De harde nederlaag voor de Bulls is bijzonder pijnlijk voor coach Jim Boylen. Zijn positie staat onder druk en hij werd door Zach LaVine eerder deze week openlijk bekritiseerd.

De Los Angeles Lakers blijven doorgaan met winnen. In San Antonio won het sterrenensemble de achtste wedstrijd op rij. LeBron James blijft succesvol in zijn dienende rol, getuige veertien assists. Al moet gezegd worden dat hij met 33 punten ook topscorer van zijn team werd. Op 35-jarige leeftijd lijkt er nog altijd geen sleet op LeBron James te zitten

 

Uitslagen

Cleveland Cavaliers – Brooklyn Nets 106 – 108
Detroit Pistons – Orlando Magic 103 – 88
Indiana Pacers – Memphis Grizzlies 126 – 114
Atlanta Hawks – Minnesota Timberwolves 113 – 125
Boston Celtics – Sacramento Kings 103 – 102
Miami Heat – Charlotte Hornets 117 – 100
Toronto Raptors – Philadelphia 76ers 101 – 96
Chicago Bulls – Portland Trail Blazers 94 – 117
Milwaukee Bucks – Utah Jazz 122 – 118
San Antonio Spurs – Los Angeles Lakers 104 – 114
Golden State Warriors – Oklahoma City Thunder 97 - 100

Stand Eastern Conference                                                

Milwaukee Bucks 14-3
Miami Heat 12-4
Boston Celtics 12-4
Toronto Raptors 12-4
Philadelphia 76ers 11-6
Indiana Pacers 10-6
Brooklyn Nets 9-8
Orlando Magic 6-10
Washington Wizards 5-9
Detroit Pistons 6-11
Charlotte Hornets 6-12
Chicago Bulls 6-12
Cleveland Cavaliers 5-12
Atlanta Hawks 4-13
New York Knicks 4-13

Stand Western Conference

Los Angeles Lakers 15-2
Denver Nuggets 12-3
Los Angeles Clippers 12-5
Dallas Mavericks 11-5
Utah Jazz 11-6
Houston Rockets 11-6
Minnesota Timberwolves 9-8
Phoenix Suns 8-8
Sacramento Kings 7-9
Oklahoma City Thunder 6-10
New Orleans Pelicans 6-11
San Antonio Spurs 6-12
Portland Trail Blazers 6-12
Memphis Grizzlies 5-11
Golden State Warriors 3-15

Ring Amsterdam gevaarlijkste snelweg van Nederland

De kans op een ongeluk op een snelweg, is veruit het hoogst als je op de A10 rijdt. En met name bij de afslag Osdorp. Dat stelt verzekeraar Univé op basis van cijfers van Rijkswaterstaat. In 2018 waren er 41,8 ongelukken per kilometer snelweg. 

Daarmee laat de Amsterdamse ringweg de A20 bij Rotterdam en de A16 van Rotterdam naar België achter zich. Op die snelwegen gebeuren respectievelijk 22,7 en 18,1 ongelukken per kilometer. In 2018 vonden op de A10 in totaal 1338 ongelukken plaats.

Dat er zoveel ongelukken op de ring gebeuren, komt vermoedelijk door de vele op- en afritten. Veruit de meeste ongelukken op snelwegen gebeuren binnen straal van één kilometer van een op- en afrit, concludeert de verzekeraar. De afslag Osdorp is de meest gevaarlijke van Nederland, gevolgd door de afslag Tuindorp Oostzaan. Afslag Slotervaart staat op plek zeven.

Wel zijn ongelukken bij afslagen gemiddeld genomen minder ernstig dan ongelukken op andere plekken van snelwegen. De kans op een fataal ongeluk is 34 procent lager. De kans op ongeluk met letsel is 2 procent lager bij een afslag. 

Man rijdt door rood, wordt geschept en overreden

Op de Voermanweg in Rotterdam is gisteravond een ernstig ongeluk gebeurd. Het slachtoffer raakte zwaargewond en ligt in het ziekenhuis. Agenten van de verkeersongevallendienst (VOA) doen onderzoek naar de aanrijding.

Rond negen uur kwam er bij de politie melding binnen van een ernstig ongeluk op de Voermanweg. Mogelijk is de snorfietser door rood gereden waarna hij werd geschept door een auto. Daarna werd hij door een andere auto overreden. Het slachtoffer is met een spoedtransport naar het ziekenhuis gebracht en ligt momenteel nog zwaargewond in het ziekenhuis.

De politie vraagt getuigen contact op te nemen via 0900-8844 of 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem.

Suikers en bevochtigers in sigaret leiden tot hogere gehalten giftige stoffen in rook

Het toevoegen van suikers en bevochtigers aan sigaretten leidt tot een hogere uitstoot van een aantal giftige stoffen in sigarettenrook. Dat blijkt uit een onderzoek van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) van 50 commerciële sigarettenmerken, gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Nicotine & Tobacco Research. 

Het RIVM komt tot deze conclusie na de analyse van suikers (glucose, fructose en sucrose) en bevochtigers (glycerine en propyleenglycol) in 50 merken sigarettentabak. Suikers worden toegevoegd voor de smaak en bevochtigers zorgen dat de tabak niet uitdroogt. Dezelfde merken sigaretten werden geïnhaleerd door de eigen rookmachine. De onderzoekers analyseerden in de rook negen giftige stoffen, waarvan de World Health Organization (WHO) voorstelt om ze te verlagen. Wanneer er meer suikers en bevochtigers aan sigaretten worden toegevoegd, komen er meer van deze giftige stoffen vrij. Bovendien maken suikers en bevochtigers de sigaret aantrekkelijk. Het RIVM beveelt daarom aan de gehalten suikers en bevochtigers in tabak te reguleren.

Het RIVM vond een sterkere relatie tussen suikers en bevochtigers enerzijds, en schadelijke stoffen in rook anderzijds, wanneer met de Canadese methode werd gemeten. Hierbij worden ventilatiegaatjes in de filter afgeplakt en wordt de sigaret intensiever gerookt. Bij de wettelijk voorgeschreven ISO International Organization of Standardization -meetmethode, waarbij lucht door de ventilatiegaatjes wordt gemengd met de rook, is het verband ook zichtbaar, maar minder significant. 

De uitkomsten van onderzoek ziet het RIVM als steun voor een voorstel van de WHO om giftige stoffen in sigaretten te reguleren. RIVM deed het onderzoek in opdracht van de NVWA Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit .

(foto: Pixabay)
(foto: Pixabay)

Spirituele XCOM-opvolger Phoenix Point krijgt 4 nieuwe trailers

De langverwachte en meermaals uitgestelde turn-based tactics-game Phoenix Point, van XCOM-bedenker Julian Gollop, komt volgende week dinsdag uit voor pc. Om geïnteresseerden alvast warm te laten draaien heeft Gollops Studio Snapshot Games nu vier nieuwe 'scene setting' trailers online gezet.

Het betreffen geen gameplayvideos maar trailers over verschillende aspecten in het verhaal van Phoenix Point, zoals informatie over verschillende factions en de betekenis van Phoenix Point zelf. Voor de volledigheid heb ik onderaan nog een gameplaytrailer neergezet.

Phoenix Point komt op 3 december uit voor pc, via de Epic Game Store en de Xbox Game Pass for pc. De Xbox One-versie verschijnt in Q1 van 2020, de PS4-versie heeft nog geen datum.

Handrem schiet los, auto met graafmachine ramt Rijksmonument

Het zal de nachtmerrie van menig bestuurder zijn. Doordat een handrem losschoot, is een auto met graafmachine op de aanhanger vanmorgen door de gevel gereden van de Etos aan de Leidsestraat in Amsterdam. In het Rijksmonument is ook hotel Dikker & Thijs gevestigd.

Het ongeval gebeurde rond 7.45 uur. Er is niemand gewond geraakt, wel zal de schade aanzienlijk zijn. Een deel van de pui ligt eruit. De auto kwam tot stilstand bij de mascara-afdeling van de drogist.

NL-Alert controlebericht op 2 december

Maandag 2 december rond 12:00 uur zendt de overheid een NL-Alert controlebericht uit in heel Nederland. Het NL-Alert controlebericht ontvang je op je mobiel. Ook is NL-Alert te zien op steeds meer digitale reclameschermen en digitale vertrekborden van bus, tram en metro. Waar je NL-Alert ook ziet, in het NL-Alert staat altijd wat er aan de hand is, wat je moet doen en waar je meer informatie en updates kunt vinden. Vandaag start er opnieuw een landelijke publiekscampagne voor het NL-Alert controlebericht.

Bij een ramp bij jou in de buurt, kan de overheid je via NL-Alert alarmeren en informeren. Naast NL-Alert op je mobiele telefoon zie je de berichten van NL-Alert op steeds meer digitale reclamezuilen, vertrekborden bij haltes van bus, tram en metro. In een NL-Alert staat wat er aan de hand is, wat je het beste kunt doen en waar je meer informatie en updates kunt vinden. Zie je een NL-Alert? Volg de instructies op, informeer anderen en help de mensen om je heen. Zo weten zij ook wat zij moeten doen.

Het vorige controlebericht dat op 3 juni 2019 is verzonden, werd door ruim 11,7 miljoen mensen van 12 jaar en ouder ontvangen (78%). In juni was het NL-Alert controlebericht voor het eerst te zien op digitale reclameschermen. Op de meeste telefoons is NL-Alert automatisch ingesteld. Zodra je een NL-Alert ontvangt, laat je telefoon een hard en doordringend alarmgeluid horen.

Landelijke publiekscampagne NL-Alert van start (Foto: Ministerie van Justitie en Veiligheid)
Landelijke publiekscampagne NL-Alert van start (Foto: Ministerie van Justitie en Veiligheid)

Belletje trekken 2.0

Twee jongens van 14 en 15 jaar uit Den Helder liepen tegen de lamp doordat ze een digitale deurbel hadden vernield. Maandagmiddag drukten de jongens meermaals op een digitale deurbel van een gebouw aan de Fresiastraat in Den Helder.

Uiteindelijk sloopten ze de digitale deurbel van de muur en namen de bel mee. Doordat ze op de deurbel bleven drukken werden er foto's van het tweetal naar de eigenaar gestuurd. Daardoor werd het tweetal herkend en werd de politie erbij gehaald. Die wist de twee jongens aan te houden.

Na een goed gesprek, waar ook de ouders bij waren, is besloten dat de jongens de deurbel moeten vergoeden. De bel was namelijk door het tweetal in een sloot gegooid. Het tweetal kreeg daarnaast een bekeuring voor het niet tonen van een identiteitsbewijs.

2K gaat Battleborn afbouwen

Op het supportforum van 2K Games heeft Gearbox gemeld dat het bedrijf is begonnen met het afbouwen van de shooter Battleborn en heeft spelers gewaarschuwd dat het spel in januari 2021 voorgoed offline gaat.

De game flopte door vooral een enorm slechte release-timing. De release van Battleborn werd namelijk al snel overschaduwd door Blizzard's Overwatch. Gearbox heeft nog geprobeerd door middel van een free-to-play model meer spelers aan te trekken. Dat mocht niet baten en nu laten ze weten dat de stekker er heel langzaam wordt uitgetrokken.

Vanaf nu is de game niet meer te koop in digitale winkels. Vanaf 24 februari 2020 is de ingame valuta niet meer te kopen met echt geld. Je kunt het ingame nog verdienen en natuurlijk nog uitgeven aan lootboxes en dergelijke. De stekker gaat er dan echt uit in januari 2021.

Battleborn-preview (Foto: 2K Games)

Zombies modus voor Call of Duty: Mobile beschikbaar

De Zombies-modus is tijdelijk beschikbaar voor Call of Duty: Mobile. Zombies is nieuwe content voor de first-person shooter voor smartphones en tablets die draaien op iOS en Android.

In de Zombies-modus kunnen spelers kiezen uit de Raid of Endless Survival. Beide zijn speelbaar in de klassieke map Shi No Numa. Deze Zombies map was voor het eerst speelbaar in Call of Duty: World at War en is nu volledig aangepast voor mobiele apparaten.

Spelers beginnen de game uitgerust met slechts een pistool en een mes, maar door zombies uit te schakelen en ramen te repareren verdient de speler punten, waarmee er steeds betere wapens en uitrusting kan worden geclaimd. Nadat alle zombies in de Raid modus zijn verslagen moet de speler de eindbaas uit de weg ruimen om te winnen.

Naast de introductie van Zombies begint vandaag ook seizoen 2, met nieuwe wapens, uitrusting, sprays en gestures voor Multiplayer en Battle Royale.

Call of Duty Mobile - Zombie mode (Foto: Activision)

One Piece Pirate Warriors 4 verschijnt in maart 2020

Bandai Namco heeft laten weten dat One Piece Pirate Warriors 4 vanaf 27 maart 2020 beschikbaar is op PlayStation 4, Xbox One, Nintendo Switch en pc. Spelers die de game pre-orderen, krijgen de Vinsmoke-broers van Sanji (Ichiji, Niji en Yonji) en twee exclusieve kostuums die op een later moment worden aangekondigd.

Voor de meest toegewijde fans uit Europa is er ook de Kaido Edition, die naast de game een diorama bevat waarin de epische strijd tussen Luffy en Kaido weergegeven wordt.

Tenslotte kondigt Bandai Namco aan dat ze de volgende vier iconische Wano-kostuums gratis beschikbaar stellen voor iedereen die de game vanaf de releasedatum koopt:

  • Luffytaro (Luffy)
  • Zorojuro (Zoro)
  • Soba Mask (Sanji)
  • Onami (Nami)

Voor spoilers hoeven we niet bang te zijn, want One Piece Pirate Warriors 4 bevat een alternatief einde, gezien de manga momenteel nog geproduceerd wordt. We zullen dus nog steeds op Oda-san moeten wachten om te weten te komen hoe Luffy Kaido echt gaat verslaan.

One Piece: Pirate Warriors 4 - Kaido Edition (Foto: Bandai Namco)

Efteling in top 3 voordeligste grote pretparken van Europa

De Efteling, het pretpark met de hoogste entreeprijs van Nederland, valt in internationaal opzicht juist onder de goedkoopste pretparken. Europees gezien staat het pretpark in Kaatsheuvel zelfs op de derde plek. Dit blijkt uit onderzoek van Taxi2Airport. Het internationale taxiplatform analyseerde hiervoor onder andere de ticketprijzen van de vijftig populairste pret- en attractieparken van de wereld.

Grote verschillen in prijzen toegangsticket
De prijzen van toegangstickets voor grote pret- en attractieparken lopen wereldwijd ver uiteen. Een ticket voor pretpark Happy Valley Parks in China kost omgerekend bijvoorbeeld 29,47 euro, terwijl pretpark Six Flags Magic Mountain in het Amerikaanse Valencia liefst 84,88 euro entreegeld rekent. In dit geval heeft Happy Valley bovendien twee attracties meer dan Six Flags.

Vergeleken met de prijzen van andere populaire grote pretparken in de wereld is de Efteling in Nederland relatief gunstig geprijsd. Hoewel de toegangsprijzen voor Nederlandse pretparken over de afgelopen vijf jaar gemiddeld met bijna 14 procent zijn gestegen, is de Efteling -met een ticketprijs van 40 euro- toch nog goedkoper dan 40 (van de 50) andere populairste parken.

Prijs per attractie gemiddeld 2,80 euro
Omgerekend kost een gemiddelde attractie bij een van ‘s werelds grootste pretparken 2,80 euro. Per pretpark zijn de verschillen in gemiddelde attractieprijzen echter groot. De duurste attracties zijn vooral te vinden in de Verenigde Staten, waar attractiepark Epcot (Orlando) de kroon spant met een gemiddelde attractieprijs van 11,76 euro. Ook Universal Studios Hollywood is, met 10,70 euro; een relatief duur park op basis van de prijs per attractie.

Tivoli Gardens in Kopenhagen (Denemarken) is juist het goedkoopst, met een attractieprijs van 60 eurocent. In het top 10 lijstje goedkoopste pretparken bevinden zich vooral Chinese parken. Ook de Efteling valt, met een attractieprijs van 1,17 euro, onder de goedkopere pretparken.

De Efteling  (Foto: FOK!)
De Efteling (Foto: FOK!)

Reconstructie dodelijk verkeersongeval; Tramsingel Breda morgennacht afgesloten voor verkeer

Woensdagavond 27 november zal de Tramsingel in Breda worden afgesloten zodat verkeersongevalanalisten van de politie een reconstructie kunnen uitvoeren van een dodelijk ongeval. Vanaf 22.00 uur zal de weg voor alle verkeer worden afgesloten. Naar verwachting duurt het onderzoek tot in de nachtelijke uren, doch uiterlijk tot 06.00 uur.

Op dinsdagavond 27 augustus overleed de bijrijdster van een quad toen het voertuig waar zij op zat op de kruising Tramsingel en Gieterijstraat in aanrijding kwam met een personenauto. De beide opzittenden, een 34-jarige man uit Tilburg en een 30-jarige vrouw uit Breda, van de quad raakten destijds gewond en werden naar een ziekenhuis overgebracht. De vrouw overleed later in de nacht aan haar verwondingen. De verkeersongevallendienst van de politie hoopt met de uitkomsten van de reconstructie meer helderheid te krijgen over de exacte toedracht van het ongeval.

Amsterdamse trots op eigen stad brokkelt af

De trots op de eigen stad brokkelt snel af onder Amsterdammers. De opgewekte sfeer die zo kenmerkend was voor de hoofdstad verdwijnt zienderogen volgens de inwoners. Tussen de toeristenstroom is het niet meer fijn wonen en winkelen. Inmiddels zijn Rotterdammers trotser op hun stad dan Amsterdammers. Dit blijkt uit het Steden & Streken Merkenonderzoek van Hendrik Beerda Brand Consultancy dat tweejaarlijks de reputatie van de 100 grootste gemeenten meet. Het onderzoek is in 2011 met de Universiteit Utrecht ontwikkeld. Voor de editie van 2019 zijn bijna 16.000 mensen ondervraagd.

Uit de onderzoeksgegevens uit de periode 2011-2019 blijkt duidelijk dat de Amsterdammer de drukte en prijsstijgingen zat begint te worden. De grachten en het culturele leven krijgen nog steeds een hoog rapportcijfer, maar de huisjesmelkers en toeristen verpesten de sfeer. Merkadviseur Hendrik Beerda hierover: ‘Terwijl Amsterdammers het winkelaanbod in 2011 nog het hoogst waardeerden van alle steden, is de stad op winkelgebied nu naar de middenmoot afgegleden. De Amsterdammers zijn alle Nutella-winkels voor toeristen duidelijk zat.’

Rotterdammers wél blij met het woningaanbod
Rotterdammers zijn vooral trotser dan Amsterdammers op de continue vernieuwing in hun stad en op het evenementenaanbod, toont het onderzoek aan. Ook is men in Rotterdam veel tevredener over het woningaanbod. Amsterdammers blijven echter enthousiaster over de stedelijke architectuur en het theater- en museumaanbod.

Hagenaars en Hagenezen klagen het meest over elkaar
Van de vier grote steden staat alleen Utrecht in de top 10 van populairste steden onder eigen bewoners. ‘In de iets kleinere steden voelen mensen zich meer op hun gemak en hebben ze een sterkere band met hun medebewoners’ verklaart adviseur Beerda. ’Van de grote steden geven inwoners van Den Haag hun stadsgenoten steevast het laagste rapportcijfer.’

Bosschenaren vinden hun stad de sympathiekste
Van de Nederlandse steden met meer dan 100.000 inwoners zijn ’s-Hertogenbosch en Maastricht het populairst onder de eigen bevolking. ‘De inwoners van deze twee zuidelijke steden hebben de meeste waardering voor hun stad en voelen er ook de sterkste binding mee. Bosschenaren vinden hun stad de sympathiekste van Nederland. En Maastricht krijgt van de eigen bevolking de hoogste scores wat betreft sfeer, horeca- en winkelaanbod.’, aldus Hendrik Beerda.

Groningers zijn meest blij met zichzelf
De stad Groningen staat op plaats drie als het gaat om trots en sfeerbeleving onder de bevolking. Maar Groningers zijn vooral blij met hun mede-stadsbewoners. Beerda: ‘Hoewel Noordelingen steevast als nuchter en ietwat kil worden betiteld, is opmerkelijk genoeg het gevoel voor de medemens juist het sterkst in de meest noordelijke stad van het land.’

Vier arrestaties in onderzoek criminele drugsorganisatie

Vanmorgen zijn met toestemming van de officier van justitie vier mannen aangehouden die verdacht worden van deelname aan een criminele organisatie die zich onder meer bezig zou houden met de grootschalige productie en handel in synthetische drugs.

Het gaat om een 35-jarige man uit Bergen op Zoom, een 22-jarige man uit Steenbergen, een 19-jarige man uit Renesse en een 70-jarige inwoner van Almere. Tevens zijn op negen adressen in Nederland doorzoekingen gaande. In belang van het onderzoek worden er nog geen mededelingen gedaan over de locaties.

De politie kwam de verdachten door uitgebreid recherche onderzoek op het spoor. Zij worden verdacht van betrokkenheid bij meerdere drugslabs die de afgelopen maanden in Brabant, Zeeland en België zijn ontmanteld.

AH-medewerkers niet meer uit de kleren voor nieuwe kleren

Snapchat, WhatsApp, allemaal hartstikke leuk dat mensen tegenwoordig doodsimpel foto's versturen met niet altijd een grote hoeveelheid kleding om het lijf, maar Albert Heijn pakt het gewoon veel slimmer aan: medewerkers moeten foto's in 'strak passende kleding' of ondergoed insturen via een app, anders kunnen ze geen nieuwe bedrijfskleding krijgen.

Een filiaal in Nijmegen is als eerste de lul, zo hebben de veelal minderjarige medewerkers gemerkt. Jochem de Haes, 17 jaren jong, zag bijvoorbeeld een poster in de kantine hangen. Men moest zo goed mogelijk de contouren van het lichaam kunnen meten en als gratis tip kregen de medewerkers mee om iemand even te laten helpen bij het maken van je ondergoedfoto's - er werd nog nét niet als suggestie aangevoerd dat de lokale filiaalleider dat wel even wilde doen, wel zo makkelijk.

Als je potten met doperwten op de juiste plek gaat zetten komt er wel meer bij kijken dan de betreffende potten met doperwten en de juiste plekken. Kleding is natuurlijk belangrijk: "De manager vertelde ons dat we niet meer in de winkel kunnen staan als we het niet doen, want dan hebben we niet de juiste bedrijfskleding", aldus De Haes. Een woordvoerder van AH liet weten dat zo'n app lekker bij de tijd past, sexting is immers hip, zal men wellicht gedacht hebben.

Als werknemers het niet willen, bijvoorbeeld om religieuze redenen, is de oplossing simpel: "Ze kunnen dan hun maat doorgeven aan de supermarktmanager." Waarom de rest dat niet kan mag Joost weten, hoewel een AH-woordvoerder nu wel laat weten dat het vrijwillig is. Daar is niet iedereen het mee eens, want meerdere medewerkers bevestigen dat er toch wel een toon van enige verplichting in het 'verzoek' zat. De eveneens 17-jarige Niels Waas vond het 'wel cool' dat ze in Nijmegen de eersten zijn, maar 'toen mijn moeder een foto van me maakte in ondergoed voelde het wel een beetje raar'. Verrassing.

De Autoriteit Persoonsgegevens is niet echt gelukkig met het mogelijk aanleggen van een ondergoedfotodatabase door Albert Heijn. Volgens de AP voelen werknemers zich gedwongen foto's van zichzelf in te sturen, ook als ze het eigenlijk niet willen. "Bizar", zo noemt men het. Albert Heijn spreekt van 'goede reuring', die 'meegenomen wordt in de evaluatie'. Overigens leert een blik op de kalender ons dat het toch écht nog niet bijna 1 april is, een tweede blik bevestigt dat nog maar eens.

De vraag van de dag: hoe hossel jij halfnaakte foto's en ga jij nu ook een Albert Heijn-filiaal overnemen?

Update 07.15 uur
Albert Heijn heeft aangegeven toch maar te stoppen met de actie. Men zocht naar een 'efficiënte en foutloze manier' om de kledingmaten vast te stellen, wat volgens hen door algoritmes gedaan zou worden, waardoor mensenogen de foto's niet eens zouden zien. De manager in Nijmegen heeft - volgens AH - echter niet helemaal goed begrepen en legde er teveel druk op, waarna men maar op zoek gaat naar een andere methode. "Het spijt ons dat er verwarring is ontstaan."

OM gelooft niet in ongeluk en eist 8 jaar cel voor doodslag

Was het een ongeluk, of toch opzet? Op 13 maart 2018 werd de 52-jarige Lian Boel dood gevonden in Rijswijk, in het huis van zijn voormalige schoonzoon. Volgens het Openbaar Ministerie zijn er genoeg aanwijzingen om aan te nemen dat die hem om het leven heeft gebracht.

Wanneer Boel die middag niet komt opdagen bij een afspraak, wordt de politie gealarmeerd. Die vindt hem bij zijn voormalige schoonzoon in huis, dood naast het bed. In het bed, onder een deken, ligt de voormalige schoonzoon. Pas als ze hem aan zijn schouders schudden, wordt hij wakker. Hij blijkt slaapmedicatie te hebben ingenomen.

De 47-jarige man vertelt dat hij ruzie had gekregen met zijn ex-schoonvader, daarbij was geduwd en getrokken en was Boel over de rand van het bed gevallen. Daarna bleef die stil liggen. Niet wetend wat hij toen zelf moest doen, heeft de verdachte slaappillen ingenomen en is in het bed gaan liggen.

Het Openbaar Ministerie gelooft niets van de verklaring van de verdachte. Om te beginnen heeft hij wisselende verklaringen afgelegd over hoe meneer Boel nu precies zou zijn gevallen. Daarnaast heeft hij ook geen aannemelijke verklaring waarom hij geen hulp heeft gezocht, als het inderdaad een ongeluk is geweest. 'In plaats daarvan liet hij meneer Boel aan zijn lot over,' zei de officier van justitie maandag op zitting.

Onderzoek aan het lichaam van het slachtoffer wijst uit dat er letsel is dat past bij verwurging of stomp botsend geweld op de hals. De patholoog stelt dat dit letsel niet kan zijn ontstaan door een val. Het meest aannemelijk is dat verdachte de heer Boel heeft gewurgd. Op de ketting van het slachtoffer is namelijk ook een moeilijk overdraagbare vezel van het vest van verdachte gevonden; kennelijk is daartussen intensief contact geweest.

'Het is nogal iets,' hield de officier van justitie de rechtbank voor, 'om iemand van dichtbij vast te pakken, contact te maken en vervolgens de keel dicht te knijpen. Net zolang tot het leven uit het lichaam is verdwenen. Dit vraagt om een sterkere vastberadenheid dan nodig is voor bijvoorbeeld de seconden waarin iemand de trekker van een pistool overhaalt.'

Ze rekent het verdachte zwaar aan dat hij het slachtoffer levenloos heeft laten liggen. 'Terwijl verdachte wel weet hoe hij eerste hulp moet toepassen,' zei de officier van justitie. 'Hij heeft op geen enkele manier een poging gedaan om hulpdiensten in te schakelen. Het had het slachtoffer waarschijnlijk niet meer geholpen, maar verdachte heeft hem zelfs die laatste kans op leven ontnomen. Dat getuigt van onverschilligheid voor het leven van een ander.'

Het Openbaar Ministerie eist een gevangenisstraf voor de duur van 8 jaar. Over twee weken doet de rechtbank uitspraak.

Bellingcat - Truth in a Post-Truth World wint Emmy Award

De VPRO-coproductie Bellingcat – Truth in a Post-Truth World heeft maandagavond 25 november (lokale tijd) een International Emmy Award in de wacht gesleept in New York. De film van regisseur Hans Pool en productiehuis Submarine over het internationaal platform voor burger-onderzoeksjournalistiek Bellingcat won de prijs in de categorie 'Documentary'.

Het internationaal platform voor burger-onderzoeksjournalistiek Bellingcat dat werd opgericht door Eliot Higgins is vaak sneller en nauwkeuriger dan de officiële instanties. Het collectief onderzoekt via internet, social media en andere online kanalen complexe aanvallen en controversiële incidenten wereldwijd, zoals het neerhalen van de MH17 boven de Oekraïne en de aanslag op de voormalige Russische dubbelspion Sergej Skripal. Kan Bellingcat een alternatief bieden voor de traditionele journalistiek die weinig tijd en budget heeft voor langer lopende onderzoeksjournalistiek?

De Internationale Emmy's worden jaarlijks uitgereikt aan televisieprogramma's die buiten de VS worden gemaakt. De Emmy Awards gelden als de belangrijkste internationale tv-onderscheidingen ter wereld.

FOK! Wat een weer: droevig weer

Holla!  

Depressies hebben de laatste weken de voorkeur voor het zuiden van Europa. Normaal gesproken horen ze meer een noordelijke koers te varen. Aan de westkust van Noorwegen is er in Bergen, het eldorado voor de regenliefhebber, deze maand slechts 44 mm gevallen. Normaal gesproken valt er daar véul meer. De gemiddelde maandsom in Bergen is namelijk ruim 250 mm. Dit is dus echt opvallend weinig. 

Maar de regens moeten toch érgens zijn? Jazeker, namelijk in delen van Spanje, Frankrijk, Italie en de Alpenlanden. Al wekenlang is het er onrustig. Zo ook afgelopen weekend. In de regio van Genua viel er binnen 24 uur ruim 320 mm regen. Verder in gebieden van Zuid-Frankrijk op verschillende plaatsen 250 tot 300 mm in 48 uur. Dat kunnen we ons niet voorstellen. In de Alpen vielen er dikke pakken sneeuw tot wel twee meter aan toe. Vandaag zagen we de depressie zich verplaatsen richting Griekenland en ook daar vielen er fikse buien, zij het iets minder intensief. 

In ons land kunnen we de komende dagen wel in bed blijven. De zon laat zich nauwelijks zien en vooral op woensdag valt er regen van betekenis. Vandaag en ook donderdag valt het wel mee en is het meer druilerig weer. In ieder geval heel somber. Het is wel zacht met maxima rond de 11 graden. Er staat een zuidelijke wind.

Pas tegen het weekend kan het weer weer wat kleur bekennen. Dan koelt het echter met een noordelijke wind wel behoorlijk af. In het weekend is het nog maar een graad of 5. 

Nachtzoentje van mij.

Meer weer op FOK!

Torrox Costa (Foto: Kroezel)
Het was half bewolkt met een waterig zonnetje in Torrox Costa. (Foto:Kroezel)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Douane vindt bijna 100 kilo cocaïne tussen fruit

De Douane heeft gisteren een partij van bijna 100 kilo cocaïne aangetroffen bij een fruitbedrijf in Rotterdam-IJsselmonde. De drugs zaten verstopt in een container met meloenen. De container kwam uit Brazilië. Medewerkers van het fruitbedrijf troffen de drugs aan tussen het fruit en hebben daar vervolgens melding van gemaakt.

Het bedrijf heeft vermoedelijk niets te maken met de drugssmokkel. Het HARC-team, een samenwerkingsverband van Douane, FIOD, Zeehavenpolitie en het Openbaar Ministerie in Rotterdam heeft de zaak verder in onderzoek. De drugs zijn vernietigd.

Douane vindt bijna 100 kilo cocaïne tussen fruit (Afbeelding: Politie)
Douane vindt bijna 100 kilo cocaïne tussen fruit (Afbeelding: Politie)

Melkkoeien vaker, maar minder lang in de wei

Voor het tweede jaar op rij is het percentage melkkoeien in de wei toegenomen. In 2018 kwam 71 procent van de melkkoeien in de wei, tegen 65 procent in 2016. Het percentage bedrijven dat kiest voor weidegang is voor het derde jaar op een rij gestegen. Dit blijkt uit de voorlopige cijfers van de Landbouwtelling 2019 van het CBS waarin gevraagd werd naar de weidegang in 2018.

In 2018 liep volgens de Landbouwtelling 71 procent van de 1,6 miljoen melkkoeien in Nederland buiten. In 2015 en 2016 was dat nog 65 procent. In de periode 2010–2015 daalde het percentage koeien in de wei van 74 procent tot 65 procent.

Percentage bedrijven met weidegang gestegen
Het percentage melkveebedrijven die hun koeien buiten laten grazen is in 2018 voor het derde jaar op rij gestegen tot 80 procent. In de periode 2011–2015 hielden de melkveehouders hun koeien juist steeds vaker op stal. Op 77 procent van de bedrijven mochten alle melkkoeien vorig jaar de stal uit, op 3 procent van de bedrijven mocht een deel van de koeien naar buiten. 20 procent van de bedrijven houdt de koeien het hele jaar op stal. Deze overwegend grotere bedrijven huisvesten 30 procent van het aantal melkkoeien in 2018.

Vooral grotere bedrijven kiezen voor deelweidegang
Grotere bedrijven (meer dan 160 melkkoeien) kiezen vaker voor deelweidegang. In de gehele sector kiezen 3 op de 100 bedrijven voor deze vorm van beweiding, bij grote bedrijven is dit bijna 1 op de 10. Het aandeel bedrijven met 160 of meer melkkoeien dat de dieren laat weiden is in 2018 wel verder gestegen tot 59 procent. In 2016 was dit nog 53 procent.

Minder uren in de wei
De melkkoeien die in de wei lopen worden wel minder lang buiten gehouden. In 2018 liep een geweide melkkoe gemiddeld 1.648 uur in de wei, tegen 1 941 uur in 2013. Deze daling van de beweidingsduur hangt onder meer samen met de schaalvergroting en de toename van de deelweidegang. In Noord- en Zuid-Holland staan de melkkoeien de meeste uren in de wei, maar ook in deze provincies neemt de beweidingsduur af.

Koeien  (Foto: FOK!/DJMO)
Koeien (Foto: FOK!/DJMO)

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1221
review
Outcast 2: A New Beginning
special
VrijMiBabes #201 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1220
special
Random Pics van de Dag #1219
special
Random Pics van de Dag #1218
©FOK.nl e.a.