Demonstrerende boeren langs A10: 'Het volk steunt ons'

Met spandoeken en duimpjes omhoog zwaaiden ze vanmiddag naar het voorbijkomende verkeer op de ring. De demonstrerende boeren langs de A10 voelden zich vanmiddag erg gesteund door het 'publiek' in hun protest tegen het stikstofbeleid van het kabinet.

Vandaag stonden door heel Nederland boeren met trekkers op op- en afritten van snelwegen, bewapend met spandoeken en vlaggen. Ze willen met deze actie laten zien dat zij - ondanks de maatregelen van het kabinet om de stikstof-impasse te doorbreken - vrezen dat zij toch de zwaarste lasten moeten gaan dragen. 'Het landbouwcollectief is in overleg met de minister. Daar willen we een beetje druk op geven', legt één van de boeren langs de A10 uit.

De actie heeft voor zover bekend niet tot verkeershinder gezorgd in en rond Amsterdam. Sommige voorbijgangers lieten hun steun voor de boeren blijken door toeterend langs te rijden. 'Wij zijn heel dankbaar dat het volk ons zo volledig steunt!', zegt een demonstrant verheugd. 'Zo krijg je vanzelf een goede samenleving.'

Protest op de Dam
Eerder trokken boeren al massaal met trekkers naar onder meer het Malieveld in Den Haag. Op 13 december willen de boeren voor het eerst naar Amsterdam om te demonstreren op de Dam. De gemeente heeft al aangegeven niet echt te zitten wachten op een boerenprotest met meerdere trekkers in de stad, vanwege onder meer het capaciteitsgebrek bij het Amsterdams politiekorps.

Volgens een demonstrant langs de A10 hoeven Amsterdammers zich geen zorgen te maken over ongeregeldheden. 'Dat is een vriendschappelijke actie naar de burgers toe. Dan willen ze producten aanbieden die de boeren produceren. Ook een beetje uit dank, omdat zij ons waarderen.'