FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesCoronavirus (COVID-19)
Coronavirus (COVID-19)


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 30 juli 2019

Uitslagen tweede voorronde Champions League 30/07/2019

Naast Basel - PSV waren er dinsdagavond nog zes andere duels in de tweede voorronde van de Champions League. In dit bericht de uitslagen. 

Het Griekse Olympiakos Piraeus heeft dinsdag in de tweede voorronde van de Champions League met 4-0 gewonnen van het Tsjechische Plzen. De heenwedstrijd eindigde op 0-0, Olympiakos stoot dus door.  De Griekse doelpunten waren dinsdag afkomstig van Guilherme, Miguel Guerrero en Ruben Semedo, met tussendoor een eigen duelpunt van Radim Reznik. 

Celtic heeft dinsdag in de tweede voorronde van de Champions League met 0-2 gewonnen bij het Estse Kalju. De Schotten wonnen thuis al de heenwedstrijd met 5-0. Met een eigen doelpunt opende Aleksandr Kulinits al vroeg de score in Talinn. Diep in het slot maakte Marian Shved er nog 0-2 van. Apoel won met 3-0 van Sutjeska, ook Cluj stoot door naar de volgende ronde na een 2-2 gelijkspel bij Maccabi Tel Aviv.

Uitslagen returns tweede voorronde Champions League 30/07/2019

Thuis Uit Uitslag Agg.
APOEL FC (Cyp) Sutjeska Niksic (Mon) 1-0 4-0
Maccabi Tel Aviv (Isr) CFR Cluj (Roe) 2-2 2-3
Nomme Kalju (Est) Celtic FC (Sch) 0-2 0-7
Dinamo Zagreb (Kro) FC Saburtalo (Geo) 3-0 5-0
FC Basel (Zwi) PSV Eindhoven 2-1 4-4*
Valletta FC (Mal) Ferencvaros TC (Hon) 1-1 2-4
Olympiakos Pireus (Gri) Viktoria Plzen (Tsj) 4-0 4-0

*door op uitdoelpunten

CL-droom PSV door Van Wolfswinkel aan diggelen geschoten

PSV is dinsdagavond door FC Basel uitgeschakeld in de tweede voorronde van de Champions League. De ploeg van trainer Mark van Bommel kwam al snel op achterstand in Zwitserland, hetgeen ongedaan gemaakt werd door een prachtige treffer van Bruma. Een doelpunt van Ricky van Wolfswinkel in de 68ste minuut was de Eindhovenaren echter te machtig: 2-1. PSV is daardoor veroordeeld tot het spelen van voorronde Europa League.

Basel zette PSV vanaf het begin onder druk en kwam al vroeg in de wedstrijd op voorsprong. Een indirecte vrije trap werd door Eray Cömert snoeihard binnen geschoten. Doelman Jeroen Zoet zat nog aan de bal, maar onvoldoende om een tegendoelpunt te voorkomen. Ricky van Wolfswinkel had even later de tweede Zwitserse treffer op zijn schoen, maar de dertigjarige Nederlander mikte uit de rebound over.

Vrijwel uit het niets kwam PSV na iets meer dan twintig minuten op gelijke hoogte. Een voorzet van Donyell Malen werd door de inlopende Bruma prachtig in de kruising gekopt. Gesterkt door het doelpunt kwamen de Eindhovenaren beter in de wedstrijd. Nick Viergever kreeg een vrije kopkans, terwijl ook Malen in gevaarlijke positie werd bereikt. Tegelijkertijd ontstond een duel dat bol stond van overtredingen en opstootjes, waarbij wisselspeler Trent Sainsbury van PSV zelfs geel kreeg.

Direct na rust raakte Steven Bergwijn de paal, terwijl de doorgebroken Albian Ajeti ternauwernood werd afgestopt door Viergever. Even later kreeg Van Wolfswinkel een enorme kans, maar de kopbal van de ex-Vitessenaar ging van dichtbij ver naast. Nadat Bergwijn opnieuw een enorme kans liet liggen, wist Van Wolfswinkel in de 68ste minuut alsnog te scoren. De aanvaller zag een voorzet voorbij gaan aan Ajeti en kon de bal eenvoudig binnen schieten: 2-1.

Van Bommel bracht net als in Eindhoven Cody Gakpo, onder wiens aanvoering PSV op zoek ging naar de gelijkmaker. Malen probeerde het met een halve omhaal, terwijl Ajeti aan de andere kant dichtbij de 3-1 was. PSV probeerde een slotoffensief in gang te zetten, maar het duel werd in de laatste fase continu onderbroken door overtredingen. Grote kansen kreeg PSV niet meer.

CL-droom PSV door Van Wolfswinkel aan diggelen geschoten (Pro Shots / Thomas Bakker)
CL-droom PSV door Van Wolfswinkel aan diggelen geschoten (Pro Shots / Thomas Bakker)

Shisha-lounge Bergen op Zoom gesloten na vondst handgranaten

Dinsdagochtend 30 juli zijn op de Antwerpsestraatweg in Bergen op Zoom voor een shisha-lounge twee mogelijke handgranaten aangetroffen. Rond 10:25 uur kwam er op de meldkamer een melding binnen dat er op straat twee mogelijke explosieven lagen. De politie is direct ter plaatse gegaan en heeft vervolgens de straat afgezet en omwonenden verzocht om binnen te blijven.

Een explosievenverkenner van de politie heeft een eerste inspectie verricht en heeft de Explosieven Opruimingsdienst van Defensie opgeroepen. Zij hebben de granaten veilig opgeruimd en brengen ze over naar het NFI voor nader onderzoek. De technische recherche doet sporenonderzoek in de Antwerpsestraatweg en bij het horecapand. De recherche sprak met enkele getuigen en nam hun verklaring op.

Informatie
De politie doet verder onderzoek naar de aanleiding van het achterlaten van de vermoedelijke handgranaten en wie ze daar heeft neergelegd. Ze verzoekt getuigen om contact op te nemen via 0900-8844 of WhatsApp. 

Update 22:08 uur
De Shisha-lounge is per direct voor een half jaar gesloten door de loco-burgemeester. Dat meldt BN de Stem. Barry Jacobs: "Dit incident baart mij grote zorgen. Het is onacceptabel dat geweld op deze manier in een woonbuurt wordt gebracht. Het raakt niet alleen de betreffende ondernemer, maar levert ook gevaar op voor omwonenden,voorbijgangers en bezoekers en daarom vind ik sluiting op dit moment de enige juiste oplossing”

Airbnb geschorst als lid Amsterdam Economic Board

Woningverhuursite Airbnb is geschorst als lid van de zogeheten Network Council van het Amsterdam Economic Board.

De Amsterdam Economic Board is een samenwerkingsverband tussen overheden, bedrijven en kennisinstellingen. Het Network Council, waar Airbnb sinds mei vorig jaar lid van is, is een 'samenwerking, inspiratie of een klankbord' voor plannen en ambities.

Te weinig
Het stadsbestuur gaf in maart, na vragen van de SP, al aan te willen dat Airbnb zou stoppen bij het samenwerkingsverband. Eind juni heeft de zogeheten Agendacommissie van de Amsterdam Economic Board overlegd over het lidmaatschap van Airbnb. Geconcludeerd werd dat het bedrijf "te weinig doet om de negatieve impact van het bedrijfsmodel tegen te gaan".

De Amsterdam Economic Board doelt hiermee op het feit dat een woning via Airbnb, tegen de regels in, nog steeds meer dan dertig dagen per jaar verhuurd kan worden. De woningverhuursite kreeg van de Amsterdam Economic Board twee weken de tijd om zich aan de maximale verhuurtermijn te houden, anders zou er een schorsing volgen.

Niet aangepast
Airbnb heeft haar beleid niet aangepast en is daardoor sinds 22 juli geschorst, zo laat wethouder Udo Kock (Economische Zaken) vandaag in een brief aan de gemeenteraad weten. Op 13 september wordt besloten of het lidmaatschap daadwerkelijk wordt beëindigd.

Kock schrijft dat het stadsbestuur zich "onder onveranderde omstandigheden" blijft inzetten om het lidmaatschap van Airbnb te laten beëindigen.

Bedrijfspand in Schiedam gesloten na vondst amfetamine

Een controle van een bedrijfspand aan de Callandstraat in Schiedam heeft geleid tot de vondst van 2,4 kilo amfetamine, een mes en een balletjespistool. Alles is in beslag genomen en de huurder van het pand is aangehouden.

Het onderzoek dat samen met de gemeente Schiedam is uitgevoerd, is gedaan naar aanleiding van verschillende signalen. De politie trof naast de amfetamine ook omstandigheden die erop duiden dat in het pand voorbereidingshandelingen zijn gedaan voor de productie van softdrugs.

Een honkbalknuppel, een balletjespistool en een mes lagen ook in het bedrijf. Dit is in beslag genomen. Het pand is door de burgemeester met spoed gesloten in het kader van de openbare orde, vanwege het vermoeden van georganiseerde criminaliteit en de daarbij horen gevaren.De huurder is gisteren voorgeleid aan de rechter-commissaris.

Ondermijning
De politie en de gemeente werken vaker samen in de strijd tegen ondermijnende criminaliteit. Dat doen we samen zodat we meteen kunnen handelen bij eventuele misstanden, net als in dit onderzoek door drugs in beslag te nemen, een pand te sluiten en een verdachte aan te houden. Op deze manier krijgen we zicht op de criminele activiteiten die achter de gevels verborgen zijn.

Bedrijfspand in Schiedam gesloten na vondst amfetamine (Foto: Politie)
Bedrijfspand in Schiedam gesloten na vondst amfetamine (Foto: Politie)

TNO gaat onderzoek doen naar tankstoring Schiphol

Onderzoeksinstituut TNO gaat onderzoek doen naar de tankstoring op Schiphol van vorige week. De onderzoekers willen achterhalen wat er precies is misgegaan.

Het bedrijf Aircraft Fuel Supply (AFS) is verantwoordelijk voor het bijtanken van vliegtuigen. Door de storing van woensdag 24 juli werkte het ondergrondse systeem niet meer. Het gevolg was dat veel vluchten vertraagd of zelfs geannuleerd werden.

AFS en Schiphol gaven TNO de opdracht van het onderzoek. Inge Stegmann van AFS verwacht dat de resultaten aan het einde van dit jaar bekend zijn, meldt NU.nl.

Safetymodus
De oorzaak van de storing is niet bekend, maar het gevolg wel: het hele systeem schakelde zichzelf uit voorzorg uit. Volgens Stegmann is dat een zogeheten safetymodus die in werking trad.

Het AFS-systeem raakte op meerdere plaatsen beschadigd door de noodstop. Vervolgens moest het systeem gerepareerd worden, wat ook tijd kostte. Nadat de reparatie klaar was, moest alles voorzichtig gecontroleerd worden.

Geannuleerde vluchten
Pas in de loop van de woensdagavond was de storing voorbij. Vele duizenden reizigers ondervonden problemen door de storing. In totaal werden enkele honderden vluchten geschrapt.

AFS heeft vooralsnog geen besluit genomen over schadevergoedingen voor luchtvaartmaatschappijen en reizigers.

'Weinig bloot te zien op boten Canal Parade: 0,32 procent'

De Canal Parade in een paar clichés: halfnaakte mannen in leren broeken en minuscule strings die dansend op boten door de grachten van Amsterdam varen. Dat beeld moet misschien wel worden bijgesteld.

Veel mensen vinden de Canal Parade te extravagant, ook mensen uit de lhbti-gemeenschap. Een enquete-onderzoek van Een Vandaag liet zien dat slechts 16 procent van de ondervraagden dacht dat de parade bijdraagt aan de acceptatie van lhbti'ers.

Verslaggevers van De Volkskrant zijn er even voor gaan zitten en onderzochten hoe het zit met de extravagantie tijdens de Canal Parade. De krant bekeek de tv-registratie van vorig jaar (net als dit jaar live te zien bij AT5) en turfden de 6.162 zichtbare mensen op de 82 in beeld gebrachte boten. Er werd gelet op mensen met een ontbloot bovenlichaam, in een string of met leren kleding aan.

Zeldzame strings
Een ontbloot bovenlichaam komt nog wel eens voor: 6,5 procent van de geturfde feestvierders droeg geen bovenkleding. Het was overigens ook heel warm vorig jaar tijdens de Canal Parade. Slechts 48 mensen droegen leren kleding, 20 daarvan stonden op de Mister B. Leatherboat. Een zichtbare string is een ongekende zeldzaamheid tijdens de parade: 0,32 procent droeg zichtbaar een string.

Als verklaring voor het scheve beeld dat er is ontstaan wordt het gebruik van foto's en videobeelden van extravagante opvarenden van de Canal Parade gegeven. Vaak worden bij nieuwsberichten over de Canal Parade juist foto's van bijvoorbeeld een man in een string gebruikt. Zelfs bij artikelen over de lhbti-gemeenschap, die niet direct gelinkt zijn aan de Canal Parade, worden foto's gebruikt van extravagante mannen tijdens de parade.

Verstappen over Hungaroring: "Het is een van mijn favoriete circuits"

Komend weekend staat alweer de laatste Formule 1-race voor de zomerstop op het programma. Na zijn spectaculaire winst in Duitsland kijkt Max Verstappen met vertrouwen uit naar de Grand Prix van Hongarije.

“De Hungaroring is een van mijn favoriete circuits en ik kijk ernaar uit om er weer naartoe te gaan", aldus Verstappen. "Het is een erg technische baan en om je goed voor iedere bocht te kunnen positioneren, moet je de apex echt goed raken. Omdat het circuit zo smal is, voelt het een beetje alsof je met een grote auto op een klein circuit rijdt, maar dat maakt het zeker niet minder leuk. Het hele team kijkt altijd naar deze race uit. Het is een van de warmste van het jaar, iets dat normaal gesproken goed voor ons is.”

Uitslagen tweede voorronde Europa League 30/07/2019

De Champions League is vollop bezig. De Europa League is op dinsdagavond al klaar. In de Europa League stonden vier duels gepland. Woensdag is er één duel en donderdag zijn de overige 41 duels. Hieronder de uitslagen.

Uitslagen returns tweede voorronde Europa League 30/07/2019

Thuis Uit Uitslag Agg.
KF Feronikeli (Kos) Slovan Bratislava (Slw) 0-2 1-4
F91 Dudelange (Lux) Shkendija'79 (Mac) 1-1 3-2
FK Suduva (Mol) SP Tre Penne (San) 5-0 10-0
Lincoln Red Imps (N-I) FC Ararat-Armenia (Arm) 1-2 1-4

Terugkeer SuŠrez bij Ajax niet uitgesloten: "Maar dan moet alles passen"

Luis Suárez heeft er nooit een geheim van gemaakt ooit eens terug te willen keren bij Ajax. Volgens Mike Verweij, clubwatcher namens De Telegraaf, is het zeker niet uit te sluiten dat de Uruguayaan binnen drie jaar terugkeert in het shirt van de Amsterdammers. Het contract van de 32-jarige aanvaller van Barcelona loopt nog door tot medio 2021.

"Luis Suárez heeft er nooit een geheim van gemaakt Ajax en Amsterdam definitief in zijn hart te hebben gesloten en flirt op sociale media nog regelmatig met zijn oude liefde", schrijft Verweij op de website van zijn werkgever. "Daarnaast is het beleid van Ajax om oud-spelers die nog een meerwaarde hebben, proberen te verleiden naar Amsterdam terug te keren", stipt de journalist aan.

Volgens Verweij beschikt Ajax over voldoende financiële middelen om Suárez te verleiden tot een terugkeer naar de Johan Cruijff ArenA. Zo werd vorig seizoen bijvoorbeeld Daley Blind teruggehaald, geeft Verweij als voorbeeld.

"Dat is gezien de dubbel, het bereiken van de halve finale van de Champions League en de winst van de Cruijff Schaal een enorm succes. Dit jaar werden lijntjes uitgegooid naar Toby Alderweireld en Jan Vertonghen, maar de Belgen zeiden Marc Overmars het nog te vroeg te vinden voor een terugkeer."

Het is volgens Verweij niet uit te sluiten dat Overmars binnen drie jaar wel beet heeft bij Suárez. "Maar dan moet alles passen. Barcelona mag niet te veel voor hem vragen, de speler zelf zal salaris moeten inleveren en Ajax moet voorin een vacature hebben. Al zal de deur voor hem altijd open staan. Zo kan hij zijn woorden graag bij Ajax terug te keren waarmaken."

Herstel van Van Aert gaat met kleine stapjes vooruit

Het herstel van Wout van Aert gaat met kleine stapjes vooruit. De wielrenner van Team Jumbo-Visma liep anderhalve week geleden een diepe vleeswond op bij een valpartij in de Tour de France.

Op 19 juli tijdens de tijdrit in Pau kwam Van Aert ten val nadat hij in aanraking was gekomen met een dranghek. Bij de val liep de 24-jarige Belg een diepe vleeswond op in zijn bovenbeen. In Frankrijk is de wond gezuiverd en gehecht. In het academisch ziekenhuis van Herentals is vervolgens een hersteloperatie uitgevoerd. Als alles naar behoren verloopt mag Van Aert het ziekenhuis over enkele dagen verlaten.

“Momenteel is er een traag gunstige evolutie”, aldus dus de behandelend orthopeed Toon Claes. “Er zijn geen tekenen van infectie en de wonden zijn mooi helende. De omvang en de complexiteit van het letsel vragen om een trage, nauwgezette revalidatie. Intensieve revalidatie wordt pas na twee maanden opgestart, als het letsel voldoende geheeld is.”

Dokter Claes en de medische staf van Team Jumbo-Visma gaan, zonder garanties te kunnen geven, uit van een volledig herstel. Er is echter nog geen zicht op wanneer en in welke mate Van Aert weer deel kan nemen aan wedstrijden.

Dixon wint razendspannende IndyCar-race Mid-Ohio

Scott Dixon heeft de dertiende race van het seizoen in de IndyCar Series gewonnen. Op het circuit van Mid-Ohio nabij Lexington was de Nieuw-Zeelander de beste in een zinderende slotfase, waarin hij precies stand wist te houden.

Bij de start behield polesitter Will Power de leiding, voor Alexander Rossi, Josef Newgarden, Simon Pagenaud, Sebastien Bourdais en Felix Rosenqvist, de gehele top-6 van de grid. In het achterveld ontstond al gelijk de nodige chaos, met schade en onvoorziene pitstops voor onder meer James Hinchcliffe, Marcus Ericsson en Takuma Sato.

Rond de eerste serie pitstops ging het even fout voor Bourdais: kort na zijn stop werd hij rondgetikt door Colton Herta, maar hij kon wel door. Voorin schoof Rosenqvist een plekje op, de Zweed ging voorbij Rossi naar plek twee. De gehele top-5 reed vrij lang door op de banden, waarbij Spencer Pigot zich naar de vijfde plek reed.

Rosenqvist was op dreef en na 25 ronden zette hij zijn auto langs die van Power naar de leiding, waarna hij - een ronde na Rossi - zijn eerste stop maakte, gevolgd door Power en Scott Dixon. Zo reden Newgarden en Pagenaud weer voorop, hoewel er verder nog weinig te zeggen viel over de kansen: het veld was vooral verdeeld in twee groepen met een van elkaar afwijkende pitstopstrategie.

Newgarden, Pagenaud en Ryan Hunter-Reay kwamen dankzij wat achterblijvers bovenop elkaar te rijden, maar de twee laatstgenoemden kwamen net als Herta weer snel binnen voor hun tweede stop. Newgarden volgde niet veel later en verloor flink wat tijd met een brandstofslangprobleem. Leider Rosenqvist kwam snel weer binnen voor een korte stop en zo reden Pigot, Dixon en Power weer voorop.

De samenvatting (Bron: YouTube)

Met 31 ronden te rijden kwam Rossi vanaf de negende plek binnen voor zijn tweede en in principe laatste stop, leider Dixon deed een rondje later hetzelfde. Power kwam een paar ronden later binnen en kwam vlak voor Rossi de baan weer op, maar wel ruim achter Newgarden. Dixon reed daar op plek vijf weer ruim voor en leek de gedoodverfde winnaar van de race.

Het bleef zo even rustig doorrijden, maar in de laatste tien ronden kreeg Dixon het erg zwaar: achterblijvers begonnen zich terug te knokken van een rondje achterstand en Rosenqvist kwam in rap tempo dichterbij, maar moest nog wel de achterblijvers voorbij. Aan blauwe vlaggen doet men in de VS niet en dus moest de Zweedse rookie zich toch echt naar voren vechten langs de achterblijvers, die onderling ook aan het knokken waren.

Matheus Leist en Max Chilton moesten Rosenqvist langszij laten gaan, waarna hij de aanval opende op Marco Andretti en Takuma Sato, die de pitstraat in dook. Andretti werd gepasseerd en dus reed Rosenqvist met nog één ronde te gaan vól onder de achtervleugel van Dixon. De Zweed opende volle bak de aanval en tikte de meervoudig kampioen zelfs nog even aan, maar Dixon hield stand en pakte zijn 45e zege, voor Rosenqvist.

Hunter-Reay en Newgarden kwamen in de laatste ronden ook nog uitermate dicht in de buurt, maar hun onderlinge gevecht eindigde voor kampioenschapsleider Newgarden in tranen: hij spinde het grind in, Hunter-Reay werd derde.

FC Utrecht huurt Hoogma voor ťťn jaar

FC Utrecht is nog op zoek naar een nieuwe centrale verdediger en de Domstedelingen hebben naar verluidt hun oog laten vallen op Justin Hoogma. Voetbal International meldt dinsdagochtend namelijk dat FC Utrecht contact heeft opgenomen met TSG 1899 Hoffenheim om te informeren naar de mogelijkheden om Hoogma voor een seizoen te huren.

Trainer John van den Brom heeft momenteel met Willem Janssen en Emil Bergström twee centrale verdedigers in zijn selectie. Als een van hen wegvalt door een blessure of schorsing is Mark van der Maarel, van oorsprong een vleugelverdediger, echter de eerste vervanger. Om dit probleem te ondervangen denkt FC Utrecht nu aan de komst van de 21-jarige Hoogma, die Heracles Almelo twee jaar geleden inruilde voor Hoffenheim.

De international van Jong Oranje is er sindsdien echter nog niet in geslaagd om een basisplaats te veroveren en kwam vooralsnog tot 23 optredens in de hoofdmacht.

In de tweede helft van het afgelopen seizoen speelde hij op huurbasis voor FC St. Pauli in de 2. Bundesliga, waar hij wel een basisspeler was. FC Utrecht is niet de enige gegadigde voor Hoogma, die ook in de belangstelling zou staan van een aantal Duitse clubs.

Als de werkgever van Van den Brom erin slaagt om de verdediger toe te voegen aan de selectie zou hij de vijfde aanwinst van deze transferzomer worden. Eerder werden Václav Cerny, Adrián Dalmau, Adam Maher en Justin Lonwijk al binnengehaald.

Update 19:45 uur
Hoogma speelt komend seizoen voor FC Utrecht. De 21-jarige verdediger wordt voor een jaar gehuurd van TSG 1899 Hoffenheim.

"Van Leeuwen is de beste technisch directeur van Nederland"

FC Twente is terug in de Eredivisie. Met een door technisch directeur Ted van Leeuwen samengestelde selectie begint de promovendus zaterdag aan de thuiswedstrijd tegen PSV. Er is hier en daar kritiek op het aankoopbeleid van Van Leeuwen, maar bij Voetbalpraat van FOX Sports krijgt de 'td' juist lof toegezwaaid.

"Je krijgt niet de beste spelers natuurlijk. Het is zoeken naar spelers die wat hebben, die wat mankeren. Dat kan Van Leeuwen natuurlijk wel goed. Wat dat betreft is het de beste technisch directeur van Nederland", zo oordeelt Martijn Krabbendam, verslaggever van Voetbal International over het in zijn ogen goede aankoopbeleid van FC Twente.

"Hij laat gewoon zien wat het werk van technisch directeur inhoudt. Het is gewoon een netwerk van mensen kennen, de markt kennen en spelers kennen. En dan kan je aan een elftal gaan werken."

Collega Sjoerd Mossou van het Algemeen Dagblad vult Krabbendam aan: "Het gaat erom dat je uit al die aanbiedingen van zaakwaarnemers de juiste krenten uit de pap haalt."

Van Leeuwen haalde in deze transferperiode Julio Pleguezuelo, Paul Verhaegh, Lindon Selahi, Emil Berggreen, Rafik Zekhnini, José Matos, Giorgi Aburjania en Keito Nakamura naar de Grolsch Veste. In alle gevallen betreft het transfervrije spelers of aanwinsten die door FC Twente op huurbasis naar Enschede zijn gehaald.

Viertal keert terug bij PSV voor cruciale wedstrijd tegen FC Basel

Nick Viergever, Érick Gutiérrez, Hirving Lozano en Donyell Malen keren terug in de basiself van PSV. De returnwedstrijd tegen FC Basel in de tweede voorronde van de Champions League staat op het programma. Het viertal begon afgelopen weekend in de wedstrijd tegen Ajax in het kader van de Johan Cruijff Schaal nog op de reservebank (2-0), maar is dinsdagavond in Zwitserland vanaf het begin weer van de partij. PSV won de heenwedstrijd vorige week in Eindhoven met 3-2.

Na de 3-2 overwinning van vorige week in het Philips Stadion besloot trainer Mark van Bommel tegen Ajax vier wijzigingen aan te brengen in zijn basiself. De trainer van PSV gaf Olivier Boscagli, Jorrit Hendrix, Cody Gakpo en Sam Lammers in de Johan Cruijff ArenA een kans te geven, maar zij zijn hun basisplaats nu weer kwijt. Lammers is er tegen Basel sowieso niet bij, want de spits viel tegen Ajax geblesseerd uit en is niet fit genoeg.

PSV begint zodoende met dezelfde elf namen als vorige week tijdens de heenwedstrijd. Toen stevende het team van Van Bommel lang af op een 1-2 nederlaag, maar door late doelpunten van Lammers en Malen trokken de Eindhovenaren alsnog aan het langste eind. Ricky van Wolfswinkel speelde namens Basel toen negentig minuten en kan dinsdagavond opnieuw rekenen op een basisplaats bij de Zwitsers.

Opstelling PSV: Zoet; Dumfries, Luckassen, Viergever, Sadilek; Rosario, Bergwijn, Gutierrez; Lozano, Malen, Bruma

Opstelling FC Basel: Omlin; Widmer, Cömert, Alderete, Xhaka; Frei, Balanta; Van Wolfswinkel, Zuffi, Stocker; Ajeti

Ontmoet de eerste Vault Hunter uit Borderlands 3

Borderlands 3 bevat vier nieuwe speelbare Vault Hunters, elk met hun eigen unieke capaciteiten en actievaardigheden. 2K en Gearbox lichten Vault Hunter Zane Flynt uit met een profieltrailer.

Zane Flynt is de grijze tech-zwaaiende Operative. Hij is een meester in spionage, maar vooral in het gebruik van gadgets, zoals zijn schild in gevechten en virtuele vriend aan de bar. De andere Vault Hunters: Moze the Gunner, Amara the Siren en Fl4k the Beatmaster, komen later aan de beurt met hun eigen trailer.

Borderlands 3 lanceert op 13 september voor PlayStation 4, Xbox One en pc.

Anno 1800 DLC Sunken Treasures nu beschikbaar

Sunken Treasures, de eerste DLC voor Anno 1800, is nu beschikbaar op pc. In Sunken Treasures gaan spelers op zoek naar glorie en rijkdom. Dit terwijl ze geschiedenis schrijven tijdens het oprichten van een nieuw kapitaal om een vervallen rijk terug tot leven te brengen. Daarnaast is vanaf vandaag de Anno 1800 Gold Edition verkrijgbaar, die zowel de Digital Deluxe Edition van de game als de Season Pass bevat.

Sunken Treasures introduceert onder andere:

  • Een geheel nieuwe, Europese sessie: Cape Trelawney
  • Een nieuw personage: Old Nate
  • Nieuwe feature: crafting

Sunken Treasures brengt tevens meer dan 100 nieuwe items naar Anno 1800, waaronder nieuwe questitems, tientallen uitvindingen om te craften, extra specialisten en nieuwe sets voor het museum en de dierentuin. Om Sunken Treasures te kunnen spelen, moeten spelers het derde Civilization Level hebben bereikt.

Anno 1800 is reeds verkrijgbaar voor pc.

Defensie en vakbonden bereiken nieuw CAO-akkoord

Militairen en burgers bij Defensie krijgen verbeterde arbeidsvoorwaarden. Zo stijgt het loon met 6,3% en de eindejaarsuitkering gaat met 1,93% omhoog en wordt hiermee een volledige 13e maand. Daar bovenop ontvangt het personeel 2 eenmalige uitkeringen.

Een forse meerderheid van de vakbondsleden stemde voor het onderhandelaarsresultaat dat Defensie en de vakbonden vorige maand bereikten. De stijging van het loon wordt in 2 stappen van 3,15% (april 2019 en juli 2020) ingevoerd. Bovenop de stijging van de eindejaarsuitkering en 2 eenmalige uitkeringen van € 300, worden ook verschillende toelagen verhoogd.

Daarnaast heeft Defensie met de vakbonden afspraken gemaakt over een nieuw loongebouw voor militairen. Vooruitlopend hierop krijgen diverse rangen al een tijdelijke loonsverhoging.

Pensioen
Ook wordt een stevige investering gedaan in een nieuwe evenwichtige pensioenregeling voor militairen. De pensioenaanspraken voor veel militairen zullen hierdoor aanzienlijk verbeteren. Defensie gaat in deze nieuwe middelloonregeling 70% van de pensioenpremie betalen; dat was 63%. Militairen die meer pensioenpremie moeten betalen over het reguliere loon worden hiervoor gecompenseerd. Voor de groep militairen die het pensioenperspectief ziet dalen door de overgang naar de nieuwe middelloonregeling is er een tegemoetkoming afgesproken.

Belangrijke stap
Minister Ank Bijleveld-Schouten en staatssecretaris Barbara Visser zijn blij dat de vakbondsleden hebben ingestemd met de nieuwe CAO. Bijleveld: “Deze nieuwe arbeidsvoorwaarden sluiten beter aan bij de wensen van de mensen en de eisen die een moderne krijgsmacht stelt. De afgelopen decennia hebben we veel gevraagd van onze mensen. Met de Defensienota hebben we de weg terug omhoog ingezet en we gaan op deze lijn verder. Dat is nodig. We willen een aantrekkelijke werkgever zijn waar mensen met trots en plezier willen blijven werken.”

Visser: “Het was een lange en geen gemakkelijke weg naar een arbeidsvoorwaardenakkoord. Dit akkoord zie ik als een goede vertaling van de vele gesprekken die we het afgelopen jaar hebben gevoerd met ons personeel. Onze mensen vormen het hart van de organisatie en alleen met hen kunnen we stap voor stap werken aan het herstel van de krijgsmacht. Dit arbeidsvoorwaardenakkoord is daarin essentieel en een belangrijke stap voorwaarts.”

Uitbetaling
Het arbeidsvoorwaardenakkoord is geldig van 1 oktober 2018 tot en met 31 december 2020. De komende maanden wordt het akkoord uitgewerkt in regelgeving. De aanpassing van het salarissysteem en de vele, soms individuele berekeningen, moeten zorgvuldig gebeuren en dat neemt tijd in beslag. Defensie streeft er naar de aanpassingen zo spoedig mogelijk door te voeren.

De 1e eenmalige uitkering van € 300 bruto wordt in augustus uitgekeerd. De uitbetaling van de maatregelen (waaronder de salarisverhoging) vindt verder zoveel als mogelijk plaats in september. De rest van de afspraken wordt - met terugwerkende kracht - in de maanden daarna berekend en betaald.

Defensie en vakbonden bereiken nieuw CAO-akkoord (Foto: Defensie)
Defensie en vakbonden bereiken nieuw CAO-akkoord (Foto: Defensie)

Getrokken wapens bij arrestatie: 'Uitstappen, klauwen laten zien'

De politie heeft gisteravond met getrokken pistolen twee mannen opgepakt in de Planciusstraat in Amsterdam-Centrum. De twee waren vermoedelijk betrokken bij een vechtpartij op het Osdorpplein om 18.15 uur. Bij die vechtpartij waren vuurwapens gezien. Na het incident reed er een auto weg. Het kenteken van die auto werd aan de politie doorgegeven, zo meldt AT5.

Leeg
Agenten zagen de auto enige tijd later in de Planciusstraat geparkeerd staan. De auto was toen leeg, daarom werd er door de politie gewacht totdat er iemand zou instappen. Uiteindelijk stapten twee mannen de auto in, ze zijn daarna door agenten onder schot gehouden en uit de auto gepraat. "Uitstappen, klauwen laten zien!"

Op beelden van een buurtbewoner is te zien dat een van de twee verdachten verbaasd lijkt te reageren. "Wat is er met jullie, man?", vraagt hij meerdere keren. Hij moet achteruit naar de agenten lopen en wordt bij een politieauto geboeid.

Veel lawaai
"We maken wat mee he?", zegt een van de buurtbewoners die de arrestatie bekeken. "Dit kan van alles zijn. Opeens hoor je zoveel lawaai, 'uitstappen, uitstappen, handen omhoog, handen omhoog'."

De politie laat weten dat de twee nog steeds vastzitten.

Steep en Assassin's Creed ontmoeten elkaar in Steep Season 9

Steep Season 9 Odyssey of the Eagle Bearer is nu beschikbaar en loopt tot en met 3 september 2019. Steep lanceert voor het eerst een seizoen dat is gewijd aan een andere game, namelijk Assassin’s Creed Odyssey. Spelers beleven hun eigen Odyssey boordevol speciale evenementen om exclusieve uitrusting te winnen.

Spelers die deelnemen aan de Steep Live Activities verdienen iedere maand exclusieve beloningen. Hoe meer ze spelen, hoe meer exclusieve items ze verzamelen. Verkenning, live competitie of multiplayer, er is voor elk wat wils in dit nieuwe seizoen. Naast tal van andere activiteiten omvat Steep Season 9 het tijdelijke Alps Odyssey PvP-evenement en een nieuwe Steep World Tour.

Steep is reeds verkrijgbaar voor PlayStation 4, Xbox One en pc.

The Outer Worlds komt ook naar Nintendo Switch

Via een nieuwe trailer (die overigens geen nieuwe beelden bevat) hebben Obsidian en Nintendo aangekondigd dat de nieuwe RPG The Outer Worlds, gemaakt door de bedenkers van de originele FallOut, ook in ontwikkeling is voor Nintendo Switch.

Deze versie wordt gedaan door studio Virtuos. Virtuos is geen vreemde voor de hardware, want eerder waren zij al verantwoordelijk voor de ports van L.A. NoireDark Souls Remastered en Starlink: Battle for Atlas. Een release date is nog niet gegeven, al valt op de website van Nintendo wel te lezen dat de game nog in 2019 uit moet komen. 

Voor andere consoles en pc staat de game gepland voor 25 oktober.

Ajax neemt Mťndez over van SC Freiburg

Ajax heeft zich versterkt met Alex Méndez, zo meldt de club via de officiële kanalen. De middenvelder komt over van SC Freiburg en heeft zijn handtekening gezet onder een contract tot medio 2022. De Amerikaans jeugdinternational sluit volgens de Amsterdammers zo spoedig mogelijk aan bij de selectie van Jong Ajax-trainer Mitchell van der Gaag.

Méndez, die ook over een Mexicaans paspoort beschikt, werd opgeleid bij Los Angeles Galaxy. Aan het begin van dit kalenderjaar maakte hij de overstap naar SC Freiburg. Tot een officieel debuut in de Bundesliga kwam het niet. De middenvelder is een bekende van Amerikaans jeugdinternational Sergiño Dest. De verdediger die afgelopen zaterdag tegen PSV zijn officiële debuut in het eerste elftal van Ajax maakte, kwam afgelopen zomer samen met Méndez uit op het WK Onder-20.

Het contract van Méndez in Duitsland liep nog door tot medio 2020. De hoogte van de transfersom die gemoeid is met de overstap is onbekend. Op 9 augustus kan Méndez zijn debuut maken namens Jong Ajax in de eerste competitiewedstrijd tegen TOP Oss.

Nieuwe fighter Hero komt morgen naar Super Smash Bros. Ultimate

In een nieuwe video-presentatie heeft Masahiro Sakurai uitgebreid Hero getoond, de nieuwste fighter voor Super Smash Bros. Ultimate. Sakurai heeft voor de presentatie zelf de controller in handen genomen en heeft geen script gebruikt, dus de presentatie is wat meer casual dan normaal.

Naast de fighter wordt ook de nieuwe Stage, Yggdrasil's Altar, getoond en mogen we gaan genieten van acht nieuwe muziekstukken in de game. De release van Hero laat niet lang op zich wachten, want hij komt morgen (bedankt tijdzones) naar de game.

Als extra's worden er ook nieuwe Mii-kostuums toegevoegd, die los per stuk te koop zijn en is het tijd voor de 4.0 Update. De Final Smash Meter is vanaf nu gebonden aan tijd, de adventure mode krijgt een 'very easy' optie en online wordt uitgebreid met een nieuwe modus: Tournament.

De presentatie kun je op je gemak hieronder bekijken.

Savage raids in Final Fantasy XIV: Shadowbringers

Vandaag verschijnt Patch 5.05 voor Final Fantasy XIV: Shadowbringers met nieuwe uitdagingen en content waarmee spelers hun avonturen in de First kunnen voortzetten.

Deze nieuwste update introduceert de savage-moeilijkheidsgraad voor de recent verschenen Eden’s Gate raid, naast een nieuwe dungeon om te verkennen en meer craftrecepten en items voor spelers om te maken en te ontdekken.

Patch 5.05 levert de volgende nieuwe content en updates:

  • High-level raid: Eden’s Gate (Savage) – Spelers die een grotere uitdaging zoeken kunnen zich wagen aan deze serie zeer moeilijke eindbaasgevechten.
  • Treasure Hunt-dungeon: “Dungeons of Lyhe Ghiah” – Tot acht spelers kunnen hun krachten bundelen en deze nieuwe instanced dungeon verkennen voor de kans om zeldzame en unieke beloningen te verdienen.
  • Nieuwe Tomestone: Phantasmagoria – Deze nieuwe valuta kunnen spelers verdienen door specifieke content te voltooien en gebruiken om geheel nieuwe uitrusting te kopen voor Disciples of War and Magic.
  • Nieuwe craftrecepten – Inclusief updates voor Free Company Crafting- en Subaquatic Voyages-content.
  • Aanpassingen gevechtsacties – Voor een betere balans zijn aanpassingen gemaakt voor verschillende jobs.
  • Nieuwe meubels, items, mounts, minions en meer.

Hiernaast keert op 7 augustus het jaarlijkse seizoensevenement Moonfire Faire terug om spelers van zomerse sferen te laten genieten. Door event quests te voltooien, kunnen spelers diverse beloningen verdienen. Binnenkort worden alle details over dit komende evenement onthuld.

Final Fantasy XIV - Shadowbringers - Patch 5.05 (Foto: Square Enix)

Final Fantasy XIV - Shadowbringers - Patch 5.05 (Foto: Square Enix)

Terugkeer van David Neres maakt Ajax-selectie bijna compleet

David Neres heeft zich dinsdag voor het eerst weer op de training van Ajax laten zien, zo melden de Amsterdammers via de officiële kanalen. De aanvaller kreeg langer vakantie vanwege zijn deelname aan de Copa América, maar heeft zich nu weer aangesloten bij zijn ploeggenoten. De eerste Eredivisie-wedstrijd, zaterdag tegen Vitesse, lijkt echter wel te vroeg te komen voor de aanvaller.

Neres mocht na afloop van het door Brazilië gewonnen landentoernooi drie weken op vakantie en miste daardoor onder meer een aantal oefenwedstrijden en de strijd om de Johan Cruijff Schaal.

Nicolás Tagliafico, namens Argentinië eveneens actief op de Copa, sloot zich eerder weer aan bij de selectie en maakte maandag tegen Sivasspor zijn eerste minuten van de voorbereiding.

Noussair Mazraoui, Hakim Ziyech en André Onana waren met respectievelijk Marokko en Kameroen actief op de Afrika Cup en ook zij keerden onlangs terug op het trainingsveld. Onana stond zaterdag zelfs al in de basis tegen PSV, terwijl Ziyech als invaller binnen de lijnen kwam. Mazraoui deed maandag net als Tagliafico mee tijdens de in 1-1 geëindigde oefenwedstrijd tegen Sivasspor.

Met de terugkeer van Neres is de selectie van trainer Erik ten Hag nu bijna compleet. Alleen nieuwkomer Edson Álvarez staat nog niet op het trainingsveld.

Man zwaargewond na ruzie om pakje shag

Op zondag 28 juli heeft er een mishandeling plaatsgevonden in de Jacobijnestraat in Haarlem. De politie is op zoek naar getuigen.

Rond 04:45 uur werd het slachtoffer in de Jacobijnestraat aangesproken door een groep van 4 à 5 mannen die om een sigaret vroegen. Toen het slachtoffer een pakje shag gaf wilde één van de mannen het pakje niet teruggeven. Hierdoor ontstond er een worsteling tussen de groep mannen en het slachtoffer. Het slachtoffer raakte bij de mishandeling zwaargewond.

Er is een signalement van één van de mannen bekend: tussen de 1.75m en 1.85m lang, sportief postuur, tussen de 20-30 jaar oud. Hij had donker haar dat aan de zijkant kort geschoren is, droeg een lichtbruine broek en had sportschoenen aan.

De politie vraagt getuigen contact op te nemen. Dat kan via 0900-8844 of 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem. 

Jaap Stam 'heeft vetorecht' in 'soort technisch hart' Feyenoord

Feyenoord is nog altijd op zoek naar een nieuwe centrale verdediger. Trainer Jaap Stam is onlangs geconfronteerd met een blessure van Sven van Beek, terwijl Jan-Arie van der Heijden zijn vertrekwens heeft uitgesproken.

Martijn Krabbendam stelt dat de Rotterdamse club binnenkort afreist naar Argentinië om naar versterkingen te speuren. De journalist van Voetbal International zegt bij FOX Sports dat de agenten van Stam naast een centrale verdediger ook nog azen op een nieuwe spits, onder meer omdat Nicolai Jörgensen blessuregevoelig is.

"Sjaak Troost (technisch directeur, red.) heeft zich omringd met Dirk Kuyt, Stanley Brard (hoofd opleidingen, red.) en Stam, een soort technisch hart", aldus Krabbendam. Deze personen bepalen samen welke spelers eventueel in aanmerking komen voor een dienstverband bij Feyenoord, zo klinkt het.

Hoewel de genoemde personen allemaal een belangrijke rol vervullen, heeft Stam een speciale positie. "Stam heeft een soort vetorecht. Als Kuyt en Brard met iemand komen, kan Stam zeggen dat hij hem niet wil", aldus Krabbendam.

De Rotterdammers denken naar verluidt onder anderen aan spits Danylo Sikan van Shakhtar Donetsk. Krabbendam benadrukt echter dat de komst van de jonge aanvaller niet reëel is. "Hij moet drie miljoen euro kosten, maar er is geen euro. Hij zal ongetwijfeld op het lijstje staan, maar volgens mij komt hij niet", concludeert de journalist.

Cel voor hacker die bedrijven voor ruim half miljoen euro oplichtte

De rechtbank Oost-Brabant heeft een 48-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats veroordeeld voor onder meer oplichting van bedrijven uit België en Jordanië. Hij krijgt hiervoor een gevangenisstraf van 4 jaar, waarvan 1 jaar voorwaardelijk. Daarnaast moet hij de bedrijven schadevergoedingen betalen van in totaal ruim 620.000 euro.

De verdachte hackte in 2015 de server van Telenet en kwam zo aan het e-mailaccount van de directeur van een Belgisch bedrijf. Zo kwam hij aan facturen en offertes van het bedrijf, dat op het punt stond vliegtuigonderdelen te verkopen aan een bedrijf in Jordanië. De verdachte benaderde de koper, deed zich daarbij voor als de Belgische directeur en gaf aan dat zijn e-mailadres was veranderd.

Naar de echte directeur deed hij zich voor als vertegenwoordiger van het bedrijf uit Jordanië; hiervoor had hij een e-mailadres aangemaakt. In dat nieuwe e-mailadres had hij oude mails ‘geknipt en geplakt’, zodat niet opviel dat het e-mailadres waarmee hij berichten stuurde anders was dan dat van de echte vertegenwoordiger.

De verdachte veranderde vervolgens op 4 facturen het bankrekeningnummer van het Belgische bedrijf in het nummer van zijn eigen bankrekening. Het bedrijf uit Jordanië stortte een bedrag van ruim 560.000 euro op die rekening. Nadat de verdachte het geld binnen had, maakte hij dit naar meerdere op zijn naam gestelde bankrekeningen over. Vanaf die rekeningen sluisde hij een deel van het bedrag door naar in totaal 26 personen, onder wie een aantal familieleden.

Zij ontvingen telkens zo’n 10.000 euro, mochten daar 1.000 à 1.500 euro van houden en de rest moesten ze contant aan de verdachte geven. Later probeerde de verdachte dezelfde modus operandi nog 2 keer, maar in die gevallen werd het bedrog op tijd opgemerkt en bleef het bij het vervalsen van facturen.

De verdachte ontkent zijn betrokkenheid bij de delicten en stelt dat een tweetal Russen hierachter zou moeten zitten. Deze Russen zou hij via een Russische vriendin hebben leren kennen. Voor dit alternatieve scenario is volgens de rechtbank echter geen enkel aanknopingspunt in het dossier te vinden. De rechtbank verwerpt dit verweer dan ook.

Geen spijt of berouw
De verdachte heeft op zeer planmatige, gewiekste en doortrapte wijze 2 bedrijven opgelicht. Om het buitgemaakte geld 'veilig te stellen' zocht hij een groot aantal personen (die in geldnood verkeerden) en betrok deze bij zijn criminele activiteiten. Dit rekent de rechtbank hem aan. Vervolgens probeerde de verdachte nogmaals een dergelijke constructie van oplichting uit te voeren. Wat de rechtbank ook zeer verwerpelijk vindt, is dat de verdachte zich - nadat een en ander aan het licht kwam - nogmaals als directeur van het opgelichte bedrijf voordeed en uit diens naam een e-mail naar het Openbaar Ministerie stuurde.

In die e-mail geef hij aan dat hij zijn geld terug had en de aanklacht wilde intrekken. Daarmee toonde de verdachte dat hij geen enkel berouw of spijt heeft van zijn daden. Hij denkt alleen aan zichzelf. De rechtbank vindt een langdurige celstraf daarom op z’n plaats. Daarnaast moet de verdachte de bedrijven uit België en Jordanië schadevergoedingen betalen van in totaal ruim 620.000 euro.

7 jaar cel voor doodsteken bovenbuurman

Een 28-jarige man is door de rechtbank Den Haag veroordeeld tot 7 jaar gevangenisstraf voor het doodsteken van zijn bovenbuurman in de Albardastraat in Den Haag. Dit is conform de eis van de officier van justitie.

Achtergrond
De verdachte en zijn bovenbuurman hebben in de nacht van 16 september 2018 een aantal uren televisie kijkend en pratend doorgebracht in de woning van de verdachte. Ze dronken daarbij veel alcohol. Volgens de verdachte werd de bovenbuurman uit het niets agressief toen hij hem vroeg naar zijn eigen woning te gaan. De bovenbuurman begon te schelden en sloeg twee keer tegen zijn arm met de vuist. Hij leek weg te gaan maar kwam weer schreeuwend, scheldend en dreigend op de verdachte af en richtte op zeer korte afstand een mes op zijn buik. De verdachte duwde hem bij zijn polsen omhoog waardoor de bovenbuurman op de bank terecht kwam. De verdachte kreeg het mes in handen. Terwijl hij opstond pakte de bovenbuurman hem bij zijn linkerarm vast, waardoor hij niet weg kon komen. De verdachte heeft de bovenbuurman daarna acht keer met het mes in het halsgebied gestoken.

Geen noodweer
Volgens de rechtbank was er sprake van een situatie waarin de verdachte zichzelf moest verdedigen. Maar op het moment dat hij zelf het mes in handen had, is hij in die verdediging te ver gegaan. Hij had het mes weg kunnen gooien, proberen zich los te rukken, met het mes dreigen of de bovenbuurman op een andere, niet potentieel dodelijke plek kunnen steken. Het met kracht acht keer steken in en bij de hals is een te zwaar middel als verdediging tegen het op dat moment bij de arm worden vastgehouden. Daarom komt de rechtbank tot de conclusie dat niet is voldaan aan het proportionaliteitsvereiste, zodat het beroep op noodweer niet slaagt.

Geen noodweerexces
De verdachte lijdt een aan bloedziekte waardoor een steekverwonding in de buik potentieel dodelijk kan zijn. Hij was daarom bang voor zijn leven toen de bovenbuurman een mes in zijn hand had. Die gemoedsbeweging moet het heftigst zijn geweest toen het mes op korte afstand van zijn buik werd gehouden. Daartegen heeft hij zich adequaat verdedigd. Vanaf het moment dat de bovenbuurman het mes losliet, had de verdachte de overhand. Hij wilde toen met het mes het huis uit. De doodsangst voor potentieel dodelijk letsel moet dus flink zijn afgenomen want de rollen waren omgedraaid. In die situatie is sprake geweest van een grove mate van overschrijding van de noodzakelijke grenzen van zelfverdediging want de verdachte heeft de bovenbuurman met het mes acht keer op een potentieel dodelijke plek gestoken. Daarna lijkt de verdachte heel doordacht te hebben gehandeld. Hij heeft het mes in het foedraal gestoken en dit meegenomen omdat het bewijs was. Hij heeft het licht uitgedaan, de sleutels van de scooter van de buurman gepakt, de voordeur dichtgetrokken en is met de scooter naar Ypenburg gereden. Daarom is de rechtbank van oordeel dat het doodsteken van de bovenbuurman niet het onmiddellijke gevolg geweest van de heftige emoties die bij de verdachte ontstonden door de bedreiging met het mes. Daarmee slaagt ook het beroep op noodweerexces niet.

Aanvraag financiering uitbreiding Cornelis Haga Lyceum terecht afgewezen

De gemeente Amsterdam heeft de financieringsaanvraag van de Stichting Islamitisch Onderwijs (SIO) voor uitbreiding van het Cornelis Haga Lyceum, terecht afgewezen. Dat heeft de voorzieningenrechter geoordeeld.

Uitbreiding van 2200m2
SIO diende begin 2018 een aanvraag in van 3 miljoen euro voor de bouw van 14 klaslokalen en een gymzaal. De uitbreiding van in totaal 2200m2 was volgens SIO noodzakelijk om het groeiende aantal leerlingen te kunnen huisvesten. Eind 2018 wees het college van B&W van Amsterdam de aanvraag af. Volgens het college had SIO de noodzaak van de uitbreiding niet aangetoond. In een spoedprocedure eiste SIO bij de rechter dat de gemeente SIO nog voor de start van het nieuwe schooljaar in staat zou stellen de uitbreidingsplannen – in ieder geval gedeeltelijk – uit te voeren.

Prognose leerlingenaantal achterhaald
De bestuursrechter stelt SIO echter in het ongelijk: het college van B&W heeft de financieringsaanvraag eind 2018 terecht afgewezen. De verwachting dat het Haga Lyceum met 300 leerlingen zou groeien baseerde SIO op een prognose uit 2013.
Die prognose ging uit van een groei van 186 leerlingen per jaar. In werkelijkheid groeide de school de afgelopen jaren echter minder hard. De prognose uit 2013 is dus achterhaald en daarmee ongeschikt als onderbouwing van de financieringsaanvraag. Bovendien heeft de stichting geen uitgewerkt bouwplan en kostenraming ingediend. Ook de stelling dat ambtenaren van de gemeente toezeggingen zouden hebben gedaan, heeft SIO niet aangetoond.

Bouwheerschap
In een afzonderlijke spoedprocedure besloot het college afgelopen maand wel om – op basis van actuele groeicijfers – een uitbreiding van de school met 665m2 mogelijk te maken. Daarop ontstond eveneens onenigheid tussen SIO en het college over de vraag wie van de twee partijen de leiding had over de bouwwerkzaamheden, het zogenoemde bouwheerschap. Tijdens de zitting trok SIO de spoedprocedure over dat geschil echter in. Daarmee kon de voorzieningenrechter over dat punt geen oordeel meer vellen.

25-jarige Zaandammer opgepakt met 700.000 euro

De politie heeft op woensdag 24 juli een man aangehouden nadat in zijn auto een tas met geld werd aangetroffen. Na het tellen bleek het te gaan om 700.000 euro.

Op woensdagavond hebben agenten van de Dienst Infrastructuur van de Landelijke Eenheid op de Rijksweg A16 ter hoogte van Zwijndrecht een auto gecontroleerd. Tijdens de controle stuitten de agenten op een verborgen ruimte met daarin een tas vol honderdeurobiljetten. Na tellen bleek het te gaan om een bedrag van 700.000 euro.

De bestuurder, een 25-jarige inwoner uit Zaandam, werd aangehouden en het geld is in beslag genomen. De man is door de rechter-commissaris voor veertien dagen in bewaring gesteld.

De tas met geld (Foto: Politie)
De tas met geld (Foto: Politie)

Dieren in DierenPark Amersfoort smullen van komkommertijd

De dierverzorgers van DierenPark Amersfoort nemen komkommertijd wel erg letterlijk. “Komkommertijd betekent dat er weinig nieuws te melden is, maar in ons park werden de dieren juist verrast met een nieuwe lekkernij: komkommers”, vertelt dierverzorger Sandra Nijman. “Een bijzondere snack, want komkommers staan niet op het dagelijkse menu van de dieren.”

De prairiehondjes, ringstaartmaki’s en olifanten in DierenPark Amersfoort kregen de groene groente allemaal op hun eigen manier. “De prairiehondjes begonnen druk te slepen met de komkommers. Voor de ringstaartmaki’s hingen wij uitgeholde komkommers aan de touwtjes in de bomen, met lekker drinken erin”, legt Sandra uit. “Door de groentes op deze manier aan te bieden, moeten de dieren hun creativiteit gebruiken. Wij noemen dit verrijking en dat kan dus al met een komkommer.”

Toen de olifantenkudde naar buiten ging, lagen er zo’n zestig komkommers op hen te wachten. “Dat zien de grijze reuzen niet elke dag, dus zij gingen voorzichtig op onderzoek uit”, aldus de dierverzorger. “Olifant Kina maakte snel rechtsomkeert, zij is een echte zoetekauw en vond deze nieuwe groente maar niets. De rest van de familie dook er wel op af en de jonge olifantjes speelden met het lekkers. Ook tijdens de komkommertijd is er dus genoeg te beleven in DierenPark Amersfoort.”


Politie zet verdachten met boeien vast aan lantaarnpaal en bushalte

De politie heeft in de nacht van maandag 29 juli op dinsdag 30 juli twee mannen van 22 en 30 jaar, beiden zonder vaste woonplaats, aangehouden voor betrokkenheid bij het opzetten van een hennepkwekerij. Politieagenten reageerden op een melding van een verdachte situatie bij een leegstaand bedrijfspand aan de Hoofdstraat-West in Noordwolde (Friesland). In het pand troffen agenten een werkende hennepkwekerij met ongeveer 500 planten aan.

Bij het pand waren meerdere personen en een auto gezien. Ter plekke troffen de agenten een auto aan. Daarnaast zagen zij dat een toegangsdeur niet afgesloten was. In het pand hoorden de agenten stemmen van pratende mensen en glasgerinkel. Even later zagen zij de 22-jarige verdachte hard weglopen. Deze man kon worden achterhaald en aangehouden. Een tweede verdachte, de 30-jarige man, kon niet veel later met behulp van een politiehond worden gevonden in een nabijgelegen bos. Deze man wilde niet luisteren naar bevelen van de politie. Hierop werd de verdachte door de politiehond gebeten. De man kon hierna worden aangehouden. De 30-jarige is ter plekke door ambulancepersoneel onderzocht. Hij hoefde niet naar het ziekenhuis.

Aangezien er sprake was van meerdere verdachten, werd besloten beide verdachten met behulp van handboeien vast te zetten aan een lantaarnpaal en een paal van een bushalte. Dit omdat er geen politieauto beschikbaar was om hun daarin te plaatsen. Na de daaropvolgende zoekactie zijn beide verdachten overgebracht naar het politiebureau en in een cel gezet. Tijdens deze zoekactie hebben medewerkers van de Koninklijke Marechaussee de politie geassisteerd. Helaas werden hierbij geen andere verdachten gevonden.

In het bedrijfspand werd een hennepkwekerij met 500 planten ontdekt. Deze kwekerij wordt zo spoedig mogelijk ontmanteld. De aangetroffen auto is voor nader onderzoek overgebracht. De verdachten worden vandaag gehoord over hun betrokkenheid bij de hennepkwekerij.


(Video: Omroep Fryslân)

Wereldrecord Muhammad en topresultaten op Amerikaans NK atletiek

In het Amerikaanse Des Moines zijn afgelopen weekeinde de nationale kampioenschappen atletiek gehouden, tevens de selectiewedstrijden voor het komende WK, en zoals wel vaker werd er weer flink geknald. Dit keer sneuvelde er zelfs een wereldrecord.

Op de 400 meter horden lijken drie mannen in staat het jarenlang onaantastbare wereldrecord aan te vallen, maar het sneuvelde bij vrouwen: Dalilah Muhammad liep in 52,20 seconden naar de winst en pakte daarmee het record af van Yuliya Pechonkina. De Russische had dat met 52,34 seconden al sinds 2003 in handen.

De op één na meest indrukwekkende prestatie kwam op naam van polsstokhoogspringer Sam Kendricks. Hij won met een sprong van maar liefst 6,06 meter, alleen wereldrecordhouder Sergey Bubka (6,14m outdoor) en Renaud Lavillenie (6,16m indoor) sprongen ooit hoger en alleen Steven Hooker (6,06m indoor) kwam verder net zo hoog als Kendricks.

Noah Lyles maakte indruk door de 200 meter in 19,78 seconden te winnen, Fred Kerley was op de 400 meter de beste in een uiterst scherpe tijd van 43,64 seconden. Daarmee staat hij nu op de zevende plaats op de eeuwige ranglijst, achter onder meer Michael Norman, die met 43,79 seconden nu tweede werd.

Kogelstoter Ryan Crouser won met 22,62 meter de titel, geen persoonlijk record, maar wel een afstand waar slechts negen man ooit aan zijn gekomen. Joe Kovacs stootte de kogel naar 22,31 meter, Darrel Hill naar 22,11 meter en dus was het de derde keer ooit dat de gehele top-3 in een wedstrijd over de 22 meter kwam.

Muhammad loopt het wereldrecord (Bron: YouTube)

Nintendo maakt eerste kwartaalcijfers van het fiscale jaar bekend

Van de Nintendo Switch zijn inmiddels 36.87 miljoen exemplaren verkocht. Het afgelopen kwartaaljaar (april t/m juni) zijn er 2.13 miljoen exemplaren bijgekomen. De Switch moet nog even op stoom komen, want Nintendo verwacht dat aan het einde van het fiscale jaar 18 miljoen over de toonbank zijn gegaan. Vermoedelijk moeten de aankomende Nintendo Switch Lite en Pokémon-games daar voor gaan zorgen.

Nintendo heeft zoals gewoonlijk ook de verkoopcijfers van populaire Switch-games een update gegeven:

Mario Kart 8 Deluxe - 17,890,000 (+1,200,000)
Super Mario Odyssey - 14,940,000 (+500,000)
Super Smash Bros Ultimate - 14,730,000 (+920,000)
The Legend of Zelda Breath of the Wild - 13,610,000 (+840,000)
Pokémon Let's Go Pikachu and Eevee - 10,980,000 (+350,000)
Splatoon 2 - 9,020,000 (+320,000)
Super Mario Party - 6,990,000 (+599,000)
New Super Mario Bros. U Deluxe - 4,100,000 (+790,000)
1-2 Switch - 3,010,000 (+40,000)
Mario Tennis Aces - 2,750,000 (+110,000)

Raketwerper gevonden in bagage op vliegveld Baltimore

"Ik ga terug naar huis en ik neem mee....een tandenborstel, een broek, zonnebrandcrème en een raketwerper." Op het Amerikaanse Baltimore/Washington Thurgood Marshall Airport is dat laatste precies wat men vond.

Een man uit Texas bleek terug te keren van militaire dienst in Koeweit en het leek hem wel een tof plan om de raketwerper mee naar huis te nemen, 'als souvenir'. Daar deed hij ook niet moeilijk over: hij stopte het ding gewoon in zijn bagage.

De veiligheidsdienst TSA haalde de politie erbij en liet uiteindelijk weten dat de raketwerper niet 'live' was, maar het ding werd wel afgegeven om vernietigd te worden. De passagier mocht zijn vlucht naar huis pakken.

Politie heeft wapenstok nodig om 14-jarige te kunnen arresteren

De politie is op zoek naar getuigen van een incident wat gisteren heeft plaatsgevonden aan het Brabantplein in Breda. Agenten hielden na dit incident een 14-jarige verdachte aan. Tijdens de aanhouding was de jongen zeer agressief en werkte hij niet mee, agenten hebben daarom gebruik gemaakt van hun wapenstok.

Omstanders van het incident aan het Brabantplein in Breda meldden gisteren dat er rond 15:15 uur een gevecht gaande was. Buurtbewoners zagen dat een jongeman zeer agressief was richting een oudere man. Ze stapten op de jongeman af om de ruzie te sussen, dit werkte niet. Buurtbewoners kregen de jongen niet rustig omdat hij bleef doorrazen en om zich heen bleef slaan.

Meerdere agenten kwamen ter plaatse en zagen dat een aantal mensen een jongeman onder controle probeerden te houden. Op het moment dat een agent richting de verdachte stapte, werd hij nog agressiever. De jongeman probeerde zich los te rukken en werkte op geen enkele manier mee. Omdat hij niet wilde luisteren en maar tegen bleef werken, besloten agenten gebruik te maken van hun wapenstok om hem onder controle te krijgen. De verdachte is uiteindelijk aangehouden en meegenomen naar bureau voor verder onderzoek.

De politie vraagt getuigen contact op te nemen via 0900-8844 of via 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem. Ook via WhatsApp kunnen er tips worden gegeven.

Man ligt 10 jaar dood in supermarkt

In de voormalige No Frills-supermarkt in Council Bluffs (Iowa) was het onlangs tijd voor een opruiming. De winkel was al enige jaren dicht en men ging aan de gang voor de sloop. Slopers trokken de schappen en koelkasten aan de kant...en vonden er een behoorlijk vergaan lichaam.

Uiteraard werd de politie erbij gehaald, het was immers geen normale vondst, en uiteindelijk bleek het te gaan om Larry Ely Murillo-Moncada. De beste man werkte in de supermarkt, maar werd als vermist opgegeven...in november 2009.

Met het DNA van zijn ouders en de beschrijving van zijn kleding kwam men tot de conclusie dat het om de vermiste man ging, die volgens zijn ouders na een ruzie vertrokken was. Ze lieten agenten destijds weten dat hij zich vreemd gedroeg, mogelijk wegens medicatie.

Onderzoekers denken dat de man naar de winkel is gegaan en op de koelkasten is geklommen. Daar was een ruimte waar medewerkers zich soms even terugtrokken voor een extra pauze en vermoedelijk is meneer daar in een gat tussen de koelkasten en de muur gevallen.

De herrie van de koelkasten zou er voor gezorgd kunnen hebben dat zijn eventuele hulpgeroep niet werd gehoord, en ineens was het bijna tien jaar later. Uit autopsie is geen enkele vorm van bijzonder letsel gevonden en men gaat dan ook uit van een ongeval.

Politie pakt zoon op voor fatale woningbrand Nieuwleusen

De politie heeft een 16-jarige jongen uit Nieuwleusen aangehouden. Hij wordt ervan verdacht brand te hebben gesticht in zijn woning aan de Zwartewaterland in Nieuwleusen. Hierbij kwam een 22-jarige man uit Nieuwleusen om het leven.

De fatale brand gebeurde in de vroege ochtend van zondag 14 juli. De politie deed direct uitvoerig onderzoek. Zo werd er forensisch, technisch en tactisch onderzoek gedaan. Op basis van het onderzoek concludeerde de politie dat er sprake was van brandstichting. De zoon van het gezin, die op het moment van de brand niet in de woning aanwezig was, is door de politie meerdere keren gehoord.

In de loop van het onderzoek rezen er dusdanige sterke verdenkingen tegen hem dat nu besloten is hem aan te houden. De jongen is ingesloten en zal aan de rechter-commissaris worden voorgeleid.

Staatssecretaris wijst nieuwe categorieŽn vreemdelingen aan

De nieuwe staatssecretaris van Justitie en Veiligheid, Ankie Broekers-Knol, heeft in een brief aan de tweede kamer laten weten dat ze besloten heeft om twee nieuwe categorieën vreemdelingen aan te wijzen. Nadat de discretionaire bevoegdheid op 1 mei is afgeschaft, is het alleen nog mogelijk om verblijfsvergunningen in het kader van tijdelijke en niet-tijdelijke humanitaire gronden te verlenen op basis van artikel 3.48, tweede lid, aanhef en onder b, van het Vreemdelingenbesluit 2000, c.q. artikel 3.51, derde lid, van het Vreemdelingenbesluit 2000 aan categorieën vreemdelingen die specifiek zijn aangewezen in het Voorschrift Vreemdelingen 2000.

De eerste categorie betreft vreemdelingen die in aanmerking komen voor het zogenoemde getuigenbeschermingsprogramma.

Het komt sporadisch voor dat de medewerking van een getuige, bij opsporing of vervolging van strafbare feiten, ten aanzien van die persoon aanleiding geeft of zal geven tot een dreiging. In uitzonderlijke gevallen is die dreiging zo ernstig en staat deze in zodanig direct verband met de verleende medewerking aan politie of justitie, dat er voor de overheid een zorgplicht ontstaat de betrokken persoon voor de duur van de dreiging te beschermen. Een dergelijke zorgplicht ontstaat ook als de bevoegde autoriteiten van een ander land of een internationaal gerecht de bevoegde autoriteiten in Nederland verzoekt om beschermingsmaatregelen te treffen of voort te zetten ten aanzien van een door die autoriteit aangewezen persoon.

Met het aanwijzen van beschermde getuigen als één van de categorieën in het Voorschrift Vreemdelingen 2000 die in aanmerking kunnen komen voor een verblijfsvergunning op humanitaire gronden en het opnemen van een daartoe strekkend beleidskader in de Vreemdelingencirculaire 2000 wordt door de overheid voldaan aan een zorgplicht om deze vreemdelingen gedurende een dreiging te beschermen.

De tweede categorie betreft kinderen ten aanzien van wie de Kinderrechter een kinderbeschermingsmaatregel heeft opgelegd.

Het gaat hier om situaties waar problematiek binnen een gezin er, na een melding bij Veilig Thuis en onderzoek door de Raad voor de Kinderbescherming, toe leidt dat de Kinderrechter een kinderbeschermingsmaatregel oplegt ten behoeve van het wegnemen van een ontwikkelingsbedreiging bij het kind. Een dergelijke kinderbeschermingsmaatregel is een ultimum remedium dat niet lichtvaardig wordt toegepast. Het betreft kinderen die onderdeel zijn van een gezin dat geen aanspraak kan maken op verblijf in Nederland. In dat geval wordt bezien of de kinderbeschermingsmaatregel formeel kan worden overgedragen aan het land van herkomst of aan een Dublin-partner of een ander land binnen de EU waar het kind bescherming geniet, op grond van het interstatelijk vertrouwensbeginsel.

Indien de kinderbeschermingsmaatregel formeel niet overdraagbaar is, moet de kinderbeschermingsmaatregel in Nederland ten uitvoer worden gelegd. In het verleden werd verblijf beoordeeld onder de noemer van schrijnendheid. Nu dit niet meer kan is een beleidskader aangewezen.

In dit beleidskader staat de terugkeer van het gezin in kwestie voorop. Alleen in die gevallen dat de kinderbeschermingsmaatregel formeel niet overdraagbaar is en is opgelegd voor ten minste een jaar, wordt verblijf toegestaan. Eindigt de kinderbeschermingsmaatregel dan komt de grond voor verblijf te vervallen. In dat geval is de ernstige ontwikkelingsbedreiging bij het kind opgeheven en kan het kind weer in de gezinssituatie verblijven zonder gedwongen hulpverlening en kan het ook in gezinsverband terugkeren.

Het verblijfsrecht blijft in stand in het geval de Kinderrechter het noodzakelijk acht de kinderbeschermingsmaatregel te verlengen omdat de ontwikkelingsdreiging niet is opgeheven. Ook in het geval het gezag van de ouders op verzoek van de Raad voor de Kinderbescherming door de rechter wordt beëindigd, krijgt het kind een verblijfsvergunning.

Is een maatregel formeel wel overdraagbaar dan is verblijf niet aangewezen. In het geval echter dat de Kinderrechter de maatregel verlengt en het feitelijk niet mogelijk is gebleken gedurende de looptijd van de maatregel vertrek te realiseren, wordt bij een aaneengesloten maatregel na een periode van anderhalf jaar alsnog beoordeeld of verblijf kan worden verleend. 

Het is de bedoeling dat dit beleidskader gedurende drie jaar gemonitord wordt en daarna geëvalueerd. 

Man gewond bij woningoverval op klaarlichte dag

Maandagmiddag heeft er in de Cobdenstraat in Alkmaar  een gewapende woningoverval plaatsgevonden. De politie is op zoek naar getuigen. Rond 15:30 uur werd er bij de woning aangebeld. Toen het slachtoffer de man binnen liet, werd het slachtoffer bedreigd met een wapen.

De dader eiste geld en het slachtoffer moest zijn persoonlijke bezittingen afgeven. Hierna heeft de dader de woning via de achterdeur verlaten. Vermoedelijk is hij er vandoor gegaan in een grijze auto. Hij is niet meer aangetroffen. Het slachtoffer raakte bij de overval gewond aan zijn hoofd.

De politie is op zoek naar getuigen. Zij worden verzocht contact op te neman via 0900-8844 of 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem.

PlayStation 4 bereikt 100 miljoen verkochte exemplaren

Van Sony's PlayStation 4 zijn inmiddels honderd miljoen exemplaren verkocht. Dat heeft het Japanse bedrijf vandaag bekendgemaakt bij de onthulling van de kwartaalcijfers (april t/m juni). PS4 is de snelste console die deze mijlpaal weet te bereiken. In het afgelopen kwartaal gingen weer 3.2 miljoen PS4's over de toonbank. Ondanks dit succes heeft Sony de verwachtingen van de jaarlijkse verkopen bijgesteld naar 15 miljoen (was 16 miljoen).

Man verdacht van oplichting met huurwoning langer vast

Een 29-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats is gisteren door de rechter-commissaris in bewaring gesteld. De man wordt ervan verdacht de afgelopen maanden in elk geval drie personen in Amsterdam voor in totaal ruim 10.000 euro te hebben opgelicht. Dat zou hij hebben gedaan door zich voor te doen als bonafide verhuurder of tussenpersoon en door te handelen onder een valse naam. Hij liet zijn slachtoffers een woning in Amsterdam-Oost bezichtigen waarna hij ze - zodra ze aangaven de woning daadwerkelijk te willen huren - een borgsom of makelaarsvergoeding liet betalen.

Nadat de slachtoffers hadden betaald, werd duidelijk dat de man helemaal niet in de positie was om de woningen te verhuren. Hij was noch de eigenaar, noch de verhuurder, noch de makelaar. De drie slachtoffers deden vervolgens aangifte.

De verdachte, die afgelopen donderdag 25 juli door de politie werd aangehouden, blijft in elk geval veertien dagen langer vast zitten.  De politie en OM sluiten niet uit dat meer personen slachtoffer zijn geworden van deze verdachte. Iedereen die de werkwijze herkent en slachtoffer van hem denkt te zijn, wordt verzocht aangifte te doen. Dit kan door contact op te nemen met de politie via 0900-8844. Het is belangrijk om mogelijke documenten of stukken ter onderbouwing bij de hand te houden en mee te nemen als daadwerkelijk aangifte wordt gedaan.

57 doden bij rellen in Braziliaanse gevangenis

In een gevangenis in Altamira, in de Braziliaanse staat Pará, was het weer eens raak. Bendeleden kregen het met elkaar aan de stok, met als gevolg dat er 57 plekken vrij zijn gekomen in de cel.

Na zo'n vijf uur rellen en vechten eindigden zestien gevangenen zonder hoofd, de rest stikte nadat een deel van het complex in de fik werd gezet. Twee gevangenisbewakers werden gegijzeld, maar zijn vrijgelaten.

De heren waren er al vroeg bij: om zeven uur 's ochtends sloeg de vlam in de pan en rond lunchtijd was de rust wedergekeerd. Leden van de ene bende, Comando Classe A, bleken een cel in de fik gezet te hebben waar leden van het Comando Vermelho zaten en dat werd niet gewaardeerd.

De twee gegijzelde bewakers werden snel vrijgelaten, omdat de bendeleden zich niet tegen hen richtten, maar puur tegen hun rivalen, wel zo netjes.

Reddingsbrigade registreert record aantal hulpverleningsacties

De Nederlandse Reddingsbrigade registreerde 2547 hulpverleningsacties voor de periode van maandag 22 tot en met zondag 28 juli. Een recordaantal voor één week. Het oude record, 2062, betrof week 29 van 2016. Nederland kreeg te maken met een hittegolf; tropische temperaturen van gemiddeld (ruim) boven de 30 graden. Dat leidde, in combinatie met de zomervakantie, tot topdrukte op de stranden aan zee, in recreatiegebieden en bij buitenzwembaden.

De Reddingsbrigade heeft een registratiesysteem voor hulpverlening. Daarin komen de cijfers van de aangesloten reddingsbrigades bijeen. Bij de in totaal 2547 geregistreerde hulpverleningen waren 2602 personen betrokken en ging het om 79 reddingen (uit een levensbedreigende situatie).

Strandwacht
Voorzitter Harm Roetert van de Groninger Reddingsbrigade, senior lifeguard én operationeel commandant bij Strandwacht Sluis (Zeeuws-Vlaanderen), spreekt over zijn verhitte strandbewakingsgebied. "Omtrent donderdag 25 juli heb ik echt het gevoel dat het in mijn elf jaar als lifeguard nog nooit zo druk was. We bleven met alle collega's van melding naar melding gaan.'' Donderdag 25 juli registreerde Strandwacht Sluis: 25 onwelwordingen (op enig moment 5 tegelijk), 7 oproepen voor een ambulance, 5 vermiste kinderen, 1 drenkeling en 8 personen die samen met de Belgische kustwacht uit een natuurgebied werden geëvacueerd tijdens opkomend water. "In één geval was er sprake van een hitteberoerte; dat was kantje boord. Samen met die drenkeling waren dat wel de ergste incidenten. Verder nog heel veel kleine EHBO-acties.''

Onderverdeling
Het totaal kent een onderverdeling naar: bader/zwemmer (88 hulpverleningen, 121 personen, 36 reddingen), dienstverlening (48, 48, 11), dier (8, 7, 0), kitesurfer (25, 26, 3), persoon aangebracht (94, 94, 0), persoon vermist (174, 174, 0), surfer (10, 14, 4), vaartuig (25, 41, 2), EHBO (2104, 1872, 23). Daarnaast wordt 'klein EHBO' geregistreerd; in week 30 ging het om een totaal van 1353 en evenzoveel personen. Reddingsbrigade Nederland registreert het aantal verdrinkingsongevallen niet; dat doen andere organisaties, waaronder het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). In 2018 registreerde Reddingsbrigade Nederland totaal 7900 hulpverleningsacties.

OriŽnterend feitenonderzoek Rijksrecherche naar twee voormalige hoofdofficieren

Het College van procureurs-generaal heeft besloten een oriënterend feitenonderzoek in te stellen naar mogelijk strafbaar handelen door de voormalig hoofdofficieren van parket Rotterdam en het Functioneel Parket. De aanleiding hiervoor zijn de uitkomsten van het rapport van de commissie Fokkens, met name hoofdstuk 4. Dit hoofdstuk is op 26 juni openbaar gemaakt. Het College gaf vorig jaar deze commissie Fokkens opdracht tot een onafhankelijk onderzoek naar onder meer het bestaan van een relatie tussen de twee voormalig hoofdofficieren van justitie.

Het oriënterend feitenonderzoek wordt verricht door de Rijksrecherche onder leiding van een officier van justitie van het Landelijk Parket. Het onderzoek richt zich voor beiden op het gebruik van door het OM aangeboden en/of betaalde diensten zoals het gebruik van een dienstauto met chauffeur, het maken van afspraken in hotels en restaurants en het om-/bijboeken van een terugvlucht en hotelovernachting tijdens een conferentie in 2012 in Bangkok.

Ook wordt onderzocht of en in hoeverre de voormalig hoofdofficier van Rotterdam, in zijn toenmalige functie van procureur-generaal, de uitkomst van een aanbesteding inhoudelijk heeft beïnvloed.

Uit het onderzoek zal moeten blijken wat de feiten zijn – voor zover die nog niet uit het onderzoek van de commissie Fokkens blijken – en of er mogelijk sprake is geweest van het plegen van strafbare feiten. Afhankelijk van de uitkomst zal worden beoordeeld of een strafrechtelijk onderzoek wordt ingesteld. Het is nu niet te zeggen hoe lang het oriënterend feitenonderzoek zal duren. De twee betrokkenen zijn op dit moment geen verdachten.

Voornemen tot beëindiging dienstverband
Het College van procureurs-generaal heeft daarnaast het voornemen om het dienstverband met de voormalig hoofdofficieren van het parket Rotterdam en het Functioneel Parket te beëindigen. Beiden zijn daarvan op de hoogte gesteld.

Overvallers sluiten bewoner op in eigen huis

Een bewoner van een woning aan de Minister Ruijsstraat in Bocholtz (Limburg) is maandagavond gewond geraakt bij een woningoverval. Het pand en de omgeving zijn afgezet in verband met het politieonderzoek.

Rond 23:45 uur kreeg de politie melding van een alerte passant die een man om hulp hoorde roepen. Hij bleek door de verdachten te zijn opgesloten in zijn eigen woning. Het slachtoffer is gewond geraakt bij de overval en is door ambulancepersoneel verzorgd . Het is nog onduidelijk of er wat is buitgemaakt. In en rondom de woning zal nader technisch onderzoek plaatsvinden.

De politie is op zoek naar getuigen. Zij worden verzocht contact op te neman via 0900-8844 of 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem. Eventuele beelden kunnen worden geupload via de website

(Video: 1Limburg)

Captain Toad krijgt VR-ondersteuning

Nintendo of Japan heeft een trailer vrijgegeven voor Captain Toad: Treasure Tracker die VR-ondersteuning aankondigt. De game maakt gebruik van Nintendo Labo VR, net als eerdere games als Super Mario Odyssey en The Legend of Zelda: Breath of the Wild.

In onderstaande trailer kun je zien hoe dat ongeveer moet werken. De update moet vandaag nog in Japan beschikbaar komen, ongetwijfeld volgt snel nieuws over de update voor het Westen.

Update: Zoals verwacht heeft Nintendo of Europe de update inmiddels ook aangekondigd. De update is vanaf vandaag beschikbaar en laat spelers vier levels spelen in VR. Ook is het menu om een level te kiezen in VR. De update is gratis te downloaden.

Mieren vernielen spinnenwebben om soortgenoten te redden

Het is dinsdagochtend, de hoogste tijd dus voor een stukje Veromessor pergandei-nieuws, dat moge duidelijk zijn. De mierensoort leeft grofweg in Californië en Arizona en onderzoekers hebben iets bijzonders ontdekt: ze vernielen spinnenwebben om soortgenoten te redden, mits die uit hun eigen nest komen.

Voor het volledige proces verwijzen we gelijk door naar het veel meer gedetailleerde bronartikel, maar het principe is simpel. In de uiterst vroege ochtend gaan de mieren met vele duizenden tegelijk op pad om zaden te zoeken, wat ze in één lange optocht doen. De lokale spinnen zien dit uiteraard als een prima hapje en spinnen over de gehele route webben, waar de mieren dan in belanden - zij kunnen een web niet zien.

Onderzoekster Christina Kwapich ontdekte echter iets opvallends: als een mier in een web vast zat, kwamen andere mieren uit het nest het web vernielen, om zo het slachtoffer te redden, terug naar het nest te dragen en daar te ontdoen van de plakkerige spinnendraden. "Alsof er een circustent werd afgebroken", aldus Kwapich.

Er zijn wel meer diersoorten die soortgenoten redden, maar dat gebeurt doorgaans bij dieren die in kleine populaties leven. Zo leven bepaalde dolfijnen in groepen van grofweg tien stuks en het verliezen van één van hen is dus een significante klap, terwijl een koningin van deze specifieke mierensoort er dagelijks al ruim zeshonderd uit zit te persen.

Slechts twee soorten primaten gaan zelfs zo ver dat ze menselijke vallen slopen om soortgenoten te redden, vergelijkbaar met het gedrag van de mieren. Overigens worden de webben gesloopt door mieren die opvallend groter zijn dan de rest van de mieren, waardoor Kwapich vermoedt dat het gaat om een soort bodyguards.

Mieren in actie (Bron: YouTube)

Voortvluchtige huisjesmelker Harry O. uitgeleverd door Suriname

De voortvluchtige oplichter Harry O, die in Nederland nog bijna 8 jaar celstraf uit moet zitten, is dinsdag aangekomen op Schiphol. De man is uitgeleverd door Suriname.

In juli werd in de uitzending van Opsporing Verzocht aandacht besteed aan de man, die als huisjesmelker miljoenen euro’s verdiende over de ruggen van kwetsbare mensen. Hij werd enkele jaren geleden al veroordeeld, maar was er vandoor. Sinds begin dit jaar zocht het speciale team van politie en OM dat zich bezighoudt met de opsporing van mensen die nog een straf moeten uitzitten, FastNL, naar de 65-jarige Hagenaar. De man bleef onder de radar, en besloten werd hem op de Nationale Opsporingslijst te plaatsen.

Op 9 juli kwam hij op de lijst, en dat leverde enige tientallen tips op. Al op 11 juli kon bekendgemaakt worden dat hij in Suriname zat. Hij werd aangehouden en Nederland vroeg om zijn uitlevering.

Phoenix Point weer uitgesteld

Phoenix Point, de spirituele opvolger van XCOM, is opnieuw uitgesteld. De game zou aanvankelijk al in 2018 uitkomen maar werd toen uitgesteld naar september van dit jaar. Nu is die datum nog verder naar voren geschoven, tot ergens in december.

Zoals gewoonlijk wordt het standaard excuus gebruikt: "We missen liever een launch date dan dat we een product afleveren dat niet conform onze standaarden is", of iets van die aard. Gelukkig is er goed nieuws voor backers, want in september wordt er wel een nieuwe backer build uitgebracht die volgens de makers een stuk robuuster is dan de huidige build.

Julian Gollop, de man die aan de wieg stond van de XCOM-franchise en het project Phoenix Point leidt, gaf in maart van dit jaar aan dat Phoenix Point een Epic Game Store exclusive wordt. Vorige maand werd echter bekendgemaakt dat de game ook naar pc komt via Microsofts Game Pass-dienst.

Alcomobilist opgepakt na verlaten plaats ongeval

Een 63-jarige man uit Hillegom is gisteravond aangehouden nadat hij was doorgereden na een aanrijding met een motorrijder in ’s-Heerenhoek. De motorrijder raakte gewond.

Het ongeval vond rond 19:35 uur plaats op de ’s-Heerenhoeksedijk. Een auto en een motor botsten waarna de motorrijder in de berm belandde. De automobilist reed vervolgens door. De motorrijder is overgebracht naar een ziekenhuis. Getuigen gaven type, kleur en (deel) van het kenteken van de betrokken auto door aan agenten.

Agenten hebben in de omgeving uitgekeken naar de automobilist en hem in Borssele aangetroffen en aangehouden. De bestuurder bleek te veel te hebben gedronken. Zijn rijbewijs is ingevorderd. Hij zit vast voor verhoor.

Producentenvertrouwen positiever

Het producentenvertrouwen industrie is in juli 2019 toegenomen. Het vertrouwen ging van 3,3 in juni naar 3,9 in juli, maakt het CBS bekend. De ondernemers waren vooral minder negatief over de verwachte bedrijvigheid en positiever over hun voorraden.

Het gemiddelde van de afgelopen twintig jaar is 1,0. Het vertrouwen van de ondernemers bereikte in februari 2018 de hoogste waarde (10,9) en in februari 2009 de laagste waarde (-23,5). Sinds oktober 2014 hebben positief gestemde ondernemers de overhand.

Minder negatief over verwachte bedrijvigheid, positiever over voorraden
Producenten in de industrie waren in juli minder negatief over de verwachte bedrijvigheid. Verder was het oordeel over de voorraden gereed product positiever. Daarentegen was het oordeel over de orderportefeuille minder positief.

Twee deelindicatoren van het producentenvertrouwen waren positief. Het aantal ondernemers dat de orderpositie groot vindt heeft de overhand op het aantal ondernemers dat de orderportefeuille klein acht, gelet op de tijd van het jaar. Verder is het aantal ondernemers dat de voorraad eindproduct als te klein beschouwt groter dan het aantal dat de voorraden te groot vindt.

De deelindicator verwachte bedrijvigheid was nog een fractie negatief. Er zijn meer ondernemers die verwachten dat hun productie de komende drie maanden zal afnemen dan ondernemers die een toename van de productie voorzien.

Producenten textiel, kleding en leer meest positief
De producenten in de textiel-, kleding- en lederindustrie waren in juli het meest optimistisch. In de transportmiddelenindustrie hadden pessimisten nog wat meer de overhand.

Bezettingsgraad even hoog
De bezettingsgraad van de machines en installaties in de industrie is bij aanvang van het derde kwartaal 2019 uitgekomen op 84,3 procent. Daarmee ligt de benutting van het machinepark even hoog als een kwartaal eerder.

Productie industrie krimpt bijna 2 procent in mei
De gemiddelde dagproductie van de Nederlandse industrie was in mei 1,8 procent lager dan in mei 2018. Een maand eerder was de krimp 1 procent. In mei groeide de productie van de elektrische en elektronische industrie het sterkst.

Vertrouwen Duitse ondernemers daalt hard
Duitsland is een belangrijke afzetmarkt voor de Nederlandse industrie. Het vertrouwen van de Duitse industriële producenten (Ifo-index) daalde in juli sterk. De daling was de grootste sinds begin 2009. De gemiddelde dagproductie van de Duitse industrie kromp in mei ruim 4 procent in vergelijking met een jaar eerder.

Agent 47 naar SiberiŽ in nieuwe Sniper Assassin-uitbreiding

IO Interactive heeft een nieuwe trailer uitgebracht voor de nieuwe Hitman 2-uitbreiding Siberia. Agent 47 is in deze Sniper Assassin-missie belast met het uitschakelen van twee doelwitten, solo of samen met een co-oppartner.

De doelwitten zijn een Russische mafioso genaamd Roman Kabko, die betrokken is bij mensenhandel, en een corrupte gevangenisbewaarder genaamd Vitaly Reznikov. Spelers zullen hun eigen sporen moeten uitwissen en een gevangenisrel moeten veroorzaken om de aandacht af te leiden. Siberia is per vandaag beschikbaar, uitsluitend voor Season Pass-houders.

Menzis moet contract blijvend arbeidsongeschikte werkneemster opzeggen en transitievergoeding uitbetalen

De kantonrechter veroordeelt Menzis de arbeidsovereenkomst met een blijvend arbeidsongeschikte werkneemster op te zeggen en de transitievergoeding van ruim 45.000 euro uit te betalen. Volgens de kantonrechter handelt de werkgever in strijd met goed werkgeverschap.

De werkneemster is - na 35 jaar in dienst - sinds augustus 2015 volledig en duurzaam arbeidsongeschikt als gevolg van ernstige, progressief verlopende ziekte. Bij beslissing van het UWV van 1 augustus 2017 is aan haar daarom een volledige IVA-uitkering toegekend. De werkneemster heeft Menzis meerdere keren verzocht om de arbeidsovereenkomst op te zeggen onder de toekenning van de transitievergoeding. Menzis heeft haar in verschillende reacties laten weten daartoe niet bereid te zijn. Zonder eerdere opzegging zal de arbeidsovereenkomst eindigen op 18 november 2019, omdat de werkneemster dan de pensioengerechtigde leeftijd bereikt. Dan kan zij geen aanspraak meer maken op een transitievergoeding.

Wet compensatieregeling transitievergoeding
Veel werkgevers weigeren om de contracten met langdurige werknemers na 2 jaar ziekte op te zeggen. Zij willen na 2 jaar loondoorbetaling, niet ook nog een transitievergoeding betalen. Omdat de wetgever dergelijke ‘slapende dienstverbanden’ onwenselijk vindt , treedt op 1 april 2020 de Wet compensatieregeling transitievergoeding in werking. Deze wet regelt dat werkgevers die na 1 juli 2015 de arbeidsovereenkomst met een langdurig zieke werknemer hebben opgezegd of zullen opzeggen, de transitievergoeding terug kunnen krijgen van het UWV.

Mede omdat werkgevers de transitievergoeding - uitbetaald voor 1 april 2020 – pas daarna bij het UWV uitbetaald kunnen krijgen, weigeren nog steeds veel werkgevers om de arbeidsovereenkomst met een langdurig zieke werknemer op te zeggen en de transitievergoeding uit te betalen.

Zwaarwegend belang
De werkneemster leeft als gevolg van haar ziekte in een groot (sociaal) isolement en heeft groot belang bij opzegging van de arbeidsovereenkomst door Menzis omdat zij dan aanspraak heeft op de transitievergoeding. Menzis heeft bij het laten voortbestaan van het dienstverband geen belang. Het ‘voorfinancieren’ van de transitievergoeding tot 1 april 2020 is voor Menzis geen probleem.

Aanspraak op transitievergoeding
Het principiële bezwaar dat Menzis heeft tegen het betalen van een transitievergoeding aan duurzaam volledig arbeidsongeschikte werknemers wordt verworpen omdat de wetgever ook die categorie werknemers bij opzegging aanspraak op een transitievergoeding geeft.

Het belang van Menzis, als werkgever, om het beroep op het fonds van het UWV voor compensatie zo beperkt mogelijk te houden omdat dat een omvangrijk beroep op compensatie mogelijk tot premieverhoging voor alle werkgevers en dus ook Menzis leidt is onvoldoende zwaarwegend om op te wegen tegen het belang van de werkneemster.

Goed Werkgeverschap
Gelet op de specifieke omstandigheden van deze zaak is, ondanks dat in de wet geen verplichting voor werkgevers is opgenomen om in gevallen als deze de arbeidsovereenkomst op te zeggen, het 'niet opzeggen' en het 'niet betalen van de transitievergoeding' in strijd met wat van Menzis als goed werkgever verwacht mag worden. De rechtbank veroordeelt Menzis daarom de arbeidsovereenkomst op te zeggen onder toezegging de transitievergoeding van ruim 45.000 euro te zullen betalen.

Er loopt momenteel een zaak bij de Hoge Raad over dit onderwerp. Hierover wordt in het najaar een uitspraak verwacht.

Grootschalige zoekactie naar vermiste Sumanta Bansi

De politie heeft maandag op meerdere locaties in het Robbenoordbos in Wieringerwerf gezocht naar het lichaam van de vermiste Sumanta Bansi uit Hoorn. De 23-jarige vrouw is sinds 18 februari 2018 vermist.

Naast de zoekactie in het bos zelf, werd ook met twee boten in de wateren in en rondom het Robbenoordbos gezocht. Op één boot werd gezocht met behulp van sonarapparatuur en een onderwatercamera, een tweede boot had een hond aan boord die gespecialiseerd is in het ruiken van een stoffelijk overschot. Tijdens zoekactie is alleen een schep gevonden. Die is voor sporenonderzoek door de recherche veiliggesteld.

De politie zocht al eerder naar het lichaam van de Hoornse. Op 4 juli werd op basis van tips naar aanleiding van de uitzending van Opsporing Verzocht, gespeurd in het water langs de Afsluitdijk bij Breezanddijk. Dit leverde, op enkele spullen na, niets op. Er wordt echter nog steeds gekeken of de spullen die werden aangetroffen, een link hebben met de vermiste vrouw. De zoekactie van maandag komt eveneens voort uit tips en het onderzoek dat nog steeds in volle gang is.

Amsterdammers in hoger beroep tegen doodstraf in Marokko

Edwin M. en Shardyone S. gaan de beslissing van de Marokkaanse rechter aanvechten. Vorige week vrijdag werden zij veroordeeld tot de doodstraf. De twee Amsterdamse vrienden worden verdacht van de moord op een 26-jarige student, de zoon van een rechter. Het eigenlijk doelwit zou kroegbaas Mustapha el F. zijn. De gevluchte Nederlandse crimineel Ridouan Taghi heeft hier mogelijk opdracht voor gegeven, zo zou blijken uit onderzoek van de Marokkaanse politie, zo meldt AT5. 

De twee Amsterdammers zitten al anderhalf jaar vast in Marrakesh, maar zijn volgens de moeder van Edwin M. onschuldig. "Er is helemaal geen bewijs," stelt ze tegenover de NOS. "Daarom hadden we deze straf ook niet aan zien komen."

Schone lei
De twee verdachten waren ten tijde van de moord wel in Marrakesh, maar volgens de moeder van M. waren zij slechts op vakantie. Hun betrokkenheid bij eerdere criminele activiteiten ontkent ze ook. "Ze hadden alleen wat boetes openstaan voor bijvoorbeeld rijden zonder rijbewijs. Daarom waren ze net naar Spanje verhuisd, om daar met een schone lei te beginnen. Ze leerden daar al de taal en waren op zoek naar werk."

Het hoger beroep dient naar verwachting in oktober. Indien dat niets uithaalt en de twee jeugdvrienden uit Zuidoost daadwerkelijk het doodsvonnis krijgen, dan zou dit de eerste doodstraf in Marokko sinds 1993 zijn.

Politie schiet lastige cliŽnt neer

Maandagavond is er een man gewond geraakt nadat de politie heeft geschoten. Om de objectiviteit van het onderzoek te waarborgen, wordt het onderzoek uitgevoerd door de Rijksrecherche.

Rond 20:45 uur kreeg de politie melding van een lastige client in zijn kamer bij een instelling aan de Burgemeester Lemmenstraat in Geleen. Agenten zijn ter plaatse gegaan om bijstand verlenen aan het personeel. Toen de man zijn kamer verliet dreigde hij met een wapen in de richting van het aanwezige personeel en de agenten. Gezien de ontstane bedreigende situatie werd er door de politie geschoten, waarbij de man gewond raakte. Op dit moment is er geen duidelijkheid over de toestand van het slachtoffer.

De man is aangehouden en onder politiebegeleiding overgebracht naar het ziekenhuis. De agent die geschoten heeft, wordt na het schietincident door de Rijksrecherche gehoord. Daarnaast zal er technisch onderzoek worden ingesteld.

FOK! Wat een weer: zonnig

Vandaag zijn er zonnige perioden, in de loop van de middag komen er ook wolkenvelden en is er kans op een enkele bui. In de avond neemt van het zuidwesten uit de kans op enkele (onweers)buien verder toe. Hierbij zijn windstoten tot 60 km/uur niet uitgesloten. De maximumtemperaturen variëren tussen 25°C in het westen tot ongeveer 30°C in het oosten van het land. De zuidoostelijke wind is matig en draait aan het einde van de ochtend en vanmiddag van het zuiden uit naar een zuidwestelijke richting

Komende nacht is het wisselend bewolkt en komt er verspreid over het land een enkele bui, mogelijk met onweer, voor. De minimumtemperatuur ligt rond 15°C. De zuidwestelijke wind is matig, langs de kust mogelijk vrij krachtig.

Woensdag overdag komen er in de ochtend met name in de kustprovincies van tijd tot tijd regenbuien voor, lokaal met onweer en kans op windstoten tot 60 km/u. Elders wisselen zonnige perioden en stapelwolken elkaar af. In de loop van de ochtend breiden de buien zich verder landinwaarts uit. Vooral in het noordwesten kan lokaal veel regen vallen, mogelijk 20-30 mm. De maximumtemperaturen variëren van 18°C in het westen tot lokaal 24°C in het oosten. De zuidwestelijke wind is matig, aan zee en op het IJsselmeer vrij krachtig en mogelijk krachtig. (Bron: KNMI)

Klapmongeaul was in Tavira (Portugal). Bekend terrein voor me.. Ik was hier in maart nog.
KlapMongeaul was in Tavira (Portugal). Bekend terrein voor me.. Ik was hier in maart nog. 

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Laatste reviews en specials
special
VrijMiBabes #36 (not very sfw!)
special
Foto's om je op te vrolijken - Fun Saturday #36
special
Random Pics van de Dag #208
special
Random Pics van de Dag #207
review
Twin Mirror
special
Random Pics van de Dag #205
©FOK.nl e.a.