TNO gaat onderzoek doen naar tankstoring Schiphol

Onderzoeksinstituut TNO gaat onderzoek doen naar de tankstoring op Schiphol van vorige week. De onderzoekers willen achterhalen wat er precies is misgegaan.

Het bedrijf Aircraft Fuel Supply (AFS) is verantwoordelijk voor het bijtanken van vliegtuigen. Door de storing van woensdag 24 juli werkte het ondergrondse systeem niet meer. Het gevolg was dat veel vluchten vertraagd of zelfs geannuleerd werden.

AFS en Schiphol gaven TNO de opdracht van het onderzoek. Inge Stegmann van AFS verwacht dat de resultaten aan het einde van dit jaar bekend zijn, meldt NU.nl.

Safetymodus
De oorzaak van de storing is niet bekend, maar het gevolg wel: het hele systeem schakelde zichzelf uit voorzorg uit. Volgens Stegmann is dat een zogeheten safetymodus die in werking trad.

Het AFS-systeem raakte op meerdere plaatsen beschadigd door de noodstop. Vervolgens moest het systeem gerepareerd worden, wat ook tijd kostte. Nadat de reparatie klaar was, moest alles voorzichtig gecontroleerd worden.

Geannuleerde vluchten
Pas in de loop van de woensdagavond was de storing voorbij. Vele duizenden reizigers ondervonden problemen door de storing. In totaal werden enkele honderden vluchten geschrapt.

AFS heeft vooralsnog geen besluit genomen over schadevergoedingen voor luchtvaartmaatschappijen en reizigers.