Wereldrecord Muhammad en topresultaten op Amerikaans NK atletiek

In het Amerikaanse Des Moines zijn afgelopen weekeinde de nationale kampioenschappen atletiek gehouden, tevens de selectiewedstrijden voor het komende WK, en zoals wel vaker werd er weer flink geknald. Dit keer sneuvelde er zelfs een wereldrecord.

Op de 400 meter horden lijken drie mannen in staat het jarenlang onaantastbare wereldrecord aan te vallen, maar het sneuvelde bij vrouwen: Dalilah Muhammad liep in 52,20 seconden naar de winst en pakte daarmee het record af van Yuliya Pechonkina. De Russische had dat met 52,34 seconden al sinds 2003 in handen.

De op één na meest indrukwekkende prestatie kwam op naam van polsstokhoogspringer Sam Kendricks. Hij won met een sprong van maar liefst 6,06 meter, alleen wereldrecordhouder Sergey Bubka (6,14m outdoor) en Renaud Lavillenie (6,16m indoor) sprongen ooit hoger en alleen Steven Hooker (6,06m indoor) kwam verder net zo hoog als Kendricks.

Noah Lyles maakte indruk door de 200 meter in 19,78 seconden te winnen, Fred Kerley was op de 400 meter de beste in een uiterst scherpe tijd van 43,64 seconden. Daarmee staat hij nu op de zevende plaats op de eeuwige ranglijst, achter onder meer Michael Norman, die met 43,79 seconden nu tweede werd.

Kogelstoter Ryan Crouser won met 22,62 meter de titel, geen persoonlijk record, maar wel een afstand waar slechts negen man ooit aan zijn gekomen. Joe Kovacs stootte de kogel naar 22,31 meter, Darrel Hill naar 22,11 meter en dus was het de derde keer ooit dat de gehele top-3 in een wedstrijd over de 22 meter kwam.

Muhammad loopt het wereldrecord (Bron: YouTube)