Dixon wint razendspannende IndyCar-race Mid-Ohio

Scott Dixon heeft de dertiende race van het seizoen in de IndyCar Series gewonnen. Op het circuit van Mid-Ohio nabij Lexington was de Nieuw-Zeelander de beste in een zinderende slotfase, waarin hij precies stand wist te houden.

Bij de start behield polesitter Will Power de leiding, voor Alexander Rossi, Josef Newgarden, Simon Pagenaud, Sebastien Bourdais en Felix Rosenqvist, de gehele top-6 van de grid. In het achterveld ontstond al gelijk de nodige chaos, met schade en onvoorziene pitstops voor onder meer James Hinchcliffe, Marcus Ericsson en Takuma Sato.

Rond de eerste serie pitstops ging het even fout voor Bourdais: kort na zijn stop werd hij rondgetikt door Colton Herta, maar hij kon wel door. Voorin schoof Rosenqvist een plekje op, de Zweed ging voorbij Rossi naar plek twee. De gehele top-5 reed vrij lang door op de banden, waarbij Spencer Pigot zich naar de vijfde plek reed.

Rosenqvist was op dreef en na 25 ronden zette hij zijn auto langs die van Power naar de leiding, waarna hij - een ronde na Rossi - zijn eerste stop maakte, gevolgd door Power en Scott Dixon. Zo reden Newgarden en Pagenaud weer voorop, hoewel er verder nog weinig te zeggen viel over de kansen: het veld was vooral verdeeld in twee groepen met een van elkaar afwijkende pitstopstrategie.

Newgarden, Pagenaud en Ryan Hunter-Reay kwamen dankzij wat achterblijvers bovenop elkaar te rijden, maar de twee laatstgenoemden kwamen net als Herta weer snel binnen voor hun tweede stop. Newgarden volgde niet veel later en verloor flink wat tijd met een brandstofslangprobleem. Leider Rosenqvist kwam snel weer binnen voor een korte stop en zo reden Pigot, Dixon en Power weer voorop.

De samenvatting (Bron: YouTube)

Met 31 ronden te rijden kwam Rossi vanaf de negende plek binnen voor zijn tweede en in principe laatste stop, leider Dixon deed een rondje later hetzelfde. Power kwam een paar ronden later binnen en kwam vlak voor Rossi de baan weer op, maar wel ruim achter Newgarden. Dixon reed daar op plek vijf weer ruim voor en leek de gedoodverfde winnaar van de race.

Het bleef zo even rustig doorrijden, maar in de laatste tien ronden kreeg Dixon het erg zwaar: achterblijvers begonnen zich terug te knokken van een rondje achterstand en Rosenqvist kwam in rap tempo dichterbij, maar moest nog wel de achterblijvers voorbij. Aan blauwe vlaggen doet men in de VS niet en dus moest de Zweedse rookie zich toch echt naar voren vechten langs de achterblijvers, die onderling ook aan het knokken waren.

Matheus Leist en Max Chilton moesten Rosenqvist langszij laten gaan, waarna hij de aanval opende op Marco Andretti en Takuma Sato, die de pitstraat in dook. Andretti werd gepasseerd en dus reed Rosenqvist met nog één ronde te gaan vól onder de achtervleugel van Dixon. De Zweed opende volle bak de aanval en tikte de meervoudig kampioen zelfs nog even aan, maar Dixon hield stand en pakte zijn 45e zege, voor Rosenqvist.

Hunter-Reay en Newgarden kwamen in de laatste ronden ook nog uitermate dicht in de buurt, maar hun onderlinge gevecht eindigde voor kampioenschapsleider Newgarden in tranen: hij spinde het grind in, Hunter-Reay werd derde.