Extra onderzoek nodig naar voorgenomen fusie PostNL en Sandd

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) concludeert na een eerste beoordeling dat een vervolgonderzoek nodig is om tot een definitief oordeel te komen over de gevolgen van de voorgenomen overname van PostNL en Sandd. Als PostNL de overname van Sandd wil doorzetten, moet zij hiervoor een vergunning aanvragen bij de ACM.

Martijn Snoep, bestuursvoorzitter ACM: ‘Monopolies zijn bijna altijd slecht voor consumenten en bedrijven. De ACM kijkt dan ook kritisch naar de plannen van PostNL om Sandd over te nemen. Maar we kijken ook serieus naar de mogelijke voordelen van deze overname. Waaronder de vraag of de overname noodzakelijk is voor de vervulling van de wettelijke taak die PostNL heeft op het gebied van consumentenpost.’

De ACM heeft zorgen over de markt voor zakelijke post, van bijvoorbeeld banken, ziekenhuizen, goede-doelen-organisaties en de overheid. PostNL en Sandd zijn op deze markt de enige twee landelijke aanbieders, waardoor na de overname PostNL vrijwel een monopolist wordt. Het bedrijf zou dan op die markt de prijzen kunnen verhogen of de kwaliteit van de dienstverlening kunnen verlagen om kosten te besparen.

Volgens PostNL en Sandd is de overname echter noodzakelijk voor een efficiënte en levensvatbare postbezorging. De efficiencyvoordelen die de overname van Sandd oplevert zijn volgens de partijen ook van belang voor de postvoorziening aan consumenten en zakelijke gebruikers in een sterk krimpende markt.

Voornemen
Op 25 februari 2019 heeft PostNL het voornemen om Sandd over te nemen bij de ACM gemeld. De ACM heeft in de eerste beoordeling onder meer gekeken naar alle relevante markten voor post- en pakketbezorging, de positie van concurrenten en de afhankelijkheid van leveranciers en afnemers. Ook heeft de ACM zienswijzen van concurrenten en afnemers ontvangen. De signalen daaruit zijn meegenomen in de analyse. De taak van de ACM als onafhankelijke toezichthouder is om fusies en overnames zoals deze goed en grondig te toetsen.

Als PostNL een vergunning aanvraagt, gaat de ACM de gevolgen van de overname van Sandd voor de markten van brievenpost en aanpalende markten (zoals pakketten) verder onderzoeken. Hiervoor staat een standaardtermijn van 13 weken, die verlengd kan worden als meer informatie nodig is. De tijd die PostNL en Sandd nodig hebben om aanvullende vragen te beantwoorden, komt bovenop de 13 weken. De beslistermijn kan dus langer worden.

Mocht de ACM geen vergunning verlenen voor de overname, dan kunnen PostNL en Sandd de Staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat vragen om op grond van redenen van algemeen belang alsnog een vergunning te verlenen.