Sprinters Martina en Schippers in bobslee richting Olympische Spelen

heywoodu

Sprinters Churandy Martina en Dafne Schippers hangen hun atletiekschoenen na het WK van dit jaar aan de wilgen. Het duo heeft besloten zich gezamenlijk op de Olympische Winterspelen te richten en wel in het bobsleeën.

Op de Spelen moet alles tegenwoordig hip, modern en - vooral - gemengd zijn, zo ook het bobsleeën. In de World Cup mogen vrouwen al enige tijd meedoen in de viermansbob, zoals Kaillie Humphries en Elana Meyers Taylor al regelmatig deden, nu komt er na de introductie van de monobobs (alleen voor vrouwen) vanaf Beijing 2022 ook een gemengde tweepersoonsbob. Sprinters zijn sporters die vaak goed gebouwd zijn voor het bobsleeën, zeker iemand als Schippers en de wat kleiner gebouwde Martina, die de slee zal besturen.

Schippers wordt de zogenaamde remster: de atlete die de slee bij de start zo hard mogelijk op gang duwt en die bij de finish het anker uit gooit om te zorgen dat de slee tot stilstand komt. "Na al die negatieve shit van de laatste jaren kon ik wel wat positiefs gebruiken, en niemand - op een paar Russen na - is positiever dan Churandy", zo sprak Schippers, die in Zuid-Korea dit jaar haar wereldtitel op de 200 meter voor de tweede keer hoopt te prolongeren alvorens ze met Martina in het snelle machientje stapt.

Martina liet zondag in de studio van Ziggo Sport in de F1-simulator nog zien prima uit de voeten te kunnen met hoge snelheden. Hij spinde weliswaar na twee bochten al, door de opzet van een bobsleebaan zal het op het ijs niet zo snel gebeuren. Of zoals Martina het verwoord: "Ik ben niet bang voor die bochtjes, die bochtjes zijn bang voor mij!" Het duo heeft prima kans op succes: ze zijn snel en kunnen goed met elkaar overweg. Na het teleurstellende olympische optreden van Schippers was Martina er om haar te troosten: "Ik heb haar gezegd dat ze de beste is", zei hij destijds.

Een beetje Churandy-positiviteit kunnen we allemaal wel gebruiken (Bron: YouTube)