Wereldkampioen Van Gerwen grote winnaar op PDC-gala in Londen

Michael van Gerwen heeft een eervolle onderscheiding voor zijn succesjaar gekregen. De kersverse wereldkampioen darts werd maandagavond tijdens het PDC-gala in Londen bekroond met de titel ‘Speler van het Jaar'.

Van Gerwen kende zeker niet zijn beste jaar, maar won toch behoorlijk wat grote trofeeën. Hij werd voor de derde keer wereldkampioen en hij won de Premier League, The Masters en de World Grand Prix. Ook op de vloer was Van Gerwen het beste. Daarvoor kreeg hij de 'Pro Tour Speler van het Jaar'-award. 

Van Gerwen werd voor de vierde keer op rij verkozen tot beste speler van de wereld. Michael Smith werd door de spelersvakbond echter gekozen tot speler van het jaar. Het is voor Bully Boy een primeur. Smith kwam onder meer tot de finales van het WK en de Premier League. In beide gevallen was Van Gerwen te sterk voor hem in die finales.

Behalve Smith en Van Gerwen vielen ook Gary Anderson, Luke Humphries, Daryl Gurney en Max Hopp in de prijzen. Anderson werd verkozen tot favoriet van de fans. Humphries kreeg, mede dankzij zijn definitieve doorbraak op het WK, de titel 'beste nieuwkomer’. De prijs van het beste op televisie uitgezonden optreden ging naar Daryl Gurney. Hij kreeg de trofee vanwege zijn prestaties tijdens het Players Championship. Hopp werd verkozen tot beste jongeling bij de PDC.

Een andere prestigieuze prijs viel ten beurt aan Rod Harrington. The Prince of Style werd vanwege zijn verdiensten voor de PDC opgenomen in de Hall of Fame. Verder waren er nog speldjes voor alle negendarters die er in 2019 gegooid zijn. Een gouden speldje voor een negendarter op TV en een zilveren voor een negendarter op de vloer. 

2019 PDC Annual Awards
PDC Nine-Dart Club
Gold Pins: Gary Anderson, Dimitri Van den Bergh
Silver Pins: Robbie Green, Ian White, Michael van Gerwen (x3), Peter Jacques, John Goldie, Cameron Menzies, Jamie Lewis, Noel Malicdem, Steve Hine, Stephen Bunting, Nathan Aspinall, Dawson Murschell, Dennis Nilsson, Lee Turle, Simon Preston, Adrian Lewis, Vincent van der Voort, James Wade, Krzysztof Ratajski, Rowby-John Rodriguez, George Killington, Peter Hudson, Andrew Gilding, Jimmy Hendriks, Eddie Lovely

ProTour Player of the Year
Winner: Michael van Gerwen
Nominated: Peter Wright, Rob Cross, Ian White

Best Newcomer
Winner: Luke Humphries
Nominated: Danny Noppert, Ryan Joyce, Luke Humphries, Gabriel Clemens

Televised Performance of the Year
Winner: Daryl Gurney (Players Championship Finals Final v Michael van Gerwen)
Nominated: Michael van Gerwen (Premier League Final v Michael Smith), Gary Anderson (World Matchplay Quarter-Final v Joe Cullen), Michael Smith (World Championship Semi-Final v Nathan Aspinall), Luke Humphries (World Championship Fourth Round v Rob Cross)

Fans' Player of the Year
Winner: Gary Anderson
Runner-up: Michael van Gerwen

PDPA Players' Player of the Year
Winner: Michael Smith
Runner-up: Michael van Gerwen

Young Player of the Year
Winner: Max Hopp
Nominated: Dimitri Van den Bergh, Jeffrey de Zwaan, Luke Humphries

PDC Hall of Fame Inductee
Rod Harrington – PDC Director and two-time World Matchplay Champion

Player of the Year
Winner: Michael van Gerwen
Nominated: Gary Anderson, Michael Smith, James Wade