Aanslag op moslimgemeenschap VS verijdeld

In het weekend zijn in de Amerikaanse staat New York vier mannen gearresteerd die van plan waren om een aanslag op een moslimgemeenschap, genaamd Islamberg, te plegen.

De politie in de buitenwijk van Rochester, Greece, arresteerde de 20-jarige Brian Colaneri, de 19-jarige Vincent Ventromile en de 18-jarige Andrew Crysel op verdenking van wapenbezit en het voorbereiden van een aanslag. De vierde jongen is nog minderjarig en blijft daarom anoniem.

Volgens de rechtbank hadden de mannen naast 23 vuurwapens, meerdere cilindervormige explosieven en weckflessen omwikkeld met duct-tape in hun bezit.

Het onderzoek naar de jongemannen begon nadat één van de verdachten op school door klasgenootjes werd getypeerd als 'de volgende schoolschutter'. Een oplettende leerling hoorde dat verhaal en stapte hiermee naar de schoolleiding, die op zijn beurt de politie inseinde.

Islamberg is in 1980 gesticht door Pakistaanse gelovige Sheikh Mubarak Gilani die met zijn, voornamelijk zwarte, volgers de misdaad in de stad New York ontvluchtte. Al langere tijd steken geruchten over fundamentalisme en terrorisme de kop op, maar er is nog nooit enig bewijs gevonden van extremisme in de besloten gemeenschap die zich volledig probeert af te zonderen van de Westerse wereld.

In 2015 werd een man tot twintig jaar gevangenisstraf veroordeeld voor het beramen van een aanslag op de moskee van Islamberg. Verder wordt elk jaar een protestmotortourrit gehouden door 'American bikers united against Jihad', een rit waarvan de route dwars door het dorp gaat en die de welluidende naam ‘Ride for National Security' draagt.