Kunstschaatsster (13) zorgt voor paniek: "Je moet veel doping gebruiken"

Kunstschaatsster Anastasia Shabotova dacht maandag gezellig een live chat met wat fans te houden op Instagram, maar dat pakte verkeerd uit. Het eindigde ermee dat de halve Russische sportwereld in paniek raakte, omdat de pas net 13-jarige gezegd zou hebben dat de hele Russische kunstschaatstop - allemaal deel uitmakend van de wereldtop - aan de doping zit.

Een fan vroeg Shabotova naar manieren om beter te presteren en daarin antwoordde het kind vrij duidelijk: "Je moet veel doping gebruiken, dan presteer je constant. Dat is alles", aldus de tiener. Even later werd haar gevraagd naar dopinggebruik in Khrustalny, het trainingscentrum in Moskou waar tig wereld- en olympisch kampioenen trainen: "Natuurlijk gebruiken ze het allemaal."

De Russische kunstschaatsbond trok gelijk richting de media om Shabotova's uitlatingen af te doen als nonsens. Haar coach, Svetlana Panova, vertelde dat ze haar atletes al eens had gewaarschuwd om voorzichtig te zijn op social media, waarbij ze aangaf met Shabotova te zullen praten, maar ook te hopen dat er geen strafmaatregelen tegen haar pupil genomen worden: "Het zou jammer zijn om de carrière van een meisje te vernietingen omdat ze iets heeft gezegd wat duidelijk niet serieus bedoeld was", aldus Panova.

Veel andere figuren uit de Russische kunstschaatswereld, zoals tweevoudig wereldkampioene Irina Slutskaya, deden het af als jeugdige naïviteit. "Volgens mij had de arme meid, die waarschijnlijk gewoon een grapje maakte, geen idee dat haar woorden zo'n schandaal konden veroorzaken. Als je haar vraagt naar wat doping is en hoe je het gebruikt denk ik dat ze niet eens antwoord zou kunnen geven."

Shabotova verontschuldigde zich overigens maandagavond al: "Ik zei iets stoms, misschien omdat ik mijn vorige wedstrijd verloor, en ik had niet gedacht dat ze me verkeerd zouden begrijpen." Klein, maar niet onbelangrijk detail: eerder in het gesprek zou Shabotova het grappend gehad hebben over 'speciale doping', die veel kunstschaatssters volgens haar gebruiken...chocola.