May houdt vast aan Brexitplan

De Britse premier Theresa May houdt voorlopig vast aan haar exitdeal met de EU. Ze was gedwongen om al na enkele dagen met een alternatief plan te komen na haar overweldigende nederlaag in het Lagerhuis vorige week. Erg alternatief is dat plan echter niet, want het bestaat er alleen uit dat er nog een poging wordt gedaan om over de grens met Ierland te onderhandelen.

Daar zit voor de Brexiteers in haar partij en Noord-Ierse gedoogpartner DUP het struikelblok. De Goede Vrijdag-vredesregeling uit 1998 voorziet namelijk in een open grens, en Ierland staat erop dat dit los van een handelsakkoord wordt gegarandeerd. Dus zolang dat er niet is blijft het Verenigd Koninkrijk EU-regels volgen, zonder dat de Britten het recht hebben dit eenzijdig op te zeggen.

Dublin gaat ook niet akkoord met het idee dat zogenoemde vangnet uit de EU-exitdeal te halen, en in plaats daarvan een bilateraal verdrag tussen het Verenigd Koninkrijk en de Ierse Republiek te sluiten. Dit komt volgens de Ieren neer op het wijzigen van het Goede Vrijdagakkoord. Ook EU-onderhandelaar Michel Barnier benadrukt dat de Europese Unie als één team over één deal onderhandelt, en er dus geen stukken apart kunnen worden uitbesteed.

Wisselgeld
De hamvraag is wat May nog kan veranderen aan de Ierse vangnetregeling. De Brexiteers in haar partij eisen een tijdslimiet, maar Dublin staat erop dat het dan geen vangnet meer is, want zonder handelsovereenkomst is er dan alsnog een harde grens. Bovendien vrezen de Ieren dat het Goede Vrijdagakkoord op die manier wisselgeld wordt in de handelsbesprekingen.

Het lijkt er eigenlijk ook wel op dat May beseft dat er weinig zal veranderen, op wat vage toezeggingen vanuit de EU na over een inspanningsverplichting met betrekking tot de handelsdeal, en het benadrukken dat het niet de bedoeling is dat die vangnetregeling eeuwigdurend is.

Dus dan blijft over de strategie van tijdrekken. Op 29 januari wordt er immers opnieuw gestemd, en dan is de klok alweer wat verder doorgetikt richting de Brexitdatum van 29 maart. May hoopt dus niet alleen meer Brexiteers en de DUP over de streep te trekken. Ze hoopt ook dat er oppositie-parlementsleden voor gaan stemmen, uit angst voor een chaotische no-deal Brexit.

Niettemin is de verwachting dat ook deze versie van Mays deal het niet haalt. De vraag is of ze daarna wel aan de bak gaat om compromissen te vinden waarmee er alsnog goedkeuring door het Lagerhuis kan plaatsvinden.