NFL: Patriots en Rams naar Super Bowl na overtimethrillers

De New England Patriots en Los Angeles Rams hebben zich geplaatst voor de Super Bowl, de grote finale van de NFL, het American football in de VS. De Patriots gaan na de verloren wedstrijd van vorig jaar voor hun zesde titel in hun elfde Super Bowl-optreden, de Rams stonden in 2001 voor de derde en tot nu laatste keer in de Super Bowl, met alleen 1999 als jaar waarin ze de titel pakten.

NFC Championship: New Orleans Saints - Los Angeles Rams 23-26
De Saints begonnen thuis in de Mercedes-Benz Superdome prima: Wil Lutz tekende voor twee field goals, Garrett Griffin ontving een touchdown pass van quarterback Drew Brees en na één kwart stond het 13-0. Rams-ricker Greg Zuerlein trapte een field goal binnen in het tweede kwart, waarna Todd Gurley zijn ploeg met een touchdown weer in de wedstrijd bracht: 13-10. In het derde kwart bezorgde Brees een 2-yard touchdown pass bij Taysom Hill, maar Rams-quarterback Jared Goff bereikte Tyler Higbee eveneens voor een touchdown: 20-17.

Ruim vijf minuten voor tijd trok Zuerlein de stand met een field goal gelijk, waarna Lutz de Saints op 23-20 bracht. Met vijftien seconden op de klok was de beurt weer aan Zuerlein en vanaf 48 yards trapte hij raak: 23-23 en dus moest overtime gespeeld worden. Daarin ging het fout voor de Saints: John Johnson onderschepte een pass van Brees, de Rams mochten aanvallen en vanaf maar liefst 57 yards trapte Zuerlein de winnende field goal tussen de palen, waarna de Superdome dood- en doodstil werd.

Saints - Rams (Bron: YouTube)

AFC Championship: Kansas City Chiefs - New England Patriots 31-37
Sony Michel dook in het eerste kwart al de endzone in voor de Patriots, Phillip Dorsett veranderde een 29-yard pass van quarterback Tom Brady in een touchdown: 0-14 bij rust. Toch gaven de Chiefs niet op en quarterback Patrick Mahomes leverde een pass af bij Travis Kelce voor de touchdown, waarna Stephen Gostkowski voor New England drie punten tussen de palen trapte.

In het vierde kwart vochten de Chiefs zich écht terug, waarbij vooral Damien Williams schitterde. Mahomes bezorgde hem na negen seconden in het laatste kwart een touchdown pass, waarna de Chiefs met acht minuten op de klok een voorsprong dachten te pakken. De touchdown werd echter afgekeurd, omdat een Patriots-speler de bal nog net met het uiterste puntje van zijn duim aan had geraakt, maar Williams tekende kort daarop na een 23-yard pass van Mahomes toch voor de touchdown en 21-17.

In de laatste minuten ging het nog flink los. Michel kwam met een 10-yard rushing touchdown, waardoor de Patriots de leiding pakten, maar Williams deed het Arrowhead Stadium ontploffen door de Chiefs nog geen twee minuten later met zijn derde touchdown op 28-24 te zetten. Rex Burkhead legde iedereen het zwijgen op door de bal de endzone in te werken voor 28-31, maar Chiefs-kicker Harrison Butker trapte vanaf 39 yards met acht seconden te gaan raak en dus was overtime nodig.

In overtime viel het doek dan definitief voor de thuisploeg. Burkhead kon zich de endzone in werken en de Patriots wonnen het duel, waardoor ze zich voor het derde jaar op rij voor de Super Bowl plaatsten.