Dubbelslag Sotnikov in Dakar, De Rooy derde

Dmitry Sotnikov heeft in de achtste etappe van de Dakar Rally een dubbelslag geslagen. De Rus won met zijn Kamaz de 360 kilometer lange proef tussen San Juan de Marcona en Pisco en nam bovendien de leiding over in het klassement. Beste Nederlander was Gerard de Rooy op plek drie.

De Rooy mocht na zijn etappezege van gisteren als eerste vertrekken en de Nederlander zette het spoor uit. Achter hem was Maurik van den Heuvel iets sneller, tot hij in de duinen op zijn zij ging. De Iveco-coureur moest lang wachten voor hij weer op de wielen kon worden gezet en leverde ruim vier uren in.

Dit gaf de leiding over de dag aan De Rooy, maar hij kwam in de slotfase even vast te staan en verloor hierbij een kwartier. Siarhei Viazovich trok hem uiteindelijk los. In het stof van de Wit-Rus reed De Rooy daarna nog een vooras krom, waardoor ook dit hem nog wat tijd kostte. Viazovich eindigde de dag op plek twee, op 23 minuten van Sotnikov en twee minuten voor De Rooy. Sotnikov sloeg toe tussen de tussenpunten drie en vijf, maar de Rus lijkt geen tijd te hebben genoteerd op het vierde punt.

Ver daarachter maakten andere Nederlanders weer veel mee. Het team Rainbow van Gerrit Zuurmond startte laat aan de proef. De reden hiervoor was dat hij in etappe zeven op de zij was beland en pas laat weer recht kon worden gezet. Uiteindelijk overnachtte de equipe in de woestijn en kwam pas laat in het bivak aan. Desondanks zijn ze begonnen aan proef acht.

In het klassement heeft Sotnikov na vandaag bijna 27 minuten voorsprong op Nikolaev die tot zijn assen in de duinen vaststond en zo 50 minuten inleverde. De Rooy is op iets meer dan een uur de nummer drie.