'Vrouwen beperkter dan mannen'
Meer vrouwen dan mannen gaven in 2017 aan moeite te hebben met activiteiten die mensen normaal gesproken wel kunnen doen. Beperkingen in bewegen worden het meest gerapporteerd, gevolgd door beperkingen in horen en zien. Meer vrouwen dan mannen met een bewegingsbeperking rapporteren gewrichtsaandoeningen. Dit blijkt uit de jaarlijkse gezondheidsenquête van het CBS.
Bijna 15 procent van de vrouwen en 8 procent van de mannen van 12 jaar of ouder rapporteerde in de gezondheidsenquête minstens één matige of ernstige beperking in horen, zien of bewegen. Hierbij gaat het bijvoorbeeld om moeite hebben met het volgen van een gesprek, het lezen van een krant, of het dragen van de boodschappen. Het hebben van een beperking neemt toe met de leeftijd. Voor alle leeftijdsklassen vanaf 20 jaar melden meer vrouwen dan mannen dat ze één of meer lichamelijke beperkingen hebben. Sinds 2001 is dit beeld nagenoeg gelijk.
Meeste beperkingen bij bewegen
Beperkingen in bewegen worden het meest gerapporteerd door zowel mannen als vrouwen, maar komen bij vrouwen vaker voor. Dit geldt voor alle leeftijdsgroepen vanaf 20 jaar. Iets meer vrouwen dan mannen rapporteren beperkingen bij het zien. Vrouwen en mannen melden even vaak dat ze beperkingen ervaren bij het horen.
Meer aandoeningen aan gewrichten bij vrouwen
Onder personen van 12 jaar of ouder met minstens één matige of ernstige beperking in bewegen, komen gewrichtsaandoeningen relatief vaak voor. Bijna 57 procent van de vrouwen rapporteerde gewrichtsslijtage van heupen of knieën te hebben, of te hebben gehad gedurende de afgelopen twaalf maanden. Onder mannen was dit bijna 46 procent. Ook meer vrouwen dan mannen hebben aandoeningen aan elleboog, pols of hand, of gewrichtsontstekingen. Aandoeningen aan rug, nek of schouder worden door mannen en vrouwen even vaak gemeld.
Vrouwen moeite met tillen, mannen met lopen en bukken
Ruim 9 op de 10 vrouwen en 6 op de 10 mannen met een bewegingsbeperking hebben veel moeite met het dragen van zware voorwerpen zoals boodschappen, of kunnen dit helemaal niet. Hoewel bewegingsbeperkingen bij vrouwen vaker voorkomen dan bij mannen, geven meer mannen dan vrouwen aan beperkingen te hebben bij bukken of lopen.
Ervaren gezondheid onder mensen met bewegingsbeperking
Mensen met ten minste één bewegingsbeperking ervaren hun gezondheid aanzienlijk minder vaak als goed of zeer goed dan degenen zonder deze beperking. Dit geldt in gelijke mate voor mannen en vrouwen. Onder de totale bevolking van 12 jaar of ouder rapporteren vrouwen minder vaak een goede gezondheid dan mannen: 74 procent tegen 80 procent.
Op vrijdag 12 april 2019 11:32 schreef Grrrrrrrr het volgende:
:B :"Ja, da's zielug hoor! Een slak zouten! TJILP!"
Het mag niet gezegd worden, maar er komt ook wel degelijk genetica bij kijken. Het kan niet toevallig zijn dat ik vrijwel dezelfde lichamelijke beperkingen heb als mijn vader, temeer omdat ik vrijwel hetzelfde soort werk doe als dat hij deed.
En welk soort werk is dat?
1950: Vrouwen zouden ook gewoon moeten kunnen werken, net als mannen.
2000: Vrouwen hebben het nog steeds best wel zwaar. Mannen hebben het nog steeds beter.
2010: Vrouwen hebben het echt heel moeilijk, dat is de schuld van alle mannen.
2020: Vrouwen zouden technisch gezien niet eens levensvatbaar zijn in deze door mannen gedomineerde woestenij van onderdrukking en verkrachting. Waarom vrouwen nog steeds ouder worden dan mannen en mannen meer zelfmoord plegen is vooralsnog een raadsel. Minister pleit voor meer speciale zorg voor vrouwen.
Maar ik vraag me altijd af in hoeverre zo'n beperking nu echt een vermindering van gezondheid is. Ik draag ook wel eens een zware tas, shit happens. Maar als ik dat vaker doe word ik sterker en heb ik er minder last. Ik kan ook steeds lichtere tassen gaan dragen, maar dan blijft het zwaar omdat ik mijn lichaam niet uitdaag. En met de jaren slijt een lichaam, dus nogal wiedes dat mensen daar last op een gegeven moment last van krijgen, je wilt uiteindelijk ook niet met nog een perfect lichaam tussen 6 plankjes 2 meter onder de grond komen te liggen.
Ervaarden de ondervraagden hun beperkingen als een probleem? En hebben ze over oplossingen nagedacht? Zware tassen --> Twee keer boodschappen doen of wat (meer) aan sporten doen om wat sterker te worden. Of aan je man vragen iets te dragen (een van die 9 van de 10 vrouwen zal toch wel een man hebben).
Als hij bouwvakker is en jij werkt op kantoor en je hebt hetzelfde dan zou je dat eerder zeggen.
SpankmasterC: Tut mir leit Herr AQuila, es soll nicht wieder passieren!
RickoKun: Hey hoi! Ik kom bij dit topiqueje checken weetjuh!
Seksistisch? Vast wel. Maar feitelijk ook gewoon waar. Mannen zijn betere managers, techneuten, filosofen, kunstenaars, wetenschappers en ga zo maar door. Bewijs? De geschiedenis, de politiek, het bedrijfsleven, de kunstwereld en de wetenschappelijke wereld.
Hoe dit zo gekomen is? Mannen moeten vechten voor hun bestaansrecht en veiligheid, vrouwen krijgen beiden al millennia in hun schoot geworpen door mannen.
En nu de feminazi's het eindelijk voor elkaar hebben dat vrouwen nu ook noodgedwongen het slavenbestaan onder een baas moeten gaan leven wat mannen al millennia leven lopen ze opeens te huilen over hoe hard de boze buitenwereld wel niet is en hoe ongevoelig hun collega's zijn en ze de kinderen bijna niet meer zien en hun baas ze als oud vuil behandelt, etc.
Schat: welkom in het haaienbassin, welkom in de wereld van mannen, waar het eten of gegeten worden is; wij hebben niet de luxe van 's middags om drie uur even " lekker me-time hebben", een flesje prosecco opentrekken, een flinke huilbui hebben en daarna met "dinnetjes" even "lekker empowering gronden tijdens 'een prettig gesprek'". Wij mannen hebben maar één optie om door te gaan en de race te winnen: beter worden. Komt geen safespace bij kijken.
[ Bericht gewijzigd door TimMer1981 op donderdag 17 januari 2019 @ 20:27 ]
Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd op FOK.nl. Als je nog geen account hebt kun je gratis een FOK!account aanmaken