VVD wil asielbevoegdheid staatssecretaris afnemen

De VVD wil dat de staatssecretaris van Justitie niet langer de mogelijkheid krijgt om afgewezen asielzoekers alsnog een verblijfsvergunning te verlenen.

Dat plan werd vanochtend gelanceerd door Malik Azmani, de asielwoordvoerder van de VVD in de Tweede Kamer. Hij vindt dat de toetsing van een asielbesluit aan de rechter is en niet aan de politiek. "Tijdens het proces kun je ernaar kijken, maar niet aan het einde als er al een besluit is genomen", zo zegt Azmani. 

De discretionaire bevoegdheid van de staatssecretaris is al enkele malen onderwerp geweest van controverse. De laatste keer was de kwestie Howick en Lili, die uiteindelijk toch mochten blijven van staatssecretaris Mark Harbers, die op dat moment ondergedoken zat, nadat ze wederom waren weggelopen. Azmani vindt dat in dergelijke gevallen er geen rol zou mogen zijn voor de politiek. Hij is bang voor oncontroleerbare beïnvloeding van de staatssecretaris en het optreden van willekeur.

Daarom wil hij dus dat de "nooduitgang" dicht gaat. Dit jaar heeft Harbers 26 keer gebruik gemaakt van zijn bevoegdheid. Klaas Dijkhoff deed dat in zijn tijd als staatssecretaris, die twee jaar duurde, 240 keer. Het voorstel van Azmani is een voorschot op het debat over de begroting van het ministerie van Justitie en Veiligheid, dat voor morgen gepland staat.

Issue Today [CC BY 3.0 (https://creativecommons.org/licenses/by/3.0)], via Wikimedia Commons
Malik Azmani (Issue Today [CC BY 3.0 (https://creativecommons.org/licenses/by/3.0)], via Wikimedia Commons)