Darter Van Barneveld kondigt afscheid aan

Darter Raymond van Barneveld heeft maandagmiddag zijn afscheid aangekondigd. Het duurt nog wel even voor Barney zijn pijlen in de wilgen prikt: na het WK van 2019/20 is het gedaan met zijn lange en uitermate indrukwekkende carrière.

Van Barneveld zegt al decennia mee te draaien in de top, met onder meer vijf wereldtitels als hoogtepunten. "Deze sport bracht mij alles waar ik op kon hopen en daar zal ik altijd dankbaar voor zijn, maar ik heb besloten dat 2019 mijn laatste jaar zal worden als professioneel darter", aldus de Hagenaar, die zegt te hopen volgend jaar al zijn fans nog te zien om afscheid te kunnen nemen. "Dan is het goed geweest", besluit hij.

Van Barneveld debuteerde in 1991 op The Embassy, het WK van de BDO. Hij verloor er van Keith Sullivan en ging twee jaar later in de tweede ronde onderuit tegen legende John Lowe. Bij zijn derde deelname, in 1995, sneuvelde de Hagenaar in de finale tegen Richie Burnett, maar in 1998 was er revanche: diezelfde Burnett werd met 6-5 geklopt en Van Barneveld ontketende met zijn wereldtitel een ware dartsgekte in Nederland. Dat werd een jaar later alleen maar groter, want hij verdedigde zijn titel door Ronnie Baxter in de WK-finale met 6-5 te verslaan.

Een jaar later ging het dan weer fout: Chris Mason was in de eerste ronde met 1-3 te sterk, waarna Van Barneveld op zijn inmiddels kenmerkende manier voor de camera verscheen. "Ik ben gewoon een loser", klonk het door de Nederlandse huiskamers. In 2003 en 2005 werd hij opnieuw wereldkampioen na zeges op Ritchie Davies en Martin Adams, een jaar later was landgenoot Jelle Klaasen te sterk in de finale.

Na dat WK was Van Barneveld de eerste écht grote naam die de overstap maakte naar de PDC, waar hij op het WK debuteerde met een finale tegen Phil Taylor. Dat werd wat spanning betreft misschien wel de beste partij ooit: Van Barneveld kwam terug van een 0-3 achterstand en won de finale na een sudden-death leg met 7-6. Finales haalde hij sindsdien niet meer op WK's, wel kwam hij regelmatig ver. Sinds die gewonnen finale won Van Barneveld, die vooral dit jaar een lastig jaar kent, nog twee majors: de Grand Slam of Darts in 2012 en de Premier League in 2014.

Het slotstuk van de epische WK-finale van 2007 (Bron: YouTube)