Nederland zet in op organisatie WK voetbal 2027 voor vrouwen

De KNVB en de Nederlandse regeringscoalitie gaan een poging doen om het WK 2027 voor vrouwen naar ons land te halen. Dat meldt het Algemeen Dagblad.

"Deze vrouwen verdienen de volle stadions en media-aandacht. Ze zijn echt benaderbare rolmodellen voor meiden die sporten of die willen sporten. Wat is er dan mooier dan het organiseren van het grootste vrouwenvoetbalevenement in de wereld?", vraagt D66-Tweede Kamerlid Antje Diertens zich hardop af. Zij roept maandag tijdens een debat minister Bruno Bruins (Sport) officieel op om in gesprek te gaan met de KNVB. Regeringspartners VVD, CDA en ChristenUnie scharen zich achter het voorstel, aldus het Algemeen Dagblad. 

"Als de KNVB de handschoen oppakt en hiervoor wil gaan, kijk ik uiteraard graag mee hoe ik dit kan ondersteunen", wordt Bruins nu al geciteerd door de dagkrant. Nederland organiseerde in 2017 al eens een EK voor vrouwen en dat beviel de KNVB goed. "Aan WEURO 2017 hebben we kunnen zien wat de impact van zo’n toernooi kan zijn, zowel voor de topsport als de breedtesport. De belangstelling voor de Oranje Leeuwinnen is enorm, dat bleek vorige week nog maar een keer bij de plaatsing voor het WK 2019."

De bond laat weten de ambitie te delen om nu ook het WK naar ons land te halen, al is de concurrentie stevig. Ook de Verenigde Staten hoopt erop, maar het WK 2026 voor mannen werd al toegekend aan de VS, Canada en Mexico. Daardoor lijken de kansen voor Nederland gegroeid, want het is zeer ongebruikelijk dat zulke grote eindtoernooien in dezelfde regio worden gehouden. Bovendien vindt de Confederations Cup in diezelfde periode plaats, redeneert het medium.

Zodra de KNVB en de regering zich vinden in een definitieve kandidaatstelling, komt er een zogeheten bidbook. Daarin wordt de financiële onderbouwing opgenomen. Daarna is het geduld hebben en lobbyen, want naar verwachting gaat het tot 2023 duren voor de FIFA de toewijzing bekend maakt.