Schendt WhatsApp de wet op de privacy?

Een hele handige functie van WhatsApp is de groepschat-functie. In een groepschat is het immers makkelijk en snel overleggen of even snel een datum te prikken voor een gezamenlijke borrel. Een nadeel is echter dat iedereen mensen kan toevoegen aan de groepschat. En in die hoek komt je privacy in het geding.

In een groepschat is namelijk voor iedereen je naam én je telefoonnummer zichtbaar. Ook voor mensen die jij helemaal niet kent. Je hebt in de instellingen wel de optie om je info voor niemand zichtbaar te maken, maar het enige wat dat doet is je status verbergen. Je telefoonnummer blijft zichtbaar voor iedereen die aan de groepschat is toegevoegd.

Als we de Wet Bescherming Persoonsgegevens (WBP) erop naslaan, dan vinden we het volgende:  "Er zijn vele soorten persoonsgegevens. Voor de hand liggende gegevens zijn iemands naam, adres en woonplaats. Maar ook telefoonnummers en postcodes met huisnummers zijn persoonsgegevens".

Lezen we nog even verder dan komen we het volgende tegen onder het kopje 'Bescherming van persoonsgegevens': Bescherming van de persoonlijke levenssfeer is een grondrecht. Dit recht is geregeld in:

Deze 3 artikelen geven aan dat er een wet moet zijn voor de bescherming van persoonsgegevens. Zodat ieders recht op privacy is gewaarborgd. Dat is in Nederland de Wet Bescherming Persoonsgegevens.

Kortom: als we bekijken hoe WhatsApp, dat sinds 2014 in handen is in Facebook, omgaat met de privégegevens van haar gebruikers, kunnen we op grond van de Wet Bescherming Persoonsgegevens wel stellen dat WhatsApp de wet op de privacy lijkt te overtreden, door de nummers van haar gebruikers niet af te schermen voor derden. 

Overigens is het niet voor het eerst dat moederbedrijf Facebook in opspraak komt in verband met de wet op de privacy. In mei 2017 kwam Facebook nog in het nieuws omdat ze 'onder meer gebruikers onvolledig informeert over het gebruik van persoonsgegevens'. 

Aanvulling 14-08 2017 17:17 uur
Het is al een hele tijd mogelijk om een groep aan te maken en de link daarvan te delen met anderen.Volgens Computeridee 'handig als je een groep voor een openbaar evenement (dat je via Facebook deelt).' Het is dus ook in deze (semi) openbare groepen zo dat elke deelnemer de telefoonnummers van de andere deelnemers kan inzien. En het is natuurlijk mogelijk om niet op die link te klikken en de groep te joinen, maar dat is niet waar het hier om draait. 

'WhatsApp gooit je privacy te grabbel'
'WhatsApp gooit je privacy te grabbel'