Nederland debuteert op WK vuistbal

Zet de rondvaartboten maar alvast klaar, Nederland mag volgend jaar namelijk debuteren op het wereldkampioenschap vuistbal! In het Zwitserse Winterthur strijdt Nederland tussen 11 en 17 augustus om de wereldtitel, hoewel die ongetwijfeld weer naar de Duitsers gaat.

Vuistbal is een soort volleybal, maar dan buiten. En het was wellicht al duidelijk, maar voor de zekerheid: men speelt met de vuisten. Ook mag de bal één keer stuiteren, waardoor de vergelijking met volleybal ook niet veel verder komt dan inderdaad 'een soort' volleybal.

Nederland deed dit jaar op het EK voor het eerst mee en heeft van de internationale vuistbalfederatie IFA - gewoon aangesloten bij de overkoepelende sportfederatiesfederatie GAISF - nu een wildcard voor het WK gekregen en daar is de Nederlandse Vuistbal Bond uiteraard trots op.

Het WK wordt sinds 1968 gespeeld en staat elke vier jaar op het programma. (West-)Duitsland won elf van de veertien WK's, waarbij meestal (tien keer) werd gewonnen van Oostenrijk of Brazilië. Dat zijn dan ook de enige twee andere landen die goud wonnen: Brazilië in 1999 en 2003, Oostenrijk in 2007. Zwitserland verloor in 1995 en 2015 de finale en is daarmee het enige andere land met een WK-finale in de nationale vuistbalgeschiedenis.

Hoogtepunten van de Duitsers op het WK van 2015 (Bron: YouTube)