Pepernoten onder vuur door 'authentieke VOC-kruiden'

De discussie rondom Zwarte Piet keert elk jaar terug, maar misschien komt hier nog een traditie bij, zo schrijft het Algemeen Dagblad. De pepernoot is nu ook onderwerp van discussie. Deze zijn namelijk gemaakt met 'authentieke VOC-kruiden' en daar zijn Nederlanders uit het voormalige Nederlands-Indië kennelijk niet zo blij mee.

De welbekende Van Delft De Pepernotenfabriek, die onder meer vestigingen in Arnhem en Nijmegen heeft, verkoopt de pepernoot met de tekst: 'Met authentieke VOC-kruiden'. Zo liggen ze in elk geval bij Albert Heijn in de schappen.

Inmiddels hebben Indische, Indonesische en Molukse Nederlanders gezamenlijk een klacht ingediend bij Albert Heijn en de leverancier. "Wij vinden het belangrijk dat er een breder en realistischer perspectief komt op de koloniale geschiedenis van Nederland", aldus een woordvoerder van het Dekolonisatie Netwerk voormalig Nederlands Indië.

"Er wordt wel toegegeven dat er wat zwarte bladzijden bestaan, maar tegelijkertijd wordt diezelfde periode van honderden jaren bloedvergieten, genocide en uitbuiting, geromantiseerd. Dit keer wordt de VOC omwille van commerciële belangen ingezet als iets wat men zou moeten associëren met nationale trots en een heerlijke smaak van 'authentieke VOC-kruiden'. Dit terwijl bijvoorbeeld op de Banda eilanden destijds de complete bevolking is uitgemoord om deze kruiden te verkrijgen. Veel Nederlanders hebben voorouders die zwaar geleden hebben onder het brute geweld van de VOC. Dat willen wij niet ophemelen maar aankaarten."

Van Delft ziet geen problemen in de verwijzing op de verpakking naar het VOC-verleden. "De VOC heeft ons heel veel welvaart en ontwikkeling gebracht. Of ze mogelijkerwijs dingen hebben gedaan die niet door de beugel kunnen, dat weet ik niet. Het is voor ons gewoon een verwijzing naar een belangrijke organisatie uit het verleden, die ons de kruiden heeft geleverd om pepernoten van te kunnen maken", liet een woordvoerder van de pepernotenfabriek weten.

Het Dekolonisatie Netwerk voormalig Nederlands Indië is inmiddels begonnen alle klachten te verzamelen en wil deze gaan aanbieden aan Albert Heijn en de Van Delft Pepernotenfabriek. De supermarktketen wil niet reageren op de kwestie en verwijst door naar Van Delft.